5 operațiuni de întreținere a casei pe care oricine ar trebui să le știe
publicat pe 26 nov. 2021În momentul în care te muți din casa părinților, ar fi bine să înveți câteva lucruri esențiale de întreținere a casei. Îți va fi util nu doar ca să economisești niște bani ocupându-te individual de aceste lucruri, ci și ca să poți acționa corect în caz de vreo urgență și să nu ajungi să plătești mai mult decât face.
Conform Apartment Therapy, următoarele „operațiuni” au fost în topul căutărilor pe Google. Sunt lucruri simple, pe care oricine ar trebui să le poată face, fără vreo pregătire profesională intensivă. Învață-le și tu sau salvează-le pentru când vei avea nevoie.
1. Cum să desfunzi o scurgere
Această sintagmă are 129.500 căutări în limba engleză între lunile august 2020 și iulie 2021. I se poate întâmpla oricui să rămână cu apa blocată în chiuvetă, iar de cele mai multe ori nu e nevoie de un instalator pentru o desfundare de chiuvetă. Începe prin a scoate apa blocată cu un recipient – o cană, un castron sau orice ai la îndemână. Apoi, fie folosești o pompă, fie aplici o soluție de desfundat chiuveta de la magazin. Genul acesta de soluții vin cu propriile instrucțiuni, așa că citește-le cu atenție. Mai poți și să încerci metoda eco – bicarbonat de sodiu și oțet, care combinate au o reacție efervescentă ce poate dizolva resturile de mâncare.
2. Cum să citești contoarul electric
Număr de căutări: 163.920. Informația e una utilă, pentru că în funcție de furnizorul tău de energie electrică, e posibil să trebuiască să transmiți chiar tu informația de pe contoar, lunar. Chiar dacă nu e obligatoriu, e mai bine să o faci oricum, ca să ai siguranța că suma de pe factură reflectă consumul tău real.
Conform unui ghid Electrica, majoritatea contoarelor cu afișaj electronic afișează coduri OBIS. Fiecare cod corespunde unei anumite informații. De exemplu, codul 0.9.1. îți arată ora, codul 0.9.2. îți arată data, iar codul 1.8.0 îți arată indexul de curent pe baza căruia va fi calculată factura ta. Tot ce trebuie să faci este să îți suni furnizorul de energie electrică, iar un operator îți va spune exact de ce date are nevoie pentru a-ți face calculul lunar. Chiar dacă nu vrei să te ocupi de această citire, e bine să verifici măcar periodic contoarul, ca să-ți dai seama dacă funcționează corect.
3. Cum să desfunzi scurgerea de la duș
Pentru o operațiune de întreținere a casei cu 170.580 căutări, treaba e destul de simplă. Aplică aceleași metode pe care le-ai folosi și la desfundarea chiuvetei. Dacă alegi să mergi pe varianta cu soluția de la magazin, alege una specială pentru conductele de la baie – citește cu atenție ambalajul înainte să cumperi. Dacă ai duș walk-in, atunci trebuie să ridici acea bucată de gresie care acoperă scurgerea. Cel mai probabil vei descoperi sub ea cauza problemei – fire de păr, resturi de săpun și alți posibil vinovați – și nu va mai trebui să aplici alte metode.
4. Cum să repari o baterie care picură
Număr de căutări: 216.720. Adevărul este că o baterie care picură poate fi destul de enervantă și ajungi să risipești și apa. E o problemă comună și poate avea mai multe cauze.
De exemplu, e posibil ca o garnitură de cauciuc din interiorul bateriei să se fi dezintegrat. Cum îți dai seama dacă e vorba despre asta? Un indiciu clar este faptul că picuratul se petrece la baza bateriei, nu la gură. Atunci e cazul să o desfaci de pe chiuvetă și să verifici garnitura. Ai nevoie de un patent sau de o cheie ca să îl demontezi. Teoretic, oricine poate face asta. Practic, dacă ți se pare prea complicat, acum ar fi un moment bun să chemi instalatorul.
O altă problemă poate fi chiar la gura bateriei – acel filtru prin care curge apa poate fi defect. E simplu de schimbat, se demontează tot cu patentul sau cheia și nu trebuie să depui cine știe ce efort. Ba chiar e bine să îl mai desfaci din când în când, pentru că e posibil ca el să acumuleze impurități de pe conductă și să îți diminueze presiunea apei în timp.
5. Cum să aerisești un calorifer
E cea mai populară dintre operațiunile de acest gen, cu 503.730 de căutări. E bine să știi cum se aerisește un calorifer, pentru că e indicat să o faci anual, astfel încât radiatoarele tale să se încălzească suficient și uniform.
Cum o faci? Simplu – durează doar câteva minute. E bine să te asiguri că e oprită căldura când faci asta, altfel riști să te frigi cu apă opărită. Ambele laterale ale unui calorifer sunt dotate cu robineți. Unul este de tur și altul de retur. De cele mai multe ori, cel de tur este cel de la care reglezi temperatura. Celălalt, de retur, este cel pe la care poți face aerisirea. El poate avea un capac ușor de învârtit sau e posibil să ai nevoie de o șurubelniță cu cap drept. În zona acestui capac vei descoperi și o gaură prin care va ieși apa odată ce deschizi robinetul.
Când ai identificat de ce unelte ai nevoie pentru aerisire, caută să ai un recipient la îndemână – un castron mai mare, de exemplu. Desfă robinetul încetul cu încetul până când ori începe să curgă apă, ori auzi cum iese aerul. Pune recipientul sub el și lasă apa să curgă până când nicio bulă de aer nu mai întrerupe fluxul. Scopul este să scapi de aer pentru ca lichidul cald să circule uniform pe toată suprafața interioară a caloriferului și să încălzească corespunzător camera.
-
hotnews
De ce să mergi la început de toamnă în Eforie Sud, cea mai veche stațiune de pe litoralul românesc
Îți povestesc din propria experiență.
-
UTILE
Cu ce se curăță carioca de pe perete, canapea sau alte suprafețe. 5 trucuri geniale
Soluțiile cele mai simple au efectele cele mai vizibile.
-
UTILE
Miros de aer închis în cameră? Cele mai simple și eficiente soluții care pot rezolva problema
Chiar dacă aerisești, poate nu o faci cum trebuie.