CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE

Cum să cureți bradul artificial înainte să îl împodobești, fără să îl strici

  Bradul artificial de Crăciun abia așteaptă sa fie scos din cutie și împodobit de sărbători. Dar la fel ca alte decorațiuni de Crăciun, după câteva utilizări, bradul artificial poate prinde praf și un miros de stătut. În astfel de cazuri, e momentul să-l cureți.

  Curățarea bradului este o operațiune simplă, dar de durată. Planifică decorarea lui ca să ai timp să cureți bradul înainte să îl împodobești. Cu câteva unelte și soluții de curățare, pe care le ai deja prin casă, bradul artificial va fi ca nou. Uite cum îl cureți, conform celor de la The Spruce.

  Ideal, un brad de Crăciun simplu sau cu leduri incorporate ar trebui să fie curățat la finalul sezonului de sărbători și din nou când îl asamblezi. În orice caz, o curățare temeinică înainte să te apuci de decorat este de ajuns.

  Truc: Aceleași tehnici folosite pentru curățarea bradului artificial pot fi folosite și pentru ghirlandele și coronițele artificiale. Nu uita să folosești aceeași metodă și pentru curățarea copacilor și plantelor artificiale cu care îți decorezi casa în restul anului.

  Unelte și soluții de care ai nevoie ca să cureți bradul artificial

  Echipamente/unelte:  

  • Cada mare din plastic, cada din baie sau o chiuvetă mare
  • Furtun de grădină cu duză de stropire sau duș mobil
  • Aspirator
  • Uscător de păr
  • Cearșaf vechi sau prelată
  • Sac de gunoi de dimensiune mare
  • Recipient cu pulverizator

  Materiale:

  • Detergent lichid pentru vase sau un detergent blând
  • Lavete din microfibră
  • Pămătuf pentru praf
  • Sare

  Instrucțiune de curățare a bradului artificial cu luminițe incorporate

  cum sa cureti bradul artificial
  Bradul cu luminițe poate fi curățat doar prin metoda uscată, pe când cel simplu merge și cu apă și detergent

  Toți brazii artificiali pot fi curățați prin „curățare uscată”. Pentru brazii care vin cu luminițe incorporate în ramuri, curățarea uscată este singura metodă sigură.

  Avertisment: Scoate din priză și deconectează toate componentele bradului artificial înainte să încerci orice metodă de curățare. Asigură-te că toate decorațiunile – luminițele, ghirlanda, beteala, ornamentele – sunt scoase de pe brad. Dezasamblează cât mai mult bradul.

  1. Curăță-l de praf cu un aspirator

  Fie că folosești un aspirator de mână, unul cu apă sau pe cel clasic cu furtun, folosește-l pe setarea cea mai joasă. Nu vrei să aspiri acele bradului sau să strici luminițele. Ține aspiratorul la câțiva centimetri distanță de ramurile bradului sau acoperă capătul duzei cu o bucată de material ca să captezi praful și mizeria.

  2. Folosește un pămătuf

  Praful mai poate fi curățat și cu un pămătuf, cu o perie cu peri moi sau cu o lavetă din microfibră. Începe de sus în jos și șterge fiecare ramură a bradului și stâlpul de susținere pe care se susține. Fă mișcări blânde ca să nu strici luminițele.

  3. Scutură praful

  Dezasamblează bradul și du afară fiecare bucată ca să o scuturi blând de praf. Nu te grăbi și ai grijă la luminițe.

  Poți să mai scapi de praful de pe brad și cu tehnica sacului de gunoi și sare, potrivită mai bine pentru brazii fără luminițe. Pune într-un sac mare de gunoi două căni de sare. Pune apoi în sac o secțiune a bradului și scutură bine sacul. Sarea va atrage praful de pe ramuri, iar bradul va arăta curat și strălucitor.

  Instrucțiuni de curățare a bradului artificial simplu

  Sunt două metode prin care poți curăța bradul artificial fără lumini incorporate – curățare umedă cu apă sau uscată. Pentru varianta din urmă, folosește instrucțiunile de mai sus. Pentru varianta cu apă, urmează următorii pași:

  1. Amestecă soluția pentru curățare

  Pune două căni de apă caldă într-un recipient cu pulverizator și adaugă o linguriță de detergent lichid pentru vase. Agită recipientul ca să le amesteci.

  2. Protejează suprafețele și testează culoarea

  Ca să protejezi podelele, întinde un cearșaf vechi pe jos sau fă operațiunea afară. Pulverizează o cantitate mică din soluția creată pe o bucată mai ascunsă a bradului. Lasă soluția să acționeze 30 de secunde și apoi șterge zona cu o lavetă/cârpă albă curată. Dacă se transferă culoarea, curăță bradul cu tehnica de curățare uscată.

  3. Pulverizează și șterge ramurile

  Începând din vârful fiecărei secțiuni, pulverizează ramurile cu puțină soluție. Șterge fiecare ramură cu o lavetă din microfibră ca să cureți murdăria. Continuă să pulverizezi și să ștergi până toate ramurile și suportul sunt curate.

  Nu uita să cureți și baza pe care se susține bradul.

  4. Usucă la aer

  cum să cureți bradul artificial uscare
  Asigură-te că bradul este complet uscat înainte să-l împodobești

  Lasă fiecare secțiune să se usuce complet la aer înainte să-l asamblezi. Dacă ai un brad mic, dintr-o singură bucată, asigură-te că e complet uscat înainte să-l împodobești. 

  Curăță bradul artificial de Crăciun sub duș

  cum să cureți bradul artificial duș
  Testează bradul să te asiguri că nu iese culoarea îniante sa îl bagi sub jetul de la duș

  Întotdeauna să testezi bradul ca să te asiguri că nu iese culoarea din el înainte să-l bagi sub duș.

  Curățarea bradului în baie, sub duș

  1.Acoperă scurgerea cu o bucată de material ca să prinzi acele care se pot desprinde din brad și să eviți înfundarea scurgerii.

  2. Dezasamblează brazii mari și pune secțiunile în cadă.

  3. Dă drumul la apă călduță și folosește un jet blând ca să speli bradul de praf. Nu folosi dușul la capacitate puternică.

  4. Scutură fiecare secțiune a bradului de apă înainte să pui componentele pe un cearșaf vechi, ca să se usuce la aer.

  Curățarea bradului afară

  1.Setează duza de pulverizare pe treapta cea mai blândă.

  2. Folosește un furtun de grădină cu pulverizare ca să-l cureți. S-ar putea să fie mai ușor dacă pui bradul asamblat în poziție dreaptă, în picioare.

  3. Lasă bradul să se usuce complet înainte să-l bagi înapoi în casă.

  Sfat:  Ca să cureți și să redai strălucirea unui brad artificial alb care s-a îngălbenit

  Amestecă trei părți de oțet alb (sau peroxid de hidrogen, dacă te temi să nu ruginească ramurile din metal ale bradului) și o parte apă într-o sticlă cu pulverizator. Pulverizează ușor bradul și lasă-l afară în soare direct preț de două sau trei ore. Razele ultraviolete ale soarelui și acțiunea blândă de înălbire a oțetului sau a peroxidului de hidrogen vor ajuta la albirea bradului. Oferă-i o pulverizarea blândă cu furtunul de grădină ca să-l clătești și apoi lasă-l să se usuce la aer.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  VIDEO Un birou de întâlniri și lucru alternativ a fost amenajat în pasteluri...