CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE

Cum scapi de ploșnite cu bicarbonat de sodiu

publicat pe 09 aug. 2024

    Ploșnițele ajung în casă pentru că găsesc un mediu bun de înmulțire, dar mai ales de hrană. Semnele apariției insectelor sunt vizibile și trebuie să acționezi rapid pentru a le îndepărta. Uite cum scapi de ploșnițe cu bicarbonat de sodiu și ce alte remedii mai poți folosi. Venim și cu sfaturi care să te ajute să nu mai ai insecte în casă. Detalii în articol. 

    Ce sunt ploșnițele

    plosnita in cautare de cuib
    Ploșnița caută un mediu umed pentru a se înmulți

    Ploșnitele (Cimex lectularius) sunt insecte parazite mici, plate și de culoare maro-roșcate, care se hrănesc cu sângele uman și cel al animalelor de companie. 

    Tind să invadeze spațiul de dormit al oamenilor pentru că găsesc hrană și un mediu umed, prielnic dezvoltării și înmulțirii. Saltelele, lenjeriile de pat și mobilierul de dormit sunt locurile unde adesea ploșnițele își fac simțită prezența. 

    Sunt foarte active noaptea, iar pe timp de zi se ascund în zonele patului, în pliurile saltelei, în crăpături sau în fisuri. 

    Semne care arată că ai ploșnite în casă

    puncte negre pe saltea care arata ca exista plosnite in casa
    Punctele negre de pe saltea indică o infestare masivă cu ploșnite

    Ploșnițele lasă mușcături mici și roșii pe piele care provoacă mâncărime. Dacă găsești pete mici de sânge pe lenjeria de pat sau pe saltea, ar putea fi un semn că ai ploșnițe. 

    Mai mult, ploșnițele lasă pete mici negre sau maro în locurile unde se ascund. De regulă, petele apar în colțurile saltelei de dormit sau pe rama patului. 

    Insectele au și un miros specific, dulceag și ușor neplăcut, fapt care este asociat cu o infestare severă. 

    Cât de periculoase sunt ploșnițele pentru om?

    Ploșnițele, prin mușcătura lor, pot provoca mâncărime intensă în timpul somnului. Asta pentru că insectele devin foarte active doar la lăsarea serii. Pe lângă iritațiile pielii, ploșnițele pot transmite unele boli, cum ar fi hepatita B și C sau infecții bacteriene. 

    Mușcătura lor poate provoca reacții alergice la unele persoane sensibile. În plus, prezența lor în pat poate provoca stres și poate perturba calitatea somnului. 

    Cum acționează bicarbonatul de sodiu împotriva ploșnitelor

    bicarbonat de sodiu pus pe perna contra plosnitelor
    Bicarbonatul de sodiu usucă ploșnițele

    Din aceste motive și nu numai, e indicat să acționezi pentru a elimina ploșnițele din casă. Până să apelezi la soluții chimice grele, poți să folosești soluții naturale, cu efect imediat asupra insectelor. Bicarbonatul de sodiu este o soluție care poate elimina ploșnițele. 

    Grație proprietăților sale de uscare și absorbție, bicarbonatul de sodiu poate elimina complet ploșnițele. Practic, insectele ajung să se usuce sub acțiunea bicarbonatului. 

    Tot ce ai de făcut este să presari bicarbonat direct pe pat, pe lenjerie, pe saltea și în locurile unde observi acumulări de ploșnițe. Lași bicarbonatul să acționeze câteva ore, după care aspiră bine zone. 

    Lenjeriile trebuie apoi spălate la temperaturi mari, iar salteaua trebuie curățată cu un aparat cu aburi. 

    Soluție de bicarbonat contra ploșnițelor

    Există și alt mod de acțiune a bicarbonatului de sodiu împotriva ploșnițelor. Poți prepara o pastă de bicarbonat și apă. Amestecă cele două ingrediente într-un raport de 1:1 până obții o pastă groasă. 

    Aplică pasta zonele unde ai detectat ploșnițele, cum ar fi crăpături, colțuri ale saltelei și rame de pat. După câteva ore, aspiră și șterge zona tratată pentru a îndepărta pasta uscată și ploșnițele moarte. 

    Repetă tratamentul de câteva ori pe săptămână până când observați o reducere semnificativă a infestării.

    Alte metode eficiente împotriva ploșnițelor

    Dacă bicarbonatul de sodiu nu funcționează eficient, următoarele soluții pot grăbi procesul de eliminare a insectelor. 

    • Uleiuri esențiale: uleiul de arbore de ceai, uleiul de lavandă și uleiul de mentă sunt cunoscute pentru proprietățile lor insecticide. Poți pulveriza aceste uleiuri diluate în apă în zonele afectate;
    • Diatomee: pâmântul de diatomee, un insecticid natural, poate fi presărată în crăpături și pe saltele pentru a elimina ploșnițele prin deshidratare.
    • Căldură: ploșnițele nu supraviețuiesc la temperaturi ridicate. Spălarea lenjeriei de pat la temperaturi de peste 60 de grade Celsius poate ajuta la eliminarea acestora. 

    Cum previi apariția ploșnițelor în casă

    În cele din urmă, iată o serie de sfaturi de care poți să ții cont pentru a evita apariția ploșnițelor în interiorul locuinței tale. 

    Aspiră și curăță regulat: menține o igienă strictă și regulată a casei, în special în zona de dormit unde insectele își pot face cuiburi; 

    Folosește huse pentru saltele: investește în huse impermeabile pentru saltele, care pot preveni infestarea sau pot face mai ușoară detectarea ploșnițelor; 

    Verifică: după o călătorie, spală hainele și bagajele și evită să aduci în casă obiecte care ar putea fi infestate; 

    Atenție la mobilierul second-hand: acest tip de mobilier poate ascunde ploșnițe. Evită să aduci mobilier folosit în casă.  

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments