Apartamente cu 2 camere

Before&after: o renovare din Cotroceni cu poveste și multe obiecte de artă moștenite

    Ne plac apartamentele cu poveste și istorie. Iar când sunt implicate și multe-multe obiecte de artă, povestea ne face cu atât mai curioși. Să o descoperim, așadar.

    Apartamentul de față are două camere și se află într-un bloc din cartierul Cotroceni, București, construit în anii ‘50. Aici locuiesc Anca și Vali, un cuplu cu rădăcini în lumea artei. După cum am aflat chiar de la ei, l-au cumpărat cu gândul să-l renoveze și au știut de la bun început că nu vor o amenajare „în tendințe, modernă sau de lux”, ci una atemporală, de inspirație mid-century, care să respecte istoria apartamentului și să îl ajute „să îmbătrânească grațios.”

    Pentru designul interior, au colaborat cu arhitecta Andra Bica de la Kanso – nu este primul apartament vechi pe care ea îl transformă radical, am povestit aici despre cum a renovat un apartament din anii ‘20 din Piața Amzei. În amenajarea de față, proprietarii s-au implicat foarte mult: cum Anca e grafician, a avut multe idei bune, mai ales pentru living și hol.

    Beneficiarii se referă la locuința lor ca la <<cutia cu bijuterii>>,
    Proprietarii își alintă locuința „cutia cu bijuterii”.

    Lucrările pentru apartamentul din Cotroceni au durat în jur de un an, cu tot cu partea de proiectare. Au început în decembrie 2021, iar proprietarii s-au mutat de Crăciun, un an mai târziu. Costul a depășit 50.000 euro – o renovare costă întotdeauna mai mult decât cred inițial proprietarii, iar lucrările sunt pline de neprevăzut și dificile. (Dacă a trecut cineva printr-o renovare și asta i-a făcut plăcere, îl rugăm să ne scrie pe adresa de mail a redacției, [email protected].)

    Ce au păstrat din vechiul spațiu

    Procesul de renovare a fost mult mai amplu decât ar fi crezut – au trebuit să înlocuiască inclusiv parchetul, fiindcă era foarte deteriorat. Au ales însă unul nou, cu aceeași formă și model apropiat. Sub gresia din hol și bucătărie, au găsit mozaicul originar al clădirii: l-au șlefuit și l-au adus cât mai aproape de forma lui de odinioară. Proprietarul a restaurat el însuși tâmplăria, cu păstrarea elementelor de sticlă originare.

    Din șantier nu au lipsit situațiile neprevăzute – echipa inițială de constructori nu a montat finisajele din baia mare așa cum ar fi trebuit, astfel că au trebuit să o refacă de la zero și să îi schimbe designul. Din faianța pătrată rămasă, Anca a făcut o masă în hol.

    Colecția de artă din apartament

    Anca a moștenit de la părinți colecția de artă a mătușii sale, artista Eugenia Dumitrașcu, o colecție adunată începând din anii ’50, în multe mape, care nu a fost expusă niciodată.

    E vorba de peste 200 de tablouri și obiecte, majoritatea semnate de artiști români: Ștefan Câlția, Gelu Mureșan, Viorel Dan Toma, Constantin Răducan etc. Din ele, au selectat în jur de 30 de lucrări. Le-au amplasat în funcție de cromatică, dar și după temă – în hol, de exemplu, sunt cele cu temă ludică, jucăușă.

    Obiecte arta
    Operele de artă din apartament au fost moștenite de la mătușa proprietarei. Foto: Sebastian Moise.

    Provocarea a fost să păstreze spațiile aerisite și nesufocate de obiectele de artă și piesele vechi de mobilier.

    Blat de alamă și mobilier pe rotund în bucătărie

    De la un spațiu aglomerat și întunecos, bucătăria a devenit un spațiu aerisit și elegant. Blatul de bucătărie este 100% din alamă, realizat la comandă, și reprezintă o inserție prețioasă. „Proprietarii se referă la locuința lor ca la cutia cu bijuterii, iar acest element s-a potrivit acestei descrieri”, explică Andra Bica, designerul care s-a ocupat de proiectul de amenajare.

    Mobilierul cu linii curbe e o semnătură Kanso – poți vedea aici o altă amenajare care le folosește. Arhitecta a considerat că sunt foarte potrivite aici, pentru că sunt neinvazive și lasă arta să iasă în evidență.

    Deasupra mesei rotunde, Andra a folosit o lampă suspendată pe care proprietara o avea din copilărie. Scaunele stil mid-century sunt de la Retros.

    Livingul este ca o cutie cu amintiri

    În living, au folosit diferite piese pe care proprietarii le aveau deja: comoda din furnir, recondiționată de Vali, sculptura folosită ca măsuță, și multe tablouri.

    Amenajare Cotroceni - arh Andra Bica - Kanso (6)
    Comoda a fost restaurată de Vali, proprietarul apartamentului.

    Grafica covorului alb-negru aduce un aer modern și face legătura cu estetica holului, unde este reluată monocromia alb-negru, printr-un model cu pătrățele.

    Holul e gândit ca o introducere într-o lume ludică: toate tablourile au ca temă lumea circului sau vin dintr-o zonă de basm. Anca a desenat ea însăși modelul cu pătrățele de pe pereți și a construit măsuța din faianță pătrată.

    Dormitorul este zona de visare a casei, caracterizat de linii moi, forme rotunjite și culori blânde. Nu lipsesc obiectele de artă – vazele de pe noptieră, tabloul de deasupra biroului.

    Pentru tăblia patului, arhitecta a folosit o soluție creată chiar de ea și denumită Cloud Headboard:

    „Este un element care delimitează diferitele zone (noptieră/ pat/ birou), oferind în același timp un aspect coerent, unitar și nefragmentat. Piesele sunt modulabile și customizabile – se desenează în funcție de proiect, iar materialul textil este moale și plăcut la atingere, disponibil în diferite culori.”, explică Andra.

    Despre amenajare, Anca și Vali cred că: „ne-a ieșit o căsuță imperfectă, curată și curatoriată, în care să trăim zi de zi: dimineața îmi fură privirea «mâzgăliturile» de pe hârtia igienică din dormitor (semnată Flondor), după-amiaza privim cum joacă lumina pe furnirul comodei din living (pe care am cărat-o fix înainte să aflăm că sunt însărcinată), iar seara asortăm blatul de alamă c-un vin alb pe care îl bem din cupele de cristal ale bunicii. Nu mai renovăm prea curând :).”

    Sfaturi pentru amenajare de la arhitecta Andra Bica:

    E mult mai simplu să faci o amenajare de la zero, decât să integrezi obiecte existente. Ca arhitecți, avem tendința să intrăm într-un spațiu, să îl golim, apoi să îl compunem așa cum ni se pare nouă, dar în cazul acesta nu a fost așa.

    Sunt mulțumită de faptul că am reușit împreună cu Anca și Vali să spunem o poveste și, așa cum menționează și ei, să creăm un spațiu atemporal. Îmi place să cred că valoarea acestui spațiu nu se va pierde în timp, tocmai fiindcă nu este încadrabil într-o anumită perioadă.

    A fost o muncă titanică, în primul rând a mea cu mine, de a mă tempera în abordare, de a crea niște piese de mobilier integrate și funcționale în același timp, toate acestea având niște clienți foarte implicați dar care, spre norocul meu, au un simț estetic extrem de educat.

    Foto: Arthur Țintu

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    icon

    Before&after: o renovare din Cotroceni cu poveste și multe obiecte de art�...