Before&After

Before&after: drumul de la finisaje întunecate și terne, la una dintre cele mai fluide amenajări pe care le-am văzut

    O locuință pe care o cumperi „la alb”, anume cu toate finisajele, întrerupătoarele și ușile montate, e o oază de potențial. Când o vezi prima dată, nici nu îți dai seama unde poți ajunge cu amenajarea. Și avem un exemplu perfect în acest apartament cu trei camere, din Pipera.

    Locuința despre care povestim are trei camere și se află într-un bloc nou construit. Are o suprafață de 126 metri pătrați, împărțiți în zonă de zi, dormitor, birou, dressing și două băi. Noii proprietari, un cuplu tânăr, pasionat de călătorii, au cumpărat-o în 2020. Deși apartamentul era finisat de vechiul proprietar, au decis să nu păstreze nimic: nu se potrivea deloc cu stilul pe care și-l doreau.

    Pentru că își doreau ca totul să arate perfect, au lucrat cu arhitecta Andra Bica de la Kanso Design. Renovarea a început în 2020, iar lucrările au durat un an și cinci luni, fiind întârziate de perioada de pandemie și de piesele aproape în întregime lucrate pe comandă sau importate din alte țări.

    Amenajare open space alb apartament modern Pipera - arh. Andra Bica - Kanso Design (1)
    Datorită ferestrelor generoase și a orientării cardinale, apartamentul este unul foarte luminos, iar noul decor amplifică acest avantaj.

    Principalul avantaj al spațiului, sesizat de arhitectă încă de la prima vizită, este zona de zi generoasă, cu o deschidere frumoasă către exterior. Dezavantajul major, însă, era constituit de numeroasele grinzi aflate la vedere, care segmentau vizual toate spațiile. Ele au trebuit integrate în design în așa fel încât să nu mai fie sesizabile.

    O renovare minimalistă, cu mult alb

    Cei doi și-au dorit un spațiu primitor, luminos, cu mult alb. Au vrut să fie versatil funcțional și să le ofere acel sentiment de libertate și de evadare din aglomerația urbană pe care îl au în călătorii. Arhitecta a căutat să creeze un spațiu cât mai omogen și fluid, cu treceri line, astfel încât diferitele zone să se continue armonios, fără o delimitare vizuală clară.

    Zona de zi este tip open space, cu living și bucătărie, care se continuă printr-o alveolă ce adăpostește diningul. Scaunele, măsuță de cafea, corpurile de iluminat și accesoriile sunt de la The Edit, canapeaua de la Rovere iar plantele de la Primitiv Plants.

    Bucătăria era situată inițial în nișa care adăpostește acum locul de luat masa. Andra a hotărât că e mai firesc să amplaseze acolo diningul, ca să profite de priveliștea frumoasă către lacul de afară. În amenajarea inițială, nu exista o zonă de hol marcată – arhitecta a creat una prin corpurile de mobilier care compun bucătăria și, în același timp, delimitează și un lobby de acces. E o alegere care plusează și la capitolul funcționalitate: peretele de mobilă maximizează spațiile de depozitare ale bucătăriei.

    Forme curbe și design personalizat și în dormitor

    Cel mai confortabil spațiu al apartamentului e zona matrimonială. Arhitecta a reluat aici tema liniilor curbe, folosite pentru a crea impresia de spațiu continuu. A folosit ca elemente vizuale de impact piese customizate din metal, ce apar în diferite locuri: lampa care se continuă în noptieră, măsuța de machiaj, rafturile pentru cărți.

    „Fiind un spațiu foarte segmentat de structura existentă, am încercat să creăm unitate prin placări de furnir. Ușile filomuro folosite în apartament vin să întărească dorința noastră de unitate vizuală, oferind o trecere lină, în cazul dormitorului, spre baia matrimonială”, explică Andra Bica.

    Baia matrimonială menține linia amenajării din dormitor, prin spațiul de depozitare din furnir. Aici, zona de accent este fototapetul cu forme geometrice curbe, o conexiune la tema apartamentului. Finisajele și corpurile de iluminat încastrate sunt de la Osmyum.

    Tips&tricks pentru amenajare de la Andra Bica

    Dezavantaje care devin avantaje: Aș vrea să încep subliniind faptul că fiecare spațiu are particularitățile sale. De cele mai multe ori, dezavantajele se pot transforma în avantaje. În cazul nostru, inițial aveam un apartament înalt, care în anumite zone părea chiar disproporționat. De asemenea, acesta era puternic segmentat de elementele structurale. Înălțimea spațiului ne-a permis ca în anumite zone să înglobăm grinzile într-un plafon fals. Efectul astfel obținut a fost în primul rând de unitate vizuală, dar totodată a ajutat la o zonificare a funcțiunilor din zona de zi.

    Less is more: Căutați să ajungeți la o unitate vizuală, prin spații cât mai curate și mai puțin aglomerate.

    Foto: Arthur Țintu

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Creditele ipotecare ale viitorului sunt online și deja le poți obține mult ma...