Case

Au părăsit Capitala și s-au mutat, împreună cu trei pisici și un cățel, într-o casă din Cisnădie  

  Nume: Raluca Constantinescu, inginer agronom
  Localitate: Cisnădie, județul Sibiu
  Tip de locuință: casă formată din parter și mansardă
  Suprafață: 130 metri pătrați
  Stă aici: din august 2022
  Împarte casa cu: soțul ei, Ștefan, trei pisici și un cățel

  În aprilie 2022, Raluca și Ștefan începeau să caute o locuință la munte, undeva în zona Sibiului. Inițial, se gândiseră la o casă săsească într-un sat nu foarte rupt de lume sau chiar într-un orășel de provincie. În timpul săptămânii, cercetau site-urile imobiliare să vadă ce anunțuri noi apar, iar în weekend aveau, de obicei, programate vizionările. Au făcut patru sau cinci drumuri până să descopere căsuța în care stau acum. Nu este neapărat proprietatea pe care o aveau în minte atunci când au început căutările, fiind vorba de o locuință nouă, dar le-a plăcut atât de mult zona, încât au hotărât să își reevalueze planurile.

  „Ștefan își dorea, mai degrabă, o casă veche în stil săsesc pe care să o adaptăm nevoilor noastre. Ca să fiu sinceră, nu era o idee care să mă entuziasmeze în mod deosebit. Am mai trecut printr-o experiență similară când am renovat o casă veche în București și nu aș fi vrut să parcurg, din nou, toate etapele”, spune Raluca. „S-a întâmplat să descoperim această casă în Cisnădie și ne-am îndrăgostit iremediabil de zonă și de priveliștea din jur”.

  Au locuit la parter cât timp au amenajat mansarda

  Casa este o construcție nouă, cu parter și mansardă și o suprafață utilă de 130 metri pătrați. Are trei dormitoare, două băi, laundry room, dressing, bucătărie și living. Unul dintre dormitoare are dublă funcție, servind ca birou și cameră de oaspeți. În momentul achiziției, mansarda era neamenajată, spre bucuria Ralucăi care a avut posibilitatea să personalizeze interiorul după bunul ei plac. Parterul era, în schimb, locuibil, un avantaj imens pentru că au putut să se mute înainte să fie totul gata.

  „A fost o nebunie curată să locuim acolo în plin șantier. Ne-am instalat oficial pe 22 august și ne-am setat ca termen de finalizare a lucrărilor perioada sărbătorilor de iarnă. Ne doream să avem familia alături de Crăciun, dar nu ne-am imaginat niciodată că va fi atât de mult de muncă”, își amintește Raluca. „Nici nu-mi dau seama cum am reușit să o scoatem la capăt. Am zis că nu mai vreau să calc, cel puțin un an, prin nici un magazin de materiale de construcții”.

  Renovările au costat, până acum, 60.000 euro

  Bugetul pe care l-au avut la dispoziție a fost de 60.000 euro, bani rămași după vânzarea proprietății din București. Au amenajat mansarda, au renovat parterul și s-au văzut nevoiți să schimbe toată instalația electrică, interior și exterior. Au pus balustrade afară, în dreptul scării de acces și la balconul de la etaj și au terminat de făcut gardul care este întins pe două străzi. În curte, au amenajat un foișor și au construit o magazie pentru depozitare. Toate într-un timp record de numai două luni. Raluca spune că și acum ar mai fi lucruri de finalizat, dar și-a propus să nu mai grăbească procesul.

  „Am reușit să ne încadrăm în buget, dar cu chibzuință și cercetând foarte bine piața, înainte de a face cumpărături. Materialele de construcții au fost mult mai scumpe decât ne așteptam. Și manopera, la fel”, spune Raluca. „Finisajele sunt de calitate superioară, în mare măsură. Am considerat că este înțelept să investim mai mult în lucruri pe care nu le schimbăm atât de des”.

  Raluca s-a ocupat de amenajarea casei

  Alegerea stilului de amenajare a interiorului a fost un subiect intens de dezbatere pentru Raluca și Ștefan. Ea își dorea cât mai multe elemente boho, el, un stil ușor industrial. Până la urmă au găsit o cale de compromis, integrând influențe din mai multe zone. Mobilierul este cumpărat de la branduri mass-market, precum Jysk, Ikea și Vida XL. Bucătăria, în schimb, este făcută pe comandă la un atelier local din Cisnădie și este cea  mai mare investiție a proiectului. Raluca s-a ocupat de amenajare, inspirându-se din online, dar a adaptat ideile văzute la stilul lor de viață. Și-a dorit ca interiorul să preia elemente din peisajul de afară. De aceea a folosit piatră naturală în baie și în bucătărie și a integrat verdele ca accent.

  „Ușa tip hambar de la bucătărie este făcută de noi. Întotdeauna mi-au plăcut proiectele DIY. Sunt o persoană creativă și mă simt în elementul meu când am posibilitatea să meșteresc diverse lucruri prin casă. Am absolvit liceul de arte Marin Sorescu din Craiova și mi-ar fi plăcut mult să continui în domeniu. Visul meu era să fac restaurare iconografie. Viața m-a purtat într-o altă direcție. Nici ca inginer agronom nu am profesat niciodată. Am avut însă norocul să păstrez legătura, în toți acești ani, cu lucruri ce țin de creație, de frumos”, spune Raluca.

  Chestionar cu idei bune

  Stilul casei: Rustic-industrial. Ștefan și-a dorit mult să mergem în această direcție cu amenajarea. Dacă ar fi fost după mine, aș fi optat, mai degrabă, pentru un stil boho. Am vrut însă un spațiu care să ne reprezinte pe amândoi și cred că am reușit să găsim calea de mijloc. Am integrat și câteva elemente boho, mai ales în dormitor unde am folosit multe materiale naturale și împletituri de toate felurile.

  Inspirație: Pinterest, cine nu visează cu ochii deschiși văzând ce e acolo? De fapt, cred că orice lucru care îmi atrage atenția. Poate fi o emisiune culinară, o pictură, baia de la mall. Îmi place, notez, fotografiez și revin pentru inspirație.

  Elementul preferat: În fiecare încăpere avem câte o piesă preferată, cu o poveste aparte. Suntem iubitori de lucruri vechi și am adunat, de-a lungul timpului, tot felul de obiecte cu valoare sentimentală. Dar, de departe, locul preferat din casă este dormitorul cu vedere către Cisnădie. Avem un geam uriaș care dezvăluie o priveliște încântătoare asupra orașului. Patul din dormitor este cumpărat special pentru acea fereastră joasă. Ca să ne putem bucura de cel mai frumos tablou natural.

  Cea mai mare provocare: Cel mai mare hop nu a avut legătură cu renovarea casei. Drumul cu mașina, de la București la Sibiu, alături de trei pisici și un cățel, s-a dovedit a fi mai complicat decât ne imaginam.

  Cel mai mare răsfăț: Suntem destul de cumpătați când vine vorba de cumpărături. În general, am preferat să investim mai mult în finisaje sau în lucruri care țin de confort. Piesele de mobilier le poți găsi și în perioada de reduceri, la prețuri acceptabile. Cel mai mult ne-a costat mobila de bucătărie, dar este o investiție pe care nu o regret.

  Dacă printr-o magie ai putea schimba ceva la casa ta: Aș fi vrut un gard mai scund, să mă pot bucura de priveliște și de la nivelul solului. Fostul proprietar a făcut un gard zidit, drăguț, dar prea înalt. Era foarte complicat să dărâmăm din el, pentru că există și parte electrică, așa că am renunțat la ideea de a-l mai modifica.

  Ce înseamnă acasă pentru tine: Acasă este acolo unde îmi este inima și asta poate fi oriunde. Este un locul în care noi și copiii noștri blănoși ne simțim cel mai bine.

  Sfaturi despre cum să-ți faci o casă în care să te simți bine: Mi-am dorit ca locul în care trăiesc să spună o poveste. Să deschizi ușa și să te învăluie  căldură și bucurie. Să fie armonie între culori, lumină și texturi. Lemnul aduce multă căldura într-o casă, și aici nu mă refer doar la cel de pus pe foc. Singurul lucru pe care îl recomand cu tărie este să nu locuiți în casa în care se fac renovări. Este o provocare uriașă.

  Arată-ne cum e la tine acasă! Scrie-ne pe adresa de mail [email protected] și cineva din echipa noastră îți va răspunde cât de curând.

   

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Au părăsit Capitala și s-au mutat, împreună cu trei pisici și un cățel, ...