LIFE

În 78% dintre casele din România trăiește un animal, iar a mea e una dintre ele. Cum mi s-a schimbat viața după ce am adoptat un câine

  Un studiu realizat de Ipsos pentru Mars Petcare arată că România e în topul țărilor europene în ceea ce privește adopția animalelor, de la începutul pandemiei. Nu e o surpriză că statul acasă și izolarea i-au făcut pe mulți oameni să se simtă mai singuri. Partea bună e că asta a dus la creșterea numărul adopțiilor, partea mai puțin bună e că odată cu ridicarea restricțiilor, mulți au renunțat la câinii lor, iar asta a dus la creșterea numărului de animale abandonate.

  Comparativ cu anul trecut, numărul animalelor adoptate aproape s-a înjumătățit în 2022, potrivit unui comunicat de presă transmis de Mars Petcare.

  78% dintre gospodăriile din România au un animal de companie

  Și casa mea se numără printre cele 78% dintre gospodăriile din România în care locuiește un neplătitor de chirie blănos. Am adoptat-o pe Pruna, cățelușa mea, în aprilie 2021, și vreau să-ți povestesc despre cum mi s-a schimbat viața de atunci. Ca să ai o imagine mai clară despre ce înseamnă să ai în grijă un câine, cu părțile frumoase, dar și cu cele mai dificile. Căci decizia de a adopta un animal vine la pachet cu multă responsabilitate și e una care trebuie cântărită foarte atent înainte să faci pasul ăsta.

  Am copilărit la țară, cu o bunică minunată care iubește animalele. De când mă știu, în curtea bunicilor mei au fost în mod constant câte cel puțin 12-13 pisici și măcar vreo trei-patru căței. Nu știu să le zic la toți pe nume, dar lista asta îi include pe Kiki, Marinel, Pic, Petronica, Floarea, Frunza, Linda, Max, Azor și mulți, mulți alții.

  bunica si nepoata iubitoare de animale - adoptii caini
  În stânga e bunica mea cu doar câteva dintre pisici, iar în dreapta sunt eu acasă la prietena mea Adriana.

  Chiar dacă bodogonea mereu cât de greu e să aibă grijă de atâtea animale, bunica mea n-a putut niciodată să renunțe la nicio viață. Lucru care, atunci când trăiești într-un sătuc din Moldova, îl știu și vecinii, care de fiecare dată când pisicile sau câinii lor făceau pui, îi aruncau în curtea bunicilor mei. 

  La un moment dat, mamei mele i-a venit o idee genială. S-a gândit să le ia tuturor pisicilor zgărzi antipurici, căci la țară e greu să ții ușa de la casă mereu închisă. Plus că bunica avea pisicile ei preferate, care erau privilegiate și dormeau cu ea. Asta se întâmpla în urmă cu niște ani buni, să fie vreo 15-20, așa că vecinii noștri au decis că noi suntem, de fapt, neam de vrăjitoare, altfel de ce ne-am fi însemnat pisicile cu acele zgărzi sataniste? Cu vrăjitoria nu prea am făcut mare lucru, dar am evoluat cu altele. Acum, o parte dintre pisici și câini – cei care au putut fi prinși – au fost duși de mama la sterilizat.

  Așadar, și mie îmi cam plac animalele. Am 32 de ani și în viața mea de adult am avut trei motani adoptați, nu toți în același timp, iar acum locuiesc cu iubitul meu și Pruna, cățelușa noastră, într-un apartament cu două camere.

  Cum mi-a schimbat viața adopția unui câine

  adoptii caini pruna in prima zi in noua ei casa
  Pruna pozată pe 28 aprilie 2021, în prima zi în noua ei casă.

  Deși mi-am dorit mereu un cățel, nu am locuit cu niciunul în casă până la Pruna. Am tot cântărit ideea de a avea un câine în ultimii cinci ani, însă după ce am notat pe hârtie, la propriu, avantajele și dezavantajele și m-am gândit la cum sunt eu și la stilul meu de viață, am decis că nu sunt suficient de responsabilă să am în grija mea un câine. Însă pe la finalul lui aprilie anul trecut, s-a întâmplat să o văd pe Pruna, care pe atunci se numea Vio, într-o postare pe pagina de Facebook Kola Kariola.

  Asta după ce – și asta-i o altă poveste – trecusem printr-o mare dezamăgire cu un cățel care a fost aruncat în curtea casei în care locuiam la vremea aia. Și care – nevaccinat fiind – n-a rezistat mai mult de câteva zile la spital și a murit de parvoviroză, o boală foarte periculoasă întâlnită mai ales la puii de câine nevaccinați.  Fac o mică paranteză ca să spun că sunt numeroase ONG-uri și cabinete veterinare în România care îți pot vaccina și steriliza animalele gratuit.

  Toate lucrurile pe care, cel mai probabil, le vei face dacă vei avea un câine

  adoptii caini in natura pruna
  Pruna în natură

  Cele mai des folosite cuvinte din vocabularul tău vor fi „hai, stai, așteaptă, nu”.

  Vei ridica tonul de la prima oră. Asta dacă faci ca mine și dimineața îți lași câinele să alerge liber prin parcul Izvor.

  Vei merge spre casă duhnind a mortăciuni – în cel mai bun caz – și a fecale – în cel mai rău caz -, pentru că în clipele tale de neatenție câinele tău se va transforma într-un mic vânător și va dori să-și ascundă urmele frecându-se de tot felul de lucruri urât mirositoare. 

  Vei intra în vorbă aproape zilnic cu necunoscuți și îți vei face prieteni noi. Vei povesti mult despre câinele tău și vei arăta oamenilor poze – nesolicitate – cu el. Oamenii se vor bucura mai mult la pozele cu câinele tău decât dacă le-ai arăta poze cu copiii sau nepoții tăi. 

  Ușor-ușor vei face parte dintr-o comunitate și vei ajunge să știi oameni după numele câinilor pe care-i au. Vei reține numele tuturor câinilor, dar nu și pe ale stâpânilor.

  adoptii caini bucuresti parcul izvor
  În stânga sunt Pruna și prietenul și iubitul ei Bruno, în dreapta George, iubitul meu, cu Nova și Pruna, în parcul Izvor.

  Vei spăla lăbuțe și vei șterge puchini (urdori) mai des decât ai crede.

  Cel mai probabil vei avea o cutie cu tot felul de produse pentru îngrijirea câinelui: șampon – umed și uscat -, parfum, unghieră, perie, prosoape etc.

  Vei avea niște cheltuieli în plus. Pruna nu e foarte hapsână la mâncare, așa că nu cheltuim mai mult de 200 lei pe lună pentru mâncarea ei, asta include și micile recompense și dental stick-urile. Plus vizitele constante la medicul veterinar, deparazitările, iar uneori te vor costa și situațiile neprevăzute, cum ar fi anumite accidente. 

  adoptii caini bucuresti pruna in oras
  Pruna în oraș.

  Dacă te gândești că cei mai mulți dintre prietenii tăi vor fi super încântați să aibă grijă de câinele tău când vei pleca din oraș, s-ar putea să nu fie chiar așa și să fie dificil să o lași în grija altcuiva.

  Cel mai probabil vei regândi un pic vacanțele și vei dori să-ți iei și câinele cu tine. Sunt anumite grupuri pe Facebook care te vor ajuta în sensul ăsta, cu recomandări de locuri pet-friendly. Dacă veți călători des cu mașina, investește într-o pătură impermeabilă bună.

  Te vei trezi mai devreme, indiferent că lucrezi de acasă sau mergi la birou.

  Vei petrece mult mai mult timp afară, iar asta va contribui la sănătatea ta fizică și mai ales psihică. 

  adoptii caini bucuresti alina ciobanu
  Pruna cu mine și cu George la Constanța.

  Te vei gândi – și chiar te sfătuiesc să faci asta – să-ți duci câinele la dresaj. Pruna avea în jur de doi ani și jumătate atunci când am luat-o. Era un câine care a trăit pe străzi și a fost găsită de cei de la Kola Kariola călcată de mașină, având jumătate din corp paralizat. Mulți medici veterinari au crezut că nu va mai putea să-și folosească lăbuțele din spate, însă a fost operată și salvată de un chirurg ortoped excelent, Lucian Rugină, iar acum aleargă maratoane în fiecare zi. Așa că începuturile noastre au fost cumva dificile, era un câine anxios și a avut nevoie de niște ore de dresaj. Însă cu timpul câinele tău va căpăta încredere în tine și va fi mai bine.

  Și casa ta se va schimba un pic. Probabil vei avea jucării împrăștiate prin casă, un mic pat pentru cățel și da, mai mult păr. Un aspirator robot îți va face viața mai bună. Dacă îți vei forma o rutină de îngrijire a câinelui după ce mergeți la plimbare, te asigur că în casa ta nu va mirosi a câine și nici nu va zbura păr de câine peste tot.

  În afară de rama unei perechi de ochelari, Pruna nu mi-a distrus absolut nimic. Poți avea o casă curată și cu câine.

  adoptii caini pruna acasa
  Pruna când muncim de acasă.

  Vei primi și vei oferi cea mai dulce și minunată iubire. Vei avea un camarad de nădejde și chiar dacă te consideri o persoană foarte serioasă, cel mai probabil îți vei drăgăli câinele în fel și feluri iubărețe. Iar după un timp vei observa că tu și câinele tău începeți să semănați, atât la chip, cât și la personalitate.

  Pruna mi-a schimbat viața în cel mai frumos mod posibil și nu exagerez când spun că acest câine e de multe ori stâlpul meu. Nu-mi dă voie să fiu tristă și m-a salvat de la niște episoade depresive. Căci vrei nu vrei, trebuie să te mobilizezi, trebuie să ieși la aer și să petreci timp afară, iar asta ajută extrem de mult.

  adoptii caini viata cu pruna
  Pruna la mare.

  Probabil știi deja, iar numeroase studii o confirmă: compania animalelor este benefică pentru sănătatea noastră mentală și fizică. În plus, animalele de companie nu sunt doar o distragere a atenției de la singurătate, ci pot îmbunătăți considerabil calitatea vieții, spun și cei de la Mars. La rândul lor, animalele de companie pot avea o viață mai bună alături de o familie responsabilă și iubitoare.

  De asemenea, decizia de a adopta un animal de companie vine cu responsabilitate. Este important să cântărești foarte bine această decizie.

  *Raportul Ipsos realizat pentru Mars Petcare a fost realizat în 8 țări europene (Austria, Belgia, Danemarca, Italia, Spania, Suedia, România și Ungaria) pe un eșantion total de 8,028 de respondenți în perioada martie 2020 – februarie 2021 și 8,088 de respondenți din martie 2021. Dintre respondenți, 1,061, respectiv 1,100 au fost de la noi din țară. România se află pe locul doi, după Ungaria, atât din punct de vedere al cățeilor adoptați de la începutul pandemiei, cât și al pisicilor.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  În 78% dintre casele din România trăiește un animal, iar a mea e una dintre ...