CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE

Cel mai simplu și eficient apret de rufe făcut în casă

publicat pe 03 iul. 2024

  Apretul făcut în casă este încă o soluție folosită pentru îngrijirea hainelor. Efectul apretului este diferit față de cel al balsamului, motiv pentru care nu poate fi folosit pe orice țesătură. Îți oferim rețeta pentru cel mai simplu apret făcut în casă și îți explicăm și pentru ce tipuri de haine se mai folosește. 

  Efectul apretului asupra hainelor este unul de fermitate și strălucire. Fiind o metodă mai veche de îngrijire a hainelor, apretul este folosit cu alte scopuri spre deosebire de balsam, de exemplu. 

  Ce este apretul și la ce folosește 

  Apretul este o soluție care se aplică pe țesături pentru a le oferi rigiditate, aspect lucios, dar și pentru a le face mai ușor de călcat. Metoda a fost folosită încă din cele mai vechi timpuri, scopul aplicării apretul fiind acela de a face hainele impermeabile la murdărie, dar și pentru ca acestea să nu se mai șifoneze. 

  Apretul este o bună metodă de a menține igiena și curățenia țesăturilor. Soluția încă se aplică în industria ospitalității, iar în gospodării este potrivită pentru anumite țesături și haine cum sunt, de exemplu, cămășile. 

  De obicei, apretul se aplică atunci când hainele sunt spălate, curate și ușor umede. Apretul se poate aplica cu un recipient cu pulverizator sau cu o cârpă. Hainele trebuie apoi călcate imediat pentru ca efectul apretului să se activeze. 

  Practic, țesătura devine mai fermă și capătă aspectul dorit. Pentru că se formează un strat subțire pe suprafața fibrelor textile, care le face să fie mai rezistente, dar nu foarte elastice. 

  Beneficii ale utilizării apretului pe haine: 

  • Rigiditate și formă: apretul ajută la menținerea formei hainelor, făcându-le să pară mai noi și mai îngrijite; 
  • Protecție: aplicarea apretului poate proteja țesătura de murdărie și pete, deoarece creează un strat protector; 
  • Călcare mai ușoară: țesăturile apretate sunt mai ușor de călcat, reducând timpul și efortul necesar pentru a obține o suprafață netedă.

  Rețetă de apret făcut în casă 

  Apretul poate fi cumpărat din magazinele de specialitate, dar există și rețete simple pentru a îl prepara acasă, cu ingrediente comune. 

  Apret cu amidon de porumb

  O rețetă simplă, folosită chiar și de bunicii noștri, apretul cu amidon de porumb a fost și este cel mai utilizat. Ai nevoie de o lingură de amidon de porumb și 500 de mililitri de apă rece. Amesteci bine cele două ingrediente și transferi soluția într-o sticlă cu pulveriator. Înainte de utilizare, soluția trebuie agitată bine. 

  Apret cu făină 

  Amestecă două linguri de făină cu puțină apă până când formezi o pastă. Mai adaugă apoi apă până la 500 de mililitri. Fierbe soluția la foc mic și amestecă încontinuu pentru a se îngroșa. Lasă apoi soluția să se răcească, strecoară și transferă într-o sticlă cu pulverizator. Înainte de aplicare, apretul cu făină trebuie agitat. 

  Apret cu aracet 

  O să ai nevoie de o parte aracet la trei părți de apă. Amestecă cele două ingrediente până când obții o soluție uniformă. Amestecul poate să fie apoi pus într-o sticlă. La folosire, pulverizează soluția pe hainele umede și calcă-le pentru a obține rigiditatea dorită. 

  Diferența dintre apret și balsam pe haine

  În prezent, balsamul este principala opțiune de spălare și igienizare a hainelor atunci când se ține cont de structura lor. Noile produse promovează hainele moi la atingere și mirosurile plăcute. Însă, trebuie să știi că apretul și balsamul au roluri și efecte diferite asupra hainelor. 

  Apretul: conferă rigiditate și formă hainelor, ajutându-le să fie mai îngrijite și mai ferme. Este ideal pentru articolele care necesită o structură bine definită, precum cămășile sau fustele plisate. 

  Balsamul: acest tip de produs este folosit pentru a înmuia țesăturile și pentru a le face mai plăcute la atingere. Balsamul reduce electricitatea statică și conferă un miros plăcut hainelor. Este ideal pentru lenjerie, prosoape și alte articole textile care trebuie să fie moi și confortabile. 

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Cel mai simplu și eficient apret de rufe făcut în casă