
Tapetul, laitmotivul din amenajarea unui apartament de 54 metri pătrați din București
Un apartament cumpărat cu tot cu finisaje nu te scutește întotdeauna de bătăi de cap. S-a convins de acest lucru arhitecta Alexandra Șerban de la Kind Studio, care a fost nevoită să refacă aproape toate finisajele dintr-o locuință achiziționată la alb.
Apartamentul este situat în complexul Marmura Residence din București. Are două camere și o suprafață totală de aproape 54 metri pătrați, plus o logie de șapte metri pătrați. Este alcătuit dintr-un living de tip open space cu bucătăria, o mică debara, dormitor, baie și o logie interesantă care comunică prin doi pereți vitrați cu restul apartamentului – unul dă spre living și celălalt spre dormitor.
Forma ciudată a încăperilor a fost o adevărată provocare și a impus numeroase limitări în ceea ce privește amenajarea. Alexandra spune că a avut impresia că intră într-un tunel când a vizitat prima dată apartamentul. Inițial, spațiul nu spunea mare lucru, ba chiar era ușor deranjant vizual din cauza proporțiilor camerelor.
„Apartamentul a fost amenajat încă de la început pentru închiriere sau vânzare, așa că am încercat să nu lungim prea mult șantierul. Finisarea tuturor pereților și a tavanelor a trebuit refăcută integral pentru că lucrările nu erau de cea mai bună calitate. A fost o etapă care ne-a întârziat vreo două săptămâni. Cu toate astea, proiectul a fost gata într-un timp scurt. Ne-am apucat de lucru la începutul lunii noiembrie, iar la jumătatea lui ianuarie era totul gata”, spune Alexandra.
Camerele înguste și lungi au impus limitări de mobilare
Open space-ul este dispus pe lungime, așa că a fost nevoie de o împărțire a spațiului pe funcțiuni. Alexandra a prevăzut în living o zonă destinată socializării și un loc de luat masa, situat în imediata apropiere a bucătăriei. Mobilierul este minimal: o canapea confortabilă, cumpărată de la Rovere, o măsuță de cafea și o comodă TV. În rest, atenția a fost pusă pe detalii și pe texturi care dau viață spațiului. Vedeta zonei de living este tapetul cu imprimeu inspirat din natură. Ideea de calm, în mijlocul orașului, este sugerată și de cromatica neutră folosită în amenajare.
„În bucătărie, avem spațiu de depozitare generos, deși este o încăpere cu dimensiuni modeste. Am reușit să găsim loc pentru toate electrocasnicele de care ai nevoie într-o casă, inclusiv pentru mașina de spălat vase”, povestește Alexandra. „Fiind poziționată în legătură vizuală directă cu livingul, am optat pentru corpuri suspendate doar pe latura mai puțin vizibilă din spațiul deschis, deoarece înălțimea în această zonă era de doar 2,25 centimetri și nu am dorit să încărcăm vizual prea mult capătul de perspectivă”, adaugă arhitecta.
Tapetul, laitmotivul amenajării
Și dormitorul a fost un spațiu dificil de amenajat, încăperea având aceeași formă ciudată ca livingul. Pentru echilibru vizual, dar și din considerente practice, Alexandra a ales să compartimenteze camera în două zone diferite: una pentru odihnă, alta pentru depozitare. Ca elemente de continuitate, a ales tapetul, texturile catifelate și nuanțele neutre. Avantajul acestei încăperi este colțul vitrat prin care pătrunde o cantitate mare de lumină naturală.
În baie, Alexandra a păstrat finisajele dezvoltatorului, dar a propus însă înlocuirea măștii, lavoarului și oglinzii, optând pentru una cu iluminare proprie, indirectă, ce dă senzația că plutește.
Proiectul a presupus o investiție de 24.000 euro, însemnând manoperă și materialele necesare pentru remedierile și îmbunătățirile aduse, toate finisajele, toate piesele de mobilier, corpurile de iluminat, accesoriile și toată aparatura electrocasnică (mașina de spălat rufe, mașina de spălat vase, hota, cuptorul, plita, frigiderul incorporabil, TV și AC).
Resurse:
Tapetul este de la Vladila, canapeaua de la Rovere, fotoliul din dormitor, de la The Home. Accesorii și mici piese de mobilier au mai fost luate de la The Home, Jysk, Ikea sau Mobexpert.
Tips&tricks pentru amenajare de la Alexandra Șerban:
- Dacă ai o bucătărie de tip open-space, folosește pe cât posibil electrocasnice încorporate în mobilier, pentru a obține o amenajare curată și a nu încărca vizual spațiul.
- Dacă dorești să folosești tapet pe un perete de accent, restul pereților vopsește-i într-o nuanță neutră care se regăsește în modelul tapetului.
- Nu te speria de schimbări! De multe ori apar situații neprevăzute în șantier, care te pot pune în situația de a modifica unele lucruri. Din experiența acumulată, la final îți vei da seama că este mult mai bine că s-a întâmplat așa.
- Nu alege nimic la întâmplare. Gândește-te bine înainte să cumperi ceva! Alege în cunoștință de cauză și astfel procesul de selecție va fi mult mai ușor.
Foto: Dan Călin
Arată-ne cum e la tine acasă! Scrie-ne pe adresa de mail [email protected] și cineva din echipa noastră îți va răspunde cât de curând.
-
Baie
La ce înălțime se montează chiuveta de baie pentru a putea fi folosită de toți membrii casei
Un standard de care depinde tot ecosistemul băii.
-
Baie
Tips&tricks: curățarea oglinzilor cu ingrediente de prin casă pentru rezultate spectaculoase
Substanțele de uz comun pot fi mai eficiente decât cele din comerț.
-
LIFE
Hotspot: Indigen, un restaurant cu plajă pe care îl găsești în mijlocul agitației din București
Cine spune că Bucureștiul n-are zen?