
Oglinda e piesa centrală din amenajarea unui apartament de 50 metri pătrați din București
publicat pe 12 mai 2023Când ai un spațiu mic, te gândești în primul rând cum să îl amenajezi practic. Este nevoie însă și de design, pentru a face din casă acasă. Rețeta pentru a îmbina cele două laturi nu este grea, iar imaginația trebuie să stea la loc de cinste. Iată cum au reușit designerii acestui apartament să combine funcționalitatea cu partea estetică.
Apartamentul de doar 50 metri pătrați se află pe Strada Sfinții Voievozi, din București, în ansamblul rezidențial Urban Spaces, recent construit. Cumpărat în 2020 în scop de închiriere, apartamentul este compus din bucătărie, living, dormitor, baie și terasă acoperită. Pentru ca amenajarea să iasă ca la carte, proprietarii au mers pe mâna arhitectelor de la Jooca Studio, în frunte cu Alexandra Stamate.

Fiind un spațiu destul de mic, arhitectele și-au propus din start să amenajeze un open space în zona de zi. Acesta este, de altfel, punctul de pornire al proiectului și soluția ideală în locuri restrânse datorită fluidizării spațiului. Astfel, observăm trei zone care comunică liber: livingul, dining-ul și bucătăria.
Locul de luat masa este elementul central și atrage atenția prin oglinda care îl marchează. Acest element de design, una dintre atracțiile amenajării, joacă trei roluri: de delimitare vizuală a spațiilor, de protecție a peretelui în zona mesei și de mărire vizuală.
„Oglinda împreună cu candelabrul stilizat de deasupra mesei sunt alegeri inspirate de numele străzii pe care se află blocul. Prin forma ei oglinda sugerează biserica, iar candelabrul – cupola bisericii“, spune Alexandra.
Interiorul comunică perfect cu exteriorul
Livingul este amenajat în armonie cromatică cu locul de luat masa, pentru a asigura unitatea decorului. O canapea, un fotoliu și o măsuță în tonuri de bej creează o zonă de relaxare caldă și odihnitoare. Vizavi de living și dining e un dulap, ale cărui fronturi canelate sunt inspirate din arhitectura Art Deco a complexului rezidențial. Prin această alegere, s-a dorit continuarea la interior a poveștii spuse la exterior.
Bucătăria este al treilea element care întregește zona de zi. Aici culoarea își face simțită prezența și aduce energie interiorului. Pentru a se încadra la milimetru spațiului, mobilierul este lucrat la comandă din MDF și pus în valoare seara de o bandă cu spoturi LED montată pe tavan. Mânerele negre sunt asortate nu doar acestei benzi, ci și chiuvetei și bateriei.
În dormitor sunt preluate cu preponderență culorile din living și dining. Excepție face ansamblul format din dulap și măsuță de machiaj, lucrat pe comandă din MDF vopsit într-un verde mentă pastelat. Corpurile de iluminat sunt asemenea unor bijuterii ce completează perfect ținuta elegantă a camerei. Acestea sunt asortate măsuțelor folosite pe post de noptiere.
Baia respectă tematica întregii amenajări, de la fronturile canelate la dulapului la accentele de culoare și rafinamentul corpurilor de iluminat. Pentru a câștiga spațiu, arhitectele au ales o cabină de duș în locul unei căzi și au marcat zona cu faianță într-o culoare contrastantă cu restul finisajelor.
Terasa este micuță și cochetă, mobilată cu strictul necesar: două fotolii din rattan și o măsuță din metal.
Buget și provocări
Apartamentul a fost finisat de dezvoltatori, iar după preluarea de la ei au urmat vopsirea pereților, măsurarea și asamblarea mobilierului la comandă și a celorlalte elemente ale amenajării. Această etapă a durat în jur de două luni și jumătate, iar bugetul alocat a fost de 28.000 euro (în 2021). În acești bani sunt incluse textilele și decorațiunile.
Provocările sunt și ele parte integrantă din proiect. Livrarea canapelei și a altor elemente voluminoase a ridicat probleme, căci acestea au încăput cu greu pe casa scării. Pentru a putea fi manevrate, echipele de livrare s-au ajutat de apartamentul de vizavi.
Canapeaua și măsuțele/noptiere sunt cumpărate de la The Home, scaunele de dining și măsuța de canapea de la Ioooi, iar covorul de la Rugvista. Restul pieselor sunt lucrate pe comandă.
Tips&tricks pentru amenajare de la Alexandra Stamate
- Creează zone care comunică liber, mai ales dacă este vorba de apartamente mici. Astfel, dai senzația de spațiu mai mare.
- Îndrăznește să alegi accente de culoare. Cu ajutorul lor vei scoate din anonimat un ambient în culori neutre.
Foto: Katia Zolotukhina
-
Apartamente cu 2 camere
Cum arată un apartament de 48 metri pătrați în amenajarea căruia joacă un rol esențial culorile neutre și lumina naturală
-
Apartamente cu 2 camere
Mobilier pe comandă pentru amenajarea unui apartament de 60 metri pătrați, axată pe spații de depozitare ascunse
-
Apartamente cu 2 camere
Dining în balcon și spații de depozitare pe comandă, într-un apartament de doar 40,5 metri pătrați
-
Curte
Cum să îți pregătești gazonul și grădina pentru primăvară
Ca să te poți bucura de un gazon luxuriant tot sezonul cald.
-
Case
Cum au integrat o sobă de teracotă în amenajarea de inspirație scandinavă a unei case din Călărași
Procesul de renovare și amenajare a durat șase luni și a costat puțin peste 25.000 euro
-
LIFE
Hotspots: 13 locuri instagramabile din București unde poți face poze cu dichis
Locuri pe care e musai să le vizitezi cu camera foto la tine.