Apartamente cu 2 camere

Oglinda e piesa centrală din amenajarea unui apartament de 50 metri pătrați din București

  Când ai un spațiu mic, te gândești în primul rând cum să îl amenajezi practic. Este nevoie însă și de design, pentru a face din casă acasă. Rețeta pentru a îmbina cele două laturi nu este grea, iar imaginația trebuie să stea la loc de cinste. Iată cum au reușit designerii acestui apartament să combine funcționalitatea cu partea estetică.

  Apartamentul de doar 50 metri pătrați se află pe Strada Sfinții Voievozi, din București, în ansamblul rezidențial Urban Spaces, recent construit. Cumpărat în 2020 în scop de închiriere, apartamentul este compus din bucătărie, living, dormitor, baie și terasă acoperită. Pentru ca amenajarea să iasă ca la carte, proprietarii au mers pe mâna arhitectelor de la Jooca Studio, în frunte cu Alexandra Stamate.

  apartament mic dining
  Oglinda marchează locul de luat masa și este una dintre vedetele amenajării.

  Fiind un spațiu destul de mic, arhitectele și-au propus din start să amenajeze un open space în zona de zi. Acesta este, de altfel, punctul de pornire al proiectului și soluția ideală în locuri restrânse datorită fluidizării spațiului. Astfel, observăm trei zone care comunică liber: livingul, dining-ul și bucătăria.

  Locul de luat masa este elementul central și atrage atenția prin oglinda care îl marchează. Acest element de design, una dintre atracțiile amenajării, joacă trei roluri: de delimitare vizuală a spațiilor, de protecție a peretelui în zona mesei și de mărire vizuală.

  „Oglinda împreună cu candelabrul stilizat de deasupra mesei sunt alegeri inspirate de numele străzii pe care se află blocul. Prin forma ei oglinda sugerează biserica, iar candelabrul – cupola bisericii“, spune Alexandra.

  Interiorul comunică perfect cu exteriorul

  Livingul este amenajat în armonie cromatică cu locul de luat masa, pentru a asigura unitatea decorului. O canapea, un fotoliu și o măsuță în tonuri de bej creează o zonă de relaxare caldă și odihnitoare. Vizavi de living și dining e un dulap, ale cărui fronturi canelate sunt inspirate din arhitectura Art Deco a complexului rezidențial. Prin această alegere, s-a dorit continuarea la interior a poveștii spuse la exterior.

  Bucătăria este al treilea element care întregește zona de zi. Aici culoarea își face simțită prezența și aduce energie interiorului. Pentru a se încadra la milimetru spațiului, mobilierul este lucrat la comandă din MDF și pus în valoare seara de o bandă cu spoturi LED montată pe tavan. Mânerele negre sunt asortate nu doar acestei benzi, ci și chiuvetei și bateriei.

  În dormitor sunt preluate cu preponderență culorile din living și dining. Excepție face ansamblul format din dulap și măsuță de machiaj, lucrat pe comandă din MDF vopsit într-un verde mentă pastelat. Corpurile de iluminat sunt asemenea unor bijuterii ce completează perfect ținuta elegantă a camerei. Acestea sunt asortate măsuțelor folosite pe post de noptiere.

  Baia respectă tematica întregii amenajări, de la fronturile canelate la dulapului la accentele de culoare și rafinamentul corpurilor de iluminat. Pentru a câștiga spațiu, arhitectele au ales o cabină de duș în locul unei căzi și au marcat zona cu faianță într-o culoare contrastantă cu restul finisajelor.

  Terasa este micuță și cochetă, mobilată cu strictul necesar: două fotolii din rattan și o măsuță din metal.

  Buget și provocări

  Apartamentul a fost finisat de dezvoltatori, iar după preluarea de la ei au urmat vopsirea pereților, măsurarea și asamblarea mobilierului la comandă și a celorlalte elemente ale amenajării. Această etapă a durat în jur de două luni și jumătate, iar bugetul alocat a fost de 28.000 euro (în 2021). În acești bani sunt incluse textilele și decorațiunile.

  Provocările sunt și ele parte integrantă din proiect. Livrarea canapelei și a altor elemente voluminoase a ridicat probleme, căci acestea au încăput cu greu pe casa scării. Pentru a putea fi manevrate, echipele de livrare s-au ajutat de apartamentul de vizavi.

  Canapeaua și măsuțele/noptiere sunt cumpărate de la The Home, scaunele de dining și măsuța de canapea de la Ioooi, iar covorul de la Rugvista. Restul pieselor sunt lucrate pe comandă.

  Tips&tricks pentru amenajare de la Alexandra Stamate

  • Creează zone care comunică liber, mai ales dacă este vorba de apartamente mici. Astfel, dai senzația de spațiu mai mare.
  • Îndrăznește să alegi accente de culoare. Cu ajutorul lor vei scoate din anonimat un ambient în culori neutre.

  Foto: Katia Zolotukhina

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Oglinda e piesa centrală din amenajarea unui apartament de 50 metri pătrați d...