Apartamente cu 3 camere

Combinația de finisaje vibrante dă o aură artistică primei locuințe a unei tinere studente

    În centrul Bucureștiului, în mijlocul unei zone istorice plină de clădiri intebelice și antebelice, aparținând academismului francez, se află acest apartament plasat la ultimul etaj. În decembrie 2020, l-a cumpărat o tânără studentă de 20 de ani – prima ei locuință, pe lângă cea temporară în care stă la Londra unde studiază, și cea în care a locuit cu părinții ei, înainte.

    Așadar, avea nevoie de un spațiu care să însemne acasă pentru ea. „Am identificat că această primă casă ar trebui să pună cap la cap într-un mod armonios bucăți din tot ce înseamnă «acasă» pentru ea. Elemente familiare, inspiraționale și stimulante”, explică arhitecta Alina Vîlcu, care s-a ocupat de amenajare împreună cu echipa Piano:terra.

    Nu au putut modifica compartimentarea, așa că au lucrat cu ea

    finisaje pereti interiori bucatarie open space
    Cei 90 metri pătrați sunt distribuiți în mod neregulat în apartament, iar open space-ul este o zonă de trecere

    Apartamentul are 90 metri pătrați, distribuiți într-un spațiu deschis de formă neregulată, care se continuă cu terasă și un dormitor adiacent, cu baie proprie. Arhitecții nu au putut interveni pe partea de compartimentare și nici nu au putut schimba pardoselile, în ciuda faptului că și-ar fi dorit să mute ușa de la dormitor pentru o mobilare mai funcțională. Iar faptul că zona de zi era „împărțită” de două pardoseli diferite contravenea sentimentului de unitate intenționat de ei pentru întregul spațiu.

    Asta a reprezentat pentru ei o provocare. „A trebuit să găsim soluții de mobilare și decorare care să gestioneze aceste minusuri și să le neutralizeze în economia proiectului”, spune Alina. Au reușit să distragă de la imperfecțiuni cu un mix de finisaje de pereți interiori. O altă misiune importantă a fost să aloce funcțiuni și să determine fluxuri naturale de folosire a locuinței fără să poată remedia fragmentarea zonei de zi din punct de vedere structural.

    Proprietara și-a dorit un spațiu vibrant

    finisaje pereti interiori bucatarie open space
    Arhitecții au folosit o varietate de finisaje care fac pereții să „vibreze” din punct de vedere vizual

    Brief-ul pentru amenajare l-a făcut împreună cu arhitecții. „Astfel, am aflat că nevoile legate de depozitare, pregătirea mesei sau acomodarea unor extra persoane sunt minimale, însă este foarte importantă o zonă unde să se poată strânge prietenii și zonă de studiu inspirațională”, explică arhitecții.

    În plus, proprietara este pasionată de artă, fie ea contemporană, modernă sau clasică, așa că Alina și echipa ei au gândit amenajarea special pentru a acomoda lucrări prezente și viitoare. Dar nu doar pentru artă, ci și pentru inspirație din călătorii.

    „Am știut că acest loc trebuie să fie un melting pot care să poată fi plasat oriunde pe harta Europei”, spune Alina Vîlcu. Acesta e și motivul pentru care amenajarea nu se subscrie unui singur stil, ci este o combinație de glam contemporan, boho și minimalism.

    Open space-ul este centrul casei

    Zona de zi și cea de bucătărie se întâlnesc în același spațiu – unul de trecere, dar și de socializare. Este centrul casei, spun arhitecții, așa că au mizat pe simetrie și aliniament. Cele două canapele sunt centrate în jurul comodei TV, care la rândul său este centrată pe perete.

    În bucătărie, „insula accentuează axa centrală care pleacă de la intrare și până în terasă”, spune Alina. Din punct de vedere stilistic, elementele alese pentru amenajare sunt fie de inspirație neo deo – în special în cazul corpurilor suspendate de la bucătărie – fie simple, minimaliste sau decorate cu forme geometrice.

    Biroul este un spațiu inspirațional

    finisaje pereti interiori birou amenajare
    Biroul are o bibliotecă mare cât un perete întreg

    Tânăra studentă și-a dorit un loc de studiu cu un design care să o inspire. Biroul este iluminat de trei ferestre supradimensionate, deschise spre fereastră. Peretele din spatele zonei de lucru este, de fapt, o bibliotecă pe toată înălțimea camerei.

    Dormitorul are propria sa baie

    În dormitor, atmosfera e mai calmă. Arhitecții au suprapus texturi moi și culori desaturate, reci, cu elemente calde, care ies în evidență. Și aici, au folosit finisaje texturate pentru pereți interiori. Astfel, au creat un ambient relaxant și cozy, cu multă artă și inserții cromatice care inspiră confort și invită la relaxare.

    Iar baia alipită dormitorului are ca element central cada freestanding, în spatele căreia s-au jucat din nou cu finisaje interesante pentru pereți interiori. În cazul acesta, un tapet pentru baie cu imprimeul unei păsări flamingo. Pentru a face spațiul să pară mai mare, Alina și echipa au creat o oglindă specială, cu un corp de mobilier integrat. Aceasta mută centrul atenției din zona lavoarului către întregul perete și amplifică spațiul.

    „Ambele băi au fost gândite ca spații cu expresivitate artistică mare, pentru a transforma timpul dedicat rutinelor zilnice într-o experiență cu valoare de ritual”, spun arhitecții.

    Terazzo, tapet și piese bespoke

    Pe de altă parte, cea de-a doua este mai reținută în exprimare. Finisajul predominant este terrazzo, care e inserat  alocuri chiar și sub formă de accesoriu. Provocarea Alinei a fost să amenajeze spațiul destul de restrâns în așa fel încât să păstreze distanța necesară între duș și lavoar. Au găsit o soluție personalizată și au creat un corp pentru lavoar Bespoke, pe care urmează să-l includă într-o viitoare colecție capsulă de obiecte semnate Piano:terra.

    Holul este și el un spațiu puternic din punct de vedere vizual, cu finisaje pentru pereți interiori care îi dau o nouă dimensiune vizuală. Arhitecții au folosit un tapet de la London Art pentru a pune în valoare zona lungă și îngustă și a seta încă de la intrarea în casă o temă artsy boho. Pantofarele au fost gândite și desenate de Alina și echipa ei cu motive neo deco și bauhaus și vor face și ele parte din colecția capsulă. Iar pentru a da profunzime și a crea noi geografii vizuale, au montat și o lampă de perete.

    Pentru mobilierul executat la comandă, arhitecții au lucrat cu cei de la curbat.ro, pe care i-au cunoscut anterior la cursul de design interior Inside Academy. Au mai folosit în amenajare și piatră naturală și un granit special de la Stona, care îmbracă insula și backsplash-ul din zona bucătăriei. Tapetul este de la London Art, obiectele sanitare de la Diseno, iar unele piese de mobilă și decorațiuni sunt de la The Home.

    Foto: Sabin Prodan

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    VIDEO Un birou de întâlniri și lucru alternativ a fost amenajat în pasteluri...