Peretele negru din living și grinzile din beton dau un aer industrial acestui apartament din Pitești
publicat pe 18 iul. 2021Când unii caută soluții să mascheze grinzile, designerul Carla Popescu de la NOA Interiors dovedește că pot deveni puncte de atracție într-o amenajare. Mai ales dacă plusezi și cu un perete vopsit negru, riflaje de lemn și multe corpuri de iluminat care să le pună în valoare pe toate.
În noiembrie 2020, proprietarii acestui apartament de 72 metri pătrați din Pitești, un cuplu tânăr, au rugat-o pe Carla să le amenajeze spațiul astfel încât el să poată deveni „acasă” pentru un potențial chiriaș.
„O abordare relaxată, în care frumusețea și armonia provin din imperfecțiuni – iată caracterizarea pe scurt care definește cel mai bine această amenajare”, îl descrie designerul acum.
Apartamentul se află într-un imobil nou construit din Pitești, iar designerul l-a preluat la cheie de la dezvoltator. A ales finisajele – gresia, faianța, parchetul, tâmplăria – dintr-o gamă variată pe care dezvoltatorul a pus-o la dispoziție și a pornit de acolo. Numai că deși opțiunile de finisaje i s-au părut potrivite, altceva a simțit nevoia să schimbe: compartimentarea.
Recompartimentarea a încărcat bugetul cu 2000 euro
„De comun acord cu beneficiarii am stabilit să deschidem planul apartamentului în zona de bucătărie și living, obținând astfel un spațiu generos și extrem de primitor pentru zona de zi”, spune Carla. Iar asta a atras după sine cheltuieli în plus. Modificarea compartimentării a presupus și schimbări la instalația termică și electrică, iar toate acestea au făcut ca bugetul amenajării să crească cu aproximativ 2000 euro.
Acum, planul apartamentului include o zonă de zi cu bucătărie deschisă și zonă de luat masa, un dormitor, un walk-in closet, o baie și o terasă generoasă. În total, 72 metri pătrați utili pentru care Carla a venit cu un concept de design modern cu multe accente industriale – de care proprietarii nu au fost convinși la început. „Se întrebau dacă alegerea făcută urma să fie una poate prea îndrăzneață pentru un apartament de închiriat”, povestește designerul. Însă la final, s-a dovedit că tocmai elementele ieșite din comun au făcut departajarea, iar apartamentul a fost închiriat încă dinainte să fie gata. Lucrările au durat șase luni: au început în noiembrie 2020 și au fost finalizate în aprilie 2021. Bugetul total investit a ajuns la 18.000 euro, din care o bună parte a mers la mobilierul făcut pe comandă (9000 euro) și la lucrările de șantier.
Un perete negru a dictat toată schema de culori
Acel perete negru din living este „fundalul pe care se proiectează întreaga amenajare”, spune Carla. Practic, el a cerut tonuri neutre și calde și materiale care să „înmoaie” fundalul îndrăzneț și să facă locul primitor. Și a venit cu dificultăți tehnice: „deși am folosit o vopsea de calitate, a necesitat aplicări repetate, deoarece se păta și se mătuia”.
Designerul a completat „tabloul” cu betonul aparent din zona grinzilor și elementelor de susținere. „Betonul aparent – brut, crăpat – nu evocă de obicei imaginea unui interior elegant, armonios, dar în situația de față s-a dovedit a fi elementul care a oferit plus valoare amenajării”, detaliază Carla. Iar designerul l-a „îmblânzit” oricum cu multe surse de iluminat pe care le-a gândit astfel încât să aducă un ambient confortabil, cozy în apartament.
Bucătăria e restrânsă, dar optimizată
Însă amenajarea trebuia să fie nu doar plăcută din punct de vedere vizual, ci și funcțională, iar una dintre provocări a fost mobilarea bucătăriei după deschiderea planului din zona de zi. Asta însemna că mobila de bucătărie avea să fie mai restrânsă, așa că trebuia să fie organizată foarte bine, încât să fie și practică. „Am gândit un mobilier în formă de L pentru a câștiga mai mult spațiu pentru blatul de lucru și ceva depozitare în plus”, explică designerul. L-a făcut pe comandă și a costat aproximativ 18.000 lei, fără electrocasnice, care au costat și ele aproximativ 2000 euro.
Carla s-a lovit și de o problemă neașteptată. „Surpriza neplăcută a fost să constat că înălțimea parapetului ferestrei din bucătărie era mai mică de 90 centimetri”, spune ea, adică mai mică decât înălțimea standard pentru corpurile de mobilă. Așa că s-a adaptat din mers și a așezat blatul la o înălțime mai mică și astfel a reușit să integreze și acolo depozitare și loc de gătit.
Fototapetul aduce atmosfera relaxantă a pădurii în dormitor
Cromatica formată din negru, accente cenușii și tonuri neutre se regăsește și în dormitor, unde Carla a adus atmosfera relaxantă a pădurii printr-un fototapet aplicat pe peretele cu patul. A completat amenajarea camerei cu o lustră tip pălărie, a cărei forme rotunjite îndulcesc paleta cromatică aparent dură. Iar aceste forme rotunjite sunt prezente peste tot: în tăblia patului, în structura noptierei și a corpului de iluminat suspendat deasupra ei.
Baia este modernă, echipată cu duș walk in și mobilier bleumarin care contrastează cu ceramica neutră. Peretele lateral din zona dușului este placat cu o faianță lucioasă care reflectă lumina și creează un efect de oglindă care mărește vizual dimensiunea spațiului.
Tips&tricks pentru o amenajare modernă de la designerul Carla Popescu
Pentru un dormitor chic, alege finisaje deosebite – cum ar fi un fototapet personalizat – și pune-l în valoare prin piese de mobilier bine alese.
Într-o amenajare mizează atât pe partea estetică, cât și pe cea funcțională, combină mobilierul custom made cu piese de mobilier deosebite, pentru un rezultat armonios și unitar.
Layout-ul tip plan deschis conferă pe lângă spațialitate și un aspect de confort. Scoate-l în evidență folosind o pardoseală unitară pentru întreaga suprafață, care să complimenteze finisajele și materialele alese.
Pornește amenajarea de la un element-cheie – acel perete fundal negru sau elementele structurale din beton, lăsate la vedere – care să ofere plus valoarea spațiului și în jurul căruia să se contureze întreaga amenajare.
Alege cu atenție sursele de iluminat, astfel încât să ofere întregului ambient o notă în plus de confort și eleganță.
-
De la specialiști
Când să lași la vedere țevile de gaz sau căldură și când nu, în funcție de amenajare
-
Proiecte
Amenajare industrială inspirată din scenografia de teatru: tavan din beton aparent și 21 de corpuri de iluminat
-
Proiecte
Amenajare în stil industrial și grădină interioară într-un penthouse din București
-
hotnews
De ce să mergi la început de toamnă în Eforie Sud, cea mai veche stațiune de pe litoralul românesc
Îți povestesc din propria experiență.
-
UTILE
Cu ce se curăță carioca de pe perete, canapea sau alte suprafețe. 5 trucuri geniale
Soluțiile cele mai simple au efectele cele mai vizibile.
-
UTILE
Miros de aer închis în cameră? Cele mai simple și eficiente soluții care pot rezolva problema
Chiar dacă aerisești, poate nu o faci cum trebuie.