DESIGN INTERIOR

Cum amenajezi un apartament de închiriat: 10 sfaturi de la arhitecți

    Dacă investești într-un apartament de închiriat pe termen lung, o idee de a obține o sumă lunară mai mare e să îl oferi gata amenajat. Dar… cum jonglezi cu bugetul, timpul și diferitele contrarii? Îți răspundem noi.

    Cel mai probabil vrei să îl faci să se preteze pentru diferiți chiriași, dar să aibă și „acel ceva” care să-l facă dezirabil; să se încadreze într-un buget rezonabil, dar să nu necesite reparații frecvente; să cucerească la prima vedere, dar și să fie confortabil pe termen lung.

    Am vorbit cu trei arhitecți din București care au amenajat recent apartamente de închiriat și am obținut zece sfaturi practice care te vor ajuta să iei cele mai bune decizii.

    1. Cum să amenajezi un apartament de închiriat: adresează-te mai multor categorii de chiriași

    Alexandru Călin și Georgiana Gogolan de la Space Casuals au finalizat de curând o comandă interesantă și provocatoare: au amenajat trei apartamente cu trei camere în același bloc nou, din nordul Capitalei. Proprietarul le-a dat mână liberă și a avut doar câteva sugestii: al doilea dormitor să poată folosi eventual și ca birou, cameră de oaspeți sau dormitor pentru copil; canapeaua să fie comodă, iar locul de luat masa plăcut.

    „Fiind vorba despre nordul Bucureștiului, am vizat familii tinere, eventual cu un copil mic, middle-class, probabil cu birou în zonă. Deci trebuiau utilate pentru acest tip de persoane tinere, dinamice, cu spații de depozitare pe cât se poate, bucătării echipate și funcționale, cam tot ce ai nevoie într-o casă fără să pară totuși apăsătoare ca mobilare”, precizează Andrei, proprietarul apartamentelor.

    Conformația apartamentelor era destul de asemănătoare, aproximativ 70 de metri pătrați utili cu un spațiu liber în zona de zi, un mic hol de intrare, o bucătărie deschisă, două dormitoare, o baie și un grup sanitar de serviciu. Fiecare locuință permitea o utilizare flexibilă, atât pentru un cuplu tânăr, o familie cu copii sau chiar o persoană singură care poate avea un mic birou acasă. Așa că arhitecții au gândit o amenajare care să se preteze pentru orice categorie de chiriaș.

    Andrei a investit aproximativ 7.000 de euro în fiecare apartament – finisajele și ușile erau deja montate, iar băile complet utilate. A ales să le închirieze gata mobilate deoarece „ansamblul e nou și nu am vrut ca viitorii chiriași să își mai bată capul cu un șantier în plus și, pe termen lung, e mai atractiv și practic să oferi un spațiu complet utilat și mobilat, elegant, pe măsura complexului. Plus că e un soi de carte de vizită până la urmă pentru orice investitor din acest business.”

    2. Pornește de la calitățile pe care le are spațiul

    Punctele forte ale locuinței dictează tema amenajării, care trebuie să fie adaptată locului respectiv și să îl pună în valoare: poate ai lumină naturală din plin în dormitor, și atunci mai bine organizezi acolo livingul; poate ai un open space unde poți să incluzi o insulă sau o masă de dining; poate apartamentul are o mică terasă, și atunci merită să o mobilezi minimal și să pui câteva plante.

    Amenajare apartament - open space cu perete auriu și albastru - Space Casuals
    Suprafața open space-ului a permis crearea de zone diferite: relaxare și TV, loc de luat masa, gătit.

    „Când vine vorba de un apartament de închiriat, contează în egală măsură atât prima impresie, prima privire a viitorului chiriaș, cât și, pe termen lung, felul în care acesta regăsește în fiecare situație tot ce îi este necesar și comod pentru a avea o locuire plăcută”, punctează arhitectul Alexandru Călin.

    3. Cum amenajezi un apartament de închiriat: adaugă artă

    Din motive practice, de timp și buget, arhitecții de la Space Casuals au ales pentru cele trei apartamente o temă unitară, „o variațiune pe trei direcții ale unui scenariu comun, cu personalitate pentru fiecare spațiu în parte.” Au creat un cadru neutru: tonuri de alb, un singur tip de furnir pentru mobilă și câteva elemente de accent.

    Personalitatea spațiului vine din detalii: tablouri cu artă modernă și piese de inspiraţie mid-century – catifea colorată, scaune din lemn curbat, mici accesorii aurii.

    „Când am preluat proiectul, eram proaspăt întorși din Italia și rămăsesem în cap cu câteva imagini dintr-o expoziție în care văzusem, între altele, tablouri de René Magritte, Giorgio de Chirico și Tamara de Lempicka. Așa că am asociat fiecare spațiu unei atmosfere și unei palete de culori legate de câteva imagini iconice din expoziție.”

    Toate cele trei apartamente au fost închiriate imediat după finalizare.

    4. Creează un decor neutru, dar imprimă-i un stil propriu

    Când amenajezi un apartament pentru închiriat pe termen lung, te adresezi unei categorii largi de potențiali chiriași, și atunci nu poți să intervii prea mult în amenajare, dar vrei totuși să scoți pe piață un loc deosebit, care să se evidențieze între celelalte anunțuri. Ca să împaci aceste două aparente contrarii, alege o linie de amenajare generală, neutră, și personalizeaz-o cu elemente care să atragă, dar fără să restrângă numărul persoanelor interesate.

    Și arhitecta Oana Țapu s-a ocupat anul acesta de două apartamente de închiriat, unul deținut de un artist plastic, care a fost de acord să își expună lucrările în locuință.

    „Am dorit să realizez împreună cu Oana o amenajare de calitate cât mai aproape de stilul meu, apartamentul fiind o investiție pe termen lung de care aș vrea să mă pot bucura și eu personal, în eventuala lipsă a unor chiriași”, explică Alexandru, proprietarul acestui apartament de închiriat.

    Oana s-a inspirat din tablourile lui și a ales un fundal alb cu accente vesele de culoare: galben, nuanțe de bleu și turcoaz, armonizate pentru fiecare zonă în parte. Apartamentul este situat la etajul 15, așa că în zona de zi, arhitecta a ales ca accent de culoare nuanțele de bleu ale cerului din fundal pentru draperii, un covor multicolor pentru zona de canapea, câteva din tablourile artistului pentru decor, iar restul a decis să rămână în tonuri neutre de alb și crem diafan, plus un parchet cu finisaj cald de lemn.

    Elementele majore – pardoseala, pereții, mobilierul, compun un spațiu neutru din punct de vedere cromatic, iar culorile sunt doar un accent pentru elemente decorative ușor de înlocuit – draperii, covoare, tablouri.

    Oana te sfătuiește să folosești un fundal cât mai neutru pentru elementele principale greu de modificat: pereți, tavane, pardoseli, de preferat alb curat, o alegere ușor de remediat în cazul unor mici reparații.

    5. Reține cuvântul cheie: flexibilitate

    Am stabilit că te adresezi unei game largi de potențiali chiriași, așa că vrei ca apartamentul să se potrivească unor nevoi și stiluri de viață diferite. În cazul apartamentului amenajat de Oana Țapu, flexibilitatea e obținută și prin mobilierul minimalist, dar încăpător, care maschează partea de instalații, centrala termică și alte detalii tehnice și lasă loc pentru depozitare.

    Amenajare apartament Bucuresti canapea living - arhitect Oana Tapu
    Canapeaua cu patru locuri e ușor de transformat într-una cu trei locuri și fotoliu, două canapele duble sau un pat dublu mare pentru eventualii oaspeți rămași peste noapte.

    „Chiar dacă apartamentul are doar două camere, zona de zi are o suprafață generoasă ce permite un număr destul de mare de invitați. L-am mobilat cât mai eficient: o insulă generoasă în bucătărie, un loc de luat masa pentru opt persoane și, piesa de rezistență, o canapea modulară cu forme futuriste, care permite crearea de combinații variate”, argumentează arhitecta.

    6. Cum amenajaezi un apartament de închiriat: investește mai mult în anumite piese

    Pentru că ai în vedere o investiție pe termen lung și nu chiar toți chiriașii au o grijă deosebită față de un apartament pe care îl închiriază, merită să alegi materiale și obiecte de calitate în zonele folosite frecvent, ca bucătăria și baia.

    „Dacă apartamentul nu e finisat, alege placaje ceramice în culori ușor de întreținut, de exemplu o pardoseală gri cu rosturi închise la culoare, iar pentru pereți o nuanță mai deschisă, ideal plăci de dimensiuni mari, rectificate, ce permit rosturi minime, deci întreținere minimă. Bateriile și instalațiile să fie de calitate, pentru a evita eventualele reparații și a asigura o mentenanță facilă”, te sfătuiește Oana.

    Arhitecta nu recomandă mocheta pe jos, pentru că e greu de întreținut și neigienică, nici mobilierul sau placajele în culori intense – gusturile sunt destul de variate și acestea pot îndepărta un număr mare de potențiali clienți. Păstrează mai bine accentele de culoare pentru decorațiuni și mobilierul mic, adică elementele ușor de schimbat. Evită finisajele și corpurile de iluminat prea ieftine, pot da senzația de spațiu auster și rece, mai ales lămpile cu lumină „economică”.

    „Am ales să investesc aproximativ 20.000 de euro în finisaje și obiecte de o calitate superioară, pentru a putea justifica amortizarea investiției într-un termen rezonabil, printr-o chirie generoasă. Chiriașul meu actual este mulțumit și mi-a transmis că de fiecare dată când vine acasă, are un sentiment de relaxare și optimism”, spune proprietarul apartamentului.

    7. Rezolvă sau compensează defectele spațiului

    Cel de-al doilea apartament amenajat de Oana anul acesta se află la parterul unui bloc vechi din cartierul Dorobanți, București. Ioana, proprietara, l-a cumpărat pentru a-l da în chirie și a știut de la început că e nevoie de gândirea și experiența unui arhitect, care să îi potențeze părțile bune și să le remedieze pe cele mai puțin bune:

    „Apartamentul este mai întunecat decât cele de la etajele superioare (are doar câteva ore de soare dimineața), suprafața e restrânsă (50 de metri pătrați), e semidecomandat și se află la parter, deci mai multe șanse să colecteze prin țevile vechi toate mirosurile și alte probleme venite de la cele patru etaje superioare,” explică proprietara.

    Amenajare bucătărie albă apartament cu marmura si lemn arhitect Oana Țapu
    Arhitecta a folosit plăci mari de gresie și faianță atât în bucătărie, cât și în baie, pentru a permite o curățare cât mai facilă.

    Ioana a investit în renovare aproximativ 22.000 de euro, pentru că au fost necesare modificări majore: schimbarea instalațiilor sanitare și electrice, modificarea parțială a instalației de încălzire, scos și turnat șape, nivelat pereți, reconfigurarea băii.

    Amenajare apartament de inchiriat arhitect Oana Țapu (10)
    În dormitor a încastrat un dulap pe tot peretele, pentru a avea o depozitare eficientă și un aspect cât mai curat și elegant.

    „Nu am gândit închirierea apartamentului ca pe o afacere cu profit imediat, ci ca pe o investiție pe termen lung într-un trai civilizat atât pentru chiriaș, cât și pentru proprietar. Iar dacă am pierdut bani, vom lăsa viitorul să decidă”, menționează ea.

    Ca să compenseze lipsa de lumină, arhitecta Oana Țapu a ales pentru pereți și mobilier finisaje albe, cu inserții cu aspect de marmură și lemn, o pardoseală gri foarte ușor de întreținut în zona de intrare și baie, parchet pentru cele două camere, iar iluminatul l-a suplimentat și gândit pentru fiecare zonă.

    Amenajare apartamen cu marmura si lemn arhitect Oana Țapu (7)
    A creat un ambient luminos, cu o paletă cromatică neutră și a eficientizat cât mai mult spațiul restrâns disponibil.

    A realizat în holul de la intrare un spațiu de depozitare cu panouri și băncuță, în bucătărie o nouă zonă de depozitare în care este încastrată și combina frigorifică, a extins mobilierul și pe peretele cu fereastra și a gândit dulapuri cât mai înalte și încăpătoare în zona blatului de lucru.

    „Luând în considerare zona și faptul că este situat la parter, ne-am gândit că este foarte probabil să fie preferat și de persoane de vârsta a doua, astfel încât am decis să ne îndreptăm spre un stil clasic-contemporan. Mobilierul cu fronturi din MDF profilat ales este preferat de 90% dintre clienți, iar albul cald predominant este echilibrat de blatul cu aspect de lemn și accentele negre pentru accesorii, echipamente și corpuri de iluminat”, explică Oana alegerile făcute.

    Dar nu numai apartamentele vechi au neajunsuri care trebuie remediate. Arhitecta de interior Cătălina Simion de la Volucre s-a ocupat recent de un apartament nou cu două camere din Belvedere Residences, București, împreună cu arhitecta Andreea Munteanu, colega ei de la biroul Răzvan Bârsan+Partners.

    Amenajare Belvedere Residences Razvan Barsan (6)
    Amenajarea a vizat eficientizarea spațiului și crearea de spații suficiente de depozitare.

    Apartamentul e semidecomandat și are o suprafață utilă de numai 41 de metri pătrați, plus o terasă deschisă de aproape șase metri pătrați. Proprietarul și-a dorit un stil glam, dar în același timp funcțional și eficientizat.

    „Având în vedere configurarea apartamentului, precum și suprafața lui, principalul obiectiv a fost ca prin amenajare să facem spațiul să pară mai mare, mai primitor și mai generos, prin iluzii optice”, precizează Cătălina.

    8. Folosește un laitmotiv

    Ca să obții un spațiu unitar și plăcut vizual, alege un motiv pe care să îl repeți în amenajare. În cazul apartamentului din Belvedere Residences, arhitectele au folosit oglinda fumurie ca să aducă un aspect elegant și să ofere echilibru și armonie ansamblului.

    Dressing cu oglindă în living elegant arh. Cătălina Simion Volucre
    Au acoperit integral un perete din baie și au folosit un dressing placat cu oglindă, ce continuă din living în dormitor și dublează vizual încăperile.

     

    Spațiul era gata finisat, dar au trebuit să decoperteze pereții din bucătărie și să schimbe baia. Au mers pe tonuri elegante, naturale, pământii, cu accente glam de auriu și au realizat tot mobilierul pe comandă cu Mobila RBR.

    9. Cum amenajezi un apartament de închiriat: inspiră-te din camerele de hotel

    Industria ospitalității e un reper excelent când vine vorba de amenajarea unui apartament de închiriat, pentru că se adresează unei largi game de oaspeți și reușește să se plieze pe nevoi și așteptări diferite, oferind atât confort fizic, cât și vizual. De aceea, pentru acest apartament, Cătălina și Andreea s-au inspirat din designul camerelor de hotel, și l-au transferat în confortul unei locuințe.

    Amenajare apartament elegant de Cătălina Simion Volucre (4)
    Au inclus în dormitor un spațiu flexibil, ce poate fi folosit ca un mic birou sau ca o zonă de boudoir. E primul lucru pe care îl vezi la intrarea în cameră, și l-au iluminat ambiental și accesorizat cu un taburet elegant.

    Dormitorul l-au dotat cu un pat generos, cu structură și tăblie îmbrăcate în material. Pentru a-l face să pară mai mare, au placat întregul dressing cu oglinda fume menționată. Peretele cu patul l-au îmbrăcat într-un tapet de la Axelen cu irizații discrete, metalice, cu model geometric, care să ofere personalitate încăperii.

    Amenajare apartament elegant de Cătălina Simion Volucre (5)
    În living, au optat pentru texturi diferite, dar care se complimentează reciproc, inclusiv tapet elegant.

    Intrarea se face direct în zona de zi, așa că au preferat să o lase cât mai simplă, esențială și primitoare, accentele fiind date de materialele și texturile alese. Mobilierul și accesoriile sunt de la Rovere, The Home, Homelux și Insignis.

    Amenajare bucătărie glam apartament elegant, Cătălina Simion Volucre (2)
    Au folosit linii simple, fronturi cu inserții metalice și mânere cu aspect de alamă întunecată, folosite și în restul amenajării.

    Având în vedere suprafață redusă a bucătăriei, au preferat să o păstreze cât mai curată și mai aerisită.

    „O provocare a fost configurarea băii în așa fel încât să încapă toate elementele cheie necesare, cu un aspect plăcut. Am folosit la maxim zona de lavoar și wc, cu o mică zonă de depozitare a blatului de lavoar și în zona wc-ului și un paravan de duș batant, pentru o mai mare suprafață de acces când acesta nu este folosit”, spune Cătălina.

    În baie au folosit plăci de dimensiuni mari și un perete-oglindă, ca să îi sporească dimensiunile. Camera avea o grindă care ieșea din planul placării de pe perete cu doi centimetri. Au folosit acest defect și au placat grinda, iar la partea inferioară au introdus o bandă led, transformând-o într-o dungă de lumină ambientală ce oferă intimitate și un efect foarte plăcut.

    10. Cum amenajezi un apartament de închiriat: folosește-te de puterea luminii artificiale

    Cătălina îți recomandă să folosești efectele luminii artificiale, atât pentru a pune în evidență punctele forte, cât și pentru a corecta defectele amenajării:

    „Folosește lumina pentru a pune în valoare spațiul și pentru a crea ambianța plăcută și relaxantă pe care toți o căutăm acasă. Poți pune lumină și în scafele perdelelor. Când stai seara la un film sau la o cină în familie și nu vrei o lumină puternică, acest tip de iluminat este excelent.”

    Foto apartamente Space Casuals: Art Room, Dragoș Manea
    Foto apartamente Oana Țapu: Oana Țapu
    Foto apartament Cătălina Simion: Anatol Strună

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    icon

    Cum amenajezi un apartament de închiriat: 10 sfaturi de la arhitecți