Apartamente cu 4 camere

Proprietarul acestui penthouse și-a dorit închiderea bucătăriei și o amenajare cu note urbane împletite cu elemente din natură

    Un tânăr aflat în străinătate și-a cumpărat un penthouse în cartierul Drumul Taberei din București și a vrut ca spațiul să fie gata de locuit când se întoarce în țară. Așa că a colaborat de la distanță cu designerul de interior Iulia Știru, care după un șantier de șase luni, i-a predat apartamentul la cheie, amenajat după gusturile și dorințele lui. Una dintre ele a fost găsirea unei soluții de închidere pentru bucătărie open space. Aceasta a fost gândită inițial în plan semi-deschis cu livingul. Proprietarul a avut un set clar de preferințe și la nivel stilistic, iar Iulia a reușit să le dea coerență și să integreze armonios în decor.

    Preluat de la dezvoltator cu toate finisajele montate și cu băile echipate, apartamentul nu era deloc pe gustul tânărului. Își dorea o amenajare modernă, decorată atemporal, cu elemente urbane și din natură îmbinate armonios într-o atmosferă cu note masculine. „S-a dorit încă de la prima discuție refacerea completă a băilor, delimitarea bucătăriei de living, înlocuirea mâinii curente și continuitate la nivelul pardoselii, mai ales la nivelul inferior al apartamentului”, explică Iulia.

    Primul pas a fost aducerea spațiului la zero, prin decopertarea pereților și retrasarea pozițiilor pentru instalațiile sanitare și electrice. Șantierul a început în luna ianuarie a anului 2022 și a fost finalizat în luna iunie, cu o investiție de 60.000 euro.

    Finisajele și mobilierul custom pun în valoare holurile și casa scării

    Holul de acces este unul generos și este primul spațiu cu care te conectezi când intri în apartament. Designerul a folosit o nișă existentă pentru a integra spații de depozitare, cu uși placate cu oglindă gold. Pentru că face legătura cu livingul și bucătăria, Iulia a folosit aici elemente care se regăsesc în întreaga amenajare – riflaje din lemn și vopsea decorativă cu aspect de beton.

    Deși a păstrat scara instalată de dezvoltator, designerul i-a dat un look industrial printr-o balustradă metalică. Pe pereții adiacenți, a aplicat o vopsea decorativă structurată, cu efect rugos, în care a inserat câteva tușe fine în nuanța cuprului.

    O ușă de tip armonică a fost soluția de închidere pentru bucătărie open space

    O modificare semnificativă la nivelul compartimentării a fost găsirea unei soluții de închidere pentru bucătărie, open space cu livingul. Designerul a delimitat-o cu o ușă de tip armonică, care a permis izolarea ei de spațiul de zi la nevoie, atunci când se gătește ori când vin invitați. Însă asta a restricționat spațiul din punct de vedere a dimensiunilor, ceea ce a inspirat-o pe Iulia să folosească un mobilier alb, completat cu zone de riflaj și o etajeră metalică cu aspect de cupru periat.

    Iar corpurile superioare au fronturi din MDF frezat, vopsit negru mat. „Mobilierul este conceput până la plafon, pentru a exploata la maximum spațiul și pentru a integra spații de depozitare suficiente”, explică designerul. Între corpuri, Iulia ales o placare ceramică de tip terrazzo de la Fioranese Schegge și un blat negru, care creează senzația de continuitate între elemente.

    Tot pentru continuitate, a folosit aceeași pardoseală existentă și în hol și living. Asta fiindcă în ciuda găsirii unei soluții de închidere pentru bucătărie open space, ușa glisantă va sta deschisă în mare parte din timp, iar spațiile vor comunica între ele. „Am ales un finisaj continuu, rezistent și în zonele umede. Este vorba despre LVT cu aspect de stejar natur, montat în stil herringbone”, adaugă designerul.

    Livingul este zona de relaxare și socializare a penthouse-ului

    În aproprierea trecerii către bucătărie, în living, este plasată o zonă de dining cu o masă rotundă încăpătoare, potrivită pentru patru persoane, însă poate fi extinsă la nevoie. „Estetic, am marcat această zonă a livingului printr-un riflaj decorativ amplasat pe peretele comun cu bucătăria. Dispunerea polițelor creează o grafică continuă cu sprosurile ușii de la bucătărie, atunci când aceasta este închisă”, descrie Iulia.

    În continuarea diningului se află zona de relaxare, singura în care proprietarul a văzut potrivit un televizor. „Din acest motiv, am creat o zonă simplă, discretă, cu spații minimale de depozitare. Am modificat și aici schema electrică, pentru a suplimenta cu câteva surse de iluminat de ambianță, pentru serile de Netflix and chill”, spune designerul.

    Pentru a păstra tema naturii și a o îmbina cu cea urbană, așa cum și-a dorit proprietarul, Iulia a decorat peretele de lângă canapea cu un tapet cu tușe discrete, care conturează câțiva copaci. Acesta este pus în evidență printr-o bandă led montată pe toată înălțimea spațiului, la nivelul decroșului pe care îl crea stâlpul de rezistență față de perete.

    Dormitorul este o oază de liniște și relaxare

    La etaj, dormitorul face notă discordantă în întreaga amenajare. Designerul a ales să abordeze diferit această încăpere, cel puțin din punct de vedere cromatic, fiindcă a optat pentru tonuri deschise. „Am ales un tapet cu arcade și motive vegetale, care să creeze senzația de spațiu mărit, am integrat și un dressing generos ale cărui fronturi le-am placat cu oglindă gold pentru ca dormitorul să pară mult mai mare”, explică Iulia.

    Designerul a amenajat și un punct de interes al camerei, o zonă de lectură, pe care a amplasat-o apropierea ferestrelor, pentru a beneficia de lumină naturală din plin.

    Tot la etaj se află și un birou de lucru care funcționează și ca dormitor pentru oaspeți. Masa de birou este dublă și poziționată în zona ferestrelor, integrată într-un corp de mobilier încastrat în perete care oferă spațiu de depozitare pentru cărți, diverse documente și chiar haine. Nici el nu a fost amplasat la întâmplare, căci principalul său rrol este să elimine vizual volumul unui stâlp de rezistență din zonă. Iar pe partea cealaltă a camerei se află o canapea care se poate extinde.

    Cele două băi au fost complet renovate și amenajate în armonie cu restul spațiului

    Deși erau gata finisate și complet echipate de dezvoltator, cele două băi – una la parter și alta la etaj – au fost complet decopertate și refăcute. Cea de la etajul inferior era prevăzută să acomodeze și o mașină de spălat, însă designerul a decis să o repoziționeze, pentru a folosi spațiul rămas liber ca să creeze un loc de accent.

    În baia de la etaj, în locul căzii a fost instalat un duș walk-in. Lavoarele au fost mutate pe peretele adiacent, în continuarea dușului, și montate pe corpuri de mobilier create special pentru a oferi și spații de depozitare. Ambele băi au fost refinisate cu aceleași plăci ceramice în stil terrazzo folosite și în bucătărie.

    O mare parte din buget a fost acordată mobilierului

    Pentru ca spațiul să fie complet optimizat, designerul a ales să investească o mare parte din buget în mobilierul realizat pe comandă. Din cei 60.000 euro, aprroximativ 25.000 euro au fost cheltuiți pe mobilierul custom, făcut la Prod Mob, un producător local. Apoi, între 16.000 și 20.000 euro au mers la echipa de lucru și materiale, între 2000 și 2500 euro au costat materialele și partea electrică, iar șapa autonivelantă, mocheta și LVT-ul au însumat 4000 euro. Pentru ca proprietarul să beneficieze de o zonă de dormit cât mai confortabilă, investiția pentru pat și saltea a ajuns la aproximativ 1700 euro și ambele au fost cumpărate de la Tandem.

    Pardoseala tip LVT și parchetul din întreg apartamentul sunt de la Moduleo, corpurile de iluminat au fost cumpărate prin Split Light, electrocasnicele sunt de la Electrolux iar obiectele sanitare din bucătărie sunt de la Franke.

    Tips&tricks pentru o amenajare coerentă de la Iulia Știru:

    1. Folosirea aceluiași tip de finisaj si pe pardoselă și pe pereți în cazul spațiilor mici va oferi continuitate vizuală și implicit senzația unui spațiu mai mare.

    2. În anumite situații, prezențele masive din spațiu precum grinzile sau stâlpii, pot fi integrate mai bine atunci când sunt evidențiate, decât prin încercarea de a le masca sau ascunde. 

    3. La nivelul pardoselii, folosirea aceluiași tip de finisaj pe suprafețe mari, fără întreruperi vizibile creează senzația unui spațiu unitar și coerent.

    4. Conturarea unei ambianțe unitare prin folosirea acelorași tip de decoruri și finisaje în întreaga amenajare.

    5. Folosirea elementelor care nu depind de trenduri trecătoare și care își vor găsi actualitatea pe măsura trecerii timpului este mereu o alegere inspirată.

    6. Oglinzile bine amplasate în zone-cheie pot contura un spațiu elegant și bineînțeles adaugă volum vizual spațiului.

    Foto: Sebastian Stan/Dan Călin

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    icon

    Proprietarul acestui penthouse și-a dorit închiderea bucătăriei și o amenaj...