Lifestyle

Amenajare eclectică într-o casă veche de 100 de ani din județul Brașov

publicat pe 23 dec. 2022

    E minunat să salvezi o casă care și-a spus povestea timp de o sută de ani, dar din punct de vedere tehnic, lucrurile sunt destul de complicate. David și Teofil Pârvu, doi tineri antreprenori, s-au convins de acest lucru când s-au apucat de renovarea unei case săsești din localitatea Bărcuț, județul Brașov. Mai trecuseră însă printr-o experiență similară, când au construit Cabana Șapte, a cărei poveste ai citit-o și la noi pe site. Asta a ușurat puțin lucrurile și i-a făcut să găsească mai repede soluții pentru provocările apărute pe șantier.

    Casa trecuse recent printr-o renovare, în momentul achiziției, dar din păcate fostul proprietar a modernizat clădirea fără să țină cont de arhitectura ei. Singurul lucru bun din toată povestea a fost că nu s-a mai pierdut timpul cu racordarea la utilități. Structura nu a necesitat consolidări și nici compartimentarea interioară a spațiului nu s-a modificat. Casa are o suprafață de aproximativ 150 metri pătrați. Este formată din două dormitoare, living cu șemineu, baie și bucătărie complet utilată.

    Casa a fost renovată în primul an de pandemie

    Lucrările de renovare s-au concentrat, în primul rând, pe înlocuirea finisajelor. Baia, bucătăria și livingul au fost refăcute complet. În schimb, cele două dormitoare nu au avut nevoie de mari reparații. Fațada casei a fost zugrăvită într-o culoare intensă, iar de la intrarea în bucătărie, a fost construită o mică terasă ca loc de relaxare, cu priveliște către grădină. Șantierul a durat trei luni și s-a desfășurat în primul an de pandemie. Din punct de vedere logistic, a fost foarte complicat. David își amintește cu câtă dificultate a achiziționat materialele de construcții de care avea nevoie, cu toate restricțiile de circulație impuse în perioada respectivă.

    Soția lui David a dat personalitate casei, printr-un design atipic

    Interiorul casei din Bărcuț este deosebit de primitor, în ciuda mobilării minimale. Accentul este pus pe obiecte cu poveste și pe detalii originale de arhitectură. Încăperile sunt înalte și luminoase, ca în majoritatea caselor săsești. Grace, soția lui David, s-a ocupat de amenajarea spațiului. Tot ea semnează conceptul de design la Cabana Șapte.

    „Ne place să explorăm cât mai multe stiluri și să le adaptăm cu particularitate fiecărui context într-un mod în care să nu alterăm povestea deja existentă a locului”, spune David. „Ne regăsim foarte mult în stilul wabi-sabi unde accentul cade pe găsirea frumosului în imperfecțiune. Renovarea unei case vechi poate fi o adevărată provocare, dar farmecul, povestea și însuși faptul că poți da șansă la o nouă viață unui imobil, salvând trecutul istoric al acestuia, este un sentiment tare împlinitor”, mai spune el.

    Piese vechi, recondiționate, incluse în decor

    David a reușit să păstreze câteva obiecte găsite în casă, la începutul lucrărilor de renovare. Un putinei de unt, o copaie de lemn, ceaunul mare de afară care a fost transformat în vatră de foc, bidonul de aluminiu pentru colectarea laptelui și două cufere de lemn. Toate aceste piese au fost recondiționate sumar și folosite, apoi, ca elemente decorative în interiorul casei din Bărcuț. Există și obiecte făcute cu ajutorul meșterilor din zonă. De exemplu, masa și scaunele de stejar sunt făcute la gaterul din sat, în timp ce tigăile din cupru sunt lucrate manual de un meșter din Piatra Neamț. Toate aceste piese, aduse laolaltă, creează un interior atipic, dar deosebit de cald.

    Accentele de culoare înviorează spațiul

    Amenajarea interioară nu face eforturi în a ascunde venerabila vârstă a casei. Dimpotrivă, podelele din cele două dormitoare, cu semne vizibile de uzură sau peretele din cărămidă, acoperit cu vopsea albă, din zona de dining sunt detalii care vorbesc despre trecutul locului. Texturile folosite, lemnul și accentele de culoare sunt elemente care fac din Cottage 43 un loc în care să-ți dorești să poposești măcar un weekend.

    Dulapul a fost vopsit în aceeași nuanță de teracota, ca și peretele și o porțiune de tavan.

    Cabana Șapte și Cottage 43 nu sunt singurele proprietăți renovate de David și Teofil Pârvu. Cei doi frați au finalizat în 2022 lucrările la o altă casă săsească din Brașov, în apropiere de Viscri. Mai au în portofoliu un apartament situat în centrul istoric al orașului Făgăraș, la etajul secund al unei clădiri antebelice. Grace s-a ocupat de designul interior în toate aceste proprietăți. Cele patru proiecte sunt reunite pe platforma www.cozystay.ro.

    Foto David Pârvu

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments