Case

A durat trei ani ca o familie să-și renoveze casa veche de 100 ani, în care a respectat arhitectura originală

publicat pe 08 iul. 2022

    Nu e tocmai simplu să renovezi o casă de la țară, mai ales dacă încerci să-i păstrezi autenticitatea, dar și să o aduci în prezent cu utilitățile și gradul de confort. S-a convins de acest lucru designerul de interior Mihaela Cetanaș, după un proiect care s-a întins pe durata a trei ani de zile. Rezultatul a meritat însă așteptarea: casa veche de 100 de ani este astăzi o adevărată bijuterie, cu interioare cottage charm, în nuanțe elegante și boeme, deopotrivă.

    Casa se află în zona rurală a județului Mureș, are venerabila vârstă de un secol și o suprafață de 100 metri pătrați. Execuția proiectului propriu-zis și amenajarea interiorului au durat cam doi ani de zile. Mihaela Cetanaș, design de interior în cadrul MCD Studio, își amintește că atunci când a văzut pentru prima dată casa, a crezut că are de-a face cu o structură robustă. Realitatea de pe șantier i-a demonstrat contrariul. Prima decopertare serioasă a scos la iveală zidurile fragile care au avut nevoie, în final, de o reconsolidare totală. Apoi, echipa de muncitori cu care începuse colaborarea s-a dovedit a nu fi foarte serioasă, lucru care a dus, invariabil, la întârzieri. După înlocuirea meseriașilor, proiectul a reintrat în graficul normal.

    Primul an a fost dedicat evaluării, planificării și proiectării. Mihaela a regândit complet interiorul casei, astfel încât spațiul să corespundă nivelului de confort cerut de proprietari. Pentru a câștiga mai multă suprafață utilă, a propus construcția unei mansarde în locul podului ventilat. A fost nevoie, desigur, de verificarea în prealabil a structurii clădirii. Au urmat apoi introducerea spațiului necesar pentru casa scării și proiectarea băilor. Parterul este compus din hol, sufragerie cu bucătărie, baie de serviciu, dormitor, baie matrimonială și dressing. La mansardă sunt un alt dormitor, baie și un spațiu destinat socializării.

    Casă veche din Târgu Mureș, intrare
    Ușa de la intrare are geam, astfel încât interiorul să se bucure de cât mai multă lumină naturală

    Renovările au ținut cont de arhitectura originală a casei

    Mihaela a colaborat cu un arhitect specializat în restaurarea caselor vechi pentru planificare și restaurarea propriu-zisă, ca să fie sigură că lucrurile ies ca la carte. O parte din brief-ul proprietarilor, cât și dorința Mihaelei, a fost ca materialele de construcții și finisajele folosite în timpul renovărilor să respecte arhitectura originală a casei, până la ultimul detaliu. De exemplu, vopselele de interior sunt pe bază de var.

    De altfel, proprietarii, mari iubitori de natură, au fost implicați în tot procesul renovărilor. Au intrat în colaborarea cu designerul de interior pregătiți cu imagini și descrieri despre cerințele dorite în fiecare încăpere.

    casa veche Târgu Mureș
    Lângă scara interioară, a fost gândit un mic spațiu de depozitare

    ”Ștefan și Luminița s-au mutat de la oraș la sat, într-o comunitate rurală, pentru traiul simplu și autentic, pentru valorile familiare și autentice ale vieții trăite aproape de natură. În aceeași manieră s-a desfășurat si dezvoltarea conceptului de amenajare, axat pe căutarea și materializarea valorilor care să sprijine acest trai frumos și autentic, în bazinul multicultural al Transilvaniei”, povestește Mihaela.

    Bucătăria, sufrageria și dinining-ul, într-o singură încăpere

    Bucătăria și sufrageria formează un spațiu comun, în care designerul a combinat elemente rustice, precum pereții din cărămidă sau bârnele expuse de pe tavan, cu pete de culoare, inspirate din peisajul din jur. A cumpărat mobilierul de bucătărie de la Cucina Creo (Italia) și reprezintă cea mai mare investiție a proiectului. Nu există faianță ca backsplash, ci cărămidă decorativă de la Modulo (se găsește la Dedeman), pe care a vospit-o după montaj, într-o tehnică vintage, pentru a se integra în conceptul de amenajare.

    casă veche din Târgu Mureș
    Bucătăria este una în stil clasic. Are dulapuri doar în partea de jos și câteva rafturi deschise, pentru depozitarea condimentelor.

    În bucătărie există și o zonă de dining pentru șase persoane, o canapea confortabilă albastră Bohochic, de pe Bonami și un dodin din fontă, cu rol pur estetic, căci la parter există un sistem de încălzire prin pardoseală. Mihaela a acordat o atenție deosebită obiectelor decorative care creează un sentiment plăcut de acasă. Pe majoritatea dintre ele le-a cumpărat de la producători/meșteșugari locali sau din diverse magazine de antichități.

    living și bucătărie
    Parterul este împărțit în zone cu funcționalități diferite care comunică liber
    Zona de intrare și sufrageria cu bucătărie sunt delimitate vizual printr-o arcadă, placată cu cărămidă

    Atmosferă ca într-un boutique-hotel

    Dormitorul de la parter continuă tematica zonei de zi: finisaje naturale, texturi boeme și culori inspirate din natură. Mobilierul este făcut integral la comandă, din lemn masiv, la un atelier din zonă. Cromatica neutră îmbie la odihnă, spațiul fiind înviorat de mici accente de culoare. Iluminatul stratificat pune excelent în valoare decorul încăperii, asigurând în același timp atmosfera potrivită pentru orice tip activitate.

    dormitor matrimonial
    Macrame-urile și sfeșnicele de pe perete sunt cumpărate din magazine de antichități

    În baia matrimonială, Mihaela a optat pentru înlocuirea faianței cu lambriuri de lemn, antichizate, ca să păstreze atmosfera de vacanță ce dictează tonul amenajării. La fel a procedat și în baia de serviciu.

    Lambriurile din lemn au fost tratate pentru a rezista la umezeală

    Răsfățul suprem: cada în dormitor

    Din punct de vedere al compartimentării, mansarda este un open space. Dormitorul arată ca un spa luxos, cu pat matrimonial și cadă freestanding, așezată strategic sub fereastra luminator. În jurul căzii e o bordură din faianță decorativă de la Vives, care protejează podeaua de umiditate. Paravanul natur și băncuța împletită de la The Home contribuie și ele la separarea dormitorului cu spa inclus.

    dormitor la mansardă
    Covoarele kilim și blana naturală sunt achiziționate de pe vivre.ro
    cadă în dormitor
    Cada așezată în dormitor îți dă senzația că te afli într-un hotel exclusivist din Alpi
    Candelabrul din sfoară este cumpărat de la LAD/Fan Europe

    Zonă de socializare și la mansardă

    Întrucât parterul e prea mic să înglobeze un living pe cât de generos și-l doreau proprietarii, Mihaela a amenajat la mansardă un spațiu destinat socializării. Astfel, în partea opusă dormitorului, e o zonă unde proprietarii pot viziona filme, pot juca diverse jocuri, alături de prieteni sau pot depăna amintiri într-un cadru relaxat.

    Lambriurile sunt din lemn natural de pin și finisată cu lac eco, pe bază de apă. Podeaua este placată integral cu parchet. Temele amenajării de la parter se continuă și aici, prin repetiția unor finisaje și a unor decoruri asemănătoare, într-un cadru ușor diferit ca funcționalitate. Casa din Târgu Mureș a fost renovată complet și amenajată în urma unei investiții de 150.000 de euro.

    Mansarda continuă stilul cottage charm al amenajării
    Resurse:

    Covoarele kilim sunt de Bakero și sunt achiziționate de pe vivre.ro, cuierul de la intrare este de la www.thehome.ro, corpuri de iluminat de la Fan Europe, LAD, REDO.

    Tips & tricks pentru amenajare de la Mihaela Cetanaș

    1. Dacă îți dorești să trăiești într-o casă tradițională veche, începe prin a solicita estimarea/evaluarea calității construcției inițiale de la un specialist (de architect sau inginer constructor specializat). Așa o să poți creiona un buget realist necesar amenajării, fie că presupune sau nu restaurarea și/sau reconstrucția unor elemente ce țin de aceasta.
    2. Caută și rezervă din timp echipe specializate de muncitori, persoane calificate în execuția etapelor de reabilitare și/sau reamenajare, pentru acest proiect. Procedează la fel și cu alți furnizori (ferestre, uși, mobile, garduri, șindrilă, materiale de construcții etc) și încearcă să îi identifici din timp, preferabil din proximitatea șantierului (din zonă), pentru o mai bună gestiune a resurselor.
    3. Când lucrezi la amenajarea interiorului, caută să aliniezi valorile tale cu cele ale spațiului: de pildă, restaurarea unei case tradiționale arată nevoia ta de valori autentice, care se pot traduce în alegerea de finisaje și mobilier din materiale naturale, lucrate manual sau cu un finisaj textural natural.
    4. Creează un dialog între exteriorul și interiorul casei: adu lumina și natura în interior, folosind fie elemente decorative direct desprinse de acolo, fie ecouri elegante exprimate în decor.
    5. Fii tu! Dacă toată amenajarea este o odă și un act de dragoste închinat valorilor tale, își va găsi coerența tocmai prin filon personal, care unifică toate elementele expuse în spațiu.

    Foto: Cezar Buliga

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments