DESIGN INTERIOR

Idei originale și practice de amenajare a unui dormitor dreptunghiular. Ce greșeli să eviți

publicat pe 12 nov. 2024

    Amenajarea unui dormitor dreptunghiular vine cu avantaje și dezavantaje. Forma camerei dictează felul în care să fie amenajată. Ți-am pregătit o serie de sfaturi pentru amenajarea corectă a unui dormitor dreptunghiular. Totodată, venim și cu idei practice pentru o astfel de cameră. Detalii în articol. 

    Orice tip de amenajare interioară, indiferent de cameră, prezintă atât avantaje, cât și provocări specifice. 

    De exemplu, datorită formei sale, o cameră dreptunghiulară oferă oportunități unice de organizare a spațiului, dar necesită și atenție pentru a evita senzația de „tunel” sau de încăpere prea lungă. 

    Îți explicăm în cele ce urmează cum să amenajezi corect o astfel de cameră și de idei practice îți pot transforma un dormitor dreptunghiular într-un spațiu confortabil și bine organizat

    Dormitorul dreptunghiular: mai ușor sau mai greu de amenajat? 

    Datorită simetriei sale simple, un dormitor dreptunghiular este, în general, mai ușor de amenajat decât o cameră cu forme neregulate. 

    Camera oferă opțiuni de aranjare clar definite pentru mobilă și decorațiuni. Totuși, provocarea principală o constituie proporțiile: dacă camera este prea lungă și îngustă, poate apărea senzația de spațiu neechilibrat sau chiar incomod. 

    Alegerea corectă a mobilierului și a accesoriilor poate compensa aceste neajunsuri, transformarea dormitorului dreptunghiular fiind completă, utilă și echilibrată. 

    5 greșeli pe care trebuie să le eviți în amenajarea unui camere dreptunghiulare

    dormitor amenajare modern cu geam cu lumina naturala
    Supraaglomerarea, poziția geșită a patului sau iluminarea nepotrivită, aspecte cheie în amenajarea dormitorului

    Unele aspecte ale amenajării unui dormitor țin și de dorințele sau de gusturile locatarilor. Tocmai acestea pot duce la greșeli de amenajare care să schimbe cu totul proporțiile și utilitatea camerei. 

    Un exemplu concret este dat de pat. Forma sau dimensiunea acestuia trebuie să fie adaptate unei camere dreptunghiulare. Un pat prea mic sau prea mare nu se va integra corect în amenajare. 

    Uite și alte greșeli de care să ții cont  dacă ești în proces de amenajare a unui dormitor dreptunghiular:

    1. Supraîncărcarea cu mobilier: Încărcarea excesivă a spațiului cu mobilă, în special pe lungimea camerei, va face dormitorul să pară mai îngust și mai aglomerat. Alege doar piesele esențiale, practice, care nu ocupă atât de mult din spațiul disponibil. 
    2. Alegerea unui pat prea mare: Patul, deși este piesa centrală a unui dormitor, poate încărca o astfel de cameră și mai mult dacă este prea mare. Dimensiunea acestuia trebuie să fie adaptată proporțiilor dormitorului dreptunghiular. Ține cont de faptul că un pat prea mare într-o cameră dreptunghiulară mică poate face spațiul să pară mai strâmt decât este, de fapt. 
    3. Lipsa zonelor bine definite: Într-o cameră dreptunghiulară, împărțirea vizuală a spațiului poate ajuta la crearea unui echilibru. Folosește covoare, paravane sau corpuri de iluminat pentru a crea zone separate, precum colțul de dormit și colțul de relaxare. 
    4. Neglijarea iluminatului: Fiecare zonă a dormitorului dreptunghiular are nevoie de iluminare adecvată. Lămpile de perete, aplicele sau becurile suspendate pot contribui la crearea unei atmosfere confortabile, proporționând corect felul în care percepi vizual camera. 
    5. Plasarea greșită a oglinzilor: În camerele dreptunghiulare, inclusiv în dormitor, oglinzile amplasate la capăt sau pe latura lungă pot crea o senzație dezechilibrată. Alege oglinzi de dimensiuni moderate și așează-le astfel încât să reflecte lumina naturală.

    Atuurile unei încăperi dreptunghiulare

    Pe de altă parte, un dormitor cu formă dreptunghiulară vine și cu avantaje care pot balansa felul în care se poate amenaja. 

    Uite o serie de atuuri ale unei încăperi dreptunghiulare: 

    • Flexibilitate în aranjarea mobilierului: Forma dreptunghiulară permite o așezare clară a pieselor principale, cum ar fi patul, dulapul și noptierele. Liniile drepte astfel rezultate conturează bine spațiul și oferă zone bine definite.
    • Spațiu liber pentru circulație: Organizarea mobilării pe lungimea pereților creează adesea spațiu liber pe mijlocul camerei, ceea ce înseamnă că o să ai parte de o circulație ușoară.
    • Posibilitatea de a crea zone distincte: Cu ajutorul accesoriilor și al decorațiunilor, poți delimita anumite zone funcționale, cum ar fi un colț de lectură sau o zonă de machiaj.

    Idei de amenajare în dormitoare dreptunghiulare

    pat centrat dormitor modern dreptunghiular cu perne colorate si noptiere
    Patul trebuie să fie centrat pentru ca spațiul camerei să fie decorat și folosit util

    Amenajarea unui dormitor dreptunghiular poate fi realizată cu ușurință dacă ții cont de proporțiile și de liniile camerei. Alege mobilier adaptat, creează zone funcționale și folosește culorile și luminile pentru a evidenția punctele forte ale camerei. 

    Acest tip de cameră poate deveni un spațiu echilibrat și relaxant, ideal pentru odihnă, dacă aplici ideile de amenajare de mai jos. 

    Așezarea patului

    Ideal este să poziționezi patul pe lățimea camerei, astfel încât să nu ocupe întreaga lungime și să creezi un punct central echilibrat. Dacă este posibil, lasă un spațiu egal de ambele părți ale patului pentru noptiere.

    Dulapuri și depozitare

    Alege dulapuri care se integrează bine pe lungimea pereților, iar dacă spațiul e limitat, optează pentru mobilier încorporat sau dulapuri pe colț. Dulapurile cu uși glisante sunt o variantă bună de integrat în amenajarea unui dormitor dreptunghiular. Prin folosirea lor economisești spațiu și eviți deschiderea ușilor în cameră.

    Iluminatul

    Pe lângă o lumină centrală, este recomandat să adaugi lămpi de perete sau de podea care să creeze o atmosferă caldă și primitoare. Pentru a sublinia anumite zone, cum ar fi noptierele, folosește lămpi cu lumină reglabilă.

    Decorarea pereților

    Un perete accent poate schimba atmosfera camerei dreptunghiulare. Poți integra un perete în culori neutre sau pastelate, dacă vrei să adaugi profunzime, sau chiar pentru un perete cu tapet care să aibă motive discrete în design. 

    Evită decorațiunile prea mari pe latura lungă deoarece vor accentua senzația de adâncime a camerei, un aspect nedorit într-o amenajare de acest gen. 

    Covoare

    Pentru a crea senzația de confort și pentru a delimita vizual zona de odihnă, alege un covor pe care să-l așezi sub pat, lăsând marginile să iasă în jur. În camerele lungi și înguste, un covor amplasat orizontal poate oferi senzația de lățime suplimentară.

    Oglinzi

    Pune oglinzi pe pereții laterali pentru a reflecta lumina naturală și pentru a adăuga astfel camerei un soi de adâncime naturală. Evită oglinzile mari pe latura lungă a dormitorului, deoarece pot crea senzația de dezechilibru vizual.

    Culori

    Pentru camerele dreptunghiulare mai înguste, culorile deschise sunt o alegere potrivită pentru că dau impresia de spațiu mai larg. Dacă dorești să introduci culori mai închise, limitează-le la unul dintre pereții scurți pentru a nu reduce vizual spațiul. 

    Decor

    Formele drepte și simple sunt cele mai potrivite într-o cameră dreptunghiulară. Folosește decorațiuni puține și de impact, practic minimaliste, pentru a evita aglomerarea spațiului și a păstra o atmosferă aerisită și liniștitoare. 

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments