Camera copilului

Ce reguli și idei de amenajare să ai în vedere atunci când renovezi camera unui adolescent 

  Amenajarea unei camere pentru tineret ține cont de reguli, dar în același timp nu ține cont de reguli. Contează să reflecte cât mai mult din cine este tânărul și să respecte aspectele practice și estetice ale unui astfel de spațiu. În continuare, iată ce reguli și idei de amenajare poți să aplici în proiectul unei camere pentru tineret. Toate detaliile, în articol. 

  Amenajarea unei camere pentru tineret 

  idee de amenajare camera tineret
  Camera unui adolescent trebuie împărțită pe mai multe zone funcționale

  Amenajarea unei camere pentru tineret trebuie să îndeplinească mai multe roluri. Acest spațiu este locul de relaxare, locul de odihnă și locul de intimitate al unui adolescent. În plus, amenajarea acestei camere trebuie să vină în completarea stilului, personalității și a intereselor adolescentului. Și să fie mereu un spațiu care se poate supune schimbărilor de tot felul. Dar și unul confortabil și funcțional. 

  Reguli în renovarea dormitorului unui adolescent 

  O cameră pentru tineret trebuie să fie împărțită în mai multe zone practice, anume: cea de dormit, de relaxare, de studiu și de depozitare. 

  Un pat dublu este de preferat în locul unuia de o persoană. În această etapă, somnul ocupă o mare parte din dezvoltarea unui adolescent. Un pat de dimensiuni mai mari, chiar dacă ocupă mai mult din spațiul camerei, poate ajuta adolescentul să se odihnească corect. Și poate fi și una dintre piesele centrale ale amenajării. 

  Pentru a beneficia de timp de relaxare potrivit, lămpile și lampadarele trebuie să asigure iluminarea spațiului. Însă nu există o regulă strică în acest sens, tocmai pentru că adolescentul face regulile.

  De exemplu, în camera adolescentului poți integra candelabre minimaliste. Aceste elemente de design vor da feelingul unei sufragerii și o notă ceva mai serioasă spațiului. 

  Camera unui adolescent este și locul de întâlnire cu prietenii. Motiv pentru care trebuie să fie primitoare și să impresioneze, conform cerințelor și preferințelor adolescentului.

  Arhitecta Sorana Leru de la MiSo Architects arată că amenajarea spațiului trebuie să cuprindă astfel de zone. Însă, la fel de important este să ții cont că gusturile tânărului încă se formează și se pot schimba de la o zi la alta. Iar aceste zone de primire și relaxare pentru prieteni trebuie să fie amenajate întocmai.

  Decorațiuni puține, dar cu rost

  camera amenajata cu motive de spatiu cosmic
  Ideile și pasiunile tânărului trebuie integrate în amenajarea camerei lui

  Tendința în prezent este spre minimalism. Decorațiunile trebuie să fie puține, dar amplasate strategic. Polițele sau corpurile mici suspendate și cele de colț cu forme inedite transformă cu totul aspectul camerei. Totodată, o ordonează și îi dau personalitate. 

  De asemenea, nu se mai merge pe idea păstrării centrului camerei gol. Mobilierul și decorațiunile pot să fie așezat fix ca în camera unui adult. Amenajarea camerei pentru tineret trebuie să fie făcută în perspectivă, astfel încât să fie potrivită și pentru nevoile și dorințele acestuia în viitor.

  Biroul adolescentului sporește creativitatea

  birou din camera unui adolescent
  Biroul trebuie să fie cât mai aproape de o sursă de lumină naturală

  Zona de birou este una foarte importantă în amenajarea unei camere pentru tinere. Biroul trebuie să susțină creativitatea și studiul, să nu fie plictisitor prin design și să poată găzdui mai multe tipuri practice de învățare. 

  Scaunul trebuie să fie confortabil, pentru a menține o poziție corectă, iar masa de birou trebuie să fie spațioasă și lungă. Depozitarea elementelor de design poate să fie făcută pe polițe, pe perete. În funcție de stilul amenajării, peretele biroului poate să fie unul accent. Pe acest perete poți pune, de exemplu, un tapet magnetic pe care adolescentul poate scrie, desena sau vopsi. 

  Culori pentru camera unui adolescent 

  Culorile calde sunt cele care stimulează mintea. În timp ce culorile reci ajută la concentrare. Indiferent de alegere, în amenajarea camerei unui adolescent trebuie să se regăsească culoarea lui preferată. Acest lucru este posibil prin integrarea unui perete accent, de exemplu. Tapetul poate să fie, de asemenea, o opțiune foarte bună. 

  Cosmina Aloman, designer de interior la Kiwi Studio, spune că preferă să folosească culori mai tari în cazul amenajărilor făcute pentru camerele de copii. Totodată, designerul adaugă „contraste puternice, efecte luminoase și jocuri de volume”.

  Asta pentru că „adolescenții știu foarte bine cum trebuie să arate camera lor, ne oferă indicații precise și numeroase surse de inspirație, așa că treaba noastră înseamnă să le compilăm preferințele în așa fel încât să le reprezinte personalitatea”, explică Cosmina.

  Peretele mai poate fi decorat cu tablouri preferate, texte sau litere luminoase. Pe de altă parte, clasicul alb este de preferat mereu. Asta pentru că devine canvas-ul tânărului, acesta putând să-și lase amprenta prin detalii și accente de culoare. 

  Corpuri de iluminat 

  Camera adolescentului ar trebui să aibă cât mai multă lumină naturală. Iar biroul să fie cât mai aproape de un geam. 

  Iluminarea camerei se poate face și cu aplice sau lămpi. În cazul biroului, lămpile cu clips sunt o soluție perfectă. 

  Contează și stilul camerei când alegi sursele de lumină. Corpurile mari dar minimaliste se potrivesc unei amenajări clasice. Ghirlandele de lumină sunt potrivite unei amenajări boho chic. Iar dacă adolescentul vrea ca lumina să fie deasupra patului, atunci va resimți un sentiment de hygge în timpul sezonului rece

  Un stil de amenajare unic 

  amenajare camera tineret pentru o fată
  Stilul amenajării camerei unui adolescent se va schimba mereu

  În ciuda unor accente în amenajare care aparțin anumitor stiluri, camera unui adolescent nu se va încadra într-unul anume. Aspectul camerei se poate schimba de la o lună la alta.

  Vor exista combinații îndrăznețe de stiluri, decorațiuni și elemente diferite, aspect care va face ca regulile de design să treacă pe locul secund, în spatele originalității și confortului spre care un tânăr tinde. 

  Designerul de interior Simona Ungurean este de părere că în amenajarea unei camere pentru adolescenți trebuie să fie incluse și elemente care țin și de îngrijirea lor. „Încep să fie preocupați tot mai mult de aspectul exterior, așa că ar fi bine să aibă o oglindă în cameră (dacă e fată chiar și o măsuță de toaletă). Își vor dori intimitate, așa că dacă au împărțit camera cu cineva, acum sigur își vor dori o cameră separată (…)”, explică Simona.

  Nevoia de intimitate a adolescentului vine ca un efect secundar al amenajării camerei. Adolescenții trec în etapa lor de maturitate și vor să fie tratați întocmai.

  „După 12 ani, copilul așteaptă să îi bați la ușă înainte să intri, poate chiar să își pună încuietoare la ușă și asta e în regulă, au nevoie de intimitate. Camera trebuie să reflecte cine e el, nu cine e mama sau tata”, spune Daiana Benga, psiholog și fondator al Grădiniței Heidi din Brașov.

  Tendințe în amenajarea camerei pentru tineret în 2024 

  La final, iată cele trei direcții mari pe care se bazează amenajarea unei camere pentru tinere în acest an: 

  • Sustenabilitatea: se pune accentul tot mai mult pe materiale și produse sustenabile, inclusiv în amenajarea unei camere pentru adolescenți. Alege un tip de mobilier fabricat din materiale reciclabile pentru a contribui la protejarea mediului înconjurător; 
  • Tehnologie integrată: integrarea tehnologiei în designul camerei pentru tineri va deveni un punct obligatoriu de bifat într-un astfel de proiect. Mobilierul și accesoriile trebuie să ofere soluții de încărcare wireless, iar spațiile de depozitare să fie destinate și dispozitivelor electronice; 
  • Personalizarea: gusturile și nevoile adolescentului trebuie să se reflecte în camera lui. Personalitatea acestuia poate să fie văzută prin accesorii, decorațiuni și culori preferate. 

  Nu în ultimul rând, camera pentru tineret trebuie să reflecte cine este adolescentul și cine vrea să fie. Amenajarea camerei trebuie să fie făcută ținându-se cont de nevoile și de dorințele tânărului. Preferințele personale exprimate ale acestuia trebuie integrate, iar amenajarea camerei să fie rezultatul comunicării între părinți și copil. 

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Ce reguli și idei de amenajare să ai în vedere atunci când renovezi camera u...