Balcon deschis vs. balcon închis. Avantaje și dezavantaje
publicat pe 09 oct. 2019Mai mult spațiu pentru depozitare sau dimineți în aer liber? Pentru tine care e cea mai potrivită opțiune, balconul închis sau cel deschis? Am întrebat câţiva specialişti care sunt argumentele pentru fiecare variantă, ca să îţi fie mai uşor să iei o decizie.
Află mai jos care sunt avantajele și dezavantajele fiecăreia dintre variante, conform designerilor de interior.
Avantajele și dezavantajele unui balcon deschis
Balcoanele deschise pot deveni cu uşurinţă oaza de verdeaţă şi locul preferat în timpul verii. Cu un scaun comod şi o măsuţă de cafea, sunt locul ideal pentru relaxare, dar şi pentru serile cu prietenii. În plus, un balcon deschis permite aerului să circule şi să ventileze eficient restul casei, fără efort.
„Balconul reprezintă legătura dintre interiorul casei şi spaţiul exterior, aşa că ar trebui să ne ofere intimitatea spaţiului indoor cu avantajele outdoorului – posibilitatea de a sta la aer, de a ne bucura de o dimineaţă însorită, de a savura o cafea sau un pahar de vin în aer liber”, explică designerul de interior Ana Coralevici de la COAR.
Arhitecta de interior Iulia Oniciuc de la Ioka Design preferă să lase curate faţadele propuse de dezvoltator şi să nu închidă balcoanele care sunt proiectate de la început deschise. În cazurile în care proprietarii își doresc neapărat un balcon închis, optează pentru un sistem de închidere cu geamuri glisante. Acestea au un aspect mai plăcut, fără rame butucănoase, şi pot menţine o temperatură cu o diferenţă de până la 17 grade între interior şi exterior.
Dezavantajul balcoanelor deschise ar fi că pot ridica probleme de siguranţă. Arhitecta de interior Irina Radu de la iDecorate recomandă balustrade cât mai înalte, mai ales când acestea sunt situate la înălţime mai mare, chiar dacă nu locuiesc copii sau animale în apartament.
Avantajele și dezavantajele unui balcon închis
Unul dintre avantajele unui balcon închis este că poate fi transformat într-un spațiu util în orice sezon.
Irina Radu subliniază faptul că balconul închis oferă un spaţiu mai amplu. Acesta poate fi folosit pentru extinderea zonei de living, pentru amenajarea unui birou sau pentru a obţine mai mult spaţiu de depozitare.
Un balcon închis garantează şi o izolare mai bună, un lucru de ținut cont mai ales dacă locuieşti la ultimul etaj.
Arhitecta de la iDecorate atrage însă atenţia că închiderea balconului va elimina raţiunea pentru care a fost conceput, aceea de a să păstra o legătură cu spaţiul exterior. În plus, există posibilitatea ca după ce transformi un balcon închis în spațiu de depozitare, încăperea să devină dezordonată.
Ia în calcul şi faptul că balconul închis poate împiedica intrarea directă a razelor soarelui în casă și s-ar putea să ai o luminozitate redusă. Balconul închis este recomandat atunci când ai un spaţiu care beneficiază de multă lumină naturală.
Nu uita că închiderea este ilegală dacă planul cadastral al apartamentului sau al casei are balconul deschis. Eşti obligat legal să obţii autorizaţie de la autorităţile competente pentru închiderea balconului. În ansamblurile rezidenţiale noi, este interzisă închiderea balcoanelor pentru a nu schimba aspectul exterior al blocului.
Vei avea nevoie de acordul asociaţiei pentru închiderile cu sticla ale suprafețelor şi intervenţia minimă asupra aspectului general.
-
Apartamente cu 4 camere
Cum arată un apartament interbelic, de pe bulevardul Dacia din Capitală, renovat cu 30.000 euro
-
Apartamente cu 4 camere
Au renunțat la casă pentru un penthouse în centrul Iașiului, pe care l-au amenajat cu 300.000 euro
-
Sponsored
Creează o oază de relaxare cu o cadă baie freestanding (P)
-
Case
Au renovat o casă de chirpici din Jurilovca și au folosit aceleași materiale din care a fost construită
Cea mai drăguță casă de vacanță.
-
UTILE
Când se trece o persoană la întreținere. Ce se întâmplă dacă nu faci asta, conform legii
Nedeclararea unei persoane la întreținere poate avea consecințe serioase.
-
Sponsored
Ploom X Ora ïto: colaborarea care stârnește emoții și senzații
O fuziune perfectă între formă și funcționalitate.