De la specialiști

Tips&tricks: 8 metode prin care maschezi orice fel de cabluri electrice

  Când ai o amenajare de toată frumuseţea, un cablu la vedere poate fi la fel de deranjant ca un zuluf de păr ce răsare dintr-un coc perfect. Dar există multe soluții pentru mascarea unor cabluri electrice rătăcite prin casă, inclusiv unele în care le lași la vedere. 

  De la clipsuri, la mobilier cu compartimente speciale, la cabluri pe tavan, le avem pe toate. Treci prin lista de soluții pentru mascarea cablurilor și alege una potrivită locuinței tale. 

  1. Ascunde-le în perete sau în plafon 

  cabluri electrice

  Cea mai eficientă metodă e să ascunzi cablurile în perete sau în plafon, explică designerul de interior Cosmina Nidelea de la Chiral Interior Design Studio. Cel mai ușor e să faci asta în etapa de șantier a construcției sau renovării unei locuințe, dar o poți realiza și ulterior cu ajutorul unui perete din rigips care nu presupune o construcție complexă, cât timp e integrat în spațiu.

  2. Foloseşte cleme şi clipsuri 

  mascare cabluri

  Varianta și mai simplă este să folosești cleme şi clipsuri special speciale, pe care le găseşti la Dedeman sau la Hornbach. Cu ele trasezi circuite ordonate pentru cabluri, punctează designerul de interior Iulia Văculişteanu de la Designful.

  3. Maschează-le în plintă 

  “Alege plinte speciale – plinte înalte, de minim 8 centimetri, din duropolimer, prevăzute cu treceri de cablu”, sugerează arhitecta Irina Radu de la iDecorate. Completează cu succes pardoseala şi ascund unul sau mai multe cabluri. Win-win situation.

  plinte speciale pentru mascarea cablurilor
  Foloseşte plinte speciale pentru cabluri. În funcţie de dimensiunea lor, poţi ascunde mai multe.

  4. Adu-le în spatele obiectelor

  Uneori, mobilierul ocupă o bună parte din perete, iar asta poate fi un avantaj pentru a camufla fără efort cablurile. Dacă mobilierul nu se aşază natural pentru a camufla cablurile, designerul de interior Cosmina Nidelea crede că poţi aşeza strategic câteva obiecte în faţa lor, precum vaze, statuete, tablouri pe care să le expui direct pe pardoseală sau o pătură care cade “neglijent” de pe canapea. Ai grijă însă să nu aglomerezi camera.

  mascarea cablurilor
  Aşază obiecte decorative în fața cablurilor pentru a le camufla

  5. Cumpără mobilier cu compartiment pentru cabluri 

  Există mobilier cu spațiu pentru cabluri, atrage atenția designerul de interior Iulia Văculişteanu. Fie că e o comodă de tv sau un model de noptieră, întreabă consilierul de vânzări din magazin dacă piesa pe care intenționezi s-o cumperi include și acest beneficiu.

  6. Foloseşte riflaje 

  Atunci când cablurile se încolăcesc într-un mănunchi, e cazul să apelezi la elemente decorative de perete cum ar fi riflajele, menţionează Iulia. Dar poţi alege şi un panou de perete din lemn. Arhitecta Irina Radu crede că poţi bifa două lucruri cu această alegere: poţi suspenda televizorul şi camufla cablurile.

  mascarea cablurilor
  Panourile decorative de perete pot ascunde cablurile, atunci când ele se regăsesc în număr mare

  7. Lasă-le la vedere, dar în mod creativ 

  “Se pot crea diverse modele cu ajutorul cablurilor, cum ar fi conturul unui peisaj urban”, explica designerul de interior Cosmina Nidelea. Dar nu perfora peretele înainte să ai modelul foarte bine stabilit.

  8. Lasă-le pe tavan, dar colorează-le 

  În final, o altă metodă de a lăsa cablurile afară fără a afecta estetică unei încăperi este să cumperi material textil special pentru ele şi să le colorezi în paleta camerei unde se afla. Fie că le prinzi de perete, de tavan sau le laşi pe pardoseală, ele vor arăta mai jucăuş după acest “make over”, crede arhitecta Irina Radu.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Tips&tricks: 8 metode prin care maschezi orice fel de cabluri electrice