PROIECTE DE AMENAJARE

Cum a fost amenajat cu 15.000 euro un apartament cu două camere și 70 metri pătrați din Pitești

publicat pe 15 nov. 2021

    Mai puțin mobilier pe comandă și mai multe piese din magazinele accesibile tuturor – pe asta s-a bazat designerul de interior Carla Popescu de la NOA Interiors în amenajarea acestui apartament de închiriat din Pitești.

    Proprietarii l-au cumpărat de la dezvoltator cu finisajele din ofertă – gresie, faianță, parchet și tâmplărie interioară. Toți pereții erau vopsiți cu lavabilă albă, așa că nu erau prea multe elemente care să facă spațiul cozy și primitor. Însă avea câteva puncte în plus: suprafața destul de generoasă, de 70 metri pătrați utili și înălțimea pereților, de 2,70 metri. Era luminos și avea potențial pentru a deveni un cămin confortabil pentru viitorii chiriași, iar designerii NOA l-au amenajat astfel încât să arate suficient de neutru pentru a fi personalizat ulterior, dar deloc monoton sau rece.

    Cerința principală a proprietarilor a fost încadrarea în bugetul limitat, de 15.000 euro. „Principalul criteriu în cazul de față a fost bugetul, pe care nu l-am considerat nici mare, nici mic, ci un buget cu care se poate lucra”, povestește Carla. „Am încercat să folosim produse la prețuri accesibile, dar care să reflecte în același timp senzația de confort combinată cu bun gust și simplitate”, completează.

    Livingul are și zonă de lucru, și zonă de relaxare

    amenajare apartament de inchiriat pitesti
    Canapeaua modulară este cumpărată de la Feydom

    Ca să poată investi bugetul cu folos în piese de mobilier utile și confortabile, designerii au preferat să economisească la partea de finisare a pereților. Au lăsat lavabila albă la locul ei, pentru a nu irosi bugetul disponbil pe tapet sau placări costisitoare. Au completat pe alocuri doar cu riflaje din PAL, pe care le-au gândit în continuarea mobilierului.

    Zona de lucru din living a fost o altă cerință a proprietarilor. „Am reușit să profităm la maximum de o nișă existentă pentru a contura un ansamblu de mobilier care cuprinde atât spațiu de lucru tip birou, cât și zone de depozitare”, explică designerul. Astfel, au folosit mobilierul și cu rol practic, și cu rol decorativ.

    În partea opusă a încăperii, în dreptul geamului, au amplasat zona de relaxare, cu o canapea cumpărată de la Feydom care a costat 5300 lei. Tot livingul este amenajat cu accente de culoare albastre, care sparg monotonia și contrastează cu lemnul parchetului și al corpurilor de depozitare, lăsând în același timp loc de personalizare pentru viitorii chiriași.

    „Am decis să folosesc această culoare pentru senzația de calm și relaxare pe de o parte – imprimând un sentiment de liniștit, sigur și ordonat spațiului – iar pe de altă parte am vrut să imprim și o ușoară notă dramatică, fiind un albastru intens care contrastează cu albul pereților”, spune Carla.

    Bucătăria albastră a costat 16.000 lei

    O mare bucată din buget a mers către realizarea bucătăriei la comandă. Doar mobilierul a costat 16.000 lei și e realizat dintr-un mix de PAL și MDF vopsit cu finisaj mat, într-o nuanță de albastru care menține continuitatea cromatică între camere.

    Deși este lungă și îngustă, bucătăria este dotată și cu o mică zonă de luat masa, cu scaune pentru două persoane. Corpurile de depozitare sunt gândite la milimetru, astfel încât chiriașii să își poată ține toate lucrurile în spatele ușilor, pentru un aspect ordonat.

    Un placaj din PAL personalizează peretele din dormitor

    La fel ca în cazul livingului, dormitorul are o porțiune de perete finisată cu un placaj din PAL. Amenajarea modernă creează astfel un loc de dormit odihnitor, dar neplictisitor. Patul tapițat este elementul care aduce o pată de culoare în spațiu și inspiră confort datorită materialului catifelat.

    În lateral, designerii au amplasat un dressing generos, potrivit pentru două persoane. Spațiile de depozitare de aici sunt suplimentare, pentru că apartamentul e dotat și cu un walk-in closet generos.

    amenajare dressing walk in closet
    În acest apartament de închiriat există și un dressing walk in

    Lucrările de amenajare s-au întins pe parcursul mai multor luni și au fost finalizate în primăvara anului 2021, când prețurile erau deja în creștere la materiale. Bugetul total de 15.000 euro a fost împărțit între lucrări de șantier, mobilier la comandă, piese de mobilier cumpărate de la magazine mass market și alte accesorii care să facă amenajarea mai primitoare. În el a fost inclus și un mobilier de la Jysk cumpărat pentru amenajarea terasei.

    Partea electrică fusese gândită pentru un strict necesar și nu pentru a ține cont de elemente ca iluminat general, iluminat ambiental, puncte de focus, sisteme tip cap scară sau cap cruce” – spune Carla. Iar cum banii erau limitați pentru amenajarea acestui apartament de închiriat, designerul a trebuit să lucreze cu ce a avut la dispoziție, pentru că eventualele modificări ar fi presupus cheltuieli extra. Rezultatul final a fost mulțumitor pentru proprietari, care au găsit chiriași imediat după finalizarea lucrărilor.

    Tips&tricks pentru amenajarea unui apartament de închiriat, de la Carla Popescu

    Într-o amenajare, mizează atât pe partea estetică cât și pe cea funcțională. Combină mobilierul custom made cu piese de mobilier deosebite, pentru un rezultat armonios și unitar.

    O culoare accent poate fi un element-cheie care să scoată din anonimat o amenajare, oferindu-i acel „twist” de care are nevoie pentru un rezultat deosebit.

    Link-uri și magazine de unde au fost cumpărate piesele din amenajare

    Corpul central de iluminat din dormitor este de la Jysk și a costat 250 lei, iar veioza a fost cumpărată de la Pepco, cu 100 lei. Patul a costat 2200 lei și este de la Somproduct, iar noptierele tip măsuță sunt de la The Home și au costat 100 lei bucata.

    În living, corpul de iluminat central este de pe Elefant și a costat aproximativ 160 lei. Lampadarul de la IKEA a costat 170 lei, iar fotoliul de lângă el, cumpărat tot de acolo, a costat 1000 lei. Ambele comode sunt de la The Home și au costat 3490 lei, respectiv 2590 lei – sunt printre cele mai costisitoare elemente ale întregii amenajări. Măsuța de cafea este de la Somproduct și a costat 770 lei.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments