DESIGN INTERIOR

5 trucuri să faci orice mobilă să pară că e realizată la comandă

publicat pe 23 mart. 2021

  Când te-ai plictisit de corpurile de bucătărie, în loc să cumperi unele noi, poți să le „împrospătezi” pe cele vechi cu mai puțin de jumătate din bani. Și se aplică și alte piese, cum ar fi biblioteca sau canapeaua din living. Iată cum să-ți personalizezi obiectele cu câteva trucuri și accesorii de mobilă la prețuri accesibile.

  Se întâmplă câteodată să pășești în casele altora și să ai supriza să vezi exact aceeași bibliotecă pe care o ai și acasă, ori poate chiar exact aceeași canapea. Și nu-i neapărat o surpriză plăcută. Sentimentul că ai aceleași piese ca toată lumea poate fi deranjant când te întorci la tine acasă și spațiul pare un pic mai puțin personal decât îl credeai. Oricât de mult timp și energie ai investit în amenajarea ta, dacă ai cumpărat obiecte de serie e foarte posibil să le mai vezi și la alții. Iar mobila făcută pe comandă poate costa o mică avere și, mai ales dacă abia ai terminat cu amenajarea, probabil nu ești încă gata să faci cumpărături din nou.

  Din fericire, potrivit Vogue Living, există câteva trucuri și accesorii pentru mobilă prin care poți împrospăta amenajarea cu bani puțini.

  1. Schimbă-i picioarele

  picior lemn mobila
  Picior dulap fag 50×150 milimetri natur conic, Leroy Merlin, 24,90 lei

  De multe ori, piesele de mobilier din comerț precum canapelele sau corpurile de depozitare vin cu picioare din inox. Nu-i cea mai fericită alegere, pentru că pot fi inestetice și pot da un aer ieftin mobilei, oricât de bună ar fi calitatea ei per total. Tot în comerț găsești accesorii pentru mobilă cum ar fi picioare din lemn cu diferite forme, ori tot picioare din metal dacă mergi pe un stil industrial, dar mai potrivite decât cele din inox argintiu.

  2. Schimbă-i mânerele

  manere marmura auriu zara home
  Mâner rotund din marmură și alamă (set de 2), Zara Home, 39,99 lei

  Un alt element ușor de schimbat la orice piesă de mobilier este mânerul. Rareori o piesă de mobilă produsă în serie vine cu mânere pe care chiar merită să le păstrezi. De cele mai multe ori, producătorii le echipează cu modele ieftine și fără mare valoare estetică. Din fericire, găsești în magazinele de profil o mulțime de modele de toate formele și stilurile.

  3. Montează fronturi și uși noi

  front usa mobila bucatarie
  Ușă gri BODBYN, IKEA, 120 lei

  O soluție potrivită mai degrabă pentru mobila de bucătărie sau cămară, ori poate chiar pentru dressing dacă nimerești dimensiunile potrivite, este să schimbi fronturile. Ușile nu sunt tocmai cele mai ieftine accesorii pentru mobilă, însă cu siguranță te costă mai puțin să le schimbi doar pe ele în loc să schimbi întregul corp.

  usa lamelara
  Ușă lamelară Classen pin 2422×39,4 centimetri, Hornbach, 116 lei

  Iar la final, după ce le montezi, te vei bucura de senzația aceea de ceva schimbat în casă și vei fi cheltuit mai puțin de jumătate decât dacă ai fi cumpărat mobilă nouă.

  4. Vopsește-o în culoarea peretelui

  vopsea pentru lemn melamina si sticla goodhome
  Vopsea mobilier GoodHome, Brico Depot, 32 lei

  Dacă ai o bibliotecă veche din pal de a cărui finisaj te-ai plictisit, o poți colora cum vrei tu cu vopsea specială. Ba mai mult, o poți vopsi aceeași culoare cu peretele, cum a făcut Anna Chițan, designer de interior la Annterior Studio și owner Heartwood, cu dressingul din dormitorul ei. Deși în cazul ei mobila e făcută pe comandă, poți obține un efect asemănător cu câteva straturi de vopsea bine aplicate.

  canturi accesorii mobila
  Cant ABS Gri Taupe, MAM Bricolaj, 4.31 lei

  Și pentru ca la final să obții un rezultat mulțumitor, nu uita să schimbi și canturile. Găsești în comerț toate culorile. Și e o soluție bună nu doar dacă vrei să schimbi culoarea, ci și dacă cele vechi s-au deteriorat în timp.

  5. Trage-i o husă peste

  trucuri mobila pe comanda husa canapea catifea
  Husă canapea cu trei perne și două locuri (130 – 180 centimetri), Sofazip, 316 lei

  Canapeaua poate deveni și ea un motiv de nemulțumire cu trecerea timpului, căci e o investiție mare pe care mulți nu sunt dispuși să o facă chiar o dată la doi-trei ani, când se plictisesc de ea. Și o soluție pentru asta e să o îmbraci într-o husă frumoasă. În funcție de unde ai cumpărat-o, poți avea norocul să găsești una făcută chiar pe modelul respectiv. IKEA și Dedeman au opțiunea asta pentru unele dintre modelele lor. Dar dacă nu e cazul, poți găsi huse pe dimensiuni standard în comerț, cum e cea din catifea de la Sofazip.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  5 trucuri să faci orice mobilă să pară că e realizată la comandă