Skip to content
tăiere ramuri pomi fructifer de către grădinar cu foarfeca

Tăierea pomilor pentru începători. Reguli de bază de care să ții cont

Tăierea pomilor fructiferi nu necesită cunoașterea unor noțiuni complexe, ci aplicarea unor reguli de bază care să mențină grădina într-un stadiu bun până la primăvară. Cu un minim de cunoștințe, cu câteva unelte și prin practică, poți face această lucrare corect și în siguranță. Află din articol cum se face tăierea pomilor pentru începători. 

Dacă ai o grădină cu pomi fructiferi, toamna reprezintă momentul ideal să aplici lucrări de îngrijire asupra acestora, astfel încât să fie pregătiți pentru anul următor. 

Tăierea ramurilor este una dintre cele mai importante lucrări de îngrijire ale pomilor fructiferi. O operațiune care, făcută la momentul potrivit și cu ustensilele corecte, ajută pomii să fie mai sănătoși și să dea roade mai bogate.

Dacă faci tăierea pomilor pentru prima dată, atunci acest ghid îți poate fi cu adevărat de folos. 

Când se face tăierea pomilor fructiferi toamna 

tăiere ramuri pomi de către bărbat cu mănuși verzi
Folosește echipament de protecție și ustensile potrivite ca să tai pomii în mod adecvat

Tăierea pomilor trebuie să fie făcută în perioada de repaus vegetativ, adică după căderea frunzelor, dar înainte ca gerul specific anotimpului rece să devină puternic. În practică, asta înseamnă sfârșitul lunii octombrie și o parte din luna noiembrie, acolo unde clima este mai blândă. 

Dacă tai pomii fructiferi prea devreme, atunci aceștia pot să pornească în vegetație și să devină vulnerabili la frig. Iar dacă îi tai prea târziu, tăieturile nu mai apucă să se cicatrizeze corespunzător și există risc de îngheț. În plus, tăierea corectă și la momentul oportun ajută la aerisirea coroanei, lasă mai multă lumină să pătrundă în interior și reduce riscul de boli sau dăunători care se dezvoltă în zonele umede și umbrite. 

Pentru a face această lucrare ai nevoie de unelte potrivite: 

  • o foarfecă de grădină pentru ramurile subțiri; 
  • un ferăstrău de mână pentru cele mai groase; 
  • o scară stabilă sau un fierăstrău cu coadă lungă, dacă ai pomi mai înalți;
  • dezinfectant pentru unelte, dacă știi că pomii sunt bolnavi; 
  • echipament de protecție: mănuși și ochelari. 

Tăierea pomilor pentru începători: reguli de bază

tăiere ramuri copac din gradina de către grădină cu mănuși galbene
Nu tăia mai mult de o treime din lungimea ramurii și pomul se va recupera până la primăvară

Dacă nu ai mai făcut niciodată această lucrare, e ușor să te simți copleșit. Totuși, există câteva reguli simple care îți pot ghida fiecare pas.

Începe prin a-ți pregăti uneltele și asigură-te că acestea sunt bine ascuțite și curate. Fiecare tăietură trebuie să fie netedă astfel încât pomul să se vindece rapid. Totodată, alege o zi în care nu plouă, astfel încât mediul să fie uscat, cu temperaturi peste zero grade.

După toate acestea, apucă-te și elimină ramurile moarte, rupte sau bolnave pentru că, lăsate în sezonul rece, pot atrage ciuperci și bacterii. După care, ocupă-te de ramurile care se freacă între ele sau de cele care cresc spre interiorul coroanei. Scopul este să lași lumina să pătrundă uniform și să eviți aglomerarea de crengi în coroana copacului

Atunci când te apuci să scurtezi o ramură, taie mereu deasupra unui mugure orientat spre exterior, la aproximativ un centimetru de acesta. Dacă ești la început cu acete operațiuni de îngrijire ale pomilor fructiferi, o regulă simplă pe care trebuie să o respecți este să nu tai mai mult de o treime din lungimea ramurii și să nu elimini mai mult de 30% din coroana pomului într-un singur an. 

În cazul ramurilor mai groase, trebuie să aplici câteva reguli puțin mai riguroase. Mai întâi trebuie să faci o tăietură pe partea inferioară a ramurii, la câțiva centimetri de trunchi, apoi o tăietură deasupra, puțin mai departe, pentru a lăsa ramura să cadă fără să smulgă scoarța. Abia la final faci tăietura curată, cât mai aproape de trunchi. 

Dacă ai pomi tineri, tăierile sunt și mai importante, pentru că le modelezi coroana pentru anii următori. Dacă faci tăierea lor, păstrează câteva ramuri principale, bine distanțate, care să devină viitoarea coroană a pomului. 

Ghid complet pentru îngrijirea pomilor din curte

Odată ce ai tăiat ramurile pomilor, strânge-le și arde-le, dacă sunt uscate, sau depozitează-le până când se usucă. Cele uscate trebuie eliminate complet pentru a reduce riscul apariției de boli care se pot răspândi la restul pomilor din grădină

Urmărește apoi stadiul vindecării tăieturilor de pe ramuri. Pomii fructiferi au capacitatea de a se vindeca într-un anume timp, însă poți să folosești pastă specială de protecție cu care să îi ajuți să accelereze procesul. Poți să cumperi produsul dintr-un magazin de bricolaj. 

Foarte important, în lunile următoare de la tăiere, ai grijă ca pomii să primească suficientă apă dacă toamna este secetoasă, iar în primăvară le poți administra o fertilizare ușoară pentru a sprijini creșterea. Tot a primăvară, verifică din nou stadiul de dezvoltare al coroanei și corectează tot prin tăiere eventualele ramuri care nu s-au dezvoltat cum trebuie. 

Nu în ultimul rând, dacă pomii fructiferi din grădina ta urmează să fie expuși unei ierni mai aspre, atunci ar fi bine să le protejezi trunchiul cu o bandă de protecție sau cu var pentru a preveni crăparea scoarței. 

Hai cu noi pe Insta