Cum arată un apartament de două camere amenajat cu focus pe eficiență și spații multifuncționale
publicat pe 15 mai 2024Funcționalitatea a fost principalul criteriu de bifat în amenajarea unui apartament cu două camere din Capitală. Andreea Ștefan, designerul care s-a ocupat de proiect, a gândit un decor care să se adapteze mai multor scenarii de locuire, apartamentul fiind amenajat în vederea închirierii. Estetica interiorului este neutră, în mod voit, astfel încât viitorii prorietari să aibă șansa să modeleze spațiul după preferințele lor.
Apartamentul se află într-un complex rezidențial nou din București și are o suprafață utilă de 61 metri pătrați. Este format dintr-un hol la intrare, bucătărie închisă, living spațios, cu zonă de dining, dormitor și baie. Proiectul a durat în jur de trei luni, iar lucrările au însemnat, în mare, personalizarea pereților, plus partea de mobilare. Amenajarea a fost conturată în jurul finisajelor propuse de dezvoltator care au fost păstrate pentru echilibrarea bugetului.
Tot mobilierul folosit în amenajare este custom made
Spațiul este gândit pentru o persoană sau pentru o familie tânără. Intenția Andreei a fost să eficientizeze cât mai bine suprafața utilă a apartamentului, dar și să lase interiorul să respire. Soluția a fost mobilierul personalizat care a ajutat-o să creeze zone cu funcționalități clare. Liniile simple și cromatica aleasă duc amenajarea într-o direcție modernă, deși Andreea spune că nu a urmărit un stil anume.
„Tema de proiectare a fost amenajarea unui apartament în vederea închirierii, pentru segmentul de clienți high-end. Beneficiarii au preluat apartamentul complet finisat de către dezvoltator, cu uși filomuro. Baia era și ea finisată și echipată, deci am început direct cu mobilare, lavabilă, tapet. Nu am intervenit nici la instalația electrică, din dorința beneficiarilor. Am lucrat cu ce era deja realizat în spațiu”, spune designerul. „Fiind o investițite pe termen lung pentru proprietar, am ales materiale de calitate și o combinație elegantă de culori care să arate și să se păstreze bine în folosire. Mobilierul a fost realizat în totalitate pe comandă, din MDF vopsit într-o nuanță de gri antracit, combinat cu elemente cu aspectul de lemn de nuc. Am vrut ca acest apartament să iasă în evidență față de celelalte anunțuri cu apartamente de închiriat din online, să fie atractiv și confortabil”.
Designerul a prevăzut un mic birou în living
Livingul este un spațiu proiectat pentru a se adapta mai multor tipuri de activități. Include zonă de socializare, un colț de citit, dining și un mic birou. În ciuda funcționalităților multiple, încăperea este primitoare și aerisită. Ajută mult și lumina naturală (peretele dinspre terasă este integral din geam), dar și albul pereților. Pentru a personaliza amenajarea acestui spațiu, Andreea s-a folosit de detalii, dar și de accente de culoare. Se observă, desigur, pata de galben care înviorează încăperea. Oglinda rotundă, cu diametrul de 160 centimetri, este un alt element interesant care definește decorul.
„Livingul este un spațiu alb imaculat, cu profile decorative elegante și discrete, vopsite în culoarea pereților și evidențiate de lumina strălucitoare a benzilor led”, explică Andreea. „Am adus în cameră texturi bogate și diferite, MDF lucios (blatul mesei), dar și mat, țesături plăcute la atingere, sticlă. Spațiul de depozitare este generos, dar am preferat să fie închis pentru a nu aglomera încăperea”.
Bucătăria este îngustă, dar funcțională
Și în bucătărie, a fost prioritară eficientizarea spațiului. Misiunea s-a dovedit a fi ceva mai dificilă aici, ținând cont de configurația încăperii, dar până la urmă s-a ajuns la o amenajare care a reușit să integreze toate electrocasnicele necesare într-o casă. Mobilierul este liniar, cu spații de depozitare închise care dau senzația de spațiu aerisit, iar din punct de vedere cromatic, se respectă paleta generală a proiectului. Pentru a aduce un plus estetic decorului, Andreea a folosit un tapet personalizat de la Beudis, pe peretele opus mobilierului.
Dormitorul,un spațiu cât mai practic
În dormitor, atmosfera primitoare este sugerată de culorile folosite și de texturi. Predomină nuanțele de bej și gri, iar ca accent, regăsim din nou tapetul de la Beudis, de data aceasta cu un model abstract. La fel ca în restul apartamentului, Andreea a avut grijă să acopere nevoia de depozitare, prin soluții custom-made. Pe peretele opus patului a creat o măsuță de toaletă, care se continuă cu o comodă. Proiectul a fost gata în aproximativ trei luni și a însemnat o investiție de aproape 30.000 euro. Cea mai costisitoare piesă de mobilier a fost canapeaua de la Kave Home care a avut un preț de achiziție de aproape 8.000 lei. Un alt răsfăț, din punct de vedere al bugetului, este oglinda din living, iluminată cu bandă led care a costat, cu tot cu montaj, în jur de 2.200 lei.
Tips & tricks pentru amenajare de la Andreea Ștefan
- Când amenjezi un apartament în vederea închirierii, indiferent de suprafața lui, încearcă să fii creativ și să acomodezi toate funcțiunile, ca să fii sigur că acoperi cât mai multe nevoi ale viitorilor chiriași. În cazul acesta am avut în vedere să propun o zonă de birou, un colț de citit, zonă de dining, multe spații de depozitare, o bucătărie complet funcțională etc.
- Rămâi într-o paletă neutră de culori. E bine să oferi un fundal neutru, în care viitorii chiriași să-și poată aduce propriul stil. Dar totodată creează contrast și emoție cu un pic de culoare, ca să eviți sa creezi un spațiu monoton.
- Trebuie să fii atent la buget, dat totodată sa optezi pentru mobilier și materiale de calitate, care să nu necesite reparații constant, sau care să se uzeze rapid.
- Folosește multe surse de lumină, nu te limita doar la un corp de iluminat central. Lumina arata bine în fotografii și creeaza atmosferă.
- Nu încarca spațiul inutil, cu multe obiecte de decor sau de mobilier. Gândește-te că și chiriașii își vor aduce obiecte personale sau vor cumpăra decorațiuni și nimeni nu își dorește să trăiască într-un spațiu aglomerat.
Foto: Bogdan Zop
-
LIFE
Ce semnificație are bufnița în Feng Shui. Unde se pune această amuletă în locuință
Locul în care o pui în casă poate stimula și mai mult puterile amuletei.
-
LIFE
Ce semnificație are elefantul cu trompa în jos. E bine sau nu să ai acest simbol în casa ta?
Prezența lui în casă chiar poate canaliza energiile pozitive.
-
Case
Un cuplu de români și-a amenajat casa de lângă Londra cu mobilier gândit și construit pe cont propriu
Linii clasice și inspirație farmhouse.