LIFE

6 cazări superbe din România rurală în care să ai parte de o vacanță idilică

    Țin să menționez încă de la bun început că acest articol are la bază experiența mea personală, căci am avut parte de cele mai frumoase ieșiri turistice autohtone în cazări din zonele rurale.

    Nu în orașe sau în stațiunile bine cunoscute, nu la pomul lăudat, cum zice o vorbă veche, ci acolo unde m-am așteptat mai puțin să găsesc boemul, bunul gust și chiar confortul modern. Da, doamnelor și domnilor, îndrăznesc să susțin că 2023 va fi anul vacanțelor la sat, în căsuțe cochete situate în mijlocul naturii sau al liniștii, în ceea ce se vrea o experiență a revenirii la origini.

    Prima dată am auzit și m-am îndrăgostit de termenul de retreat rural atunci când am vizitat un loc minunat din satul Peșteana, județul Hunedoara, denumit Transylvania Log Cabins, acolo unde tânărul cuplu Gabriela și Rareș Timiș a creat o lume de basm, în simplitatea rurală. Apoi, am căutat și am găsit și alte astfel de experiențe, iar unele dintre cele mai cochete și inedite sunt listate pe Airbnb și pot fi alegeri ideale pentru o vacanță în orice anotimp.

    1. Cabană romantică în Șinca Nouă, Brașov

    Capacitate: 4 persoane

    O bomboană de casă, cu un decor care te-ndeamnă la povești și amintiri din copilărie. Situată la poalele Munților Făgăraș, cabana construită în formă de A, una foarte populară deja printre noile case ridicate la munte, îți oferă sălbăticia naturii înfrățită cu confortul deplin al unei locuințe moderne – energie electrică furnizată de panouri solare și un mic generator, apă curentă din pârâul de munte din apropiere, șemineu, toaletă în interior și bucătărie complet utilată. Încălzirea spațiului și a apei se face pe lemne de foc și asta necesită puțină răbdare, dar ăsta-i farmecul vieții la țară.

    Preț: 344 lei/noapte

    2. Coliba prieteniei în Șelari, Argeș

    Capacitate: două persoane

    Tot despre o căsuță cochetă și izolată este vorba și de data aceasta, însă în satul Șelari din județul Argeș. Numai că, de data aceasta, este vorba despre o experiență mai extremă: proprietarii avertizează că nu există energie electrică, ci doar lumină alimentată de o baterie de mașină, iar încălzirea se face cu lemne. Nu există nici apă curentă, nici baie, dar ai parte de experiența toaletei și a dușului în aer liber, astfel încât să te simți mai aproape de natură. Pierzi ceva confort, dar câștigi liniște, aer curat și, cine știe, poate chiar aventura vieții tale.

    Preț: 151 lei/noapte

    3. Casă memorială în Căpățâneni, Argeș

    Capacitate: 12 oaspeți

    Trecem la un alt gen de cazare la sat, una care îmbină experiență rurală cu cea culturală. În acest sat situat pe drumul spre Transfăgărășan, am găsit cazare în Casa Memorială a lui George Stephănescu, străbunicul proprietarei și cel care a fost fondatorul Operei Române. Casa a fost construită în 1873, în stil elvețian, în colaborare cu un constructor italian, și are cinci dormitoare, două băi, o toaletă suplimentară, o bucătărie complet utilată și 10.000 de metri pătrați de grădină. Conacul restaurat în 2017 este un loc plin de istorie și amintiri, în care simți că te întorci în timp în anii 1890 – 1940, grație mobilierului original din acea perioadă, care îi conferă o notă unică.

    Preț: de la 487 lei/noapte

    4. Casă tradițională în Fundata, Brașov

    Capacitate: 4 persoane

    Tradiționalul este la el acasă în această cazare. Casa Pelinica oferă o imagine unică a vieții rurale specifice zonei Bran-Rucăr. Chiar dacă a fost restaurată recent, locuința este o reprezentare perfectă a stilului tradițional românesc.

    Casa Pelinica a fost construită pe temelie din piatră, cu pereții din bârne de brad și acoperiș în patru ape cu învelitoare din sită. Casa are două camere, o baie și bucătărie, iar încălzirea se face cu convectoare electrice și cu sobă de teracotă. Intrarea în locuință se face printr-o tindă mediană care comunică cu „odaia mică” (camera de locuit) și „odaia mare” (camera de oaspeți), camere decorate cu cele mai neaoșe și autentice ornamente.

    Preț: 620 lei/noapte

    5. Casă boemă în Bălnaca, Bihor

    Capacitate: 5 persoane

    Dacă vrei relaxare și uitare de sine, le primești aici. Am descoperit acest colț boem și unic într-un sat de la intrarea în Munții Apuseni. Casa te surprinde cu un amestec de stiluri rustic, boho și industrial.

    În mijlocul ei se află soba, construită de un artist ceramist cu materiale naturale locale, precum lut, nisip și cărămidă. Soba nu este folosită doar pentru încălzire iarna, ci și ca scară. Ea te conduce spre partea superioară a casei unde se găsește zona de dormit, cu un pat dublu și un pat de o persoană.

    O parte din tavanul casei a fost îndepărtată pentru a lăsa loc unui spațiu înalt, deschis. Fiecare obiect din casă are o poveste. Masa și blaturile din bucătărie, de exemplu, au fost făcute din lemn salvat de la a fi pus pe foc. Din bucătărie se iese pe terasă, de unde se văd foarte frumos dealurile și pădurile înconjurătoare, iar fostul grajd pentru animale a fost transformat într-un spațiu creativ și de agrement, colorat și vesel.

    Poți citi întreaga poveste a acestei căsuțe în acest articol.

    Preț: de la 755 lei/noapte

    6. Casă pe lac în Buhalnița, Neamț

    Capacitate: 4 persoane

    Ultima experiență este un pic diferită, pentru că oferă design ultramodern în inima unui sat din județul Neamț. Casele de vacanță Moon Lake Bicaz se află la mai puțin de 18 kilometri de Barajul Bicaz și au vedere la lac, zonă de relaxare, bucătărie dotată complet, cu plită și frigider, baie și o terasă de pe care să admiri peisajul de vis. Cuplurile apreciază în mod deosebit această cazare cu vedere la lac, grație ferestrelor generoase, până în podea, care te aduc mai aproape de natură și de starea de bine.

    Preț: 960 lei/noapte

    Foto: Airbnb, Booking

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    6 cazări superbe din România rurală în care să ai parte de o vacanță idil...