LIFE

Hotspot: 5 locuri de joacă din București unde și părinții au parte de tot ce își doresc

publicat pe 12 nov. 2024

    Capitala noastră duce lipsă de multe lucruri (de la infrastructură până la apă caldă), dar în mod cert nu duce lipsă de locuri cool, potrivite pentru toate gusturile, poftele și bugetele. Seria noastră Hotspot vrea să-ți prezinte mare parte din aceste spații, de la cafenele de specialitate și deserturi până la restaurante cu specific italian sau wine bar-uri.

    În episodul de azi, ne-am gândit să venim și în întâmpinarea părinților care caută spații cool, unde se pot relaxa, în timp ce copiii lor se joacă în voie. Am pus cap la cap o listă de locuri de joacă din București care sunt și cafenele cu decor cozy, unde micuții au parte de toată distracția dorită.

    1. Olandia Play Cafe

    Pe strada Cărămidarii de Jos, la numărul 4, vei descoperi un loc apărut din dorința de a oferi părinților un spațiu prietenos și intim unde să poată socializa, în timp ce copiii se bucură de un spațiu sigur și atractiv pentru joacă.

    „De-a lungul anilor, am avut ocazia să explorez diverse domenii și să îmbin creativitatea cu dragostea pentru copiii mei, ceea ce a condus la nașterea acestui loc special, creat nu doar pentru mine, ci și pentru comunitatea pe care am reușit să o formăm împreună”, povestește Alexandra Gâtlan, creatoarea spațiului.

    Numele cafenelei este un joc de litere format din numele fetițelor Alexandrei: Olivia și Natalia. Și-a dorit să creeze un loc care să reflecte o atmosferă caldă și familiară, un tărâm al copiilor, inspirat din legătura pe care o are cu ele. În Olandia Playcafe, copiii pot participa la diverse activități creative, ateliere, evenimente tematice și aniversări. Iar părinții au posibilitatea de a savura o cafea și de a socializa. Înainte să aibă forma din prezent, spațiul a fost unul de birouri. Alexandra i-a păstrat structura originală, pe care a completat-o cu un design cozy.

    „M-am ocupat personal de designul spațiului, inspirată de dorința de a crea un loc plin de culoare și căldură. Am ales un stil intim si modern, astfel incât clienții noștri să se simta ca acasă. Accentul este pus pe elemente naturale (lemn, fier, licheni) și piese recondiționate sau create de mine și soțul meu. Locul de joacă de la nivelul 1 este bazat în principal pe ideea de role-play (jucării și costume tematice), iar modularul de la etajul 2 le oferă celor mici ocazia de a-și consuma energia într-un spatiu vesel și sigur”, povestește ea.

    Au început renovarea în primăvara lui 2019, iar spațiul l-au deschis oficial în luna iulie a aceluiași an. Așa cum menționează, procesul de decorare este unul continuu, deoarece mereu încearcă să aducă elemente noi.

    Mai multe detalii aici și aici.

    2. Cuib de joacă

    Pe Hristo Botev, la numărul 25, Diana Enciu și Cristian Șimonca aka Fabuloasa și Otravă, au deschis Cuib de joacă, din dorința și nevoia unui loc child-friendly, unde să se poată relaxa.

    „Când am devenit mamă, am simțit că-mi lipsește genul ăsta de loc, unde să beau o cafea bună, chiar alături de prietenele mele, în timp ce fiica mea, Amelie, să se poată bucura de joacă, de un atelier creativ sau de o petrecere. Un loc unde să nu fiu nevoită să alerg prea mult și unde să nu mă simt prost pentru că deranjez oamenii de la mese”, explică Diana.

    În ceea ce privește numele, a ieșit dintr-o vorbă de-ale ei, „vino la mama în cuib”. Un cuib unde copiii și părinții se pot bucura de evenimente tematice cu acces liber, ateliere creative, o cafea specialy sau un cookie delicios.

    „Oferim un spațiu de joacă interior și exterior, dar și unul pentru evenimente private pentru toată familia”, adaugă ea. Cuib de joacă este într-o casă de aproximativ 550 de metri pătrați (unde curtea are în jur de 450 de metri pătrați), care a trecut prin mai multe afaceri, de la showroom-uri la pub-uri.

    Pentru renovare și amenajare au lucrat cu cei de la Kunst Atelier, echipa care s-a ocupat și de decorurile filmului „Wednesday”. S-au apucat de treabă în ianuarie 2024, iar în patru luni spațiul a prins viață; pe 1 iunie a avut loc și primul eveniment aici.

    „Ne-am dorit un spațiu care să-i permită copilului să-și pună imaginația și creativitatea la treabă, dar unde să te simți ca acasă. Aici se regăsesc multe elemente din propria casă, jucării, culori, tapet personalizat, mozaic, dar și unele pe care n-am mai avut loc să le construim în locuința noastră”, explică Diana.

    Spațiul nu are un program fix, ci unul pe care-l anunță în fiecare luni. Mai mult, subliniază ea, vei descoperi aici unele dintre cele mai creative evenimente pentru copii, de la Lacul Lebedelor cu proiecție, atelier de balet și expoziție de costume, la ziua italiană cu ateliere de cooking, spectacol și pizza. „La noi, orice își dorește un copil și un părinte este posibil”, încheie ea.

    Mai multe detalii aici.

    3. KLANkids

    Pe strada Liviu Rebreanu, la numărul 6A, în interiorul Galeriilor Titan, la etajul 2, vei găsi KLANkids. Dacă numele îți sună cunoscut, află că este o extensie a KLANdestin restobar, un local apreciat deja în sfera urbană din oraș.

    În spatele locului de joacă stau trei parteneri, antreprenori din domenii complet diferite, dare care au reușit să formeze o echipă de succes – Constantin Slav, inginer de profesie și cel care organizează și conduce activitatea societății, Bianca Avram, somelier și pasionată de arta gastronomică, care se ocupă de partea operațională a restobarului și Anemari-Iuliana Oprițoiu, juristă și cea care se ocupă de partea birocratică a activității.

    „Ne-am dorit un loc unde părinții și copiii să se poată relaxa și distra. Cei mari își pot petrecere timpul liber într-un restaurant care nu face compromisuri culinare, iar cei mici se pot juca fără constrângeri”, explică Anemari.

    În extensia localului inițial, există două locuri de joacă, unul pentru copii cu vârste între 1-7 ani și unul pentru cei care au între 8 și 12 ani. Ideile de design aparțin lui Slav, care și-a dorit o atmosferă primitoare, o combinație între modern și natural, cu lumini calde și culori care să creeze ideea unei „oaze urbane.”

    Mai multe detalii aici și aici.

    4. Sifon Cafe

    Pe Șoseaua Olteniței, la numărul 50, în Popești-Leordeni, vei descoperi Sifon Cafe, deschis la inițiativa unui cuplu, Carina, profesoară de educație muzicală, și Robert, angajat la o bancă.

    Ambii au crescut și trăiesc în orășelul din apropierea Capitalei, iar ideea de a avea propriul business a apărut din dorința de a aduce un strop de artă în sufletul locuitorilor din localitate. „Ne-am dorit să îmbinăm cafeaua de specialitate cu muzica live și, în același timp, să oferim un loc prietenos în care să încărcăm oamenii cu hrană pentru minte și suflet. Totodată, în interior am amenajat o zonă pentru copii care include diverse jocuri pentru toate vârstele. Astfel, cei mici se pot juca în locul destinat lor, timp în care părinții pot servi cafeaua în tihnă”, spune Carina.

    „În acest spațiu, în 1999, s-a deschis a 9-a sifonărie din Popești-Leordeni. La început era doar mașinăria, însă, cu timpul, în funcție de cerințele locuitorilor, locul s-a transformat în magazin mixt și, în cele din urmă, berărie. Astfel, oamenii care se întorceau de la câmp puteau să-și cumpere cele necesare sau să servească o bere rece/ sifon. Toate acestea au durat până în 2007”, povestește Carina despre istoria spațiului în care se află localul. Numele este un soi de omagiu pentru acele vremuri. Iar acum, Sifon Cafe a găzduiește concerte de muzică clasică, jazz, blues și de divertisment, dar și ateliere creative pentru cei mici.

    Așa cum adaugă, design-ul interior a fost gândit de o arhitectă, dar proiectul nu a fost respectat în totalitate, așa că s-au orientat spre lemn, pentru a crea o atmosferă cozy. Toate construcțiile din interiorul cafenelei au fost făcute manual de tatăl Carinei: barul, mesele, băncile și bibliotecile.

    Au început renovarea în 2022, iar un an mai târziu, în 2023, au deschis. Din primăvara lui 2025 vor relua și atelierele mixte destinate celor mici, ARTelier, dar până atunci, doritorii pot închiria spațiul pentru evenimente private, unde să aibă parte și de aceste activități.

    Mai multe detalii aici și aici.

    5. Little Ones

    Pe strada Erou Iancu Nicolae, la numărul 67, în Voluntari, doi bucureșteni, Cosmin și Alexandra, au deschis în 2023 un spațiu inedit destinat atât copiilor, cât și adulților. Și-au dorit un loc și pentru copiii lor, Dominic (7 ani) și Evolette (4 ani), dar și o schimbare în viața lor profesională.

    Spațiul Little Ones era o zonă de birouri, un open space cu geamuri mari și o înălțime potrivită pentru ceea ce aveau de gând să facă aici, poziționat într-o zonă cu multe grădinițe și școli din nordul Capitalei. „Am demolat absolut tot ce era la interior, nu am păstrat nici măcar elementele de pe tavan sau podea. Am reconstruit de la zero tot și ne-am pus ideile în aplicare”, zice Alexandra.

    Au lucrat alături de arhitecții de la RE-ACT NOW și povestește că au dat naștere unui concept unic în România – un open space cu geamuri mari, lumină multă, locuri de joacă tematice etajate, plus o zonă de relaxare pentru adulți.

    Renovarea au început-o în primăvara lui 2023, au lucrat șase luni la intensitate maximă, iar pe 7 octombrie 2023 au deschis. Little Ones are opt spații de joacă pentru cei mici și o varietate de activități, de la kitchen & market, la bubble house, camera de lego, piscină cu bile sau Live-Show Disney, cu prințese și personaje Disney atent alese, rochii, costume, accesorii și coloană sonoră specifică.

    „Tot conceptul este creat și gândit astfel încât părinții să-și poată supraveghea copiii direct de la masă. Toate evenimentele noastre sunt create de la zero, fiecare se bazează pe o poveste diferită, cu scenariu interactiv”, adaugă ownerița, nu fără a sublinia că este un loc ideal și pentru petreceri destinate celor mici sau evenimente private.

    Sunt deschiși de miercuri până duminică, iar programul este afișat săptămânal pe paginile lor din social media.

    „Toate diminețile sunt rezervate pentru cei care vor să-și bea cafeaua liniștiți sau să lucreze pe laptop, timp în care micuții se distrează. Adulții au la dispoziție și cărți de parenting, dar și locuri de parcare gratuite. Locul are și o terasă încălzită, dar și un magazinaș cu jucării și cărți”, încheie ea.

    Mai multe detalii aici și aici.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments