Before&After

Garsonieră de 37 metri pătrați compartimentată și amenajată ca apartament cu două camere

  Cu soluțiile potrivite, poți avea confortul unui apartament de două camere într-un studio de doar 37 metri pătrați. Dacă mai adaugi câteva materiale de bună calitate și culori, în cantități potrivite, o să obții nu doar o amenajare funcțională, ci și una cu o estetică de invidiat. Cel mai bun exemplu este această garsonieră din Sectorul 5 al Capitalei, amenajată de arhitecții Adriana Popa și Iulian Popa de la Studio Ap

  Garsoniera, situată într-un bloc construit în anii `80, nu fusese renovată niciodată. Finisajele demodate și mobilierul greoi făceau ca spațiul să pară aglomerat și ponosit. Cea mai mare problemă a fost însă compartimentarea interiorului cu tot felul de confecții din gips carton care reduceau mult suprafața utilă.

  Spațiul, reconfigurat după modelul unui apartament cu două camere

  Amenajarea garsonierei a început cu deschiderea spațiului. După eliminarea elementelor din gips carton, interiorul a devenit de nerecunoscut. Marele câștig a fost lumina naturală, un atu pe care arhitecții de la Studio Ap l-au avut în vedere când au propus conceptul de amenajare. Ideea lor a fost să reconfigureze garsoniera după modelul unui apartament cu două camere. Delimitările le-au făcut cu panouri semiopace de mobilier tip riflaj, o soluție care să asigure intimitate, dar care să păstreze interiorul luminos și aerisit.

  renovare garsonieră
  Înainte de renovare, interiorul garsonierei era complet nefuncțional.

  Garsoniera este alcătuită acum dintr-un hol cu depozitare și mică zonă – anexă pentru mașina de spălat rufe. Mai are o bucătărie cu loc de luat masa, un living cu depozitare, zonă de dormitor și baie cu duș în pardoseală. S-a găsit loc chiar și de un spațiu tip birou pentru lucru de acasă.

  Zona de birou este evidențiată cu ajutorul vopselei lavabile.

  Depozitări pe verticală pentru mai multă suprafață utilă

  Din punct de vedere al funcționalității, Adriana și Iulian au reușit să optimizeze fiecare metru pătrat al garsonierei, prin mobilier realizat pe comandă. S-au folosit de pereți pentru depozitări și au lăsat liber centrul încăperii. În felul acesta, spațiul respiră și are fluiditate.

  „Linia directoare a întregii amenajări a fost dată de organizarea perimetrală a funcțiunilor, astfel încât să folosim toți pereții ca suport pentru elementele de mobilier de depozitare de diferite tipuri. Am obținut astfel o rezolvare funcțională foarte bine structurată și optimizată, cu o eliberare a centrului locuinței, o ambianță aerisită și cât se poate de luminoasă”, spune Adriana.

  Fiecare zonă funcțională are un element capăt de perspectivă, un touch de culoare, acel ceva care îl personalizează. De exemplu, colțul cu mini bibliotecă din living, peretele cu tablia patului în zona de dormitor, verdele pesto care vibrează mobilierul și pereții din bucătărie, formele rotunde din lavabilă și oglinda punctuală ce îmblânzesc peretele suport pentru zona de birou/ budoar.

   

  Verdele pesto, laitmotivul amenajării

  În zona de dormit, au propus înlocuirea tâmplăriei vechi din PVC cu un panou fix de sticlă și o ușă de acces către balconul deschis. Acest artificiu a adus un mare plus în ceea ce privește lumina naturală.

  Coerența estetică a proiectului vine din elemente care se reiau de-a lungul amenajării, fie că vorbim de texturi, finisaje sau cromatică. La nivel de pardoseală, nu mai există delimitări. În schimb, zonele cu funcțiuni diferite sunt separate vizual cu ajutorul culorilor sau a panourilor riflate din lemn. Verdele pesto este un fel de laitmotiv al amenajării, fiind folosit ca accent în bucătărie, living și baie.

  „Am avut libertate totală în generarea conceptului de amenajare”, spune Adriana. „Singura temă a fost obținerea unei ambianțe fresh fără a pierde din vedere o organizare compactă și funcțională. Am mai colaborat cu proprietarii garsonierei, Cătălina și Daniel și ne-am înțeles perfect, de fiecare dată. Recunosc că în finalul proiectului și noi am fost plăcut surprinși de spațialitatea aerisită și ambianța călduroasă a întregii amenajări. Deși studiem compoziția în amănunt în mediul virtual de-a lungul proiectării, rezultatul final este mereu imbatabil”.

  Mobilierul de la intrare, integrează două zone tehnice: dressing-ul cu pantofar și mașina de spălat rufe.

  Garsoniera, renovată pentru închiriere „long term”

  Proiectul a fost gata la sfârșitul lui 2022, iar implementarea a durat aproape cinci luni. Echipa de constructori, recomandată de proprietari, era din provincie, iar disponibilitatea de lucru a fost ocazională. Asta a dus la mici deficiențe de comunicare și la prelungirea șantierului. Investiția totală a ajuns la 25.000 euro, din care 5000 euro a fost manopera. Garsoniera a fost renovată cu intenția de a fi închiriată pe termen lung, așa că finisajele principale sunt de bună calitate, dar la buget mediu. Cea mai costisitoare etapă a proiectului a fost amenajarea băii, mai ales că a fost nevoie de adaptarea instalației sanitare după înlocuirea căzii de fontă cu un duș în pardoseală.

  Resurse:

  Finisajele ceramice sunt de la diseno.ro, gamele Geotiles și Porcelanosa.  Obiectele sanitare și bateriile sunt de la deltastudio.ro, cu produse Tece și Dalet. Pardoseala tip parchet laminat este Egger, iar plintele albe, din polimer dur au fost achiziționate din gamele celor de la epardoseli.ro. Mobilierul este realizat pe comandă, iar elementele de serie au fost achiziționate de la magazine online precum  thehome.ro  și ioooi.ro. Accesoriile și corpurile de iluminat sunt de la Ikea și Jysk.

  Tips&tricks pentru amenajare de la Adriana Popa și Iulian Popa

  • Spațiile mici nu trebuie sufocate cu elemente masive de mobilier orientate central. Încearcă pe cât posibil să orientezi mobilierul perimetral.
  • Nu obtura pătrunderea luminii naturale cât mai profund în interiorul spațiului. Dacă ai nevoie de intimitate încearcă să o realizezi folosind paravane semi transparente.
  • Pentru un plus de căldură în spațiile întunecoase, folosește suprafețe generoase de materiale cu aspect natural de lemn, țesături și culori vii.
  • Pentru o ambianță cozy acasă, folosește lumină cu o temperatură de culoare caldă (3000K- max 3500K)
  • Ascunde neregularitățile spațiului (stâlpi, grinzi, ghene de instalații, ghene de ventilație, etc.) prin piese de mobilier custom made care uniformizează aceste zone problematice.

  Foto: Trying To Do Art (Sabin Prodan)

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Garsonieră de 37 metri pătrați compartimentată și amenajată ca apartament ...