TURURI DE CASE

Cum e traiul într-o garsonieră de 12 metri pătrați în care baia și bucătăria se află în același spațiu

publicat pe 12 ian. 2024

    Nume: Angela Cosma
    Profesie: antreprenor – deține un business de decorat evenimente cu luminițe care le dau un aer de poveste
    Oraș: Timișoara
    Tip de locuință: garsonieră într-o clădire veche de peste 100 ani
    Suprafață: 12 metri pătrați

    „Dar aici tu chiar ai de toate”, asta spun vizitatorii Angelei când pășesc pentru prima oară în garsoniera ei de 12 metri pătrați, pe care a reușit să o amenajeze astfel încât să conțină toate cele necesare pentru traiul zilnic al unei persoane. Spațiu de dormit cu intimitate, zonă de relaxare, zonă de luat masa, baie și o mică bucătărie – a reușit să le facă loc tuturor în locuința liliputană în care trăiește singură.

    Îi spune acum Tiny Place iar când s-a apucat de reamenajarea ei, a făcut-o cu intenția de a o închiria în regim hotelier. Până la urmă, a ajuns să locuiască chiar ea în garsonieră. „A fost, de când o avem eu și familia mea, locul de escapadă și tranziție personală – mai întâi al fratelui meu, iar acum este al meu. Tatăl meu îl considera teribil de mic (deși el l-a cumpărat) și tot timpul bombănea când noi redecoram”, poveste proprietara.

    Cum arăta garsoniera înainte

    Spațiul – care duce conceptul de tiny home la extrem – se află într-o clădire din Timișoara veche de peste 100 ani, în cartierul Iosefin, pe malul râului Bega. Se află în proprietatea familiei de peste 20 ani și a trecut prin multe transformări, dar pe cea mai importantă a început-o Angela în 2020. „Spațiul era demodat și inițial am vrut să îl pregătim pentru un regim de închiriat tip Airbnb. Pe lângă asta, mereu am simțit că locul este ideal pentru o singură persoană care vrea să se descopere și am vrut să fie pregătit”, explică ea.

    Cu doar 12 metri pătrați la dispoziție, misiunea nu a fost una ușoară. Înainte ca Angela să reamenajeze complet spațiul, acesta avea o compartimentare diferită. Încăperile erau clar delimitate, camera mică era separată de cea mare printr-o ușă pliabilă și exista o ușă și între baie și așa-zisa mini-bucătărie. În plus, în camera mare nu exista niciun perete liber, fiindcă era aglomerată cu mobilă.

    „Când am finalizat garsoniera, am simțit glorie. Totul a fost calculat la centimetru și faptul că locul are integrate multe necesități și a rămas chiar și un pic loc de desfășurare, este minunat”, spune Angela.

    Membrii familiei au ajutat la renovare și au redus costurile manoperei

    garsoniera timisoara camera
    „Când am finalizat garsoniera, am simțit glorie”, spune Angela  

    Renovările au durat aproximativ trei ani și, la un moment dat, Angela simțeau că nu se vor termina niciodată. Renovarea a fost realizată în proporție de 70% cu ajutorul membrilor familiei, ceea ce a redus costurile manoperei, dar a afectat mult și durata lucrărilor, fiindcă totul a depins de timpul liber al celor implicați.

    În 2020, a refăcut complet instalațiile electrice și sanitare, iar asta a costat-o în total aproximativ 4500 euro, cu tot cu manoperă. Totalul investit în renovare și decorare a ajuns la aproximativ 8400 euro, de unde 1000 euro au fost investiți în finisaje (gresie, faianță și parchet), obiectele sanitare au costat 400 euro, ușa dintre baie și bucătărie a costat tot 400 euro cu tot cu manoperă și montaj, iar alți 2000 euro au fost investiți în utilități, piese de mobilier și accesorii pentru casă.

    A pus baia și bucătăria în același spațiu iar asta a eficientizat întreaga garsonieră

    Pentru baia și bucătăria amplasate în același spațiu nu au existat prea multe variante, spune Angela, tocmai din cauza dimensiunii foarte limitate a garsonierei. „Am avut de ales între a face o mică bucătărie și o baie sau o baie mai mare”, explică ea. Așa că a ales prima variantă și ca să existe, totuși, o oarecare separare între ele, a folosit o ușă de sticlă. „În spațiul acesta locuiesc singură, astfel încât pentru mine nu a fost o problemă folosirea spațiilor astfel”, spune Angela.

    Inițial, a gândit întreaga renovare în regim de închiriat, astfel încât gătitul nu era o prioritate. „Și pe lângă asta, nu puteam să concep un spațiu de locuit fără un minim de accesorii de bucătărie pentru un ceai, o limonadă rece sau ceva de încălzit la un mini cuptor electric” – aparat care este acum montat sub blatul de la bucătărie. Nu vede lucrurile diferit nici acum, că s-a mutat chiar ea în garsonieră. „Bucătăria o folosesc pentru un gătit minim, fiind suficientă momentan, și este împânzită de oglinzi, ceea ce îmi oferă o altă imagine asupra încăperii, deoarece mă văd pe mine în locație”, spun ea.

    Avantajul pe care l-a obținut prin decizia făcută a fost că nu a trebuit să compromită una dintre încăperile celelalte, astfel încât camera mare a putut fi amenajată multifuncțional. „Nu mi-ar fi plăcut mai mult să am zonă de bucătărie în încăperea largă”, afirmă Angela. În timp, singurul dezavantaj observat de ea este în situațiile în care are vizitatori și au nevoie să folosească toaleta.

    După ce a rezolvat cu baia și bucătăria, a putut să organizeze funcționalitățile din încăperea mare. Ușile lipsesc cu desăvârșire pentru a salva pe cât de mult spațiu posibil, așa că a pus draperii în zonele în care și-a dorit delimitare sau intimitate – precum în dreptul ușii de la intrare, unde a improvizat un hol minuscul.

    Ca să poată avea și loc de dormit, și loc de relaxare, a ales să cumpere un pat supraetajat. Sub el a organizat o mică zonă de citit, iar în colțul opus a amplasat o masă cu două scaune, pentru mâncat sau chiar lucrat la laptop. Lumina nu bate în zona de dormit mai deloc, așa că asigură mediul perfect pentru odihnă nelimitată, la orice oră din zi și din noapte.

    Chestionar cu idei bune:

    Stilul casei: Undeva între vintage modern și eclectic (așa îl văd eu, nu știu dacă aici se încadrează).

    Inspirație: Natura și creațiile altor artiști.

    Cel mai bun lucru iarna: Căldura se ridică sus, este foarte cald când dorm.

    Cel mai bun lucru vara: Foarte răcoare, un loc ideal de fugit de căldura orașului. Și fără climă.

    Elementul preferat: Cum sunt combinate gresia cu parchetul.

    Colțul preferat: La măsuță sau în bucătărie.

    Cel mai mare răsfăț: Frigiderul de la Technomax, în jur de 2500 lei. Apoi urmează patul de la Ikea, 2000 lei. Nimic din încăpere nu depășește sumele acestea.

    Proiecte DIY folosite în amenajare: Două dintre lustre și polițele de lemn. Lustrele sunt practic realizate din ambalaje de la colete primite, iar polițele sunt dintr-un lemn al unui vecin și erau ținute în curte fără niciun scop.

    O dată la cât timp decizi să faci o schimbare și ce te împinge să faci asta: Schimbări de câte ori este nevoie, ca locul să reflecte evoluția personală. Chiar urmează o schimbare majoră, legată de coloristica pereților în întreaga locație. În lunile viitoare, în urma paletei coloristice personale, tot griul și o mare parte din albul pereților va fi schimbat.

    Referitor la ce mă împinge să fac o schimbare: este o stare de disconfort, sau un strâmbat din nas, aș mai putea spune, când nu mă mai identific cu ce văd în jur. Dacă din punct de vedere coloristic sau textural, încep să îmi placă lucruri noi, rapid sunt împinsă să caut și să schimb cu ce îmi place în momentul respectiv.

    Dacă printr-o magie ai putea schimba ceva la casa ta: Faptul că nu intră niciodată lumină naturală. Poziționarea garsonierei spre Nord nu permite regelui soare să reflecte și în încăperea mea. Chiar și așa, încerc să mă focalizez pe partea pozitivă a acestui aspect, și anume că mă face să ies zilnic din Tiny Place, ca să mă conectez cu lumina naturală. Urmează să soluționez problema, montând un dispozitiv de tip heliostat, pe zidul din curte, care va direcționa razele soarelui pe gemuleț.

    Ce ai schimba la alegerile deja făcute: Clar nu aș mai pune atât de multă faianță în bucătărie. Aș fi cumpărat un lavoar mai mare și de o calitate superioară (dar urmează să îl schimb). Aș dezgoli și lateralele de la ușa dintre încăperi, astfel încât să se vadă și acolo cărămida, bogăția clădirii vechi de peste 100 de ani.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    3 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Gigel
    Gigel
    8 months ago

    O mizerie de articol si o mizerie de „garsoniera”. O aglomerare de vorbe goale pentru a promova o anomalie ce nu ar trebui sa existe pe piata imobiliara nicaieri in lume.

    Denisa Niță
    Admin
    8 months ago
    Reply to  Gigel

    Nu promovăm construirea sau traiul în spații atât de mici. Nu e o reclamă sau o încurajare, e un text despre povestea proprietarei cu un asemenea spațiu. Nu ar trebui să existe, într-adevăr. Din păcate, există și o cititoare ne-a trimis detaliile amenajării ei.

    BRIGITA
    BRIGITA
    8 months ago
    Reply to  Gigel

    Mare dreptate aveti d-le Gigel, este infiorator… BAIE si CHICINETA, pardon, bucatarie, in acelasi spatiu, NU ESTE IGIENIC, stimata proprietara ! … Macar mascat vizual, un autocolant pe asa din sticla, … ce spun eu, e de neimaginat, … Si cu mirosurile specifice, ce se intampla ??? … @… nu ma pot abtine, revoltator, auzi, si-a dat seama dupa, ca atunci cand are musafiri, nu prea e in regula !!! … pai, renovarea a durat trei ani, era timp de gandire!… @ … Sa vrei s-o vinzi candva, imposibil… MAI BINE CU CHIRIE INTR-UN SPATIU DECENT ! … Parerea mea,