UTILE

Ce poți face cu uleiul de cocos: beneficii și utilizări dovedite care te ajută zi de zi 

publicat pe 31 aug. 2023

    Am descoperit ce poți face cu uleiul de cocos acasă pentru îngrijire sau pentru gătit și cum te ajută, de fapt, acest produs. Detaliem ce beneficii și utilizări are și cum poți să îl folosești. Mai multe detalii în articol. 

    Uleiul de cocos a devenit rapid unul dintre cele mai râvnite produse de avut în casă. Uleiul de cocos poate fi folosit, de exemplu, atât pentru îngrijirea personală, cât și pentru a găti. Așa că dacă nu l-ai încercat și vrei să știi ce poți face cu uleiul de cocos, mai jos o să descoperi o serie de beneficii și utilizări. 

    Ce să știi despre uleiul de cocos: 

    • Uleiul de cocos este bogat în fier, vitamina K, vitamina E și este un antioxidant puternic care ajută la regenerarea pielii; 
    • Conține proteine și acizi grași saturați care mențin sănătatea celulară și ajută la repararea țesuturilor; 
    • Uleiul de cocos are proprietăți antifungice, antioxidante, antibacteriene și antivirale; 
    • În Thailanda și în Malaezia există școli de dresaj pentru macaci care sunt folosiți pentru a culege nucile de cocos. 
    • În „Cartea Minunilor”, Marco Polo povestește despre o astfel de întrecere între macaci și povestește pentru prima dată despre cocotier. 

    Ce poți face cu uleiul de cocos: cum ajută pielea

    ce poti face cu uleiul de cocos shutterstock

    Folosit pentru îngrijirea personală, pe post de tonic, uleiul de cocos poate să prevină apariția ridurilor și oferă elasticitate și fermitate pielii. De asemenea, redă strălucirea tenului obosit. 

    Uleiul de cocos poate fi folosit și pe post de protecție solară din moment ce poate reduce acțiunea nocivă a razelor ultraviolete cu până la 20%. Uleiul de cocos mai poate fi folosit pe post de calmant al pielii după epilare. 

    Ce poți face cu uleiul de cocos: îngrijirea părului

    ce poti face cu uleiul de cocos shutterstock

    Uleiul de cocos întărește și accelerează creșterea părului dacă este folosit în îngrijirea acestuia. Conferă și strălucire și suplețe firului de păr și acționează ca o peliculă de protecție. Totodată, folosit pe păr, uleiul de cocos combate mătreața și scade riscul apariției afecțiunilor scalpului. 

    Iar, la nevoie, poate înlocui balsamul sau masca de păr. Uleiul de cocos s-a mai dovedit a fi eficient dacă este folosit pentru a trata părul afectat de coafat și vopsit excesiv. În acest caz, acidul lauric pe care îl are în compoziție este de ajutor. 

    Ce poți face cu uleiul de cocos: cum ajută organismul

    Uleiul de cocos conține 90% grăsimi saturate. Nu toate sunt bune pentru organism, însă acidul lauric este extrem de benefic pentru organism. De exemplu, uleiul de cocos este cea mai importantă și cea mai bogată sursă de acid lauric după laptele matern. 

    Uleiul de cocos stimulează metabolismul și scade pofta de mâncare, fiind util în diete. De reținut că scade colesterolul, tensiunea arterială și protejează sistemul cardiovascular. 

    Ce poți face cu uleiul de cocos în bucătărie

    ce poti face cu uleiul de cocos shutterstock

    În bucătărie, uleiul de cocos este ideal pentru copt și poate să înlocuiască untul. Poate să fie folosit pentru a face smoothie-uri, poate fi pus în cafea dacă este amestecat cu alte ingrediente pentru a fi transformat în frișcă. 

    Uleiul de cocos poate înlocui uleiul de floarea soarelui atunci când prepari un aliment prăjit sau când faci sosuri și dressing-uri. 

    La ce mai poți folosi uleiul de cocos

    Utilizarea uleiului de cocos poate să fie destul de variată și complexă. Îți mai prezentăm câte utilizări interesante ale uleiului de cocos ca să știi ce mai poți face cu el. 

    Fă un scrub de corp cu ulei de cocos, sare sau zahăr. Mixul ajută la îndepărtarea pielii uscate de pe corp printr-o exfoliere eficientă. 

    O combinație de ulei de cocos și bicarbonat de sodiu poate rezulta într-un gel de curățat fața. Tenul poate fi curățat și hidratat în profunzime. 

    Dacă nu ai în casă substanțe din comerț, uleiul de cocos poate fi folosit drept soluție de întreținere a parchetului și a mobilei. 

    Și pielea sensibilă a bebelușilor poate fi tratată cu ulei de cocos, fiind o metodă sigură și eficientă de hidratare. 

    Vesela murdară din argint poate să fie curățată cu ulei de cocos. Strălucirea de odinioară va reveni îndată. 

    Ca să ții țânțarii la distanță, combină uleiul de cocos cu ulei de rozmarin și ulei esențial de mentă. Astfel vei obține un repelent natural și eficient. 

    Ce poți face cu uleiul de cocos: câte tipuri sunt

    Dată fiind gama largă de utilizări, există mai multe tipuri de uleiuri de cocos care sunt obținute prin procedee diferite. Iată ce trebuie să știi despre fiecare: 

    Ulei organic de nucă de cocos nerafinat: este considerat unul dintre cele mai bune uleiuri de cocos. Pentru că este extras din nuca de cocos proaspătă printr-un proces de fermentație care protejează beneficiile acestuia. 

    Ulei de cocos extra virgin: se extrage prin presarea la rece și nu permite păstrarea antioxidanților. Este un ulei slab în nutrienți. 

    Ulei de cocos rafinat: recunoști acest tip de ulei de cocos pentru că nu are gust sau miros. Este încălzit, alb și deodorizat, iar beneficiile sunt destul de slabe. 

    Ulei de cocos fracționat: un ulei lichid, care are proprietăți asemănătoare uleiului rafinat. Este foarte bun pentru alimentație. 

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments