Dracaena Fragrans (Dracena trunchiul fericirii): îngrijire, lumină, apă și înmulțire
publicat pe 14 iul. 2022Dracaena fragrans, cunoscut și ca Dracena Trunchiul Fericirii, este un arbore tropical african veșnic verde, care se bucură de mare popularitate ca plantă de interior în Europa, unde a început să fie apreciat pentru frumusețea sa exotică de la mijlocul anilor 1800.
Trunchiul fericirii are o creștere lentă, din tulpini viguroase care produc frunze lungi și înguste, similare frunzelor de porumb (altă denumire populară este Dracena de porumb), care cresc vertical. Aspectul plantelor este, de asemenea, similar palmierilor.
Dracaena fragrans sunt plante de interior excelente, fiind înalte și înguste, de obicei ajungând la o înălțime de 120-180 de centimentri. Nu necesită o întreținere pretențioasă odată ce le sunt îndeplinite condițiile esențiale de creștere și dezvoltare. Primăvara este momentul ideal pentru înmulțire și pentru îngrijirea noilor plante, deși mediul interior permite, de obicei, acest lucru pe tot parcursul anului.
Dracaena fragrans este toxică pentru animale.
Nume comun | Dracena Trunchiul fericirii, Dracena de porumb |
Nume botanic | Dracaena fragrans |
Familie | Asparagaceae |
Tip plantă | Arbust cu frunze late, veșnic verzi |
Dimensiune la maturitate | Până la 180 de centimetri |
Lumină | Lumină directă filtrată sau lumină parțială |
Tip sol | Argilos, umed, dar bine drenat |
pH sol | Acid |
Proveniență | Africa tropicală |
Toxicitate | Dracena Trunchiul fericirii este toxică pentru animale. |
Îngrijirea Dracenei Trunchiul fericirii
Grădinarii de interior cultivă de obicei Dracaena fragrans ca plante mari în ghivece, acestea fiind plante tropicale cu nevoi climatice controlate, care nu pot fi expuse temperaturilor scăzute. Dracena Trunchiul fericirii prosperă în interioare luminoase, protejate însă de razele directe ale soarelui, precum și de curenții reci de aer, de aerul condiționat și sursele de încălzire. Au nevoie de un mediu cu umiditate ridicată.
Poti să pui Dracena Trunchiul fericirii în aer liber pe perioada verii dacă locul este oarecum umbrit și ferit de vânt puternic, dar trebuie să aduci planta în interior odată ce temperaturile încep să scadă la aproximativ 15 grade Celsius.
Lumină
În interior, ideal este ca această variație a dracenei să stea lângă o fereastră și să primească lumină solară directă, dar filtrată (printr-o perdea). Prea puțină lumină va afecta culoarea vie a frunzelor și va încetini creșterea plantei, în timp ce expunerea directă la soare poate arde frunzele plantei și poate duce la ofilirea acestora. În aer liber, planta se descurcă cel mai bine într-un loc preponderent umbrit.
Sol
Un substrat aerat, argilor este cea mai bună opțiune pentru cultivarea Dracenei Trunchiul fericirii. Asigură-te că solul are un drenaj bun, pentru că rădăcinile nu trebuie lăsate în apă stătută.
Apă
Păstrează solul uniform umed, dar niciodată ud, în timpul sezonului de creștere (primăvara până toamna). Udă dracena mai rar începând cu sfârșitul toamnei, dar nu lăsa niciodată solul să se usuce complet. Solul prea umed sau prea uscat poate genera probleme de sănătate plantelor.
Temperatură și umiditate
Dracena Trunchiul fericirii se dezvoltă armonios la temperaturi cuprinse cuprinse între 15-25 de grade Celsius. Evită să le expui la temperaturi scăzute, de zece grade Celsius. Dacă ai mutat temporar plantele dracena în aer liber pe timpul verii, asigură-te că le aduci înapoi în interior înainte ca temperaturile să se răcească.
Menține nivelul de umiditate între 40 și 50% (nivel mediu), creând un mediu potrivit atât pentru tine, cât și pentru plantă. Pentru a ridica umiditatea folosește un umidificator sau așază ghiveciul pe o tavă cu apă și pietricele. Nu lăsa fundul vasului să atingă apa. O altă opțiune este să stropești frunzele în mod regulat.
Îngrăşământ
Dracena Trunchiul fericirii preferă solul organic bogat. Folosește un îngrășământ lichid echilibrat o dată la două luni pe tot parcursul sezonului de creștere și fertilizeaz-o și mai rar sau chiar deloc în perioada latentă (toamnă-iarnă).
Tipuri de Dracena fragrans
- Dracaena fragrans Massangeana: acest soi este cel mai comun și prezintă o dungă gălbuie-verde-lime în centrul frunzelor sale.
- Dracaena fragrans Lindenii: frunzele acestui soi au margini galbene.
- Dracaena fragrans Victoria: acest soi este foarte asemănător cu „Massangeana”. Centrul frunzelor sale, care sunt mai mici, mai late și aproape triunghiulare este străbătut de o dungă galbenă.
- Dracaena fragrans Lemon Lime: acest tip de dracena are frunze cu dungi alb-galbui în jurul centrului verde-gri.
- Dracaena fragrans Limelight: prezintă frunze galben-verzui lucioase, care devin treptat mai deschise, în tonuri de verde-lime, pe măsură ce se maturizează.
Tundere
Frunzele inferioare ale Dracenei Trunchiul fericirii se îngălbenesc, în cele mai multe cazuri, după aproximativ doi sau trei ani, durata de viață normală a unei frunze.
Odată ce frunzele îngălbenite devin inestetice, îndepărtează-le. Dacă planta crește prea înaltă pentru spațiul tău poți să tai vârfurile tulpinilor – astfel stimulezi și apariția unor muguri de frunze noi.
Înmulțirea Dracenei Trunchiul fericirii
Recomandat este să înmulțești Dracena Trunchiul fericirii primăvara sau vara, dar dacă păstrezi plantele în interior, într-o cameră climatizată, le poți înmulți în orice perioadă a anului. Un moment excelent să obții plante noi din planta mamă este când aceasta crește mai înaltă decât îți dorești. Poți obține o nouă plantă prin tăierea vârfului plantei mamă.
Tăierea superioară sau tăierea tulpinii este cea mai bună metodă de înmulțire. Iată cum trebuie să o faci:
- Ai nevoie de o foarfecă de grădină cu lamele curate, dezinfectate, de un borcan cu apă, de un ghiveci și de mușchi de turbă umed. Dacă tai partea superioară, taie partea superioară a plantei chiar sub linia frunzei și include un nod (n.r. umflături albe rotunde pe tulpină). Dacă tai tulpina, taie un segment de tulpină de aproximativ 20 de centimetri.
- Pune capătul tăiat într-un borcan transparent cu apă proaspătă, de preferat filtrată, permițând jumătății superioare tulpinii să rămână descoperită.
- Pune borcanul într-un loc cald, parțial însorit. Urmărește creșterea rădăcinilor la nodurile frunzelor sub apă. Ar trebui să observi și o oarecare creștere a frunzelor la nodurile frunzelor de la capătul superior.
- Completează cu apă la fiecare câteva zile, pe măsură ce aceasta se evaporă. Curăță borcanul și înlocuiește apa cu apă curată o dată la două săptămâni pentru a descuraja acumularea bacteriilor.
- Odată ce tulpina produce rădăcini de peste trei centimetri lungime, mut-o într-un ghiveci cu mușchi de turbă umed. Pune recipientul într-un loc cald, parțial însorit.
- Opțional, poți să plantezi o tulpină proaspăt tăiată direct în mușchi de turbă umed și să aștepți ca planta să dezvolte să crească noi frunze. Pentru a crește probabilitatea de înrădăcinare în sol, folosește un hormon de creștere la baza tulpinii tăiate.
Replantarea Dracaenei fragrans
Replantează Dracena Trunchiul fericirii o dată la un an sau doi într-un recipient cu un diametru și o adâncime de până la opt centimetri mai mari, într-un nou substrat.
Când vrei să replantezi dracena, îndepărtează atent pământul din jurul plantei și ridică cu grijă planta de la bază. Pune câțiva centimetri de pământ proaspăt în partea de jos a noului recipient și centrează planta în noul său recipient, asigurându-te că nu îi deteriorezi rădăcinile în timpul procesului. Umple spațiul din jur cu pământ de ghiveci proaspăt, dar nu-l tasa, ci asigură-i un drenaj bun.
Iernare
Adu Dracaena fragrans în casă când temperaturile încep să scadă sub 15 grade Celsius. Dacă o lași afară în timpul sezonului rece, planta va muri. Poți lua o tăietură de tulpină sau poți tăia vârful plantei pentru înmulțire în interior în sezonul rece și o poți planta apoi primăvara într-un nou ghiveci.
Boli și dăunători
Monitorizează planta și uită-te după acarieni, tripși și solzi, probleme comune în rândul plantelor de interior. Acești dăunători pot deteriora frunzele și le dau un aspect nesănătos. De obicei sunt observabili cu ochiul liber. Șterge în mod regulat frunzele plantei cu o cârpă umedă pentru a-i păstra aspectul luxuriant și pentru a împiedica colonizarea dăunătorilor.
Probleme comune ale Dracenei Trunchiul fericirii
Dracena Trunchiul fericirii este o plantă de interior ușor de îngrijit odată ce îi îndeplinești nevoile de bază – apa, lumina și umiditatea. Nu tolerează temperaturile reci, căldura mare sau locurile cu curenți de aer. Dacă nu rezolvi oricare dintre aceste probleme, există riscul ca sănătatea plantei să fie afectată.
Vârfurile uscate ale frunzelor
Plantele care primesc prea puțină apă sau sunt ținute într-un mediu cu aer uscat se pot alege cu vârfurile sau marginile frunzelor uscate. Apelează la un umidificator sau stropește planta în mod regulat pentru a crește umiditatea. Crește cantitatea de apă la udarea plantei, dar nu uda până când solul devine foarte ud. Vârfurile îngălbenite pot fi cauzate și de prea mult fertilizant sau de fluorul din apă, așa că recomandarea noastră este să folosești apă filtrată.
Pierderea bruscă a frunzelor
Excesul de apă și drenajul slab pot fi cauza pierderii bruște a frunzelor sau a putrezirii rădăcinilor. Asigură-te că solul este bine drenat și că ghiveciul plantei are mai multe orificii de drenaj. Îndepărtează de fiecare dată apa din farfuria sau din masca ghivechiului.
Pete uscate pe frunze
Dacă este expusă îndelungat la soare direct, Dracena fragrans va dezvolta pete uscate și dungi pe frunze. Mută planta într-un loc cu mai puțină lumină solară.
Odoruri neplacute
Înnegrirea sau mirosul neplăcut de la jumătatea inferioară a plantei este un semn că planta a dezvoltat putregai moale, o infecție bacteriană fără remediu.
Dracena Trunchiul fericirii este ușor de îngrijit?
Dracena Trunchiul fericirii este ușor de îngrijit odată ce nevoile sale esențiale – de mediu, soare și apă sunt satisfăcute. Menține aceste condiții, iar planta ta va avea o viață lungă.
Cât de repede crește Dracena Trunchiul fericirii?
Dracena Trunchiul fericirii este o plantă cu creștere lentă spre moderată. Rata de creștere scade dacă nevoile esențiale ale plantei nu sunt îndeplinite.
Cât timp poate trăi Dracena Trunchiul fericirii?
În condițiile potrivite, Dracaena fragrans poate trăi zeci de ani.
-
LIFE
Cât costă un brad artificial de Crăciun în 2024. Care sunt avantajele pe care le aduce în locuința ta
Prețul e accesibil, chiar și pentru brazii de dimensiuni mari.
-
LIFE
Cum se face împodobirea bradului de Crăciun. Ce se pune prima dată, ordinea corectă
Respectarea pașilor face ca bradul să arate impecabil.
-
UTILE
Cât consumă un aer condiționat iarna pe căldură. Sfaturi utile pentru a economisi la factură
Poate fi o soluție destul de eficientă.