Case

Terrazzo, elementul care a dictat amenajarea unei case de 120 metri pătrați din Oradea

publicat pe 25 mart. 2025

    Ca o amenajare modernă și minimalistă să emane căldură și să se simtă cozy, e nevoie de un dialog clar între culori, texturi și detalii, dar și de câteva accente. Un exemplu bun în acest sens este casa din Oradea, amenajată de designerul Andreea Iancu. Interiorul, minimalist, cu ușoare influențe retro, a fost conturat în jurul dorinței beneficiarilor de a integra terrazzo în amenajare. Acest element a fost reluat, sub diverse forme, în mai multe părți ale casei, devenind un fel de laitmotiv al proiectului.

    Casa se află în Oradea, într-un cartier nou construit. Este o locuință de 120 de metri pătrați, preluată la gri, cu parter și etaj. Parterul include hol de acces cu living, bucătărie și dining, toate grupate ca un open space, o baie și un birou. La etaj, se află dormitorul matrimonial și camera copilului, fiecare cu baie proprie.

    Amenajarea a durat în jur de doi ani și jumătate și a presupus o investiție de 65.000 euro. Dar, având în vedere faptul că șantierul a început în 2021, implementarea proiectului ar însemna astăzi alte costuri.

    Terrazzo și culori neutre, elementele care au dictat direcția

    „Singura cerință a beneficiarilor în ceea ce privește estetica spațiului a fost să integrăm terrazzo în amenajare. De aici a și pornit întreg conceptul de cromatică și materiale”, povestește Andreea Iancu. „Cei doi și-au dorit, de asemenea, culori neutre, luminoase, să folosim lemn. Eu zic că am reușit să obținem o amenajare aerisită și modernă, dar totuși «timeless». Ce am am apreciat cel mai mult la clienții mei este că și-au dat tot interesul să implementăm proiectul cât mai aproape de propunerea de design”.

    Casa are câteva atuuri care au cântărit mult în rezultatul final: în primul rând lumina naturală, și în al doilea rând, coerența compartimentării. Zona de zi, proiectată ca un open space, vine cu spații cu delimitări clare, dar care comunică lejer. Pentru Andreea, acesta a fost un lucru important de bifat, mai ales că amenajarea se adresează unei familii cu copil.

    „Întreaga casă urmează aceeași linie estetică și cromatică: lemn, terrazzo, culori deschise, linii drepte, accente de negru pentru contrast. Mi-ar fi greu să definesc stilul amenajării. Aș zice că e modern, contemporan, cu ușoare influențe retro”, explică Andreea. „În ceea ce privește bugetul proiectului, partea de finisaje (parchet și terrazzo) și blatul de bucătărie au însemnat cea mai mare investiție (dar asta și datorită suprafețelor mari). Sunt însă elemente pe care, cel mai probabil, beneficiarii nu le vor schimba mulți ani de-acum încolo”.

    Spații de depozitare ascunse, pentru un interior aerisit 

    Aspectul aerisit al amenajării se datorează nu doar culorilor neutre care predomină în întreaga casă, ci și modului în care au fost gândite depozitările. Andreea a căutat soluții care să nu distragă atenția, dar care să asigure toate nevoile beneficiarilor. În zona de zi, mobilarea este minimală, cu puține lucruri la vedere. Există însă un spațiu dedicat depozitării sub scara interioară. La etaj, dormitorul matrimonial este prevăzut cu dressing, lucru care a simplificat schema de amenajare, nemaifiind nevoie de dulapuri care să aglomereze încăperea.

    „A fost o amenajare care a nu a pus mari probleme. Balustrada de la scara interioară ne-a dat ceva bătăi de cap. A trecut prin mai multe variante și iterații până am decis asupra soluției implementate, pentru că socoteala de acasă nu se potrivea cu cea din teren. Am vrut neapărat să folosim tablă perforată metalică și a fost dificil să realizăm o balustradă care să urmeze linia treptelor, să fie cât mai «slim», dar rezistentă și să gândim prinderile în așa fel încât să fie cât mai puțin vizibile. Dar am avut noroc de un colaborator pe metal răbdător și priceput”, spune Andreea.

    Resurse: Terrazzo-ul este achiziționat de la Osmyum. Blatul de bucătărie compozit Krion este de la Porcelanosa, iar parchetul stratificat este de la Vicla. Canapeaua a fost achiziționată de la Atelier September, iar pendulul de deasupra masei din dining este brandul  &tradition (TheEdit.ro). Scaunele din dining și comoda pentru televizor sunt de la Kave Home. Lustra din dormitorul matrimonial este de la Dia Buga, iar tabloul din dormitorul matrimonial e o reproducere Pollock realizată de o artistă locală. Covorul din living  este de la Zara Home, iar televizorul este Samsung The Frame.

    Tips&tricks pentru amenajare de la Andreea Iancu:

    • Alegeți echipe de constructori și finisori cât mai complete, cu toate specialitățile și cu o persoană care îi coordonează, pentru a evita întârzierile și posibile discuții și neînțelegeri între diverse echipe.
    • Definiți bugetul disponibil dinainte de începerea proiectului și discutați deschis cu designerul despre aspectul acesta, pentru ca propunerea de proiect să fie gândită de la început conform bugetului.
    • Dacă spațiul permite, o insulă în bucătărie e binevenită deoarece extinde spațiul de lucru al blatului și poate deveni un punct care adună familia și prietenii în jurul ei. Casa nu avea prevazută insula în layoutul propus de dezvoltator, însă spațiul ne-a permis să integrăm una. A fost un lucru care a schimbat complet (în bine) funcționalitatea și aspectul bucătăriei și diningului.
    • În schemele cromatice cu culori neutre și materiale similare, care se repetă uniform în întreaga amenajare, integrați texturi variate (dar cu măsură) pentru a evita un aspect plictisitor. De exemplu, având canapeaua tapițată cu material boucle gri în living, nu am vrut să avem și scaunele de dining la fel, așa că am optat pentru o variantă cu cadru negru din lemn și șezut din frânghii împletite într-o nuanță caldă care se integrează bine cu lemnul folosit.
    • Spoturile la 30-50 centimetri deasupra treptelor, ideal să fie prevăzute și cu senzor de mișcare, oferă un iluminat plăcut seara/ noaptea. E o solutie pe care o folosesc tot mai des atât pentru scări, cât și pentru holurile lungi.

    Foto: Andreea Iancu

    Arată-ne cum e la tine acasă! Scrie-ne pe adresa de mail contact@lovedeco.ro și cineva din echipa noastră îți va răspunde cât de curând. Povestea acestui apartament ne-a fost trimisă de designerul Andreea Iancu.