Culori pastelate și mult mobilier ascuns de depozitare, în amenajarea unui duplex din București
publicat pe 14 nov. 2024Eficientizarea spațiului a fost punctul de plecare în amenajarea unui duplex din București. Arhitectele Ana-Maria Vasile și Alexandra Stamate de la Jooca Studio au reușit să obțină maximum dintr-un interior de 136 metri pătrați, cu mobilier făcut pe comandă. La capitolul „estetic”, arhitectele au mizat pe mixuri de nuanțe contrastante și texturi, dar și pe corpuri de iluminat cu design modern.
Când echipa Jooca Studio a preluat proiectul, apartamentul era finisat, așa că amenajarea a fost conturată în jurul elementelor deja existente. Singurele intervenții au fost înlocuirea ușilor de la parter cu unele filomuro și personalizarea pereților. Apartamentul este dispus pe două niveluri: la parter, spațiul este gândit ca un open space, iar la etaj sunt trei dormitoare.
Ana-Maria și Alexandra au folosit sursele naturale de lumină ca reper în amplasarea zonelor principale de interes. Ideea de plajă a influențat conceptul de design, pornind de la nuanțele neutre folosite în amenajare, până la texturi de lemn sau țesături catifelate. Zona de zi, proiectată de la început ca un spațiu de socializare, cuprinde bucătărie deschisă, dining și living.
Culori și texturi contrastante în bucătărie
Bucătăria are dimensiuni modeste, dar un aspect compact prin liniile simple ale mobilierului. Arhitectele de la Jooca au suplimentat spațiul de depozitare prin integrarea unei mese tip insulă. Este o piesă de mobilier cu rol multiplu, care ajută și la delimitarea bucătăriei de living. Faptul că niciun electrocasnic nu e la vedere ajută la fluidizarea spațiului.
„Este o zonă în care ne-am folosit de mixuri de nuanțe contrastante și texturi pentru a da ochiului diferite centre de atenție”, explică arhitecta Alexandra Stamate. „Unul dintre artificiile noastre preferate în astfel de amenajări este folosirea ușilor mascate, fără toc, pe un perete de aceeași nuanță ca cea a dulapurilor. Astfel, am putut evita fragmentarea și am păstrat unitatea la nivel vizual. Insula este o piesă de mobilier ce servește atât ca spațiu de preparat masa, cât și ca zonă de servit masa”.
Dining-ul este amplasat în dreptul ferestrei pentru a beneficia de cât mai multă lumină naturală. Scaunele tapițate în tonuri nisipii sunt o alegere care îmbină designul și partea de confort. La cererea beneficiarilor, arhitectele de la Jooca au optat pentru o masă extensibilă care să acomodeze până la zece persoane. Cele două corpuri de iluminat, suspendate deasupra, creează senzația de zonă „paravan”.
Livingul, spațiu amenajat pentru socializare
În living, accentul este pus pe confort. Piesa centrală aici este canapeaua într-o nuanță baby blue desaturat, culoare care oferă un contrast subtil în amenajare. Mobilierul este dispus și gândit într-o manieră care să încurajeze socializarea. Când au proiectat comoda, de exemplu, Ana-Maria Vasile și Alexandra au prevăzut un spațiu dedicat pentru depozitarea unor tabureți care să fie folosiți când vin musafiri în vizită. Piesele statement din zona de living sunt fotoliul rotativ de la Magis și lampa suspendată din dreptul canapelei (Amisol de la Luceplan).
„Am completat amenajarea cu obiecte de decor mici și delicate, precum și corpuri de depozitare în tonuri închise, contrastante”, spune Alexandra. „În cazul acestui proiect, am ales să placăm pereții cu plăci de lemn de mari dimensiuni și să construim scara din același material pentru a da impresia de contopire a elementelor. Pentru a da dimensiune spațiului, dar totuși a păstra aspectul armonios și minimalist, am optat pentru accente exclusiv de culoare deschisă, asemenea tavanului și pereților din zona neplacată”.
Un corp înalt de mobilier separă dressing-ul și zona de odihnă
Amenajarea dormitorului, o încăpere mică, a fost o provocare pentru arhitectele de la Jooca. Și asta pentru că spațiul a trebuit să includă și o zonă de dressing care să nu încarce decorul. Soluția a fost amplasarea unui corp de mobilier înalt care funcționează ca „perete despărțitor” și ca tăblie a patului. Stilul de amenajare este unul minimalist cu influențe moderne. Ana-Maria și Alexandra au obținut un decor ușor feminin, folosind culori pastelate și texturi care să adauge căldură. Un element interesant în dormitor sunt lămpile suspendate de deasupra patului care pun în evidență înălțimea încăperii.
Tips&tricks de amenajare de la Ana-Maria Vasile și Alexandra Stamate (Jooca Studio)
- Folosește materiale naturale în casa ta! Texturile și culorile organice pot fi încorporate divers într-o amenajare. De la parchet și piese de mobilier, până la corpuri mari și accesorii precum scări, riflaje sau placaje pentru pereți, există numeroase moduri în care poți aduce natura în spațiul tău de locuit.
- Adaugă obiecte de decor care să-ți încânte privirea și să-ți bucure sufletul! Alege piese minimaliste, multifuncționale și de mici dimensiuni pe care să le poți integra în diferite locuri din casă.
- Folosește piese de mobilier pentru a separa anumite zone într-o încăpere. De exemplu, noi am folosit în dormitor un corp de mobilier înalt ca să delimităm dressing-ul de zona de odihnă.
- Investește în corpuri de iluminat cu design deosebit. Sunt elemente care cântăresc mult într-o amenajare.
Foto: Ana-Maria Vasile
-
Apartamente
Amenajare aerisită într-un duplex din Cluj-Napoca a cărui priveliște către pădure e cel mai mare avantaj
-
PROIECTE DE AMENAJARE
Și-au amenajat duplexul din Obor cu suveniruri din călătorii și o bucătărie de revistă, totul într-un buget de 30.000 euro
-
Apartamente cu 4 camere
O amenajare cu lemn în nuanța tutunului și cadă freestanding cu vedere către centrul Bucureștiului
-
LIFE
Trucuri și metode simple prin care să ții pisica departe de bradul de Crăciun
Stârnește-i anumite simțuri și nu va mai sta lângă brad.
-
LIFE
Cât consumă instalația de brad. Ce se întâmplă de fapt dacă o lași tot timpul pornită
Nu e un cost atât de mare comparativ cu magia pe care o aduce bradului.
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
Cu ce se curăță ceaunul de fontă și ce e bine să faci după fiecare utilizare
Cu îngrijirea potrivită, vasele din fontă rezistă generații întregi.