PROIECTE DE AMENAJARE

Stilul japonez wabi sabi a fost integrat fără cusur în acest apartament din Capitală

    E suficient să te uiți doar la câteva poze ca să simți căldura pe care o emană acest apartament pe două etaje din nordul Capitalei. Amenajarea a avut un buget exclusivist și este inspirată din stilul japonez wabi sabi, în care abundă materialele naturale în combinație cu piese minimaliste.

    O casă cu texturi, culori și forme nu poate fi altceva decât un cuib care le aduce fericire proprietarilor în fiecare moment petrecut acolo. Asta este valabil și pentru acest apartament pe două etaje din București.

    Proprietarii, un cuplu de antreprenori pasionați de designul interior, locuiesc aici de la începutul anului 2021 împreună cu copilul lor în vârstă de șase ani. Și-au dorit ca spațiul ce urma să le devină acasă să fie amenajat astfel încât să se simtă mereu ca în vacanță. Le-au cerut ajutorul arhitecților de la Dofinteriors, care le sunt și buni prieteni, iar împreună cu aceștia au creat spațiul mult dorit.

    Pe lângă atmosfera de vacanța, proprietarii și-au mai dorit ca locuința lor să fie amenajată în stilul wabi sabi – care are la bază înțelepciunea simplității naturale – pe care să îl armonizeze cu piese ce au un design inedit. Zis și făcut. Arhitecții Raluca și Radu Dofin împreună cu designerul Ioana Kirila au reușit să îmbine mobilierul personalizat și obiectele decorative cu fundalul neutru gândit pentru a pune în valoare restul elementelor. Iar rezultatul e fără cusur.

    Apartamentul a fost preluat la gri și a fost regândită și refăcută toată instalația electrică pentru a corespunde cu noile nevoi ale proprietarilor. Proiectul a durat în jur de 8 luni, timp în care echipa a creat cel mai frumos și confortabil cuib. Suprafața apartamentului este de 180 metri pătrați, iar costul total al amenajării a fost în jur de 171.000 euro.

    Rolul etajelor a fost inversat

    Apartamentul este împărțit funcțional pe două etaje: zona de zi care se află la etaj, iar zona de noapte la parter. Cele două au fost tratate diferit de arhitecți în privința stilului și a materialele folosite. Diferența cea mai mare e la pardoseală. Au apelat la contraste astfel încât trecerea dintre spații să se resimtă atât din punct de vedere vizual, cât și fizic.

    Zona de noapte de la parter este alcătuită din trei dormitoare, un hobby room (zonă de relaxare) și două băi. Aceștia au ales pentru pardoseală parchet stratificat din lemn de stejar datorită căldurii vizuale pe care o emană, dar și pentru frumusețea pe care o va căpăta în timp. În plus, materialele tuturor obiectelor decorative, precum și a elementelor de mobilier, au fost alese cu texturi care să întregească spațiul.

    Pentru zona de zi, în care au fost gândite livingul, bucătăria cu zona de dining și una dintre băi, arhitecții au optat pentru o pardoseală cu microciment de la Idea Decor, datorită versatilității lui, dar și a plusului de textură pe care îl oferă. Împreună cu nuanțele pereților, microcimentul creează un fundal unitar astfel încât piesele de mobilier ies în evidență, iar accentul pică și pe detaliile decorative.

    Lemn, texturi și o pădure de stejari

    Lemnul natural este vedeta amenajării. Acesta se regăsește sub forma unor obiecte decorative, precum măsuțe sau tabureți, dar și sub forma unei mese create dintr-un lemn abandonat de stejar. În dormitorul matrimonial, tăblia patului este realizată dintr-un lemn recuperat de la copacii de lychee din Bali. Acel element a fost și cea mai dorită piesă de către proprietari și a costat în jur de 4000 euro.

    „Aceste piese naturale și brute oferă personalitate, unicitate și o eleganță aparte încăperilor, aducând în atenție dorința proprietarilor de a insera estetica japoneză wabi sabi în conceptul de amenajare”, povestește arhitecta Raluca Dofin.

    Zona de zi, open space-ul organizat în jurul canapelei modulare de la Fest Amsterdam reprezintă inima apartamentului. Corpurile de iluminat realizate manual din hârtie de orez întregesc și mai tare atmosfera japoneză, transpusă într-o amenajare modernă, cu accente minimaliste, din București.

    amenajare_modernă_dormitor_matrimonial_dofinteriors
    Tăblia patului este realizată dintr-un lemn adus din Bali. A costat în jur de 4000 euro.

    Bucătăria este poziționată în legătură directă cu livingul, dar cele două spații pot fi separate atunci când se gătește printr-o ușă de sticlă cu cadru metalic. Tot aici este și ieșirea către terasă.

    Fiecare cameră este orientată către pădure, așa că arhitecții au reușit cu ajutorul perdelelor și a draperiilor de la Perdelele tale să creeze un fel de încadrare a unui tablou natural pentru fiecare încăpere în parte.

    Finisajele și obiectele sanitare din băi și bucătărie sunt cumpărate de la Progetto Casa și Diseno. În băi, echipa de arhitecți a jonglat cu mai multe materiale și texturi. Au combinat plăcile ceramice care imită diverse tipuri de pietre naturale cu elemente din lemn și oglinzi în diferite forme. Toate aceste lucruri au fost atent puse în valoare de către iluminatul bine gândit.

     

    Zona de relaxare sau hobby room este acel spațiu cozy și numai bun de stat împreună cu familia. Spațiul a fost decorat în acord cu restul camerelor din zona de noapte. Parchetul stratificat pentru pardoseală a fost cumpărat de la Carpet and More, iar leagănul de la Norda Shop aduce un aer scandinav, dar jucăuș în același timp. Pe unul dintre pereți se află și un gallery wall cu pozele familiei și aduce o notă personală încăperii.

    Toate dormitoarele au fost amenajate urmând o combinație între stilul minimalist și cel scandinav, în nuanțe cât mai pământii și mai calde. Culoarea perchetului și a pereților, dar și utilizarea anumitor tipuri de finisaje și de texturi, au ajutat la conturarea cât mai specifică a camerelor.

    La fel ca în toate proiectele realizate de echipa Dofinteriors, și în această amenajare arhitecții și-au dorit să îmbunătățească calitatea vieții proprietarilor cu ajutorul unui design atent gândit și funcțional. Contrastele inedite dintre texturi au fost puse în valoare de lumina naturală și de paleta ce avea culori neutre.

    Photo credits: Arthur Zinz

    Subscribe
    Notify of
    guest
    2 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Mihaela
    Mihaela
    8 months ago

    Buna,
    Foarte faina amenajarea <3
    Cu cine ati facut usa pe cadru meralic de la bucatarie ?
    Si cum se comporta so far (miros, intretinere)?

    Multu,

    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Creditele ipotecare ale viitorului sunt online și deja le poți obține mult ma...