DESIGN INTERIOR

Stilul retro în designul interior: cum arată și cum îl poți integra în amenajare

publicat pe 08 mai 2024

    Stilul retro în designul interior vine cu o doză de libertate și de nonconformism, dar și cu o îndrăzneală specifică. Contează paleta de culori, tipurile de materiale și texturi și îmbinarea lor corectă. Iată ce trebuie să știi despre stilul retro în designul interior și cum poți face o amenajare cu toate elementele specifice. 

    Ce este stilul retro 

    Stilul retro, în ciuda numelui, reușește să se integreze perfect oricărei amenajări contemporane. În esență, stilul retro în amenajare dă culoare, personalitate și aduce texturi și modele atipice. Practic, vine un mix de elemente îndrăznețe care dau o notă aparte oricărui spațiu. 

    La bază, stilul retro se trage din mișcările anilor ‘50 – ‘60 care susțineau libertatea și pacea. Această idee s-a vrut a fi reflectată și în interioarele caselor.

    În acest fel, amenajările interioare în stil retro au ajuns să fie caracterizate de elemente specifice perioadei: culori vibrante și puternice, elemente decorative cu detalii metalice, texturi catifelate, imprimeuri grafice, folosirea materialelor precum sticla sau lemnul și îmbinarea pieselor de mobilier statice cu cele mobile. 

    Caracteristici ale stilului retro 

    Chiar dacă la prima vedere stilul retro vine cu ideea de libertate în design și prin accesorizarea curajoasă a mai multor elemente și texturi, o astfel de amenajare are o serie clară de caracteristici. Pentru un proiect în stil retro, respectarea acestor reguli garantează succesul. 

    Culori vii, îndrăznețe 

    living amenajat in stil retro in nuanta de galben mustar
    Galbenul muștar, o culoare perfectă pentru amenajare în stil retro în living

    Atunci când iei contact cu o amenajare în stil retro, primul impact, cel puțin vizual, are legătura cu paleta cromatică îndrăzneață și puternică. Culorile folosite sunt vii, tari, răpesc privirea și mențin curiozitatea și atenția. 

    Fiind o caracteristică esențială a amenajării stilului retro, culorile des întâlnite sunt: portocaliu, galben, roșu, fucsia, violet, verdele mentă, galben muștar și maro. Aceste culori tari trebuie să fie mixate cu cele neutre pentru a obține un decor jucăuș și echilibrat. Designul interior va fi haotic dacă te bazezi doar pe o singură paletă cromatică. 

    Folosirea patternurilor

    stil retro cu buline amenajare dormitor
    Bulinele fac parte din ideea de amenajare retro a unui dormitor

    Această paletă cromatică vivantă era completată, de regulă, de patternuri. Stilul retro în amenajări interioare folosea carouri, buline, dungi, modele florale sau forme geometrice. Folosirea patternurilor coincide cu explozia pop art și cu perioada de vârf a lui Andy Warhol. 

    Tipul de lumină 

    Având în vedere tipul de paletă cromatică specifică, stilul retro este caracterizat de lumina rece. Becurile folosite trebuie să imite lumina naturală și să fie amplasate pe podea. De exemplu, poți pune lămpi de podea sau lămpi rotunde, de dimensiuni mai mari, în puncte importante ale încăperii. 

    Ce mobilier se folosește 

    mobilier tapitat din lemn pentru amenajare stil retro
    Lemnul este un element specific mobilierului folosit în amenajarea în stil retro

    Tipul de mobilier folosit într-o amenajare în stil retro este iarăși o caracteristică importantă. În perioada apariției stilului nu exista concepția de „set de mobilier”. Astfel că într-o cameră puteau să existe mai multe piese de mobilier, din stiluri diferite, dar care se completau armonios, funcțional și ofereau și senzația necesară de confort. 

    Trăsătura s-a păstrat până în prezent în amenajarea în stil retro. La fel ca nevoia ca mobilierul retro să fie fabricat din plastic sau fibră de sticlă. Aceste materiale puteau să fie combinate cu cele clasice de tipul lemnului sau cu piele naturală. 

    În ceea ce privește designul mobilei retro, piesele trebuie să aibă forme neobișnuite, atipice și textura să fie lucioasă. 

    Decorul retro 

    Elementele de decor sunt și ele foarte importante pentru amenajarea în stil retro. Se pot folosi fotografii alb-negru, cărți normale sau poștale. De asemenea, poți integra telefoane retro sau aparate de radio vechi. 

    Reguli și sfaturi în amenajarea în stil retro 

    bucatarie moderna cu accente din stilul retro
    Stilul retro prezent prin frigiderul în culoare îndrăzneață, într-o bucătărie modernă

    Dacă vrei să amenajezi un spațiu în stil retro, în continuare găsești câteva reguli, sfaturi și idei care să te ajute. 

    • adaugă o piesă de mobilier cu formă atipică care poate schimba vibe-ul și design-ul întregii încăperi; 
    • folosește piese de mobilier joase, cum ar fi o măsuță de cafea ovală, o vitrină sau o comodă joasă; 
    • alege fotolii circulare, specifice stilului retro. Ideal ar fi ca scheletul fotoliilor să fie din lemn, la vedere; 
    • combină îndrăzneț culorile stilului: un fotoliu în galben muștar în living sau un scaun portocaliu de plastic în bucătărie pot să dea tonul stilului retro; 
    • optează pentru o canapea într-o culoare vibrantă sau care să aibă imprimeu geometric sau model floral; 
    • covoarele trebuie să fie cu imprimeuri, iar fețele de masă cu buline sau carouri; 
    • poți pune tapet pe pereți în diverse culori, de la verde, galben până la portocaliu și turcoaz. Tapetul poate să fie și cu imprimeuri grafice sau cu modele florale; 
    • pardoseala trebuie să fie dintr-un material deosebit și decorată atipic. Materialele preferate sunt lemnul și mixul între plăci ca pe o tablă de șah; 
    • pune draperii din țesături naturale, cu imprimeuri geometrice sau modele florale. 
    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments