Sorana Oprișa
Apartamente cu 3 camere

Before&after: au reabilitat complet un apartament vechi din anii ’60, în 10 luni

    Un apartament dintr-un bloc cosntruit în anii ’60 a trecut printr-un proces de renovare și amenajare care a durat zece luni și a costat aproximativ 50.000 euro, ca să poată fi locuința de vis a unui cuplu din Cluj.

    Un cuplu tânăr de ingineri din Cluj-Napoca a început căutările pentru locuință cu o listă de criterii bine definită: locație centrală, acces la diverse facilități, compartimentare funcțională. Cea mai importantă caracteristică pentru ei a fost, însă, calitatea spațiului, fapt care a înclinat balanța mai degrabă spre un apartament vechi decât nou. Au ținut cont de ce oferte erau atunci pe piaţă şi au dorit ca acesta să nu fi suferit modificări majore de-a-lungul timpului.

    apartament vechi 1
    Vedere din living: comodă modernă și accesorii inspirate din stilul mid-century modern.

    Au găsit apartamentul mult visat într-un imobil construit în anii ’60, în Cluj-Napoca. Are 77 metri pătrați și este compus din trei camere, o bucătărie, o baie, un hol generos cu nișe pentru depozitare, o debara și două logii. Spațiul nu a fost reabilitat din momentul în care s-a dat în folosință, dar asta nu a fost o problemă pentru beneficiari. Dimpotrivă, au fost conștienți de complexitatea proiectului încă de la început și au acceptat faptul că poate dura luni de zile până la finalizare și că pot apărea probleme și provocări pe parcurs.

    Arhitecta Sorana Oprișa de la Plan Vertical, un birou de arhitectură care are cu precădere în desfășurare proiecte care presupun reabilitare, s-a ocupat de proiectul de design și le-a oferit sprijin până la final. Întreg procesul s-a desfășurat în plină pandemie, a durat aproximativ zece luni și a costat aproximativ 50.000 euro.

    Amenajare minimalistă cu influențe mid-century modern

    Atunci când amenajezi un apartament vechi, este păcat să nu pui în valoare istoria acestuia. Prin valorificarea elementelor sale specifice poți obține un design plin de personalitate, unic deoarece acesta este gândit cu un singur spațiu în minte.

    Stilul mid-century modern reprezintă o parte cheie din caracterul inițial al apartamentului, iar beneficiarii au dorit să păstreze acest lucru. Sorana le-a respectat dorințele și a combinat elementele retro cu un design minimalist pentru a crea o amenajare aerisită, obiecte puține dar de efect.

    Într-un apartament vechi spațiile mici dictează amenajarea. Acest lucru este vizibil în bucătărie. Mobilierul se desfășoară pe un singur perete și este gândit astfel încât să ofere o zonă de gătit dar și cât mai multe spații de depozitare. Corpurile sunt vopsite integral într-o nuanță de bej-nisip pentru a crea un fundal neutru pe care să se desfășoare activitățile de zi cu zi. Ceramica pătrată de la backsplash face trimitere la bucătăria veche și la istoria apartamentului. Ceramica măruntă albă care îmbracă peretele din zona de luat masa, dar și pardoseala placată cu plăci terrazzo de 40×40 centimetri de la Manolo Manufaktura aduc un plus de textură și completează armonios restul culorilor prezente.

    Sorana face trimitere la stilul mid-century modern prin încadrarea fronturilor dulapurilor într-o ramă subțire. Atmosfera retro este completată de corpul ceramic de iluminat de la Salon B, dar și de masa și scaunele de dining care fac trimitere la piese iconice ale stilul mid-century modern. Masa este inspirată după celebra „tulip table” a arhitectului și designerului Eero Saarinen, iar scaunele din lemn de frasin aduc aminte de un alt design emblematic, gândit de danezul Hans Wagner.

    Bucătăria este aerisită și pare mai spațioasă datorită folosirii unei palete de culori deschise, dar și prin geometria simplă a mobilierului.

    apartament vechi 6
    Obiectele de mobilier nu supraîncarcă livingul și crează o atmosferă aerisită, plăcută.

    Livingul este amenajat în aceeași manieră ca și bucătăria. „Am dorit eliberarea spațiului de piese de mobilier voluminoase și crearea unui loc pentru odihnă şi relaxare, care să nu fie încărcat şi să nu obosească ochiul,” povestește Sorana despre alegerile făcute. Paleta de culori este neutră și creează o atmosferă primitoare, calmă. Detaliile fac diferența, precum butonii de alamă de la comodă, măsuța de cafea din lemn de mango bizotat sau corpul de iluminat cu bile de marmură în stil mid-century modern.

    În dormitorul matrimonial, tăblia patului este piesa de rezistență, atât din punct de vedere funcțional cât și estetic. Ea ofera spațiu de depozitare prin zona centrală gândită ca o ladă, și prin dulapurile laterale care au un mecanism de deschidere push-pull. De asemenea, ea crează un „tampon” între pat și perete, care este un perete exterior. Frontul finisat cu riflaje și vopsite într-un roz pastel completează paleta de culori neutră dormitorului. Stilul mid-century modern este redat prin corpurile de iluminat, prin obiectele decorative și prin butonii de la dulapuri.

    apartament vechi 11
    Baia pare mai luminoasă datorită materialelor și culorilro folosite.

    În baia matrimonială, Sorana și-a dorit să creeze senzația de spațiu, de aceea a placat cu oglindă corpurile de depozitare și pereții cu ceramică albă de la Piastrelle. Accentul este dat prin nuanțele de gri regăsite la rosturi și respectiv nuanțele de negru de la baterii și de la corpul de iluminat, dar și prin pardoseala terrazzo. Deși tavanul este vopsit în gri antracit, acesta nu creează o atmosferă sufocantă. El echilibrează petele mari de alb și creează o atmosferă plăcută, intimă. De asemenea, el are rolul de a ascunde subtil mascările cu rigips ale instalațiilor de pe tavan.

    Plăcile terrazzo din baie și bucătărie se regăsesc și în hol, unde a păstrat nișa de depozitare prezentă în apartamentul vechi. Pereții și tavanul sunt vopsiţi în alb pentru a crea o atmosferă luminoasă. Un alt element care ajută la menținerea atmosferei aerisite sunt ușile cu sticlă mată, care permit luminii să circule dintr-o încăpere în alta.

    Provocările unui apartament mic

    Pregătirea unui apartament vechi pentru renovare seamănă cu pregătirea unei pânze înainte de a fi pictată. A fost nevoie de o reabilitare completă. „S-a desfăcut toată pardoseala până la zgură, s-au refăcut toate instalaţiile (termice, electrice, sanitare), s-a turnat şapă, s-a montat pardoseală nouă,” povestește Sorana. Mare parte din buget a fost cheltuit pe aceste intervenții, dar și pe tâmplării și finisaje. Restul bugetului a fost alocat achiziționării pieselor de mobilier sau a mobilierului făcut pe comandă de către Geometriq.

    apartament vechi 14
    Podeaua a fost desfăcută complet și înlocuită, la fel și tâmplăria.

    Lipsa de planeitate a pereților sau a unghiurilor drepte a fost o provocare pe șantier. A atras dificultăți în realizarea placărilor cu faianță sau a mobilierului acolo unde acesta îmbracă un perete întreg. Sorana Oprișa a găsit însă soluții pentru fiecare dintre aceste probleme. „lucrând şi consultându-ne în permanenţă cu echipele de executanţi, am reuşit să obţinem rezultatele scontate. Păstrarea unei relaţii strânse beneficiar-proiectant-executant este foarte importantă pentru reuşita unui proiect,” spune ea.

    Tips&tricks pentru amenajare de la Plan Vertical

    Dacă vrei ca locuința ta să fie un loc de odihnă, ţine pasul cu obiceiul simplităţii. Prea mult mobilier sau mobilierul supradimensionat, prea mult decor sau o accesorizare excesivă, pot face ca o cameră să pară aglomerată.

    Foto: Sorana Oprișa / Plan Vertical

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Before&after: au reabilitat complet un apartament vechi din anii ’60, în...