Soluție de curățat parchetul făcută în casă. Ingrediente care nu dau greș
publicat pe 07 aug. 2024E posibil ca o soluție de curățat parchetul făcută în casă să fie mai eficientă decât una din comerț? Este posibil, mai ales datorită efectelor benefice pe care ingredientele naturale le au. Iată ce soluție de curățat parchetul făcută în casă poți să folosești. Îți oferim și alte alternative pe care le poți încerca și venim și cu sfaturi de îngrijire pentru podele.
Prepararea unei soluții de curățat parchetul făcută în casă reprezintă o alternativă mai economică, eficientă și ecologică în același timp. Ingredientele naturale pot să curețe mai bine suprafața parchetului, indiferent de tipul lui, nu deteriorează materialul și nu necesită o investiție majoră.
De ce ai nevoie pentru o soluție de curățat parchetul făcută în casă
Pentru a pregăti o soluție eficientă de curățat parchetul, vei avea nevoie de următoarele ingrediente:
- 1 cană de oțet alb: oțetul este un excelent degresant și antiseptic natural;
- 1 cană de apă: folosește apă distilată pentru a evita eventualele pete de minerale pe parchet;
- 1 lingură de ulei esențial de lămâie: oferă un miros plăcut și are proprietăți antibacteriene. Poți să folosești orice alt ulei esențial preferi;
- 1 lingură de detergent lichid de vase: alege unul cu acțiune blândă, de preferat pe bază de plante.
Cum se curăță parchetul cu soluția făcută în casă
Combină într-o sticlă cu pulverizator oțetul, cu apa, uleiul esențial și cu detergentul lichid. Agită bine sticla pentru ca soluția de curățare să se omogenizeze.
Pulverizează apoi soluția direct pe parchet. Cu o cârpă moale din microfibre sau cu un mop, șterge apoi suprafața parchetului. Asigură-te că nu înmoi prea mult parchetul în soluția de curățare, deoarece excesul de apă poate pătrunde în fibrele materialului și provoca umflături sau deformări.
După curățare, lasă parchetul să se usuce complet. Dacă este necesar, poți utiliza un ventilator pentru a accelera uscarea.
Înainte de a utiliza soluția pe întreaga suprafață a parchetului, testeaz-o pe o zonă mică. În felul acesta te asiguri că nu provoacă decolorări sau alte daune suprafeței sau materialului.
Alte ingrediente naturale cu care se curăță parchetul
Igienizarea și curățarea parchetului sunt operațiuni care pot să fie făcute tot cu ingrediente naturale, de prin casă. Mai jos, câteva recomandări de ingrediente naturale care funcționează eficient pentru curățarea podelelor.
Alcool etilic
Alcoolul etilic sau spirtul, cum este cunoscut în mod popular, poate curăța eficient orice tip de suprafață. Are proprietăți dezinfectante, așa că este util pentru a curăța parchetul în cazul petelor greu de scos.
După utilizare, aerisește camera în mod corespunzător. Alcoolul etilic are un miros puternic care poate persista mult timp după curățare.
Bicarbonat de sodiu
Chiar dacă are efect abraziv, bicarbonatul de sodiu poate curăța foarte bine murdăria uscată sau petele de grăsime de pe parchet. Combinat cu suc de lămâie, bicarbonatul poate fi o soluție de curățare a parchetului extrem de eficientă.
Suc de lămâie
Unul dintre cele mai bune ingrediente naturale de curățat parchetul, sucul de lămâie nu atacă suprafața și împrospătează rapid.
Ulei de măsline
Uleiul de măsline poate fi utilizat pentru a reda strălucirea parchetului. Amestecă-l cu puțin oțet și aplică-l pe parchetul de lemn cu o cârpă moale.
Ce poți să faci pentru o îngrijire corectă a parchetului
La final, pentru ca procesul de curățare să fie complet, parchetul trebuie îngrijit corespunzător pentru a-și menține aspectul. Iată ce sfaturi de îngrijire să aplici:
Evită excesul de apă: lemnul parchetului, de exemplu, este sensibil la umiditate, așa că este important să eviți înmuierea excesivă a parchetului. Folosește întotdeauna o cârpă bine stoarsă sau un mop foarte puțin umed;
Protejează suprafața: utilizează covorașe la intrări și în zonele de trafic intens pentru a proteja parchetul de zgârieturi și murdărie;
Curăță imediat: dacă verși ceva pe parchet, șterge-l imediat pentru a preveni petele și deteriorările;
Evită substanțele abrazive: folosește întotdeauna materiale moi pentru curățare și evită soluțiile abrazive care pot zgâria sau matifia parchetul;
Revitalizează periodic: aplică ocazional un produs de lustruit destinat parchetului pentru a-i menține strălucirea și protecția.
-
UTILE
La ce ajută aerisirea caloriferelor și la cât timp trebuie făcută
Dacă nu aerisești caloriferele, facturile vor fi mai mari.
-
Grădină
Când se acoperă trandafirii pentru a-i proteja în sezonul rece. Sfaturi pentru îngrijirea de iarnă
E un moment anume, de care trebuie să ții cont.
-
Sponsored
Cum să îți transformi pasiunea pentru design interior în business: „Primii 10 ani de arhitectură au fost o bătălie”
Arhitecta Alina Vîlcu ne-a povestit ce a învățat din experiența ei de 20 de ani în lumea businessului, în domeniul designului de interior.