UTILE

Ce este un sistem de încălzire și răcire prin tavan, cum funcționează și de ce să-l iei în considerare

publicat pe 10 oct. 2023

    Felul în care încălzești și răcești casa e un aspect important al unui confort sporit. Mai nou, există un sistem care îmbină cele două modalități de a încălzi sau răci ambientul. Iată cum funcționează un sistem de încălzire și răcire prin tavan. Detaliem și experiența personală a unui cuplu care a ales sistemul. 

    Sistemul de încălzire și răcire în tavan începe să devină tot mai solicitat și cunoscut și în România. În ciuda unei investiții ușor mai mari și a unei schimbări de percepție vizavi de sistemul clasic de încălzire sau răcire al casei. 

    Marele avantaj care pune sistemul de încălzire și răcire în tavan în fața altora este faptul că radiază căldura în cameră și nu se folosește mai deloc de convecție. Plus că salvează foarte mult spațiu necesar unei amenajări interioare. Detaliem în cele ce urmează și prezentăm și povestea unui cuplu care a ales acest sistem. 

    Încălzire și răcire prin tavan: cum funcționează

    „Practic, e vorba de niște plăci de gips carton de 15 milimetri cu tubulatură încorporată pentru circularea apei. Funcționează pe același principiu ca încălzirea și răcirea în pardoseală, doar că prin tavan. Sistemul este asemănător, diferă dimensiunile tubulaturii, poziționarea sistemului, poziționarea distribuitoarelor și temperatura de circulare a apei”, povestesc Cornelia și Mihai, care și-au construit o casă eficientă energetic și au investit 16.000 lei într-un astfel de sistem.

    În detaliu, sistemul radiază căldură prin toată suprafața tavanului. Practic, folosește o serie de panouri multistrat de diverse dimensiuni prin care apa circulă de la centrala termică sau de la pompa de căldură. Apa nu este încălzită la temperaturi mari, ci la temperaturi cuprinse între 23 și 34 grade Celsius. Iar grație panourilor radiante, temperatura ambientală ajunge la un nivel confortabil. 

    Suprafața care emite căldură este mai mare decât în mod obișnuit, iar folosirea de temperatură mică în combinație cu o pompă de căldură face sistemul mai eficient. 

    Pentru că sursa de căldură este folosită la temperatură joasă, procentul de convecție este foarte redus în cazul unui sistem de încălzire și răcire în tavan. Căldura este transmisă prin radiație, spre deosebire de calorifere, unde 80% din căldură este transmisă prin convecție și 20% prin radiație. Asta înseamnă că întâi încălzește obiectele din cameră, apoi aerul. Iar acest tip de transfer de căldură poate fi asemănat aceluia venit de la soare. 

    Sistem de încălzire și răcire prin tavan: ce alte echipamente sunt necesare

    „Voiam un singur sistem pentru ambele şi, cum răcirea în pardoseală nu ar fi fost eficientă pentru casa noastră şi nici confortabilă, am ales tavanul”, spun Cornelia și Mihai. Dar sfătuiesc să iei în considerare așa ceva numai la pachet și cu alte echipamente. Adică cu pompă de căldura, termoizolare adecvată și un montaj corect al ferestrelor.

    Nu îl recomandăm dacă îți dorești doar acest sistem de răcire în tavan fără celelalte echipamente. O sa fii dezamăgit de faptul ca nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor tale”,  argumentează ei. 

    Sistem de încălzire și răcire în tavan: cum se produce răcirea

    Sistemul de încălzirea și răcire în tavan are o eficiență sporită pentru camere cu înălțime cuprinsă între 2,5 și 3,5 metri. Doar în aceste cazuri încălzirea radiantă se desfășoară cel mai bine, cu temperaturi reduse de folosire a apei din circuit. Pentru camere cu înălțime mai mare temperatura apei trebuie să fie mai mare. 

    La fel ca în procesul de încălzire, energia radiantă a acestui sistem poate să fie folosit și pentru răcire. Astfel, tavanul radiant poate să fie folosit și pentru răcire, iar apa poate circula la temperaturi și de 16 – 20 de grade Celsius. 

    Tavanul fiind folosit pentru răcire nu există convecție deloc și nu apar curenți de aer rece precum în cazul aparatelor de aer condiționat. De altfel, acest sistem este potrivit persoanelor cu alergii sau celor sensibile la curentul de aer rece. 

    Mai mult, riscul de condens este redus și prevenit prin limitarea temperaturii apei din sistem. Și prin aport de aer proaspăt prin ventilație. 

    Avantaje și dezavantaje, pe scurt

    La final, ca să te lămurim pe scurt și eficient, am pus cap la cap o listă cu avantaje și dezavantaje pentru sistemul de încălzire și răcire în tavan. Ca să știi dacă merită investiția și dacă acest sistem se potrivește ție și casei tale. 

    Avantaje pentru sistemul de încălzire și răcire în tavan: 

    • căldura emisă de acest sistem este plăcută și se simte direct; 
    • căldura este emisă aproape fără convecție și nu apar curenți de aer; 
    • sistemul de încălzirea și răcirea în tavan se poate adăuga și după construirea locuinței; 
    • amenajarea interioară poate să fie mai ușor de făcut din moment ce acest sistem nu necesită radiatoare; 
    • odată cu folosirea acestui sistem, economiile la facturi se pot ridica și 25%;
    • poate să fie considerat un sistem de încălzire și răcire mai sănătos pentru cei cu alergii. 

    Dezavantaje pentru sistemul de încălzire și răcire în tavan: 

    • în comparație cu un sistem clasic de încălzire, sistemul de încălzire și răcire în tavan necesită o investiție mai mare;  
    • amortizarea investiției se face în câțiva ani, în funcție de sistem. 

    Foto: isidor.ro

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments