LIFE

6 pași simpli care te pot ajuta să te trezești mai devreme și să-ți organizezi mai bine timpul

  Nu-i ușor să te obișnuiești cu trezitul devreme. Mai ales dacă nu ești o persoană matinală. Însă cu cât te vei trei mai devreme, cu atât vei avea mai mult timp doar pentru tine, chit că vorbim doar de jumătate de oră înainte să se trezească copiii sau să te pregătești pentru muncă. E un pas mic, dar care te va ajuta să-ți îmbunătățești viața.

  Am stat de vorbă cu Andreea Chiuaru, care este antreprenor și consultant în marketing digital și are o comunitate curată pe Instagram. De fapt, ideea acestui articol a pornit chiar de la o postare mai veche de-ale Andreei, fix despre trezitul mai devreme.

  Iată câteva sfaturi.

  1. Leagă schimbarea rutinei de dimineață de o intenție

  Nu reușești să te trezești mai devreme din cauza faptului că nu îți setezi o intenție sau un obicei sănătos pentru a doua zi. Andreea Chiuaru spune că acesta e secretul unei rutine corecte de dimineață.

  „Vreau să mă trezesc mai devreme pentru că… Vreau să citesc mai mult. Vreau să am timp pentru sport. Vreau să lucrez la un side-project și lista poate continua. Aș recomanda întâi setarea unei intenții și apoi legarea intenției de unul sau mai multe obiceiuri. După care abordarea de tip one at a time. Dacă obiectivul tău final e să citești o oră în fiecare dimineață, primul pas e să te trezești cu zece minute mai devreme și să le aloci cititului. Trezitul de dimineață e doar un scop care duce la acest mijloc”, sfătuiește ea.

  2. Să te trezești mai devreme nu înseamnă să te trezești foarte devreme

  Trezitul mai devreme nu e pentru oricine. În același timp trezitul mai devreme e un subiect relativ. Andreea explică faptul că „mai devreme” pentru cineva poate înseamnă 9 AM, pentru altcineva poate înseamnă 5 AM. Orice oră ți-ai propune pentru a te trezit, nu uita că „diminețile pot fi o modalitate foarte bună de a te conecta cu tine”, zice Andreea.

  3. Fă schimbări abordabile

  Nu te forța să te trezești din start, după ce ți-ai setat intențiile, cu câteva ore înainte de ora ta obișnuită de trezire. O astfel de practică îți poate afecta buna funcționare a organismului.

  „La un moment dat mi-am propus să mă trezesc la 5 AM. A funcționat două zile și apoi am clacat pentru că diferența dintre ora la care mă trezeam eu (în jur de 8:30 – 9:00 AM) și ce îmi propusesem era prea mare”, spune Andreea. De aceea e important să faci schimbări abordabile, nu bruște.

  4. Procesul etapizat

  Odată cu schimbările abordabile, e important să îți stabilești un proces etapizat. Andreea spune că pentru a-și oferi dimineața timp pentru sine, aceasta fiind și intenția, a decis ca în prima săptămână să se trezească cu 20 de minute mai devreme. Apoi în a doua săptămână cu 30 de minute mai devreme și tot așa.

  „Cu mici schimbări săptămânale am ajuns să-mi ofer mie de dimineață între două ore și două ore și jumătate”, spune ea.

  5. Învață de la alții

  E indicat să faci mult research pe tema trezitului de dimineață înainte să și aplici ceea ce îți propui. Andreea îți recomandă două carți pe tema: „Daily Rituals” și „My Morning Routine”.

  6. Nu toți suntem matinali

  Poate cea mai importantă abordare pe care trebuie să o ai în minte dacă vrei să te trezești de dimineață. Nu toți suntem făcuți să fim matinali. Însă, principalul secret este să încerci să vezi dacă ți se potrivește ție.

  „Până să încerc să mă trezesc dimineața aș fi putut să jur că eu sunt mai degrabă o pasăre de noapte, doar pentru că era mai la îndemână să mai trag puțin de mine seară decât să-mi setez alarma mai devreme de 8 AM”, menționează Andreea.

  Nu uita că cea mai bună metodă de a te trezi de dimineață e cea pe care o consideri potrivită pentru tine.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  6 pași simpli care te pot ajuta să te trezești mai devreme și să-ți organi...