DESIGN INTERIOR

Mic ghid de mindfulness acasă sau cum să trăiești în armonie cu tine

  Bucuria vieții este dată și de clipele în care reușim să fim conectați la prezent, profund conștienți de tot ceea ce avem în jur. Dacă-ți blochezi gândurile, grijile sau proiecțiile lor și te raportezi la tine de acum, din acest moment, e foarte posibil să găsești mai mult echilibru. Armonia unui astfel de proces se transmite atât în interiorul tău, cât și în spațiul în care locuiești, motiv pentru care am hotărât, cu ajutorul unui expert, să-ți prezentăm un mic ghid de mindfulness acasă.

  Simona Chesaraicu este psiholog, psihoerapeut și facilitator programe de mindfulness. Așa cum explică, titulatura ei oficială este de Mindfulness Teacher, adică este certificată să predea programe standard de mindfulness. În 2016, timp de patru ani, și-a început pregătirea în acest domeniu și are o experiență solidă în spate.

  Simona Chesaraicu este Mindfulness Teacher
  Simona Chesaraicu este Mindfulness Teacher

  A studiat la Umass Medical School US și Oxford și e calificată să predea diverse programe atât publicului larg, cât și în domeniul clinic sau în companii.

  Ce înseamnă, mai exact, mindfulness

  Mindfulness este despre „armonie, înțelepciune și compasiune. Să fim mindful înseamnă să fim în armonie cu noi înșine, cu experiențele noastre, cu cei din jur și viața însăși”. Iar dacă ajungi la această stare de bine cu tine, te va ghida în toate deciziile pe care le iei.

  A fi mindful înseamnă să fim conștienți de experiența noastră atunci când se întâmplă
  A fi mindful înseamnă să fim conștienți de experiența noastră atunci când se întâmplă

  Încearcă să trăiești în prezent

  Simona susține că trăim în prezent, iar viața noastră se întâmplă acum, exact acolo unde suntem fiecare. În propriile case, și oriunde am fi, continuă ea, e bine să fim conștienți de locul în care ne aflăm, să-l simțim, să-l percepem și să fim atenți la ce se întâmplă și cum, atunci când se întâmplă. „Înseamnă, de fapt, să ne trăim viața deplin, să o savurăm și să ne bucurăm de ea.”

  a fi mindful, înseamnă să fim conștienți de experiența noastră atunci când se întâmplă
  a fi mindful, înseamnă să fim conștienți de experiența noastră atunci când se întâmplă

  Analizează-ți stilul de viață

  „Aș face un exercițiu de conștientizare a stilului de viață – ce fac în fiecare zi, cum arată o zi din cursul săptămânii, o zi de weekend; cu cine împart acel spațiu, cum sunt ceilalți care locuiesc cu mine, care sunt cele mai importante momente din zi și unde le petrec. A fi mindful înseamnă să observăm, cu multă curiozitate, ce se întâmplă, să constatăm ce este prezent”, explică Simona. Acest exercițiu de a ne observa viața în fiecare clipă ne va spune foarte multe lucruri despre noi, despre spațiul în care trăim și ce vrem să facem.

   „Casa sau „acasă” este locul cel mai aproape de noi”

  „Casa sau „acasă” este locul cel mai aproape de noi”

  Setează-ți o intenție de dimineață

  Ți-ai pus iar cinci alarme, ai dat snooz și te-ai trezit agitată? Încearcă să renunți la acest obicei și stai câteva clipe doar tu cu tine înainte să-ți începi ziua. Nu te ridica din pat super brusc și grăbită, respiră adânc, fii recunoscătoare pentru tot ceea ce ai și setează-ți o intenție – ce vrei să faci azi, în afara listei de to-do-uri?

  Fă-ți patul

  Poate crezi că acțiunea asta simplă nu contează foarte mult, dar Charles Duhigg, în cartea „The Power of Habit”, spune că acest proces de a-ți face patul este corelat cu productivitatea și abilitatea de a-ți seta un buget și de a-l respecta. În plus, se pare că-ți crește și nivelul de fericire. Keren Miiler, autoarea „Hand Wash Cold” explică simplu: „starea patului tău este starea minții tale.”

  Spală-ți rufele

  Tot Karen Miller spune de ce contează treaba asta: „Un coș plin ne aduce aminte că a fugi de lucrurile pe care ne dorim să le evităm ne transformă viața într-o obligație continuă. Ia atitudine. Dacă-ți asumi responsabilitatea propriei stări de bine, faci primul pas spre transformare.”

  Psiholoaga mizează și pe o locuință unde există plante, multă lumină naturală, culori relaxante.
  Psiholoaga mizează și pe o locuință unde există plante, multă lumină naturală, culori relaxante.

  Renunță la obiectele care te distrag

  Simona ne invită să ne punem o serie de întrebări: „cum sunt eu ca persoană, cum e viața mea și ce am eu nevoie? Cum și când mă simt eu bine, în confort? Ce anume din spațiul în care locuiesc mă ajută să obțin această stare?” Mizează pe o locuință în care există plante, multă lumină naturală, culori relaxante.

  „Nu ne ajută să avem peste tot în casă obiecte care sunt surse constante de distrageri, cum ar fi un TV în dormitor. Televizorul și gadget-urile ar fi bine să fie într-un spațiu în care să delimităm aceste activități de restul. Dacă urmărim un film sau ne uităm la emisiunea preferată, să facem asta în zona de zi, nu în dormitor sau camera copiilor.

  Eliberează spațiul

  Este nevoie să avem spații care să ne ajute să ne liniștim, să fim mai puțin stimulați cu tot felul de informații (audio/video) și care să ne permită să profităm de momente în care să ne putem conecta cu noi înșine, să medităm sau să ne acordăm atenție”, subliniază ea. Simona vorbește și despre cum un spațiu – că e încărcat, ordonat sau organizat – poate să fie un element care contribuie la starea de calm sau nu.

  Practicile mindful cultivă puterea și rezistența, în timp ce creează o armonie și stabilitate ale minții
  Practicile mindful cultivă puterea și rezistența, în timp ce creează o armonie și stabilitate ale minții

  Creează-ți un loc doar al tău

  Terapeuta Simona Chesaraicu este de părere că starea de prezență și conștientizare o cultivăm prin practică și o rutină care să o susțină. Crede că este important să avem un spațiu al nostru în care să ne așezăm câteva minute în fiecare zi pentru a medita, „amenajat special pentru asta.”

  Mai mult, orice rutină pe care alegem să o introducem în viața noastră, poate fi o ocazie de a practica starea de mindfulness. „Fie că alegem să facem mișcare sau preocupări și pasiuni care să ne aducă încântare și satisfacție, important este să le facem cu atenție la ce se întâmplă în interiorul nostru, la ce face mintea noastră și cum e corpul nostru în aceste momente. Abia atunci putem spune că trăim mindful, prezenți și conectați.”

  Acordă atenție luminii și texturilor

  Studiile au demonstrat că lumina de interior îți poate afecta starea de spirit, motiv pentru care apare și anxietatea în spațiile cu lumină puternică și albă. Însă, dacă pui accentul pe lămpi și lumini calde, starea ta se va calma, iar atmosfera locuinței va fi mult mai cozy. Texturile lucrurilor din jurul tău contribuie la calmul interior, cum ar fi o canapea ultra confortabilă, pături moi sau covoare texturate care dau un sentiment de relaxare.

  Casa poate fi locul în care să cultivăm mindfulness-ul
  Casa poate fi locul în care să cultivăm mindfulness-ul

  Adu un pic de natură la tine acasă

  Mindfulness-ul poate fi practicat excelent în natură, dar dacă nu poți face asta în fiecare zi, poți să-ți aduci parte din natură în propria casă. Ai nevoie doar de câteva elemente esențiale, cum ar fi niște plante, obiecte din lemn (măsuța de cafea sau o comodă) sau câteva tonuri de verde în decorarea spațiului, și obiectivul este îndeplinit.

  Beneficiile practicilor de mindfulness

  Simona consideră că practicile mindful cultivă puterea și rezistența, în timp ce creează o armonie și stabilitate. „Învățăm să trăim deplin, să savurăm și să găsim bucuria vieții, chiar și atunci când poate e greu și complicat. Crește capacitatea de concentrare, iar asta ne ajută în toate ariile vieții – personale, profesionale, sociale. Mindulness ne ajută să reducem reactivitatea la stres și să construim abilități de a răspunde cu înțelepciune și claritate. Când practicăm constant, facem față emoțiilor dificile și ne crește gradul de compasiune și bunătate.”

  Lumina de interior îți poate afecta starea de spirit
  Lumina de interior îți poate afecta starea de spirit

  Fii curioasă și experimentează

  În ceea ce-i privește pe sceptici, Simona îi invită să fie curioși, să își dea voie să experimenteze și să testeze înainte de a decide dacă este utilă sau nu această practică. Casa poate fi locul în care să cultivăm mindfulness-ul, iar „starea noastră se va face simțită în modul în care o organizăm, amenajăm, avem grijă de ea.”

  5 cărți recomandate de Simona Chesaraicu

  Christophe Andre – „Despre arta fericirii”
  Christophe Andre – „Vremea Meditației”
  Jon Kabat Zinn – „Mindfulness zi de zi”
  Judson Brewer – Poftele minții
  Danny Penman – „The Art of Breathing”

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Mic ghid de mindfulness acasă sau cum să trăiești în armonie cu tine