Tineri care s-au mutat de la oraș la sat îți povestesc pentru ce să te pregătești dacă ai de gând s-o faci și tu
publicat pe 07 feb. 2022Există un trend în creștere care confirmă dorința românilor de a se muta de la oraș la sat. Datele de la Institutul Național de Statistică susțin că în 2017, peste 100 de mii de români au ales să facă acest pas, în timp ce doar 87.000 s-au mutat de la sate la orașe în aceeași perioadă.
Dacă te-ai gândit să faci o schimbare în viața ta, iar zgomotul și agitația urbei te-au obosit îndeajuns, ar fi bine să ai în vedere o serie de factori, înainte de a trece la o existență rurală. Am stat de vorbă cu șase oameni care au făcut deja acest pas și i-am rugat să ne spună o serie de sfaturi care ar fi bine de luat în considerare.
PS: Dacă și tu ai sugestii, le așteptăm cu interes în secțiunea de comentarii de mai jos.
Mădălina: „Termenul de confort este unul subiectiv”
În 2021, Mădălina s-a mutat cu iubitul ei, Lucian, în satul Hărțăgani din Hunedoara, într-o casă care nu mai fusese locuită de 13 ani, pe un teren cu pomi fructiferi, flori și o viță de vie, de 4000 metri pătrați. După șase săptămâni de renovări, cei doi s-au stabilit în noua lor viață, unde nu e loc de plictiseală.
„Dacă îți dorești să fii într-o zonă cât mai retrasă de privirile vecinilor, trebuie să ai în vedere calitatea drumurilor de acces în caz de inundație, ninsoare, îngheț, dar și sursa de apă, de încălzire sau cât de repede pot ajunge la tine operatorii de cablu, internet, curent sau curierul”, recomandă ea.
În ceea ce privește casa, continuă tânără, trebuie să fii atent la materialul din care este ridicată (lemn, cărămidă etc.), cât de bine este izolată, cât și facilitățile de care dispune – apă curentă trasă în casă, baie, sobă de teracotă, calitatea podelelor, podul casei, lemnăria. Mai mult, susține Mădălina, terenul din jurul locuinței poate reprezenta o oază de liniște sau un factor de stres în plus, în funcție de dimensiunile pe care le are și modul în care este structurat (lin, în pantă), deoarece necesită îngrijire permanentă, chiar dacă nu practici agricultura pe el.
„Dacă te afli în procesul de căutare al unei case, și ai redus selecția la câteva opțiuni, poți discuta cu proprietarii și le poți cere să dormi o noapte acolo, tocmai pentru a observa lucruri pe care nu le poți vedea dintr-o simplă vizionare, mai ales dacă satul respectiv nu îți este cunoscut”, continuă tânăra.
În plan social, Mădălina spune că există sate în care locuiesc preponderent oameni în vârstă, dar și sate animate, pline de tineri, iar diferența dintre cele două poate fi văzută cu ochiul liber, la o simplă plimbare pe ulițe. Te întrebi unde faci shopping?
Ei bine, fosta orășeancă spune că în orice sat există minimum un magazin de unde îți poți face mici cumpărături. „Dacă ai nevoie de facilitățile unui oraș, atunci ar fi bine să te afli la o distanță de maximum jumătate de oră cu mașina de el. Plus de asta, în majoritatea cazurilor de mutat la țară, food delivery-ul nu există, așa că toate mesele din zi le vei pregăti acasă, lucru de avut în vedere”, adaugă ea.
Mădălina crede că termenul de confort este unul subiectiv, iar dacă investești în renovarea unei case astfel încât să ai parte de tot confortul de la oraș, sau chiar mai bine (apă, WC în casă, duș și încălzire), atunci nevoile de bază sunt acoperite. „Mutatul la țară îți deschide noi orizonturi, îți oferă timp de introspecție, te scoate din zona de confort și te învață ce înseamnă răbdarea. Dacă ai norocul să ajungi într-o comunitate, vei începe să îți cunoști vecinii, să folosești metode vechi de socializare, să ajuți și să fii ajutat la rândul tău”, încheie ea.
Citește aici despre mutarea Mădălinei la sat.
Claudia: „Ia drumul satelor, vizitează, vorbește cu oamenii”
Claudia s-a mutat într-un sat de lângă Cluj-Napoca în 2012, după ce a început renovarea căsuței în 2006. După zece ani de rural, ea te sfătuiește să faci lucrurile firesc, fără grabă, să nu iei hotărâri definitive și să gândești mult înainte. „Ia drumul satelor, vizitează, vorbește cu oamenii, iar dacă ai rude, bunici, mătuși într-un sat, mergi și ajută-i în gospodărie, în toate anotimpurile, chiar dacă plouă, e soare sau ninge. Imaginează-te în locul lor, întreabă-i de neajunsuri și gândește-te cum ai proceda în locul lor”, spune ea.
Claudia crede că trebuie să ai în vedere două posibilități, atunci când vine vorba de renovarea sau construcția unei case – să ai bani suficienți pentru a angaja ajutoare sau să fii priceput și să ai dispoziția de a le face singură. Ea a experimentat ambele variante și, așa cum zice, „meșterii nu-s toți meșteri și te mai lasă pe drum, dar e greu și să le știi sau să poți să le faci pe toate.”
Aduce în vedere și problema transportului și este de părere că e bine să ai mașină, deși ideal ar fi ca ambii parteneri să șofeze. Legat de magazinele din sat, spune că au prețurile la produse mai mari și uneori nu sunt chiar proaspete. Dacă îți dorești grădină mare și mult teren, continuă Claudia, este posibil să constați că e mult de cosit și vei avea prea multe fructe sau legume, pe care apoi va trebui să le conservi.
„Dacă ai animale (poate câteva găini, cățel, pisică), ai nevoie de un vecin de treabă care să le hrănească când pleci câteva zile de acasă”, continuă Claudia, nu fără a sublinia cât de important este să ai internet, atât pentru plata facturilor, cât și pentru diferite comenzi sau chiar munca de acasă.
Paul: „Munca nu se termină niciodată”
Paul Mureșan și partenerul său, Bursucu’ (Cristian Marcu), s-au mutat într-un sat aflat la 15 kilometri de Cluj-Napoca, în 2019. Ei se ocupă de tot ceea ce înseamnă renovare, curte și grădină. Paul a luat decizia mutării, deoarece nu mai suporta gălăgia orașului și nici impactul financiar pe care urbea îl avea asupra portofelului său. Pe de altă parte, Bursucu’ trăia deja la țară, în casa bunicilor, de vreo 15 ani.
„Din ce am povestit noi, am găsit că Bursucu’ a regretat mutatul la țară inițial, pentru că „nu-și făcuse plinul” de Cluj. Te poate lovi un FOMO dur când vezi că toată lumea e te miri unde și tu ești la sapă. Amu, personal eu aș vrea de o mie de ori să fiu la sapă, decât la nu știu ce festival, dar așa sunt eu”, povestește Paul.
Dacă vrei să te muți la sat, trebuie să ai în vedere și un aspect financiar, după cum zice tânărul. „În satele din România nu ai locuri de muncă ca în alte țări, cum ar fi dentistul satului, mecanicul satului etc. În Sălicea, spre exemplu, lumea ba lucrează de acasă, ba la primărie. Eu lucrez de acasă și atunci e posibil să-mi fac traiul aici”, explică el.
Paul precizează cum la țară munca se înmulțește constant, chiar dacă nu ai animale. Munca nu se termină niciodată, crede el, și chiar dacă ai construit bine, ceva se va strica și totul devine o muncă de mentenanță.
„Încă o chestie pe care am observat-o. Odată ce apare căldura, toate „strigă” – grădina, casa, plantele care trebuie strânse pentru ceai, livada care trebuie curățată etc. Și asta durează până vine frigul, pentru care te pregătești din martie”, adaugă el.
Ambii spun că nu prea știe ce-i aia izolare, pentru că absolut tot timpul este cineva la ei în vizită. „Oamenii fug un-doi de oraș când apucă și unde vin? La Bursucu’ și la Paul. Nici la oraș nu m-am văzut cu atâția oameni”, încheie el, nu fără să sublinieze că la țară nu-s mai mici cheltuielile, dar măcar banii îți intră în casă și nu-i dai pe chirii.
Citește aici despre mutarea lui Paul la sat.
Alexia: „Cred că trebuie să vrei pe bune să pleci”
Alexia Udriște și soțul ei, Cătălin, au luat decizia de a-și căuta o casă în toamna lui 2019, când spațiul din apartamentul lor de două camere din Berceni devenise prea mic pentru ei și fetița lor abia născută. Un credit și 52.000 de euro mai târziu, cei doi au devenit proprietarii unei locuințe dintr-un sat mic de lângă Giurgiu, la 20 de kilometri distanță de București.
Alexiei îi vine foarte greu să sfătuiască pe cineva să facă un pas atât de mare, deoarece i se pare o chestiune extrem de subiectivă. „Cred că, la fel ca în orice altă situație în care este vorba de decizii radicale, totul începe cu o listă! Respectiva listă ar presupune lucruri pro-mutat la țară și contra, pe care le poate identifica fiecare în funcție de stilul de viață și așteptări”, explică ea.
Alexia crede că trebuie să vrei pe bune să pleci, deoarece inconveniențele vor apărea și vor dispărea, ca în orice proces. „Ce mi se pare extrem de important este ca cel care pleacă să nu vrea să schimbe locul în care ajunge, pentru a i se potrivi lui, ci mai degrabă să încerce să se integreze și să facă bine în jurul lui – fiecare sat are ceva aparte și fiecare comunitate e diferită. Cred că dacă tu te simți „acasă” în colțul de lume găsit, dacă ești om cu vecinii și ei cu tine – restul vine de la sine”, susține ea.
Mai mult, nu simte că încurajările de genul „pleacă din oraș, mută-te la țară” sunt benefice, ci crede că este o decizie pe care fiecare trebuie să o ia, în clipa în care-și cunoaște bine limitele și cât greu poate duce.
Citește aici despre mutarea Alexiei la sat.
Emma: „Mașina îți permite să mergi oriunde”
Deia Emma a renunțat la viața din Barcelona și s-a mutat singură în România, într-un sat cu doar 50 de locuitori din județul Hunedoara, Panc-Săliște. Cu banii strânși în Spania, ea și-a cumpărat o casă cu 28.000 de euro, iar apoi s-a pus pe renovat. A făcut o listă de probleme pe care le-a întâmpinat odată ce s-a stabilit la sat, la care nu se gândise. Prima dintre ele – șoarecii.
„Șoarecii sunt o adevărată problemă atunci când casa e veche și stai la sat. Trebuie avută multă grijă la renovarea pereților și la orice găurică, cum ar fi cele pe unde intră țevile de la căldură sau apă. Mi-au intrat pe la țevi odată 15 șoareci, atâția am prins în capcane cu lipici. Eram căpiată, și cu bebe în casă”, povestește Emma. Tânăra spune și despre cât de important este să fie pusă plasă la toate geamurile și ușile.
„O altă problemă pot fi furnicile. Se scapă mai repede de ele, dar sunt tare deranjante atunci când intră în casă. Afară nu prea ai ce să faci cu acești mici dăunători. Poate o pisică, dar atâta vreme cât ești în câmp, ai animale sau vecini, vor exista șoareci”, adaugă ea.
Emma vorbește și despre utilitatea unui tractoraș, mai ales dacă-ți propui să muncești în grădină. Ea și-a luat unul mic, cu tot ce e nevoie după el – remorcă, plug și freză. Dar mai ai nevoie și de alte unelte utile – drujbă, motocositoare, mașină de tuns iarba etc.
Apropo de independență, tânăra vorbește și despre avantajul unei mașini, deoarece așa poți ajunge oriunde: „fară mașină nu aș sta aici, pentru că atunci chiar m-aș simți izolată.” Altfel, și-a creat tot confortul de la oraș la sat, fără să ducă lipsă de nimic.
Citește despre mutarea Emmei aici.
-
LIFE
De la oraș la sat: au renovat o fostă casă de vacanță de lângă Cluj, iar acum trăiesc permanent într-un concediu
-
LIFE
De la oraș la sat: s-au mutat la marginea unei păduri, unde își cresc o grădină bogată în legume, pomi și flori de toate soiurile
-
LIFE
De la oraș la sat: un tată și fiica lui au renovat o casă șubredă și o șură veche de 100 ani
-
Plante
8 pași pentru plantarea corectă a bambusului în ghiveci
De la tipul de ghiveci, la tipul de sol și la modul de fertilizare, toate contează.
-
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
Soluție de curățare a filtrelor de hotă cu bicarbonat. Cum faci asta singur, rapid și în siguranță
Se prepară simplu, iar efectul de curățare este garantat.