De la oraș la sat: a cumpărat cu 28.000 euro o casă tradițională în Hunedoara și a cheltuit dublu cu renovarea ei
publicat pe 16 iul. 2021Traiul la urban poate însemna adesea un ritm alert, poate fi gălăgios și poluat. Și mulți sunt cei care hotărăsc să renunțe la stilul ăsta de viață și se mută de la oraș la sat. Suntem curioși să aflăm poveștile oamenilor care au făcut acest pas și să descoperim de ce au luat această decizie, cât de greu sau ușor le-a fost și cum li s-a schimbat viața.
Toate aceste nevoi se încadrează într-un nou trend în creștere în rândul românilor, migrația de la oraș la sate. Datele de la Institutul Național de Statistică sunt cele care confirmă teoria, iar în 2017, peste 100 de mii de români au ales să facă acest pas, în timp ce doar 87.000 s-au mutat de la sate la oraşe în aceeaşi perioadă.
Continuăm seria De la oraș la sat cu povestea unei tinere care a căutat liniștea înapoi în țară, după ce 18 ani a călătorit prin toată Europa. La 27 de ani, Deia Emma a renunțat la viața din Barcelona și s-a mutat singură în România, într-un sat cu doar 50 de locuitori din județul Hunedoara, Panc-Săliște.
Cu banii strânși în Spania, ea și-a cumpărat o casă cu 28.000 de euro, iar apoi s-a pus pe renovat. La țară a cunoscut fericirea, dar și pe cel care avea să-i devină tatăl primului copil pe care îl așteaptă. Nu regretă nicio clipă decizia luată și nu s-ar mai muta niciodată într-un oraș mare.
Barcelona, oraș de vis, dar până la un punct: „Simțeam că nu las nimic în urma mea”
Emma s-a născut în Făget, județul Timiș, locul unde a copilărit și a terminat liceul. Când a împlinit 18 ani, a hotărât să plece din țară și prima oară a ajuns în Austria, unde a lucrat ca agent imobiliar. „Știam engleză și spaniolă și mi-a fost ușor să-mi găsesc acest loc de muncă, chiar dacă nu aveam nicio experiență”, povestește ea.
Viața a purtat-o apoi în Norvegia, Islanda, Franța, iar în cele din urmă, în 2014, a ajuns în Spania, țară unde s-a dedicat pasiunii sale, fotografia. A ajuns aici alături de fostul ei iubit, dar trei luni mai târziu s-au despărțit, iar ea a ales să meargă în Barcelona și să-și continue drumul singură, după patru ani de relație. Avea 24 de ani.
Experiența Barcelonei a trăit-o din plin, la vârsta potrivită. Și-a făcut mulți prieteni și a cunoscut tot felul de oameni care au îmbogățit-o spiritual, dar cu toate astea simțea că-i lipsește ceva. „Simțeam că nu las nimic în urma mea și că-mi pierd timpul alergând dintr-un metrou în altul. Viața mea era o rutină completă”, spune Emma.
Gândul de a-și cumpăra locul ei în România, așa cum a visat mereu, a devenit mai clar și s-a transformat în dorință, atunci când părinții ei s-au despărțit și a vrut să-i fie alături tatălui ei, care s-a trezit singur la 60 de ani. „Mama e mai tânără ca el cu 15 ani”, explică tânăra.
De la oraș la sat: căsuța perfectă, în satul pierdut între dealuri
Și-a dorit propria ei căsuță, aproape de familie, dar îndeajuns de îndepărtată, încât să aibă propria ei intimitate, fără a se trezi non-stop cu părinții în vizită. A început căutările pe o rază de 50 de kilometri în jurul Făgetului și a găsit locuința perfectă cu o curte plină de flori și verdeață, în Panc-Săliște.
„Satul e micuț și are aproximativ 50 de locuitori. E greu de găsit și pe GPS, pierdut între dealuri. Am semnal doar cu o anumită companie, asfalt abia de un an, dar faptul că am mașină mi-a dat posibilitatea să stau în munți”, spune tânăra.
A cumpărat de fapt două case, pentru că așa este organizată curtea la sat: „casa bună” și „casa unde stăteau proprietarii”. Practic, o casă de oaspeți și cea principală, ambele de 60 de metri pătrați. În prima are un dormitor cu baie și sufrageria, iar în cea de-a doua este bucătăria și încă un dormitor.
A cumpărat o casă cu 28.000 de euro și a investit dublu în renovări
Locuința a costat 28.000 de euro, dar Emma povestește că a dat dublu pe renovări și lucrurile adiționale pe care le voia. Banii pentru casă i-a strâns în Barcelona, deoarece, așa cum mărturisește, până atunci nu avea niciun plan să se așeze la casa ei, ci să viziteze cât mai multe țări și să cunoască oameni de la care are de învățat ceva. S-a folosit doar de ziduri, în rest a schimbat totul, de la acoperiș la curent.
Procesul renovării a fost o adevărată aventură, deoarece când s-a mutat era singură și i-a fost greu să comunice cu meșterii care erau toți bărbați. Muncitorii aveau tot felul de glume cu ea, pe care a ales să le ignore, dar și că i-au luat dublu de bani și au furat-o la materiale. Mai mult, erau zile în care veneau la timp, iar altele în care dispăreau complet pentru două-trei săptămâni, până când aveau din nou nevoie de bani.
Au lăsat-o cu lucruri neterminate și prost făcute, iar când le-a cerut explicații nu au vrut să-și asume nimic. „M-au lungit de mi-a ieșit păr alb în cap de stres. Sunt o persoană căreia îi e greu să zică nu sau să te judece la prima greșeală și atunci îmi era greu să mă cert cu ei pentru că trebuia să schimb modul în care eram învățată”, explică ea.
După aproape cinci luni, locuința a fost gata și Emma și-a început noua viață la sat. S-a ocupat singură de decorat, deoarece spune că se cunoaște foarte bine și știe ce-i place și ce nu. Au trecut aproape trei ani de atunci și în fiecare zi își confirmă că a făcut cea mai bună alegere.
„Casa mea e înconjurată de geamuri, iar soarele mă mângâie din orice cameră. Mi-am creat locușorul meu de vis. Am o curte imensă, de 3000 de metri pătrați, unde am plantat zmeură, coacăze și mure”, adaugă ea.
De la oraș la sat: „Plătesc doar curent și internetul aici”
În sat nu a fost băgată încă apă sau canalizare și crede că oamenii nu vor să plătească pentru ele, deoarece cu toții au fosă și apă din fântână. „Plătesc doar curentul și internetul aici, în jur de 100 de lei pe lună. Undeva la două luni, curentul poate ajunge la 250 de lei, dar niciodată mai mult. În Barcelona, numai chiria mă costa 1000 de euro pe lună”, adaugă viitoarea mămică.
În ceea ce-i privește pe oamenii din sat, Emma spune că a fost primită bine, deși la început au fost reticenți când au văzut o fată tânără care-și cumpăra o casă singură. Au ajuns să se cunoască, iar acum se înțeleg bine. Există un sentiment de comunitate și încearcă să-i ajute așa cum poate, la fel și ei. „De multe ori, îi duc în oraș sau le fac cumpărăturile, iar ei mă răsplătesc cu dulceață, cartofi sau ce au prin gospodărie”, completează ea.
„Îmi voi crește copilul într-un mediu cu aer curat și oameni simpli”
Emma este însărcinată și îl așteaptă pe primul ei copil. La țară s-a îndrăgostit de Bogdan, iubitul ei și viitorul tătic. Se cunoșteau din Făget și erau amici, iar într-o seară l-a invitat pe la ea, iar de atunci sunt împreună. Au o relație de aproape doi ani, iar acum se apucă de alte renovări, pentru a crea spațiul perfect pentru micuțul David Matei. „Sunt fericită că-mi voi crește băiatul departe de zgomotele mașinilor și de poluare. Aici va fi înconjurat de animăluțe, într-un mediu cu aer curat și oameni simpli”, adaugă Emma.
Tânăra are găini, rațe, iepuri și patru căței, așa că mare parte din zi și-o petrece în curte sau grădină, unde are mai mereu ceva de făcut. Are un tractor pe care și l-a luat pentru grădina de 3000 de metri pătrați unde are o plantație mare de zmeură, dar și mure, coacăze, cartofi roșii și alte legume. Încă și-a păstrat jobul din Barcelona, iar după ce termină munca de editare a pozelor, se pune să doarmă două ore. „Se cheamă siesta, obicei preluat din Spania”, explică Emma. Are posibilitatea de a merge zilnic în oraș, dar nu o face mai mult de două ori pe săptămână. Spune că nu-i este dor deloc de urbe și merge cu groază de fiecare dată, doar pentru cumpărături.
De la oraș la sat: „Să trăiești la țară îți dă ani din viață”
Odată mutată în Panc-Săliște, viața ei s-a schimbat total. Dacă înainte distracția însemna ieșiri și băute cu fetele în oraș, acum înseamnă timp petrecut cu familia la un grătar sau un ceaun, relaxare în hamac și balansoar, muncă pe câmp sau grija zilnică de animale. „Nu-mi este dor de viața din Barcelona, aici mi-am găsit cu adevărat locușorul meu de Rai”, spune ea. Înainte de pandemie, ajungea mai des în orașul spaniol cu munca, dar nu mai mult de două trei zile, pentru că i se făcea imediat dor de sat. „Să trăiești la sat îți dă ani de viață și te face să fii așa cum eram toți odată, mai buni și mai aproape de Dumnezeu”, completează ea.
Nu are sfaturi pentru cei care vor să facă acest pas al mutării de la oraș la viața de curte, pentru că înțelege că așteptările fiecăruia sunt diferite. Cu toate astea, este convinsă că oricine va avea parte aici de o viață liniștită și frumoasă, și nu va da greș cu decizia, dacă la asta visează. Crede cu tărie că din ce în ce mai mulți tineri vor face acest pas și povestește cum la ea în sat s-a mutat recent o familie tânără, alături de copii.
Emma spune că viitorul ei va fi superb și copilul pe care-l va naște va fi fericit și sănătos la sat. Adevărul este că nu-și prea face planuri de viitor, ci trăiește în prezent, unde se bucură de șansa de a trăi așa cum și-a dorit. „Natura este fantastică, iar țara noastră este o binecuvântare pentru cei care știu să se bucure de o simplă floare”, concluzionează ea.
Arată-ne cum e la tine acasă! Scrie-ne pe adresa de mail [email protected] și cineva din echipa noastră îți va răspunde cât de curând.
-
LIFE
De la oraș la sat: au renovat o fostă casă de vacanță de lângă Cluj, iar acum trăiesc permanent într-un concediu
-
LIFE
De la oraș la sat: s-au mutat la marginea unei păduri, unde își cresc o grădină bogată în legume, pomi și flori de toate soiurile
-
LIFE
De la oraș la sat: un tată și fiica lui au renovat o casă șubredă și o șură veche de 100 ani
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
Ce pericole pentru sănătate prezintă gândacii de canalizare și cum poți scăpa de ei
Curățenia temeinică e sfântă și la fel și sigilarea crăpăturilor și găurilor.
-
Grădină
Cele mai frumoase flori de toamnă pentru casa și grădina ta
Nimic nu se compară cu o grădină plină de flori în pesajul de toamnă.
-
DESIGN INTERIOR
Cum alegi culorile potrivite pentru dormitor, în funcție de spațiul disponibil. Combinații ideale de nuanțe
Culorile potrivite influențează felul în care percepi camera.