7 sfaturi de educație financiară care au funcționat pentru părinții noștri, dar nu și pentru mileniali sau gen Z
publicat pe 02 iun. 2021Există câteva sfaturi de educație financiară pe care le auzim constant, cum ar fi „Cheltuie mai puțin ca să poți strânge bani” sau „Cumpără o casă, nu sta în chirie”. Au fost la un moment dat valabile, dar nu mai funcționează și azi. Care sunt ele, de ce nu mai funcționează și ce poți face în schimb, detaliem mai jos.
Împreună cu Adrian Negrescu, consilier economic și manager la compania de consultanță financiară Frames am analizat și am dezbătut o parte dintre sfaturile de educație financiară care au funcționat pentru generația părinților și bunicilor noștri, dar nu și pentru noi, mileniali sau gen Z.
1. Ține banii la saltea sau la bancă
Banii trebuie să circule ca să aibă valoare și să aducă câștiguri. De aceea, poate cel mai important sfat financiar care nu mai este valabil în ziua de azi este acela potrivit căruia e bine să îți ții banii în depozit, la bancă.
„În condițiile în care dobânzile sunt negative, iar inflația este în creștere, practic dacă ții banii la bancă îi vei devaloriza și nu vei câștiga nimic de pe urma lor”, explică Adrian Negrescu. Consultantul economic recomandă să nu ții banii la saltea, ci să îți investești banii în acțiuni, în fonduri de investiții, în orice altă modalitate care să îți aducă un plus financiar, „care să depășească măcar nivelul inflației, care, acum, e între 3 și 4%”, subliniază Adrian Negrescu.
2. Un singur loc de muncă e suficient
Fals! În anul 2021 să ai un singur loc de muncă și să te concentrezi să ieși la pensie din acel loc nu funcționează. Ai nevoie mereu de bani pentru neprevăzut sau ai nevoie să îți valorifici aptitudinile ca să mai câștigi alți bani. Faptul că ai două sau mai multe surse de venit reprezintă noua normalitate.
„Să stai să aștepți salariul în fiecare lună înseamnă să trăiești în trecut și să fii o victimă de serviciu într-o economie în care inflația spulberă mult din puterea de cumpărare din prezent și din viitor. Încearcă să faci mai multe, siguranța unui singur loc de muncă nu este una acceptată și asigurată. Încearcă să găsești surse alternative de venit. Chiar și pe internet. Pentru că acest mediu îți permite azi să faci activități chiar din aria ta de expertiză”, arată Adrian Negrescu.
3. Mai bine cumperi o casă decât să stai în chirie
Cumperi o casă sau stai în chirie? Depinde. Depinde în ce stadiu al vieții ești. Căci dacă ești un tânăr cu o viață dinamică și cu un job flexibil, nu merită să cumperi o casă.
Dar dacă ți-ai format o familie, te gândești la viitor și te-ai hotărât să trăiești într-un oraș anume cel mai bine e să cumperi o casă. „Asta îți aduce un grad suplimentar de siguranță financiară și îți dă și impulsul de a construi pentru viitor”, menționează Adrian Negrescu.
Aici, consultantul financiar sfătuiește să fii atent în ce zonă cumperi casa, să verifici dacă locuința e racordată la utilități și dacă nivelul construcției e unul acceptabil. „Uită-te atent la ce semnezi pe partea de contracte, verifică stadiul construcției, asigură-te că prețul pe care îl plătești este unul bun pentru zona în care cumperi. Și verifică întotdeauna mai multe oferte”, mai spune Adrian Negrescu.
4. Trebuie să îți plătești datoriile înainte să faci economii
Poți și e chiar indicat să faci economii chiar și când ai datorii, cum ar fi un credit imobiliar, sau când când chiria îți consumă jumătate din salariu. Important e să păstrezi un echilibru între cele două, economii și de datorii, și să nu cheltui niciodată mai mult decât produci.
„E bine să îți asiguri un minim de trei salarii în cont pentru situații neprevăzute, astfel încât să poți să îți plătești ratele și alte cheltuieli care pot apărea. Realitatea zilelor noastre ne arată că nimic nu e sigur. Întotdeauna trebuie să fii pregătit pentru a face față cheltuielilor la care te-ai angajat. Așa că trebuie să existe un mix foarte clar între cheltuieli și economii”, zice Adrian Negrescu.
5. E greu să faci economii consistente doar din salariu
Când vrei să faci economii probabil te gândești că ar fi bine să ai sute de lei strânși peste noapte. În realitate poți începe să faci mai mulți bani cu doar câțiva lei, dacă cercetezi piața așa cum trebuie. De aceea, Adrian Negrescu spune că poți să investești bani ca să faci și mai mulți bani în fonduri de investiții, în acțiuni la bursă sau în titluri de stat.
Ce sunt titlurile de stat?
Titlurile de stat au rolul de a finanța datoria Statului Român. Din perspectiva unui investitor persoană fizică/juridică, titlurile de stat pot să fie privite ca alternativa de economisire la depozitele bancare și/sau fondurile de investiții. Riscurile asociate investiției în titluri de stat sunt foarte scăzute, aproape egale cu zero. De regulă, valoarea nominală a titlurilor de stat este de 5.000 sau 10.000 lei, 1.000 euro sau 2.000 dolari pentru cele în valută.
Sunt de două categorii:
-titluri de stat pe termen scurt: sunt titluri de stat pe care un investitor le cumpără la un preț mai mic decât valoare nominală, urmând că la scadență (6 luni, 9 luni, 1 an) să încaseze valoarea nominală, diferența dintre cele două valori reprezintă câștigul investiției;
-titlurile de stat pe termen mediu sau lung: sunt obligațiuni de stat cu o scadență de peste un an, vândute la valoarea nominală la care statul plătește anual o dobândă.
„Cea mai simplă metodă de a strânge bani și de a face banii să lucreze pentru tine este să investești în fonduri de investiții. Există multiple platforme care îți permit să pui de la 5 la 100 de lei. Indiferent de suma investită ea se adună într-un portofoliu care generează câștig.
Dacă ești genul mai prevăzător poți să investești în titluri de stat care îți asigură garanția că nu se vor deprecia și că o să ai câștiguri pe măsură. Poți să mai investești în acțiuni la bursă, dacă te pricepi. Dar sfatul meu este să mergi pe fondurile de investiții, singurele care îți asigură un mecanism simplu și eficient de a-ți economisi banii”, explică Adrian Negrescu.
6. Căsătoria îți poate rezolva problemele financiare
Un sfat pe care, poate, cei mai mulți dintre părinți îl oferă copiilor când pornesc pe drumul lor. Căsătoria ajută să rezolvi împreună cu partenerul tău o parte din probleme. Dar asta nu înseamnă că un salariu în plus în casă îți aduce numai venituri. „Înseamnă și cheltuieli în plus. De aceea, căsătoria trebuie privită mai mult din zona afectivă decât din zona financiară”, crede Adrian Negrescu.
7. Mașina îl face pe om
Să ai o mașină e un rău necesar. Dar nu îți cumpăra o mașină doar pentru că trebuie. Nu! Atunci când cumperi o mașină asigură-te de nevoile pe care acea mașină ți le poate împlini. Ca atunci când îți formezi o familie și ai nevoie să îți transporți copiii la școală. Pe de altă parte, gândește-te și la fiabilitatea mașinii și la prețul pe care îl plătești. Cu alte cuvinte, dacă merită investiția.
„Poți să faci alte lucruri cu banii tăi decât să îi dai pe o mașină care se depreciază cu cel puțin 20% din momentul în care ai cumpărat-o. Ajungi să îți blochezi banii în fața blocului, cum s-ar zice. Pentru că tu cumperi mașina, dar ea stă parcată așteptând să ai momente când să pleci”, încheie Adrian Negrescu.
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
Ce pericole pentru sănătate prezintă gândacii de canalizare și cum poți scăpa de ei
Curățenia temeinică e sfântă și la fel și sigilarea crăpăturilor și găurilor.
-
Grădină
Cele mai frumoase flori de toamnă pentru casa și grădina ta
Nimic nu se compară cu o grădină plină de flori în pesajul de toamnă.
-
DESIGN INTERIOR
Cum alegi culorile potrivite pentru dormitor, în funcție de spațiul disponibil. Combinații ideale de nuanțe
Culorile potrivite influențează felul în care percepi camera.