Multă lume se bucură de venirea toamnei, de dovlecii ei delicioși și mireasma de scorțișoară, culorile frunzelor și vremea mai răcoroasă. Dar dacă suferi de alergii, zilele de toamnă pot fi printre cele mai oribile din tot anul, din cauza simptomelor pe care le resimți: strănuturi, mâncărimi de ochi, nas înfundat, senzație de sufocare sau accese de tuse.
În România, ambrozia este una dintre cele mai invazive plante și e răspândită în aproape toate zonele, excepție fac dealurile înalte și munții, potrivit Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Cum ții alergenii de toamnă la distanță de casa ta
Dacă pentru ce se întâmplă afară e greu să ai controlul, măcar la tine acasă ar fi bine să ai un spațiu sigur, cu o expunere limitată la factorii care îți fac rău. Ca să reușești venim în ajutorul tău cu cinci sfaturi utile și foarte ușor de pus în practică.
1. Lasă-ți pantofii la ușă
Scoate-ți pantofii la ușă sau într-o zonă care nu are contact direct cu partea locuibilă, cum ar fi în garaj sau pe verandă, dacă stai la casă. Aduci în casă o cantitate mare de alergeni prin intermediul pantofilor.
2. Evită expunerea la ambrozie
Ambrozia produce o cantitate mare de polen, iar acesta conține multiple fragmente extrem de alergizante. O singură plantă matură poate elibera în atmosferă câteva miliarde de grăunciori de polen și până la 30.000 de semințe. Planta atinge perioada de maximă polenizare în lunile august – septembrie, şi se întinde până la finalul toamnei, potrivit Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Stai în casă atunci când e mult polen în aer. Asta înseamnă că între ora zece dimineața și patru după-amiază, plus zilele în care e o cantitate considerabilă de polen în aer și urmărește acest site care îți arată valoarea lui. Dacă vrei să faci un picnic alege seara și nu prânzul. Nu numai că îți minimizezi expunerea la ambrozie, dar previi și să aduci prea mult polen în casă prin haine și păr.
3. Fă duș înainte de somn
Fă duș seara. În loc să faci duș dimineața, încearcă atunci când ajungi acasă de la muncă, seara. Este important să păstrezi alergenii departe de patul în care dormi și să poți respira normal.
4. Ai grijă când aerisești
Atenție la ferestre. Chiar dacă e tentant să lași aerul răcoros să intre în casă, gândește-te că atunci când deschizi fereastra intră mai mult decât o briză. Poți să ții ferestrele închise în perioadele cu valoare ridicată de polen, cum ar fi între zece dimineața și patru după-amiaza.
5. Investește într-un purificator de aer
Gândește-te la soluții pe tot anul și pe termen lung. Sunt mai multe moduri prin care poți să controlezi cantitatea de alergeni din casă, chit că e sezonul ambroziei sau nu. Și dacă tu sau alți membri ai familiei suferiți de alergii, e cazul să găsiți soluții pentru controlul alergenilor ca să vă îmbunătățiți calitatea vieții. Poți face asta pe termen lung dacă investești într-un purificator de aer, minimalizezi uzul covoarelor și dacă alegi mobilă din piele.
-
Plante
8 pași pentru plantarea corectă a bambusului în ghiveci
De la tipul de ghiveci, la tipul de sol și la modul de fertilizare, toate contează.
-
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
Soluție de curățare a filtrelor de hotă cu bicarbonat. Cum faci asta singur, rapid și în siguranță
Se prepară simplu, iar efectul de curățare este garantat.