LIFE

Romanian Design Week 2025: 10 recomandări Lovedeco din programul festivalului – de la expoziții la ateliere pentru copii

publicat pe 15 mai 2025

    Vineri, 16 mai 2025, începe a 13-a ediție a Romanian Design Week. Un festival care se întinde până pe 25 mai și care te invită la expoziții, instalații urbane, la tururi prin studiouri de arhitectură și alte spații independente, la petreceri și workshop-uri de tot felul. Într-un soi de editor’s pick, am ales zece evenimente pe care ți le recomandăm. Avem câte puțin din fiecare, inclusiv pentru copii.

    Între 16 și 25 mai, Romanian Design Week se desfășoară în multiple locații din București. Spațiile-cheie sunt clădirea fostului restaurant CINA (Benjamin Franklin 10), parterul Galeriei Naționale a Muzeului Național de Artă al României (Calea Victoriei nr. 49–53) și Casa Fratelii, situată pe Strada Episcopiei, 9.

    Recomandări Lovedeco din cadrul Romanian Design Week 2025

    Pe lângă aceste spații cheie, vei avea acces la nenumărate case, ateliere, birouri, showroom-uri și străzi. Am căutat evenimente care au legătură cu design-ul interior, dar și cu relația noastră cu spațiile din jur. Avem o expoziție cu piese de mobilier care au fost expuse și în cele mai mari muzee ale lumii, dar și ateliere de reciclare creativă sau vizite ghidate prin case cu o lungă istorie.

    1. 25 Years of EVERART’s Story. Textures, Shapes, and Live Rhythms

    17 – 25 mai
    EVERART | Strada Scărișoara 8

    EVERART, o afacere de familie cu o tradiție de peste 25 de ani în producția de mobilier tapițat la comandă, sărbătorește un sfert de secol de producție și creație de mobilier tapițat personalizat. O seară petrecută în incinta fabricii Everart, ce dezvăluie procesul meticulos de producție, alături de ultimele modele și colecții de țesături pentru tapițerie, dar și pentru perdele și draperii.

    Evenimentul va avea DJ live, un moment de muzică live și un cocktail bar.

    2. A home of iconic design. COMMON HOUSE X URBAN VINTAGE

    18 – 21 mai
    Common House | Bulevardul Dacia 76, etaj 1

    Common House, un spațiu multidisciplinar de evenimente amenajat într-un monument istoric din 1934, colaborează cu Urban Vintage pentru a aduce publicului expoziția A HOME OF ICONIC DESIGN. Prezintă piese de mobilier premiate cu prestigiosul Compasso D’Oro și expuse în muzee precum MoMA (New York), Centre Pompidou (Paris) și Victoria & Albert Museum (Londra). Unele dintre aceste piese ajung pentru prima dată în România.

    Spațiul este completat și de o selecție de covoare personalizate și obiecte STOFF de la Vaalbara, precum și de plante de la PlantUp. Programul expoziției va include și un atelier susținut de designerul de interior Robert Catrina și tururi ghidate oferite de Urban Vintage & Common House.

    3. Desiring Neighbourhoods. Living Together, Learning from the Past, Imagining Tomorrow

    21 mai
    Urban Spaces | Strada Sfinții Voievozi 20-24

    Pornind de la intenția de bază a proiectului Urban Spaces — de a crea spații de locuit frumoase, care depășesc granițele apartamentului individual — se propune un experiment deschis, de o săptămână, despre viața în comunitate. Împreună cu vecinii și partenerii, publicul este invitat la un dialog comun, o explorare și o celebrare a modului în care trăim, proiectăm și ne dezvoltăm ca comunități urbane.

    Pe 21 mai, la ora 18:30, are loc o discuție publică & proiecție de film, găzduită de UrbanEye la Urban Spaces Sfinții Voievozi, alături de: Andrei Șerbescu, Cristian Corvin, Monica Sebestyen, Alexandra Trofin și alții. Panelul va explora rolul noilor dezvoltări urbane în conturarea micro-cartierelor, precum și impactul acestora asupra vieții individuale și asupra orașului. Pot spațiile comerciale și hibride de azi să umple golurile lăsate de retragerea spațiilor publice?

    4. Lemn Vechi și Nou. Mobilier upcycled La Centrală În Context

    21 – 23 mai
    RePlace.The Brunch Club | Strada Nicolae Paulescu 61

    La Centrala propune intervenții dedicate recuperării și transformării scaunelor vechi, în special a celor provenite din școli. Dat fiind faptul ca între 2001 și 2024, peste 800 de școli din România s-au închis, iar alte 4.000 au primit mobilier nou, cel vechi fiind adesea casat, demersul aduce în prim-plan importanța reutilizării materialelor recuperate în designul contemporan prin trei intervenții care se desfășoară pe parcursul celor 10 zile de festival de design românesc.

    În expoziția principală care va avea loc în clădirea fostului restaurant Cina, instalația „Balance”, semnată de Eliza Yokina pentru La Centrala, cheamă comunitatea creativă la acțiune. Arhitectă și exploratoare a granițelor dintre arhitectură, design interior, artă și educație, Eliza Yokina dezvoltă proiecte culturale, intervenții artistice, obiecte și spații care provoacă și reinterpretează disciplinele tradiționale.

    În zilele de 21-22 mai, Replace. The Brunch Club găzduiește pentru La Centrala o expoziție cu vânzare de scaune upcycled. Vor avea loc întâlniri și ateliere dedicate reciclării creative a deșeurilor voluminoase, mobilierul nefiind inclus ca fracție reciclabilă în sistemul național de management al deșeurilor.

    Pe 22 mai, atenția se mută către cei mici: copiii din București sunt invitați să creeze propriile scaune de artă în cadrul unui atelier dedicat, organizat în grădina cafenelei.

    5. Case pe bune, vin și detalii

    22 mai
    Prographic Architecture Studio | Calea Floreasca 141-143, etajul 2

    În cadrul Nopții Studiourilor de Arhitectură de la Romanian Design Week 2025, Prographic invită publicul la o seară relaxată despre arhitectura „pe bune”, cu discuții, schițe și, desigur, un pahar de vin. Sub titlul „Case pe bune, vin și detalii”, studioul își deschide ușa pentru studenți, tineri arhitecți și pasionați de design. Vor fi prezentate case unifamiliale și duplexuri, cu accent pe detalii și execuție impecabilă, în contextul în care arhitectul devine și dezvoltator. Vizitatorii vor putea vedea o mini-expo cu imagini, planuri și poze de șantier, vor savura vinuri bune și gustări inspirate de șantier și vor învăța despre erori, soluții reale și detalii de execuție. Evenimentul va oferi o înțelegere completă despre cum se transformă ideile în realitate și despre importanța fiecărui detaliu. Participanții vor putea discuta one-on-one cu echipa despre procesul de concretizare a unui proiect.

    6. Casa Roșie. Parcurs și transformare

    22 mai
    Ground Studio de Arhitectură | Strada Austrului 40

    Expoziția își propune familiarizarea publicului cu unul din proiectele în derulare ale biroului – adaptarea unui imobil interbelic la stilul de viață contemporan. Evenimentul va oferi o privire detaliată asupra casei, printr-o călătorie în timp – de la trecutul încărcat de obiecte, schițe din perioada interbelică și poze, la prezentul în plin șantier, respectiv viitorul ilustrat în planuri și randări de arhitectură. Totul se va desfășura chiar în interiorul clădirii, aflată în mijlocul acestui fascinant proces de reînnoire.

    7. HOUSE EUROPE!

    22 mai
    Grădina OAR | Strada Arthur Verona 19

    HOUSE EUROPE! este o inițiativă europeană care își propune să facă restaurarea și transformarea fondului construit existent mai ușoare și accesibile prin comparație cu demolarea și construcția clădirilor noi.

    În spațiul de pe strada Arthur Verona 19, OAR își propune să aibă o prezentare a acestei inițiative și o invitație la semnarea petiției, o dezbatere cu exemple de bună practică locale și internaționale, o proiecție de film, însoțite de 2 expoziții capsulă. Prima expoziție va fi o colecție de obiecte provenite din procese de restaurare, iar cea de-a doua o aducere împreună a proiectelor editoriale, de cercetare sau culturale finanțate din timbrul arhitecturii care fac referire la modele de bună practică pe aceeași temă.

    Ordinul Arhitecților din România și Grădina OAR vor fi gazde ale NSA, ca în fiecare an, propunând publicului și un tur ghidat prin Casa memorială Ion Mincu, care reprezintă și ea un exemplu pentru principiile HOUSE EUROPE!

    8. Acces Exterior

    22 – 25 mai, 17:00 – 22:00 | Ore de vizitare (program general)
    ISAF | Calea Giulesti 14, etaj 4

    Exterior Way In propune o întâlnire intimă cu orașul prin arta urbană din festivalul Artown, mutată acum într-un spațiu interior bucureștean. Intervențiile artistice realizate în edițiile trecute ale festivalului sunt aduse sub formă de paste-up-uri pe cealaltă parte a peretelui, extrase din contextul urban, creând un dialog nou despre cum ne evaluăm suprafețele – prin dimensiunea noastră de individ și prin spațiul locativ unde există formațiunea de artă. Din interior spre exterior. În cadrul evenimentului va avea loc și un talk cu artistic board-ul Artown Now despre evoluția artei urbane în România, urmat de un party dedicat comunității creative și iubitorilor de artă urbană.

    22 mai, 18:00 | Deschidere expoziție
    22 mai, 19:30 | Talk Artistic Board Artown Now
    22 mai, 21:00 | Party

    9. Cum influențează designul interior starea de bine

    24 mai
    Casa General Henri Cihoschi | Bulevardul Dacia 78

    Fiecare spaţiu în care trăim sau lucrăm ne influenţează profund emoţiile, energia şi chiar comportamentul. Fără să ne dăm seama, culorile, tipul de mobilier, tipul de lumină sau materialele pe care le atingem ne pot stimula creativitatea, ne pot induce relaxare sau, dimpotrivă, pot accentua starea de stres şi oboseală. Designul interior nu este doar o chestiune de funcţionalitate și estetică, ci şi o ştiinţă a armoniei dintre spaţiu şi psihologia umană.

    Studiile din domeniul neuroştiinţelor aplicate în design arată că modul în care percepem un spaţiu poate avea un impact direct asupra sistemului nostru nervos, afectându-ne concentrarea, nivelul de stres şi chiar calitatea relaţiilor noastre. Acest workshop este o incursiune în principiile fundamentale ale designului interior care susţin bunăstarea emoţională. Va fi explorat modul în care poate fi transformat un spaţiu astfel încât să susţină energia pozitivă, să stimuleze productivitatea, să ofere un refugiu de linişte şi confort.

    Participarea e cu plată.

    10. RDW Design Go @ Casa Mai

    24 – 25 mai
    Casa Mai | Strada doctor Nicolae Turnescu 1

    RDW Design Go @ Casa Mai reunește într-o casă istorică creatori ai industriilor creative care deschid studiourile lor prin design talks, workshopuri, expunere şi lansare de produs.

    Alexandra Mihailciuc, arhitect, scriitor şi om al patrimoniului, va conduce două tururi ghidate care vor descoperi istorii uitate și detalii arhitecturale, esențiale pentru înțelegerea fermecătorului cartier Cotroceni.

    BRÂU, ne provoacă să dăm o nouă viață pielii recuperate, transformând-o în portofele smart, asamblate fără cusături. Ceramista Sandra Berghianu expune o serie de vaze sculpturale și fragmente dintr-un proiect de mobilier colaborativ cu designerul Julien Hauchecorne, care îmbină estetica brutalistă cu formele organice. Iar Unen Studio aduce arta ceramicii mai aproape de public, printr-un workshop în care participanții vor modela și decora o farfurie organică.

    În plus, pop-up store-ul Casei Mai oferă o selecție de produse unice ale creatorilor casei, alături de poveşti din culisele procesului creativ.

     

    Mai multe detalii pe website, Facebook și Instagram.