LIFE

Ce am făcut acasă sau pentru casă în 2020 și ce rezoluții ne rămân pentru 2021

  Ai crede că restricțiile de circulație de la începutul lui 2020 ne-au făcut pe toți să vrem să evadăm din case. Pentru unii dintre noi, efectul a fost puțin invers: ne-am implicat mai mult în renovări și amenajări, astfel încât să ne simțim mai bine acasă. Iar pentru 2021, multe din rezoluții par să fie legate tot de spațiul de locuit.

  În ianuarie 2020 ne-am făcut cu toții planuri orientate spre o viață trăită în afara casei. Călătorii, festivaluri, sport – erau printre primele pe toate listele. Numai că la început de martie ne-am lovit de o carantină care ne-a închis pe mulți înăuntru, așa că n-am mai putut să ne ducem la bun sfârșit planurile.

  Dar chiar și-așa, ne-am făcut altele noi și ne-am orientat mai mult spre spațiul de locuit. Probabil ai simțit și tu nevoia să îți creezi acasă un spațiu de relaxare, iar pentru cei care locuiesc la bloc, asta a însemnat o reamenajare a balconului.

  Balcon DIY, finalizat de proprietari în patru săptămâni

  Ionuț Ileșoi, analist IT, și soția sa arhitectă, Andreea, și-au asumat un proiect destul de mare în perioada aceea: o redecorare realizată strict prin forțe proprii. Apartamentul lor din Cluj Napoca are un balcon deschis pe care îl foloseau vara pentru relaxare, iar iarna pentru depozitarea echipamentelor de snowboard. În 2020, și-au dorit să-i dea un look nou.

  balcon Cluj 22
  De la un balcon banal, Ionuț și Andreea au obținut un balcon care amintește de o ambarcațiune

  „Totul a pornit de la nevoia de a schimba geamurile foarte vechi și inestetice, apoi cum se întâmpla cam de fiecare dată cu designul la noi, o idee duce la alta și ne-am trezit cu o nouă cabină de marinar de pe un velier vechi”, povestește Ionuț.

  rezolutii 2021
  Toată munca s-a desfășurat în timpul carantinei

  Au început lucrul chiar din timpul carantinei, iar până în luna mai au reușit să finalizeze totul cu un buget de 2.000 euro, din care nu au plătit absolut deloc manopera, căci au făcut totul singuri. „Au fost cinci săptămâni de muncă aproape continuă, alternând între muncă singură și muncă asistată de cumnatul meu timp de două săptămâni”, își amintește.

  „Banii pe care i-am fi dat sigur pe concedii au mers acum în amenajări”, spune Ionuț

  Pandemia nu a părut să le pună bețe în roate, ci dimpotrivă. „Dintotdeauna ne-am dorit să amenajăm ce am amenajat anul ăsta, doar că banii pe care i-am fi dat sigur pe concedii au mers acum în amenajări”, explică Ionuț. În august 2020, el și Andreea au devenit părinți, așa că oricum călătoriile rămân o perioadă pe pauză. Așa că cel mai probabil își vor continua tradiția de a redecora ceva în casă o dată la câteva luni, chiar și în 2021.

  Din casă veche în casă nouă, tot în pandemie

  Evelyn Barascu și prietenul ei s-au mutat în aprilie, tot în perioada Stării de urgență și a restricțiilor de circulație. „A fost mai dificil de gestionat, dar m-a și ajutat foarte mult pentru că am avut, pe lângă job, un proiect drag de care să mă ocup”, explică Evelyn. Mai precis, amenajarea unui nou acasă.

  mutatul_în_timpul_pandemiei
  Toate lucrurile au fost organizate bine, pentru a le fi mai ușor de așezat în noul spațiu

  „Nu am făcut totul de la zero, ba chiar am așteptat o perioadă pentru a vedea cum mă înțeleg cu noul spațiu”, povestește. Apoi a făcut o listă cu lucrurile pe care își dorea să le schimbe și ea și prietenul ei s-au apucat de treabă. „Am învățat să dăm cu var, am schimbat două calorifere, corpurile de iluminat și am făcut mici reparații în balcon”, își amintește Evelyn. Da, balconul a devenit un adevărat laitmotiv al anului 2020.

  Și cum anul ce tocmai a trecut a fost unul petrecut mai mult în casă decât afară, Evelyn și-a propus ca în 2021 să facă și prima renovare majoră. „În plan sunt cele două băi care necesită o amenajare de la zero. Pentru asta încă economisesc și abia aștept să ne apucăm de treabă”, spune ea. Printre rezoluțiile pentru noul an, și-a propus să fie mai atentă cu bugetul, să economisească mai mult și să fie și mai organizată.

  „Adaptare”, cuvântul de ordine al arhitectului Vlad Savu pentru 2020

  Și pentru arhitectul Vlad Savu, unul dintre fondatorii biroului de design After Deco, 2020 a fost un an plin. Ce-i drept, cel mai important proiect de care s-a ocupat, Zen Casa, era pus pe hârtie din 2019, însă cert este că pandemia nu l-a împiedicat să se ocupe de el. „Nu știam că toate planificările vor fi date peste cap de acest eveniment neașteptat. Ne-a afectat din punct de vedere al deplasărilor în showroom-uri și magazine de bricolaj, ceea ce a condus inevitabil și la o decalare de două-trei luni”, explică Vlad.

  Zen Casa Comarnic - before and after - amenajare AfterDeco
  Casa în care Vlad Savu a cppilărit este acum casă de oaspeți

  Un lucru neașteptat a fost faptul că stocurile magazinelor de profil au avut de suferit. „Stocurile au început să scadă ușor-ușor, ceea ce a condus la necesitatea de a face anumite schimbări ale planurilor inițiale. Adaptare, acesta a fost cuvântul de ordine”, își amintește arhitectul.

  vopsea faianta rezolutii 2021
  Vlad a redecorat baia cu vopsea pentru faianță

  Pandemia l-a surprins și într-un mod plăcut în timpul lucrărilor. „Faptul că am fost carantinat mi-a oferit ocazia de a experimenta proiecte DIY, de la recondiționat mobila veche (vopsit, accesorizat), la zugrăvirea pereților sau la vopsirea plăcilor ceramice din băi”, povestește Vlad.

  Iar Zen Casa nu a fost singurul său proiect pe plan personal, căci el și prietena lui își plănuiseră de la începutul lui 2020 să reamenajeze și locuința. „Procesul de renovare a fost unul diferit. Atunci când te învârți în lumea designului de interior, alegerile sunt mai dificile când le iei tu pentru tine”, explică. Însă chiar dacă a avut de făcut câteva modificări la proiectul inițial, „la final a ieșit așa cum ne doream”, adaugă Vlad.

  Cât despre noul an, arhitectul și prietena lui spun că nu au mai prioritizat amenajarea casei în lista de rezoluții pe 2021, ci și-au pus doar o dorință: „să ne bucurăm de ea, pentru că nu prea am avut timp în 2020”.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Ce am făcut acasă sau pentru casă în 2020 și ce rezoluții ne rămân pentr...