Cum recunoști o casă în stil brâncovenesc și care e istoria acestui stil arhitectural românesc
publicat pe 31 iul. 2024Stilul brâncovenesc este unul dintre cele mai emblematice stiluri arhitecturale românești, denumit de altfel și ”primul stil românesc” și s-a dezvoltat cu precădere în timpul domniei lui Constantin Brâncoveanu (1688-1714). Îți povestesc azi despre particularitățile lui, ca de acum să poți recunoaște o casă în stil brâncovenesc.
Stilul s-a născut dintr-o nevoie a poporului român din acea perioadă, un popor aflat foarte mult timp sub exploatare turcească, care își căuta identitatea. Cu ajutorul meșterilor străini și al boierilor care au studiat în Italia sau la Constantinopol, Constantin Brâncoveanu a reușit să creeze un stil național coerent și grăitor prin îmbinarea elementelor specifice arhitecturii populare românești cu elemente orientale (bizantie și islamice) și elemente cu caracter renașcentist, baroc și gotic.
Atunci au apărut nenumărate lăcașe de cult, multe care pot fi vizitate și azi. Printre cele mai de seamă se numără Mănăstirea Hurezii – Horezu (1690-1693), Biserica Krețulescu – București (1722), biserica Stavropoleos- București (1724), sau biserica Fundenii Doamnei – Fundeni (1699).
Dezvoltarea construcţiilor civile este rezultatul acumulării puterii în mâinile boierimii, dar este şi răspunsul în faţa nevoilor acestora. Locuinţa lor nu trebuia să satisfacă doar rolul de adăpost, ci şi noile cerinţe legate de rolul şi locul omului în lume – o influenţă clară a Renaşterii. Noile construcţii nu mai aveau să poartă nume de case, ci de palate. Denumirea reflectă maiestuozitatea detaliilor şi a stilul de viaţă al boierilor şi, în acelaşi timp, amintește de arhitectura Italiei de nord.
1. Cum arată casa în stil brâncovenesc
Deși stilul brâncovenesc este o sinteză a mai multor elemente locale și internaționale, el este foarte ușor de recunoscut, definit prin elemente arhitecturale și decorațiuni foarte clare.
Volumetria. Palatele brâncovenești se remarcă prin masivitatea lor dată de soclul din piatră, dar și prin modul în care îmbină simplitatea cu elementele decorative. Volumul simplu, rectangular și finisajele discrete ale clădirii este completat de detalii precum forma ferestrelor sau a ușilor, sculpturi sau coloanele pridvoarelor. Deși masive și impunătoare, aceste construcții dispun în general de un parter unde locuiau slujitorii, și un etaj dedicat boierilor. Clădirile erau de asemenea dotate cu grupuri sanitare și aducții de apă pentru a oferi confortul de care era nevoie la vremea aceea.
Planimetrie simetrică. Ele sunt deseori rectangulare, și raționale, cu încăperi dispuse simetric pe ambele părți al unui ax central. Această simetrie se întâlnește și în modul în care e dispusă clădirea pe parcelă. În cazul clădirilor civile, poarta şi anexele gospodăreşti erau situate pe latura opusă a reşedinţei. Construcţiile religioase se află în centrul parcelei, cu restul clădirilor construite pe de-o parte şi de alta a axei est-vest.
Pridvorul deschis. Element preluat din arhitectura țărănească, el devine unul din elementele care caracterizează acest stil. Pridvorul crează o legătură între interior— arhitectură— și exterior— natura, loc unde sunt plasate și anumite monumente care pot fi admirate din casă. De asemenea, aceste pridvoare reprezintă un element decorativ pe fațadă, ele fiind completate de coloane și balustrade sculptate în piatră cu elemente vegetale și zoomorfe. Acest pridvor este însoțit de către o scară exterioară din piatră pentru a facilita accesul la grădini.
Loggiile. Inspirate din stilul renascentist și gotic, contribuie și ele la crearea și menținerea acestei legături cu exteriorul și cu natura.
Curțile interioare. S-a pus mare preț pe comunicarea dintre interior și exterior, iar curțile interioare înconjurate de portice susținute de coloane sculptate sunt un alt mod prin care se realizează asta, dar într-un cadru mai intim și ferit.
Coloanele. Un alt element definitoriu al stilului, ele joacă un rol important în crearea echilibrului în arhitectura brâncovenească. Coloanele din zidărie au fost schimbate cu unele mai subţiri, din piatră, ceea ce taie din masivitatea clădirii și dă impresia de zveltețe și eleganță. Fusul răsucit al coloanelor contribuie la menținerea acestei imagini.
Fereste și uși arcuite. Forma lor face trimitere la stilurile arhitecturale bizantine si islamice și reprezintă un alt element decorativ care îmbogățește atât fațada cât și identitatea acestui stil.
Detalii decorative bogate. Tematica decorației sunt în general de natură vegetală (frunze de acant, vrejuri, struguri, floarea soarelui, trandafiri etc), zoomorfe (păsări, şerpi, dragoni) sau chiar antropomorfe (sfinţi, îngeri). Detaliile sculptate în piatră au origine moldovenească. Motivele florale şi vegetale care apar deseori în picturi şi stucaturi sunt de origine orientală, iar colorarea fondurilor spre a le scoate în evidenţă sunt de inspiraţie turco-persană.
1.1 Trei modele superbe de case brâncovenești
Dacă vrei să planifici o excursie în țară, mai ales în sud, și vrei să vizitezi câteva bijuterii brâncovenești, îți recomand următoarele destinații.
Palatul Mogoşoaia (1698 – 1702). Este cel mai frumos palat construit în stil brâncovenesc și printrele singurele care a mai rămas în picioare. Poziționat în mijlocul unei curți mari dreptunghiulare, construcția cuprinde toate elementele specifice stilului. Spre fațada dinspre curte întâlnim pridvorul cu scara din piatră, iar pe fațada dinspre lac întâlnim loggia în stil venețian cu deschidere spre lac.
Palatul Potlogi (1698). Reședința de vară a domnitorului, palatul este construit pe baza aceleiași simetrii care caracterizează acest stil. Intrarea în palat se află în acelaşi ax ca poarta de intrare, şi se face printr-un foişor alipit faţadei. Loggia de pe faţada opusă era orientată spre grădină şi heleşteu (iazul cu pești). Din păcate, doar pivniţele, parterul şi o parte din zidurile de la etaj cu decoraţii de stuc au fost păstrate ca elemente originale ale construcţiei.
Casa cu scară brâncovenească. Casa este un proiect de restaurare și amenajare contemporan, în care proprietarii împreună cu arhitecții au redat magia acestei locuințe construite la 1946 și au reușit să pună în valoare scara în stil brâncovenesc, de altfel singurul element care a mai rămas în picioare din arhitectura veche. Proiectul îmbină cu iscusință elemente vechi și noi într-o amenajare elegantă și tare primitoare.
2. Cum poți decora într-un mod unic o casă brâncovenească
Dacă te afli printre norocoșii care locuiesc într-o astfel de clădire sau ai posibilitatea să deții un casă în stil brâncovenesc, este foarte important să recunoști elementele care o definesc, dar și cum să le pui în valoare și cum să le întreții.
Pardoseala
Pardoseala în astfel de locuințe istorice este fie din lemn masiv, piatră sau mozaic. În cazul în care pardoselile originale au rezistat în timp și se pot recupera, nu ezita să le repari și să le recondiționezi pentru a spori valoarea locuinței și a-i păstra identitatea.
Tâmplăria
Ele joacă un rol important în crearea identității stilului brâncovenesc. Restaurează tămplăria originală în cazul în care aceasta a rezistat. Dacă nu, refă ferestrele din lemn, pe stilul brâncovenesc, chiar dacă nu știi exact modelul folosit la casa ta. Sunt destule exemple încă în picioare din care te poți inspira. Nu alege tâmplăria PVC. Ea nu se potrivește cu stilul casei și va strica doar fațadele.
Perdele și covoare
În funcție de restul amenajării, poți opta pentru perdele din catifea în culori neutre, iar pentru covoare, poți alege covoare cu model popular care să reamintească de casele țărănești din care stilul brâncovenesc își trage inspirația.
Obiecte decorative
Nu aglomera casa cu orice fel de obiecte decorative doar ca să umplii spațiul și să pui în umbră stilul arhitectural. Acordă-ți timp s- alegi obiecte care comunică cu interiorul casei, opere de artă inedite, obiecte de iluminat aparte sau chiar mânerele de la uși și dulapuri. Nu e nevoie de foarte multe obiecte, ci doar de câteva pentru a crea o atmosferă elegantă.
Mobilierul brâncovenesc
Realizat din lemn masiv, acesta este ornamentat cu diferte decorațiuni, picturi sau sculpturi specifice perioadei. Dacă vrei să integrezi o asemenea piesă în casa ta, combin-o cu alte piese din lemn masiv, dar cu un design mai simplu, fără ornamente. Astfel te asiguri că scoți în evidență mobila în stil brâncovenesc și că o completează într-un mod armonios. Nu exagera în schimb cu piesele vechi. Ele sunt frumoase, dar dacă mobilez o cameră întreagă doar cu ele, poți obține o atmosferă apăsătoare, chiar sufocantă.
Sunt multe locuri, fie fizice sau online, de unde poți cumpăra mobilier în stil brâncovenesc. Dacă nu ești 100% sigură că este autentic, vorbește cu un specialist care să te ajute la identificarea lui.
În cazul de față se aplica sintagma ”less is more” sau ”mai mult cu mai puțin”. Atunci când ai de-a face cu case vechi sau case istorice, este important să le scoți în evidență, să nu le sufoci prin elemente de design prea moderne sau chiar să distrugi elemente specifice stilului. De aceea recomand ca restaurarea și proiectul de design să se facă în colaborare cu un specialist care cunoaște metode corespunzătoare de restaurare și de punere în valoare a arhitecturii.
Dacă ești curioasă să vezi cum se desfășoară o restaurare ca la carte, își recomand să urmărești proiectul Casei Ienăchiță din București, un proiect început și coordonat de arhitecta Eliza Yokina de la Asociația De-a Arhitectura.
Pentru bune practici în restaurare de mobilier, și nu numai, îți recomand să o urmărești pe Adela Chivărean de la The Wood Doctor pe contul ei de Instagram.
Dacă ești interesată să vezi alte bijurii arhitecturale ale României, fie aflate în stadiu de degradare sau readuse la viață într-un mod frumos și respectuos, atunci le poți urmări pe:
- Ana Rubeli pe contul ei de Instagram Aici a stat unde documentează atât arhitectura cât și oamenii din spatele arhitecturii.
- Maria Zavate pe pagina ei zavatos, unde arată cum și-a renovat apartamentul (o construcție veche de prin anii ‘20), dar și alte clădiri absolut spectaculoase, mereu însoțite de informații și comentarii interesante și povestite cu mult haz.
-
UTILE
La ce ajută aerisirea caloriferelor și la cât timp trebuie făcută
Dacă nu aerisești caloriferele, facturile vor fi mai mari.
-
Grădină
Când se acoperă trandafirii pentru a-i proteja în sezonul rece. Sfaturi pentru îngrijirea de iarnă
E un moment anume, de care trebuie să ții cont.
-
Sponsored
Cum să îți transformi pasiunea pentru design interior în business: „Primii 10 ani de arhitectură au fost o bătălie”
Arhitecta Alina Vîlcu ne-a povestit ce a învățat din experiența ei de 20 de ani în lumea businessului, în domeniul designului de interior.