Apartamente cu 2 camere

Cu doar 21.700 euro a transformat o fostă școală de șoferi într-un apartament demn de clădirea de secol XIX în care se află

    Cu o dorință arzătoare de a fi proprietarii unui apartament dintr-o clădire istorică, doi tineri au cumpărat spațiul unei foste școli de șoferi dintr-o clădire construită la 1880, în Arad. Nu mai fusese renovat de mult timp și era în stare de degradare, însă asta nu i-a descurajat. Viziunea lor a fost să investească în el și să îl transforme într-un loc care nu doar să onoreze istoria clădirii, ci și să se remarce între alte locuințe disponibile pentru închiriere, printr-un decor atemporal, cu o identitate bine definită.

    Apartamentul este poziționat central în Arad, într-o clădire „Belle Epoque” din secolul al XIX-lea. Parchetul original era intact în dormitor și living, iar tavanul cu o înălțime de aproape patru metri și geamurile mari, luminoase, dădeau un fler aparte spațiului, folosit înainte pentru o școală de șoferi. Nu mai fusese renovat de mult, instalația electrică și cea sanitară erau degradate iar apartamentul nu avea gaz. Proprietarii visau de mult să obțină un astfel de spațiu, iar când l-au descoperit, au apelat la designerul de interior Davina Sînjorz pentru a-l onora și a-l readuce la viață, astfel încât ulterior să îl poată închiria pentru șederi prelungite sau în regim hotelier, prin Airbnb.

    A renovat 55 metri pătrați în patru luni

    Designerul s-a apucat de treabă în aprilie 2022, cu buget și timp limitat la dispoziție. Proprietarii aveau de investit 20.000 euro și au fost impresionați de faptul că Davina a reușit să finalizeze totul până în luna august. Bugetul a fost depășit doar cu 1700 euro, astfel că au ajuns la un total de 21.700 euro investiți, cu manopera inclusă pentru renovarea spațiului de 55 metri pătrați, cu două camere.

    Davina a întâmpinat diverse provocări, însă a reușit să găsească soluții pentru a revitaliza frumusețea sa de altădată și a obține un apartament cald și primitor. „Unele detalii clasice au fost din păcate eliminate de proprietarii anteriori, dar după cȃteva studii făcute pe niște planuri mai vechi, am realizat ca în prima încăpere era inițial o frumoasă ușă glasvand care separa acea cameră de restul apartamentului”, își amintește designerul. Așa că a decis să proiecteze o nouă ușă glasvand în același stil clasic, din lemn, sticlă mată și feronerie aurie. Astfel, a creat un separeu care asigură un spațiu intim pentru dormitor și dressing.

    Designerul a făcut modificări și la nivelul compartimentării. Inițial, apartamentul nu avea o bucătărie funcțională: existau un living, un dormitor, o baie și un hol generos, segmentat, cu spațiu disponibil pentru bucătărie. „Un aspect important a fost funcționalitatea apartamentului: proiectarea unui spațiu locuibil care să ofere toate facilitățile necesare pentru a satisface nevoile unei persoane, totul în doar 55 metri pătrați”, explică Davina.

    Bucătăria a fost amenajată pe hol, într-un spațiu atipic

    amenajare bucatarie atipica cladire istorica
    Din cauza spațiului atipic și compartimentării specifice unui apartament dintr-o clădirre istorică, Davina a fost nevoită să amenajeze bucătăria în hol, la intrarea în casă

    Cu acest criteriu în minte, Davina a eliminat un perete care aproape că înjumătățea holul și izola intrarea de la baie printr-o ușă foarte mică. Apoi, pentru capătul holului și intrarea în living, a introdus niște bolte susținute de buiandrugii originali – grinzile așezate peste deschiderile ușilor. Iar tot în hol a amenajat și bucătăria, care a fost cea mai mare provocare a proiectului și din punct de vedere al costurilor, și al timpului, și al funcționalității, din cauza spațiului atipic.

    „Pereții avea nu erau drepți, avea o formă atipică iar aceasta trebuia proiectată într-o zonă total nefavorabilă, chiar la intrarea în locuință. Totuși, am reușit sa fac o bucătărie funcțională și ergonomică cu tot ce este necesar, de la mașină de spălat rufe incorporată, la mașină de spălat vase, chiuvetă, cuptor, plită, chiar și un corp unde este mascată centrala termică”, explică designerul.

    Mobilierul a fost gândit special pentru acest spațiu, fără corpuri suspendate, doar cu polițe pe care să fie expuse paharele, vesela, plantele și decorațiunile.

    O lustră vintage a inspirat conceptul amenajării

    În perioada proiectului, Davina a făcut o descoperire prețioasă la un târg, descoperire care a ajuns apoi să contureze conceptul întregii amenajări. „Pot spune că întreaga amenajare a pornit de la o lustră vintage pe care am găsit-o la un târg de vechituri. Această lustră (Semi Pendant) s-a dovedit a fi un original Claus Bonderup & Torsen Thorup Fog & Morup din anii 1960. Am curățat-o, le-am prezentat-o beneficiarilor și aceștia au fost extrem de încântați”, explică designerul.

    Corpul de iluminat, cumpărat cu câteva zeci de lei în ciuda faptului că valorează aproximativ 1000 euro, este suspendat deasupra mesei de dining care îi imită forma. „Scaunele sunt asemănătoare ca formă, dar diferite ca și material, ceea ce creează un contrast între materialele naturale, cum ar fi lemnul și ratanul, și materialele rigide, precum plexiglasul și metalul”, explică designerul.

    În zona de relaxare, canapeaua cumpărată de la IKEA este din piele ecologică și are un design specific anilor ’70, cu linii clare și simetrice. „În general, se poate observa un concept de forme rotunjite în majoritatea obiectelor folosite în proiect, asemănător stilului lui Verner Panton”, menționează Davina.

    Lumina naturală de afară este oglindită de interior, în dormitor

    Dormitorul este amenajat în alb, ceea ce în combinație cu tavanul vopsit într-un ton deschis de albastru amplifică lumina naturală care pătrunde prin ferestrele generoase. Pentru a imita cât mai bine ornamentele originale, designerul a decorat plafonul cu brâuri ornamentate, cornișă și rozetă.

    Cele două tablouri de pe peretele de deasupra patului sunt realizate de Davina, fiindcă îi place să ofere ceva personal fiecărui beneficiar și fiecărei locuințe. Iar lustra în formă de nor pufos oferă o senzație de plutire datorită contrastului cu tavanul și creează o atmosferă atât de relaxantă, încât această cameră a devenit preferata proprietarilor.

    amenajare baie alba
    Baia este amenajată în nuanțe deschise, fiindcă est mică și îi lipsește lumina naturală

    Pentru a nu încărca vizual baia, care este mică și neiluminată natural, designerul a folosit două tipuri de finisaje în nuanțe deschise: o faianță albă glazurată, texturată, și o gresie Terrazzo cu plăci mari și mate. „Oglinda rotunjită și aplica sferică leagă baia de restul apartamentului, creând o coeziune în design”, argumentează Davina.

    Tips&tricks pentru o amenajare armonioasă de la Davina Sînjorz:

    Un truc pe care obișnuiesc să îl folosesc în amenajări sunt plantele decorative, acestea completează întotdeauna spațiul, iar designul înseamnă atenție la detalii.

    Iluminatul potrivit poate transforma complet atmosfera unui spațiu. O iluminare insuficientă poate face ca un interior să pară plictisitor și obositor, de aceea este recomandat să adaugi mai multe surse de lumină pentru a crea o senzație de căldură și pentru a evidenția diferite zone ale camerei.

    Combinația de modele și texturi poate adăuga un plus de interes vizual într-un interior și poate contribui la crearea unei atmosfere personale. Este important, însă, să se păstreze un echilibru și să nu se folosească prea multe pentru a evita crearea unei senzații de dezordine și haos.

    Adaugă accesorii originale: piesele de decor originale din anii ’60 și ’70 sunt o modalitate excelentă de a adăuga un plus de autenticitate într-un interior mid-century modern. Poți căuta obiecte de decor vintage sau poți alege piese noi care imită stilul din acea perioadă, corpuri de iluminat, scaune, vaze sau obiecte decorative din sticlă.

    Îmi place să aleg piese geometrice, canapele cu linii drepte și pătrate, mese rotunde sau ovale și scaune cu contururi neconvenționale.

    Foto: Răzvan Nemțău

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    icon

    Cu doar 21.700 euro a transformat o fostă școală de șoferi într-un apartame...