LIFE

Vacanța din țară: cinci cabane în vârf de munte, numai bune de păstrat distanța socială

    În plină experiență Covid, turismul nu mai este la fel. Libertatea de mișcare este umbrită de restricțiile legate de distanțarea socială, felul în care călătorim se schimbă, așa că ne putem orienta spre destinații locale în care să ne relaxăm. Acum mergem în cabane din vârf de munte.

    În acest episod, am căutat locuri mai puțin accesibile și, prin urmare, cu o densitate mult mai scăzută de turiști în zilele fierbinți de vară: cabane din vârf de munte sau ridicate la o altitudine suficient de mare pentru a nu ajunge oricine acolo. Am ales doar două astfel de unități de cazare vechi și tradiționale, căci am dorit să descoperim și altele, mai noi și mai puțin știute.

    Te avertizăm că accesul la unele dintre aceste cabane de munte este direct proporțional cu forma ta fizică.

    Cabana Dochia

    Frumusețile Moldovei, observate de la altitudine

    Altitudine: 1.750 metri

    Situată în zona superioară a Masivului Ceahlău, cu vârful Toaca în apropiere, Dochia este ca un loc de pelerinaj pentru iubitorii de drumeții de munte, chemați aici de spectacolul apusului și răsăritului peste marea alpină. Ultimul este un fenomen natural care are loc frecvent în Ceahlău și se referă la marea de nori care acoperă văile, în timp ce la înălțimea la care este situată cabana este senin.

    Am redescoperit cabana Dochia anul acesta, în plină pandemie, după mulți ani, și am fost plăcut surprinsă de renovarea acesteia, de curățenia întâlnită în spațiile de cazare și de confortul pe care ți-l dă faptul că te poți bucura de apă caldă și căldură, noaptea, în vârf de munte.

    Cabana dispune de restaurant cu servire doar pe terasă, internet, băi comune și câteva camere cu băi proprii. Distanțarea socială se respectă foarte bine aici, băncile fiind prevăzute cu separatoare pentru delimitarea unui loc. Cu toate acestea, în weekend, terasa este deosebit de aglomerată, soluția pentru turiștii în căutare de liniște și intimitate fiind pajiștile din apropiere.
    La Dochia se poate ajunge după un traseu spectaculos prin Parcul Național Ceahlău, care poate dura între trei și șase ore, în funcție de locul de pornire.
    Preț: de la 50 RON/persoană/noapte.

    Observatoarele de faună Comisu

    Un proiect al unei fundații care luptă pentru conservarea Carpaților

    Altitudine: 1.600 metri

    Vorbim de două cabane de munte ecologice construite din lemn și de o alternativă la înălțime pentru cabanele mari și binecunoscute, dar și mult mai aglomerate. Amplasate într-o pajiște subalpină, în partea de sud-est a Munților Făgăraș, aceste observatoare care aparțin de Fundația Conservation Carpathia sunt nu doar o soluție inedită de cazare, dar și un loc perfect pentru cei pasionați de fauna montană și care doresc să observe animalele în habitatul lor natural. Te vei afla, oarecum, în sălbăticie, dar vei avea parte de aproape tot confortul civilizației moderne, pentru a te simți în siguranță.
    Aceste căsuțe din lemn cu design rustic pot găzdui până la șase persoane. Într-un observator se află patru paturi supraetajate, iar în celălalt, alte două.

    Printre facilitățile de cazare se numără așternuturi, saci de dormit, chicinetă, șemineu rustic, toaletă lângă cabană, cu duș solar, ferestre mari pentru vizionarea și fotografierea animalelor sălbatice, echipamente pentru observare faună (binoclu). Îți vor lipsi și nu prea wi-fi-ul, electricitatea și dușul tradițional.
    În preț sunt incluse transportul local 4×4, trei mese preparate cu ingrediente bio, ghid și trasee în natură personalizate.
    Preț: de la 150 euro/ persoană/noapte

    Observatorul de Faună Bunea

    Cabană fără electricitate, dar cu lumină alternativă

    Altitudine: 1.200 metri
    Tot parte a proiectului Fundației Conservation Carpathia, acest observator este o variantă premium a celui de mai sus, datorită facilităților și amplasamentului, cu vedere la lacul Pecineagu, la marginea golului alpin. Situată în inima munților Făgăraș, cabana rustică din lemn este extrem de confortabilă, cu paturi, bucătărie utilată complet, toaletă cu prosoape și articole pentru baie, șemineu, spațiu de luat masa, în care mâncarea este pregătită cu ingrediente locale, și echipament pentru observare faună, precum binoclu și telescop.

    Wi-fi-ul și electricitatea lipsesc și de aici. Observatorul de faună Bunea poate găzdui până la șase persoane, având două dormitoare, unul cu pat dublu, celălalt cu patru paturi supraetajate.
    La fel ca în cazul Observatoarelor Comisu, și la această cabană se poate ajunge după un traseu plăcut pe munte, de aproximativ două ore. Gazdele promit o destinație și o experiență atât de speciale, încât vei uita de neajunsul de a nu avea semnal la telefon.
    În preț sunt incluse transportul local 4×4, trei mese, ghid și trasee în natură personalizate.
    Preț: de la 200 euro/persoană/noapte

    Casa Maria

    O pensiune situată departe de lumea dezlănțuită

    Altitudine: 1.100 metri

    Se încadrează în categoria cabane la munte? Și da, și nu. Vorbim de o casă la înălțime, la propriu și la figurat. Ascunsă printre colinele Munților Vlădeasa, grupă a Munților Apuseni, această casă din satul clujean Lunca Vișagului oferă liniște și armonie în mijlocul naturii. E situată la aproximativ șase kilometri depărtare de barajul Drăgan-Floroiu și este accesibilă cu mașina.
    Casa dispune de zece camere de mărimi diferite, cu paturi matrimoniale și băi proprii. Pentru relaxare outdoor, există o terasă primitoare, șezlonguri și posibilitatea picnicurilor în natură.

    În livingul pensiunii, gazdele oferă nenumărate cărți, jocuri indoor, dar și un televizor pentru o seară de film. Sala de mese și bucătăria sunt dotate cu toate utilitățile necesare, printre care și un grătar, pentru ca tu să poți găti după pofta inimii. Este indicat să vii de acasă cu ingredientele dorite pentru prepararea mesei.
    Preț: 250 lei/camera dublă

    Cabana Postăvaru

    Cea mai veche și populară cabană din țară

    Altitudine: 1.604 metri
    Dacă te dai cu schiurile sau cu placa sau, pur și simplu, îți plac drumețiile prin zăpadă, n-ai cum să n-o știi. E cea mai populară cabană de pe un domeniu schiabil de la noi, atracția principală a pârtiei de la Poiana Brașov. Plină până la refuz în sezonul rece, cabana este mai puțin vizitată vara, iar acest lucru poate fi în avantajul ei, în aceste vremuri. Te poți bucura de o panoramă care-ți taie răsuflarea, păstrând distanța socială recomandată.
    Situată în Masivul Postăvaru, Vila Julius Romer – Postăvaru a fost înființată în anul 1883, ridicată de meșteri sași și unguri și este cel mai vechi adăpost montan din țară aflat în funcțiune.

    Cabana are o capacitate de găzduire de 100 de locuri în camere de 2-6 persoane, cu baie proprie sau comună, iar binecunoscutul restaurant cu preparate delicioase adună tot atâtea locuri la masă.
    Dacă nu ești apt pentru a urca pe munte până la cabană, e bine de știut că și-n lunile de vară există o telecabină/ gondolă care rulează pentru ca tu să ajungi rapid și confortabil la înălțime.
    Preț: de la 75 lei/persoană cu mic dejun inclus

    Foto: Facebook, paginile de internet ale cazărilor, Travlocals.com

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Vacanța din țară: cinci cabane în vârf de munte, numai bune de păstrat dis...