DESIGN INTERIOR

9 proiecte care te vor convinge că ai nevoie de o renovare sau reamenajare

    Indiferent despre ce tip de spațiu e vorba, fie că e garsonieră sau studio, apartament nou sau interbelic, ori o casă de dimensiuni generoase, renovarea sau reamenajarea unui spațiu este un proiect dificil ce presupune multă muncă și răbdare. 

    Dacă plănuiești să-ți transformi casa sau vrei doar să te inspiri, îți arătăm nouă dintre cele mai spectaculoase proiecte de Before&After despre care am scris pe Lovedeco, cu detalii despre mobilier, finisaje, buget și provocările cu care au venit la pachet.

     

    1. O casă de 165 metri pătrați din Corbeanca a fost redecorată în stil industrial

    Reamenajarea unei vile din Corbeanca, proiect semnat de arhitecta Anca Marinescu de la Simetrica Design, a durat șase luni și a costat aproape 70.000 de euro. Proprietarul și-a dorit o amenajare în stil industrial care să scoată în evidență arhitectura neobișnuită a casei – livingul are șase metri înălțime și comunică cu etajul – și încorporarea unor elemente de decor care să-i reflecte pasiunea pentru muzică.

    Casa este formată din living, dining, bucătărie, cameră de oaspeți, baie la parter, trei dormitoare și două băi la etaj. Totul a pornit de la schimbarea parțială a finisajelor, a instalației electrice și a obiectelor sanitare. Proprietarul și-a dorit să păstreze ușile originale și, pentru a crea o continuitate estetică, treptele și contratreptele scării inferioare au fost vopsite cu vopsea neagră. Livingul înalt a fost și el vopsit în negru cu o porțiune de perete placată cu piatră de culoare crem pentru contrast.

    Bucătăria completează livingul prin cromatica aleasă

    Tot în zona de zi, arhitecta a remodelat un stâlp de rezistență rotund, amplasat central, arhitectura fiind bazată pe linii drepte. Stâlpul are acum rol de delimitare între living și dining și suportă instalația electrică.

    Materialele predominante sunt metalul, pielea naturală, lemnul masiv, texturile de beton și cărămidă.

    O piesă statement în living este candelabrul metalic, cu linii geometrice, luat de la Extralighting. Atmosfera este mai caldă și elegantă datorită draperiilor crem din catifea, de la Zen Interior.

    Dining-ul include o zonă de bar integrată într-un ansamblu de mobilier care funcționează și ca mască pentru centrală, iar bucătăria completează zona de zi prin combinația alb-negru. 

    Dormitorul de oaspeți de la parter este simplu și funcțional, echipat cu o canapea extensibilă și mobilier lucrat pe comandă, peretele acoperit cu tapet cu accente industriale fiind un punct focal în încăpere. În dormitorul matrimonial se regăsesc detalii de decor care vorbesc despre pasiunea pentru muzică a proprietarului, iar mobilierul este, de fapt, strictul necesar. Acest dormitor are și un dressing și o baie proprie.

    Dormitorul copilului a fost gândit în așa manieră încât să permită un cumul de activități și să facă loc pasiunilor fetei, de la fotografie, la modelare în plastilină și desen. Deși este o cameră feminină și cu o notă jucăușă, aceasta păstrează linia industrială de design din amenajarea generală. A treia cameră de la etaj este dormitorul pentru oaspeți, mobilat cu o canapea și o măsuță de cafea. Tapetul în culori metalice, industriale, cu tema unei păduri dă personalitate încăperii. 

    În reamenajare au intrat și câteva intervenții la exteriorul case, cum ar fi reparațiile acoperișului.

    Tips&tricks pentru amenajare de la arhitecta Anca Marinescu

    1. Aspectul unor scări de interior din lemn masiv poate fi schimbat cu ușurință fie prin băițuire și lacuire, fie prin vopsire. Important este să respecți timpii de uscare recomandați de furnizor.
    2. Pentru o amenajare armonioasă și unitară folosește același tip de parchet într-un open space.
    3. Folosește un stâlp de rezistență astfel încât să devină un element util în amenajare – poți trage prin el instalația electrică și poți monta astfel o priză sau un întrerupător.

    Foto: Arthur Zinz

    2. Before&after: cum au extins bucătăria și livingul unui apartament de 50 metri pătrați

    living perete despartitor biblioteca
    În spatele etajerei cu rol de perete despărțitor era, înainte, o logie.

    Doi tineri, ea medic, el IT-ist, au renovat un apartament cu două camere situat în cartierul Domenii din București care părea o cauză pierdută la început. Cu ideile proprietarilor și ajutorul arhitecților de interior Andreea Dobrescu și Vlad Stănescu de la Smart Habitat lucrurile au început însă să prindă contur, iar apartamentul a beneficiat de un makeover fabulos. 

    Proprietarii și-au dorit să pună accentul pe funcționalitate în amenajare – au vrut, de exemplu, un home office, un spațiu dedicat depozitării băuturilor, o zonă de luat masa în bucătărie și un dressing generos în living.

    Spațiul de 50 de metri pătrați avea și o logie închisă conectată la living și bucătărie, însă separată de ele prin pereți. Apartamentul semidecomandat avea și o debara în holul de la intrare, o bucătărie mică și îngustă, un living prin care se făcea trecerea spre dormitor și un hol mic în zona băii, unde se afla a doua debara.

    Cum apartamentul din anii 1960 se afla într-o stare deplorabilă, spun arhitecții, amenajarea a fost gândită de la zero. Instalațiile au fost înlocuite, iar prima inițiativă a Andreei și a lui Vlad a fost să gândească recompartimentarea spațiului și să fructifice spațiul suplimentar oferit de logie, care a fost folosit pentru a mări bucătăria și livingul. 

    Cum a fost folosită logia în redimensionarea spațiilor de zi

    Jumătatea de logie conectată la bucătărie a devenit o zonă de luat masa, loc integrat în zona în care înainte exista un parapet care a fost eliminat în timpul lucrărilor. Pe peretele opus mobilierului de bucătărie a fost aplicată vopsea specială neagră care transformă suprafața într-una pe care se poate scrie cu cretă și a fost montat un tablou cu licheni stabilizați. În jumătatea de logie conectată la living se află acum o zonă de lucru cu birou. 

    Tot în locul fostei logii, în jumătatea conectată livingului, este acum și un mic birou, pe care proprietarii și l-au dorit pentru a putea lucra de acasă. Iar pereții sunt riflaje din PAL, într-o nuanță neutră care contrastează cu nuanța de vopsea aplicată în zona canapelei.

    În living a fost gândit un dressing generos, pe tot peretele, și un extra spațiu de depozitare dispus de-a lungul pereților care mascheză caloriferul.

    Dormitorul cuplului a fost inspirat din atmosfera serenă a mării, dovadă fiind tapetul din fața patului.

    În bucătăria lungă și îngustă, pentru optimizarea spațiului, designerii au pus mobilierul în linie, iar electrocasnicele au fost încorporate și mascate pentru a păstra unitatea vizuală și pentru a face spațiul să pară mai mare.

    Deși întreaga amenajare este atent gândită, cu artificii inedite de decor, camera cu cel mai mare impact stilistic este, fără îndoială, dormitorul capitonat ca un cocon, cu un vibe liniștit și relaxant. Cele 120 de perne folosite în acoperirea pereților și tavanului au fost cumpărate de la IKEA, prinse cu velcro, pentru a putea fi ușor îndepărtate și curățate, și plasate la locul lor.

    Corina și Alex și-au pus amprenta în apartament și prin proiectele DIY. Alex a montat singur cărămizile pe perete, folosind o tehnică de montaj care face peretele să pară tasat, iar cărămizile ca și cum ar fi sparte. Tot el a lucrat la peretele cu aspect de beton nefinisat din dormitor. La faianța din bucătărie cei doi au desenat marginile cu markerul și au vopsit toate caloriferele din casă.

    Tips&tricks pentru amenajare de la designeri

    1. Îmbinarea mai multor finisaje pentru pereți poate da un aspect wow amenajării.
    2. Folosirea acelorași finisaje în majoritatea încăperilor, un exemplu fiind pardoseala, dau continutate amenajării, care pare astfel mai fluidă și coerentă. 
    3. Folosirea culorilor tari, inclusiv pe tavan, nu închid neapărat camera, ci îi dau profunzime. Am delimitat tavanul colorat de pereții albi cu profile decorative.
    4. Am ales ca în loc de uși standard, am folosit uși lamelare.

    Foto: Vlad Crețeanu

    5. Before&after: cum a fost rezolvată problema fragmentării spațiului într-un apartament de 126 de metri pătrați

    Un cuplu tânăr, pasionat de călătorii, a cumpărat în 2020 un apartament de trei camere cu o suprafață de 126 de metri pătrați finisat de vechiul proprietar dar, pentru că amenajarea nu se potrivea deloc cu stilul lor, au apelat la ajutorul arhitectei Andra Bica de la Kanso Design

    Renovarea a început în 2020, lucrările au durat un an și cinci luni fiind întârziate de pandemie, iar aproape toate piesele au fost lucrate pe comandă sau importate din alte țări. Spațiul, împărțit într-un living cu bucătărie open space, un dormitor, birou, dressing și două băi a căpătat însă o nouă identitate, în care proprietarii se regăsesc.

    Amenajarea apartamentului este minimalistă, dominată de alb. Zona de zi, cu living și bucătărie, se continuă printr-o alveolă care găzduiește zona de dining, unde inițial se afla bucătăria. În amenajarea inițială, nu exista o zonă de hol marcată, așa că arhitecta a creat una prin corpurile de mobilier care compun bucătăria și care, în același timp, delimitează și un lobby de acces. În plus, peretele de mobilă maximizează spațiile de depozitare ale bucătăriei.

    În dormitorul matrimonial, Andra a folosit tema liniilor curbe, care creează impresia de spațiu continuu, și a folosit ca elemente vizuale de impact piese customizate din metal, ce apar în diferite locuri: lampa care se continuă în noptieră, măsuța de machiaj, rafturile pentru cărți.

    Baia matrimonială are o zonă accent prin fototapetul cu forme geometrice curbe, care îl conectează cu restul amenajării.

    Tips&tricks pentru amenajare de la Andra Bica

    1. Fiecare spațiu are particularitățile sale. De cele mai multe ori, dezavantajele se pot transforma în avantaje. În cazul de față, aveam un apartament înalt, care în anumite zone părea chiar disproporționat. De asemenea, acesta era puternic segmentat de elementele structurale. Înălțimea spațiului ne-a permis ca în anumite zone să înglobăm grinzile într-un plafon fals. Efectul astfel obținut a fost în primul rând de unitate vizuală, dar totodată a ajutat la o zonificare a funcțiunilor din zona de zi.
    2. Less is more. Caută să ajungi la o unitate vizuală prin spații cât mai curate și mai puțin aglomerate.

    Foto: Arthur Țintu

    6. Întreaga amenajare a fost contruită în jurul profilelor decorative de pe pereți

    Profilele decorative din camerele principale, living și dormitor, au fost punctul de plecare în amenajarea unui apartament de două camere cu o dimensiune de 50 de metri pătrați. Costul amenajării, care a durat șase luni, a fost de aproximativ 25.000 de euro, în anul 2019. De proiect s-a ocupat arhitectul Ștefan Bugalete, care a renovat mai întâi spațiul prin decopertarea tuturor finisajelor vechi, prin schimbarea instalațiilor și prin închiderea balconului. 

    Includerea profilelor decorative și a culorilor vii a fost un must pentru Ruxandra, proprietara apartamentului, așa că Ștefan a ales să îmbrace trei pereți din living în ancadramente de polimer și să folosească culoarea în care sunt vopsite, bej, și pe tavan. Chenarele au fost montate până la înălțimea ușii, iar Ștefan a lăsat o porțiune de 20 centimetri albă între ele și tavan.

    Pardoseala este închisă la culoare, ceea ce creează un contrast elegant, iar canapeaua tapițată cu catifea galben-muștar, luată de la mobilier1.ro, a devenit punctul vizual central din cameră. 

    Bucătăria include mobilier pe o singură linie, iar fronturile gri deschis contrastează plăcut cu placajul din faianță tip subway albă, montată în zig zag și iluminată de o bandă de LED. Pe peretele opus se află zona de dining, amenajată cu o masă rotundă neagră și scaune iluminate printr-un corp suspendat – o sferă din sticlă fumurie.

    Și în dormitor, trei dintre pereți sunt decorați cu chenare din duropolimer, iar lavabila este în aceeași nuanță ca cea din living, un bej plăcut, ce își închide sau deschide nuanța în funcție de lumina din încăpere. În baia cu duș cu scurgere în pardoseală a fost folosită aceeași faianță tip subway din bucătărie, de data aceasta într-o nuanță de gri cald, iar pardoseala este acoperită cu gresie cu model patchwork. 

    Before and after renovare apartament Iasi - arh. Stefan Bugalete (4)
    Baia, în timpul amenajării și după.

    Tips&tricks pentru amenajare de la arhitect

    1. Un sfat pentru cei care renovează: Fii pregătit, vor apărea surprize pe parcurs. De cele mai multe ori, planul inițial poate fi schimbat în funcție de ceea ce descoperi în timpul renovării, așa că e bine să ai un grad de flexibilitate.
    2. Un sfat de montaj pentru profilele decorative: Chiar dacă sunt un element de decor clasic, profilele decorative sunt potrivite și pentru interioarele moderne atunci când vrem un spațiu mai elegant. Foarte importantă la montarea lor este poziționarea cu ajutorul laserului. Este obligatoriu ca liniile profilelor să fie drepte, altfel riscăm să facem dintr-un interior premium unul cu aspect ieftin.

    Foto: Cristian Istrate

    7. În 5 luni au amenajat un apartament de 43 metri pătrați care nu mai fusese renovat din anii ‘60

    Amenajare living apartament modern - arh. Andrada_Toader_Pasti (1)
    Oglinda creează un spațiu vizual mai mare în zona de luat masa.

    Un apartament din cartierul Primăverii cu două camere și o suprafață utilă de numai 43 de metri pătrați, plus un balcon de 1,70 metri pătrați, a căpătat un look vesel, personalizat în anul 2021. Proprietarii au renovat apartamentul care nu mai fusese renovat din anii ‘60 cu ajutorul arhitectei Andrada Toader-Pasti, care a rămas încă de la prima vizită impresionată de lumina abundentă din apartament și de priveliștea de la geamul din dormitor: coroana unui copac și cerul. 

    Amenajare dormitor apartament modern perdele verzi - arh. Andrada_Toader_Pasti (3)
    Dormitorul este conectat cu natura prin tabloul amplasat pe peretele lateral al patului.

    Astfel, inspirația în amenajare a devenit conceptul clădirilor verzi și al designului biofilic, care presupune integrarea cât mai multor elemente naturale în interior, pentru a răspunde nevoii noastre de contact cu natura.

    În lucrările de renovare au fost investiți 10.000-13.000 de euro, având în vedere starea apartamentului. Instalațiile au fost schimbate, s-au gândit soluții de trasee ascunse, dar costurile nu au însemnat doar manoperă și finisaje, ci și consultanță tehnică, proiectare și punere în funcțiune a instalației pe gaz – pentru care a fost necesară autorizație.

    Nu au putut păstra nimic din vechea amenajare, iar un aspect de reținut este, potrivit Andradei, faptul că în cazul renovărilor de apartamente vechi se pot ivi multe surprize în șantier.

    Lucrurile au devenit însă mai plăcute și puțin stresante când au ajuns la amenajare, care are un aer retro, în special în bucătărie și în baie, unde s-a optat pentru finisaje care să evoce o legătură cu trecutul, să nu fie opulente și care să nu se demodeze cu ușurință. În același timp, amenajarea are un caracter vesel, contemporan.

    Baia și bucătăria au suprafețe foarte mici, așadar spațiile de depozitare și amplasarea obiectelor sanitare și de mobilier au fost problematice. Andrada a ales un vas de WC cu rezervor încastrat și a înlocuit cada cu un duș walk-in la același nivel cu pardoseala, fără bordură sau treaptă.

    În cei doar 5,60 metri pătrați ai bucătăriei, a optimizat spațiul astfel încât să integreze toate cele necesare, cum ar fi electrocasnicele, inclusiv mașina de spălat vase, mașina de spălat rufe cu uscător, cuptorul montat la nivelul blatului și frigiderul, toate încorporate în mobilier.

    În living, Andrada a urmărit să integreze scaunele verde-smarald alese de proprietară, pentru care a propus o masă rotundă, set-up care face încăperea mai primitoare, iar pentru șezut confortabil au ales o canapea extensibilă.

    În dormitor, piesele de rezistență sunt tablourile realizate de arhitecta Dona Tonka, care se regăsesc și în living și care ilustrează tema propusă de Andrada: „frunze din specii de copaci din România, desen de linie cu pete de culoare adecvate cu cromatica spațiului”.

    Costurile totale de amenajare s-au ridicat la 30.000 de euro.

    Tips & tricks pentru amenajare de la arhitectă

    1. Detalii care înveselesc: În acest apartament, am adăugat mult mai multă culoare decât de obicei, a fost un experiment cu scopul de a obține un interior cu personalitate și „bună-dispoziție”. Nu este un apartament neutru, fie îl iubești, fie nu e pentru tine. Agățătoarele de cuier din hol au formă de păsări, tablourile și geometria noptierelor sunt elemente noi de decor, pe care nu le-am mai folosit până acum, și care vin în completarea intenției de mai sus.
    2. Trucuri de „biofilic design”: Pentru punerea în valoare a legăturii cu exteriorul, am folosit tablouri inspirate de natură în living și dormitor.
    3. Baie care pare mai mare: În baie, oglinda mare și dușul walk-in cu paravan de sticlă creează senzația de spațiu mai amplu.

    Foto: arh. Moise Bogdan

    8. A costat 17.000 euro să renoveze o garsonieră, de la schimbarea instalațiilor până la decorațiuni

    O garsonieră dintr-un bloc construit în 1994, un spațiu uitat de vreme, dar cu potențialul de a deveni un cămin confortabil și stylish a ajuns în mâinile Ancăi Marinescu de la Simetrica Design, în 2020. 

    După șase luni de șantier și 17.000 de euro, tânăra proprietară s-a mutat într-o locuință nou-nouță, amenajată într-un stil nordic, cu influențe Memphis regăsite în culorile fresh și liniile geometrice. 

    Garsoniera, situată în centrul Bucureștiului, în zona Unirii, a fost renovată de la zero. După decopertare și debarasarea de materialele înlăturate a urmat partea electrică și cea de îndreptare și nivelare a pereților, pregătiți corespunzător pentru materialele premium cu care s-a lucrat.

    „Proprietara avea nevoie de o zonă de dormit, una de birou, una de depozitare și una de media, și totul într-o singură cameră. A fost puțin dificil, dar am încercat mai multe variante de mobilare și în final am ajuns la cea mai potrivită soluție”, expilcă Anca.

    Mobilierul este o combinație de piese la comandă și mici elemente de serie. Patul e de la Mobexpert, iar noptierele sunt de la Jysk. Tapetul, brand Tecnografica, scoate în evidență zona de dormit și îi dă farmec. Dressingul este foarte încăpător, dar totodată nu ocupă vizual foarte mult spațiu, iar zona de birou, compusă din masă de lucru și bibliotecă/zonă media, este colorată diafan.

    Pereții bucătăriei sunt finisați parțial cu lavabilă, parțial placați cu faianță cu textură de marmură de Carrara, iar mobila este un joc de alb, albastru-gri și textură de lemn. Și în baie Anca s-a jucat cu texturile și culorile. 

    Tips&tricks pentru amenajare de la arhitectă

    1. Respectă timpul alocat pentru un proiect de amenajare. Nu te grăbi la niciun capitol și vei ieși mai câștigat pe termen lung.
    2. Folosește măcar una-două piese de design chiar dacă ai un buget mic. Ele fac diferența între o amenajare banală și una originală.
    3. Susține producția locală și încurajează designerii români de produs. Vei descoperi adevărați artiști și lucrări cu personalitate.
    4. Mixează texturi și culori. Sunt acele elemente care dau dinamism și energie unui spațiu, fie el living, bucătărie sau baie.

    Foto: prin Simetrica Design

    9. Inserții contemporane într-un apartament din anii ‘20 în care a păstrat cele mai importante elemente originare

    Arhitecta Andra Bica a cumpărat un apartament interbelic de 120 metri pătrați, cu planul de a-l trata ca pe o investiție: îl renovează, îl amenajează și îl vinde. 

    Apartamentul are trei camere și o suprafață utilă de 120 de metri pătrați. Acesta se întinde pe întreg etajul doi al unei clădiri construite în perioada interbelică, iar Andra Bica, arhitectă de interior și fondatoare Kanso Design, a hotărât de la început să nu se atașeze emoțional de bijuteria interbelică.

    Andra a vrut să onoreze stilul apartamentului, care nu fusese niciodată renovat de vechii proprietari, așa că a păstrat toate elementele care puteau fi recondiționate, de la uși, pardoseală, la profilele decorative de pe tavan și calorifere. 

    După evacuarea lucrurilor vechilor proprietari a început munca propriu zisă – au fost date jos toate finisajele vechi până la cărămidă, inclusiv plafoanele, apoi au fost refăcute, căci era necesar, instalațiile electrice și sanitare. 

    Procesul de renovare a început în 2019 și a durat opt luni, pentru etapizarea investiției. Bugetul inițial a fost de 40.000 de euro, însă a fost depășit cu mult din cauza problemelor neprevăzute, specifice clădirilor vechi: recondiționarea tâmplăriei, descoperirea unor infiltrații ascunse, chiar și acoperișul, apartamentul aflându-se la ultimul etaj, iar deasupra lui un pod. 

    Renovarea și amenajarea băii au presupus multă muncă din cauza că pereții nu au fost drepți, iar forma încăperii era una atipică. În plus, montarea unor baterii îngropate și a unor corpuri de mobilier suspendate în pereții de cărămidă vechi de 100 de ani este o sarcină extrem de dificilă.

    Dormitorul are, grație detaliilor originale, un aspect vintage, însă dorința Andrei a fost ca designul general al apartamentului să fie unul minimal, neutru, pentru a putea fi ușor de personalizat de noii proprietari. A vrut însă să scoată în evidență bucătăria, așa că a amenajat-o funcțional și atractiv.

    Amenajarea este una aerisită, cu un aer atemporal și accente vintage și retro grație elementelor vechi care au fost restaurate și reintegrate în amenajare. 

    Tips&tricks de la arhitectă

    1. Păstrează cât mai multe elemente de epocă. Avantajul unui apartament interbelic sau a oricărei clădiri istorice este că găsești piese și elemente de lemn, originare, pe care le poți readuce la viață. Sfatul meu e să le păstrezi și recondiționezi, pentru că nu sunt replicabile și oferă un aer distins spațiului. Ele vor crește valoarea investiției, pentru că reprezintă piese unicat care diferențiază imobilul de altele asemănătoare.
    2. Investește strategic. Dacă renovezi un apartament pentru a-l vinde, nu face totul la minim, chiar dacă probabil vrei să scoți profitul maxim cu minimul de investiție. Anumite detalii merită banii pentru că fac diferența și cântăresc în alegerea viitorului proprietar. Aici, de exemplu, am investit în întrerupătoare vintage, am păstrat ușile, am recondiționat tot ce s-a putut, pentru a obține un spațiu cât mai distins.

    Foto: Sebastian Moise

    Bugetul total a fost de 30.000 euro, iar mai bine de jumătate din sumă a fost folosită pentru lucrări de demolare, de decopertare a pereților, de desființare a sobelor și de evacuare a molozului, pentru refacerea tuturor instalațiilor și manopera pentru zugrăveli, finisajele noi și obiectele sanitare.

    Tips&Tricks pentru amenajare de la arhitecți

    1. Gândește-te la cum vrei să dispui prizele, corpurile de iluminat și obiectele sanitare după ce ai planul mobilării gata. Astfel, vei ști care sunt locurile potrivite pentru fiecare element în parte și nu riști să poziționezi o priză în spatele unui corp de mobilier sau să rămâi cu o țeavă inestetică la vedere.
    2. Cea mai bună idee pentru spațiile mici este alegerea mobilierului pe comandă, de preferat înalt până la tavan. Vei putea utiliza eficient tot spațiul și vei avea suficient loc pentru depozitare.
    3. Folosește oglinzile integrate în fronturile mobilierului pentru a mări vizual spațiul și a reflecta lumina.
    4. Alege un vas de toaletă suspendat, cu rezervor încastrabil. Este mai elegant și ușor de întreținut. Pune masca de gips carton pe tot peretele, alege baterii îngropate și integrează mici spații de depozitare în nișele rezultate.
    5. În apartamentele mici recomandat este să creezi o bază în nuanțe neutre (alb, gri, bej) în amenajare și eventual să adaugi accente de culoare pentru contrast.

    3. Before&after: n-au păstrat nimic din vechea amenajare

    Cu un buget de 25.000 euro, un apartament de trei camere din centrul Bucureștiului a trecut, în 2021, printr-o transformare completă: a fost recompartimentat, iar finisajele și instalațiile au fost înlocuite în întregime. De proiect s-a ocupat arhitecta Anca Marinescu de la Simetrica Design.


    Proiectul a început cu schimbarea instalațiilor electrice și sanitare și înlăturarea finisajelor vechi și a continuat cu mărirea bucătăriei și a băii pentru oaspeți, așa că cele două debarale închise din bucătărie au dispărut – una a fost integrată în suprafața bucătăriei, care a devenit astfel mai încăpătoare, iar cealaltă a fost folosită pentru redimensionarea băii de oaspeți prin dărâmarea peretelui despărțitor. Anca Marinescu a renunțat și la peretele care separa bucătăria de hol, spațiul devenind mai luminos.


    Bucătăria are acum mai multe spații de depozitare și este mai aerisită grație alegerii unei zone de bar în locul unei mese, care ar fi ocupat mai mult loc. Zona de zi este împărțită în living și dining, iar un element care atrage atenția este tapetul cu model geometric.


    În cele două dormitoare, al soților și al fetiței, arhitecta a optat pentru elemente moderne, neutre, dar scoase în evidență de finisaje. În noua amenajare au fost folosite finisaje deschise și finisaje de accent precum placări ceramice negre sau în culoarea cuprului, texturi de beton aparent sau minerale.

    Tips&tricks pentru amenajare de la arhitectă

    1. Investește în paturi și canapele de calitate. Confortul primează.
    2. Alege cu atenție accesoriile și elementele de decor. Optează pentru piese care te reprezintă în totalitate și care aduc o amprentă personală.
    3. Nu te dezarma dacă bugetul nu îți ajunge pentru întreaga amenajare. Trăim vremuri volatile și prețurile sunt greu de controlat. Compozițiile de mobilier se pot face treptat.
    4. Vrei centrală termică, dar procesul de debranșare pare imposibil? Un boiler este o soluție foarte bună, iar pentru bucătărie poți să cumperi o baterie electrică cu încălzire instantă.

    Foto: prin Simetrica Design

    4. Before&after: dormitorul-cocon tapițat cu 120 de perne

    Fără investiții colosale, un cuplu de designeri a renovat un apartament de două camere din Sinaia, pe care îl închiriază prin platforma Airbnb, într-o manieră originală. Au folosit parchetul vechi pe pereți, inclusiv în baie și au capitonat întreg dormitorul cu 120 de perne. 

    Apartamentul are 60 de metri pătrați și este semidecomandat. Proprietarii, Corina și Alex Roșu, parte din echipa iDecorate, au cumpărat apartamentul în 2019 și l-au renovat în pandemie. Cei doi au optimizat cheltuielile de amenajare prin colaborările cu meșteri locali, implicarea în partea de montaj și manoperă și prin vizitele în magazine precum Jysk și IKEA, așa că bugetul necesar finalizării proiectului nu a depășit 17.000 de euro. 

    Deși întreaga amenajare este atent gândită, cu artificii inedite de decor, camera cu cel mai mare impact stilistic este, fără îndoială, dormitorul capitonat ca un cocon, cu un vibe liniștit și relaxant. Cele 120 de perne folosite în acoperirea pereților și tavanului au fost cumpărate de la IKEA, prinse cu velcro, pentru a putea fi ușor îndepărtate și curățate, și plasate la locul lor.

    Corina și Alex și-au pus amprenta în apartament și prin proiectele DIY. Alex a montat singur cărămizile pe perete, folosind o tehnică de montaj care face peretele să pară tasat, iar cărămizile ca și cum ar fi sparte. Tot el a lucrat la peretele cu aspect de beton nefinisat din dormitor. La faianța din bucătărie cei doi au desenat marginile cu markerul și au vopsit toate caloriferele din casă.

    Tips&tricks pentru amenajare de la designeri

    1. Îmbinarea mai multor finisaje pentru pereți poate da un aspect wow amenajării.
    2. Folosirea acelorași finisaje în majoritatea încăperilor, un exemplu fiind pardoseala, dau continutate amenajării, care pare astfel mai fluidă și coerentă. 
    3. Folosirea culorilor tari, inclusiv pe tavan, nu închid neapărat camera, ci îi dau profunzime. Am delimitat tavanul colorat de pereții albi cu profile decorative.
    4. Am ales ca în loc de uși standard, am folosit uși lamelare.

    Foto: Vlad Crețeanu

    5. Before&after: cum a fost rezolvată problema fragmentării spațiului într-un apartament de 126 de metri pătrați

    Un cuplu tânăr, pasionat de călătorii, a cumpărat în 2020 un apartament de trei camere cu o suprafață de 126 de metri pătrați finisat de vechiul proprietar dar, pentru că amenajarea nu se potrivea deloc cu stilul lor, au apelat la ajutorul arhitectei Andra Bica de la Kanso Design

    Renovarea a început în 2020, lucrările au durat un an și cinci luni fiind întârziate de pandemie, iar aproape toate piesele au fost lucrate pe comandă sau importate din alte țări. Spațiul, împărțit într-un living cu bucătărie open space, un dormitor, birou, dressing și două băi a căpătat însă o nouă identitate, în care proprietarii se regăsesc.

    Amenajarea apartamentului este minimalistă, dominată de alb. Zona de zi, cu living și bucătărie, se continuă printr-o alveolă care găzduiește zona de dining, unde inițial se afla bucătăria. În amenajarea inițială, nu exista o zonă de hol marcată, așa că arhitecta a creat una prin corpurile de mobilier care compun bucătăria și care, în același timp, delimitează și un lobby de acces. În plus, peretele de mobilă maximizează spațiile de depozitare ale bucătăriei.

    În dormitorul matrimonial, Andra a folosit tema liniilor curbe, care creează impresia de spațiu continuu, și a folosit ca elemente vizuale de impact piese customizate din metal, ce apar în diferite locuri: lampa care se continuă în noptieră, măsuța de machiaj, rafturile pentru cărți.

    Baia matrimonială are o zonă accent prin fototapetul cu forme geometrice curbe, care îl conectează cu restul amenajării.

    Tips&tricks pentru amenajare de la Andra Bica

    1. Fiecare spațiu are particularitățile sale. De cele mai multe ori, dezavantajele se pot transforma în avantaje. În cazul de față, aveam un apartament înalt, care în anumite zone părea chiar disproporționat. De asemenea, acesta era puternic segmentat de elementele structurale. Înălțimea spațiului ne-a permis ca în anumite zone să înglobăm grinzile într-un plafon fals. Efectul astfel obținut a fost în primul rând de unitate vizuală, dar totodată a ajutat la o zonificare a funcțiunilor din zona de zi.
    2. Less is more. Caută să ajungi la o unitate vizuală prin spații cât mai curate și mai puțin aglomerate.

    Foto: Arthur Țintu

    6. Întreaga amenajare a fost contruită în jurul profilelor decorative de pe pereți

    Profilele decorative din camerele principale, living și dormitor, au fost punctul de plecare în amenajarea unui apartament de două camere cu o dimensiune de 50 de metri pătrați. Costul amenajării, care a durat șase luni, a fost de aproximativ 25.000 de euro, în anul 2019. De proiect s-a ocupat arhitectul Ștefan Bugalete, care a renovat mai întâi spațiul prin decopertarea tuturor finisajelor vechi, prin schimbarea instalațiilor și prin închiderea balconului. 

    Includerea profilelor decorative și a culorilor vii a fost un must pentru Ruxandra, proprietara apartamentului, așa că Ștefan a ales să îmbrace trei pereți din living în ancadramente de polimer și să folosească culoarea în care sunt vopsite, bej, și pe tavan. Chenarele au fost montate până la înălțimea ușii, iar Ștefan a lăsat o porțiune de 20 centimetri albă între ele și tavan.

    Pardoseala este închisă la culoare, ceea ce creează un contrast elegant, iar canapeaua tapițată cu catifea galben-muștar, luată de la mobilier1.ro, a devenit punctul vizual central din cameră. 

    Bucătăria include mobilier pe o singură linie, iar fronturile gri deschis contrastează plăcut cu placajul din faianță tip subway albă, montată în zig zag și iluminată de o bandă de LED. Pe peretele opus se află zona de dining, amenajată cu o masă rotundă neagră și scaune iluminate printr-un corp suspendat – o sferă din sticlă fumurie.

    Și în dormitor, trei dintre pereți sunt decorați cu chenare din duropolimer, iar lavabila este în aceeași nuanță ca cea din living, un bej plăcut, ce își închide sau deschide nuanța în funcție de lumina din încăpere. În baia cu duș cu scurgere în pardoseală a fost folosită aceeași faianță tip subway din bucătărie, de data aceasta într-o nuanță de gri cald, iar pardoseala este acoperită cu gresie cu model patchwork. 

    Before and after renovare apartament Iasi - arh. Stefan Bugalete (4)
    Baia, în timpul amenajării și după.

    Tips&tricks pentru amenajare de la arhitect

    1. Un sfat pentru cei care renovează: Fii pregătit, vor apărea surprize pe parcurs. De cele mai multe ori, planul inițial poate fi schimbat în funcție de ceea ce descoperi în timpul renovării, așa că e bine să ai un grad de flexibilitate.
    2. Un sfat de montaj pentru profilele decorative: Chiar dacă sunt un element de decor clasic, profilele decorative sunt potrivite și pentru interioarele moderne atunci când vrem un spațiu mai elegant. Foarte importantă la montarea lor este poziționarea cu ajutorul laserului. Este obligatoriu ca liniile profilelor să fie drepte, altfel riscăm să facem dintr-un interior premium unul cu aspect ieftin.

    Foto: Cristian Istrate

    7. În 5 luni au amenajat un apartament de 43 metri pătrați care nu mai fusese renovat din anii ‘60

    Amenajare living apartament modern - arh. Andrada_Toader_Pasti (1)
    Oglinda creează un spațiu vizual mai mare în zona de luat masa.

    Un apartament din cartierul Primăverii cu două camere și o suprafață utilă de numai 43 de metri pătrați, plus un balcon de 1,70 metri pătrați, a căpătat un look vesel, personalizat în anul 2021. Proprietarii au renovat apartamentul care nu mai fusese renovat din anii ‘60 cu ajutorul arhitectei Andrada Toader-Pasti, care a rămas încă de la prima vizită impresionată de lumina abundentă din apartament și de priveliștea de la geamul din dormitor: coroana unui copac și cerul. 

    Amenajare dormitor apartament modern perdele verzi - arh. Andrada_Toader_Pasti (3)
    Dormitorul este conectat cu natura prin tabloul amplasat pe peretele lateral al patului.

    Astfel, inspirația în amenajare a devenit conceptul clădirilor verzi și al designului biofilic, care presupune integrarea cât mai multor elemente naturale în interior, pentru a răspunde nevoii noastre de contact cu natura.

    În lucrările de renovare au fost investiți 10.000-13.000 de euro, având în vedere starea apartamentului. Instalațiile au fost schimbate, s-au gândit soluții de trasee ascunse, dar costurile nu au însemnat doar manoperă și finisaje, ci și consultanță tehnică, proiectare și punere în funcțiune a instalației pe gaz – pentru care a fost necesară autorizație.

    Nu au putut păstra nimic din vechea amenajare, iar un aspect de reținut este, potrivit Andradei, faptul că în cazul renovărilor de apartamente vechi se pot ivi multe surprize în șantier.

    Lucrurile au devenit însă mai plăcute și puțin stresante când au ajuns la amenajare, care are un aer retro, în special în bucătărie și în baie, unde s-a optat pentru finisaje care să evoce o legătură cu trecutul, să nu fie opulente și care să nu se demodeze cu ușurință. În același timp, amenajarea are un caracter vesel, contemporan.

    Baia și bucătăria au suprafețe foarte mici, așadar spațiile de depozitare și amplasarea obiectelor sanitare și de mobilier au fost problematice. Andrada a ales un vas de WC cu rezervor încastrat și a înlocuit cada cu un duș walk-in la același nivel cu pardoseala, fără bordură sau treaptă.

    În cei doar 5,60 metri pătrați ai bucătăriei, a optimizat spațiul astfel încât să integreze toate cele necesare, cum ar fi electrocasnicele, inclusiv mașina de spălat vase, mașina de spălat rufe cu uscător, cuptorul montat la nivelul blatului și frigiderul, toate încorporate în mobilier.

    În living, Andrada a urmărit să integreze scaunele verde-smarald alese de proprietară, pentru care a propus o masă rotundă, set-up care face încăperea mai primitoare, iar pentru șezut confortabil au ales o canapea extensibilă.

    În dormitor, piesele de rezistență sunt tablourile realizate de arhitecta Dona Tonka, care se regăsesc și în living și care ilustrează tema propusă de Andrada: „frunze din specii de copaci din România, desen de linie cu pete de culoare adecvate cu cromatica spațiului”.

    Costurile totale de amenajare s-au ridicat la 30.000 de euro.

    Tips & tricks pentru amenajare de la arhitectă

    1. Detalii care înveselesc: În acest apartament, am adăugat mult mai multă culoare decât de obicei, a fost un experiment cu scopul de a obține un interior cu personalitate și „bună-dispoziție”. Nu este un apartament neutru, fie îl iubești, fie nu e pentru tine. Agățătoarele de cuier din hol au formă de păsări, tablourile și geometria noptierelor sunt elemente noi de decor, pe care nu le-am mai folosit până acum, și care vin în completarea intenției de mai sus.
    2. Trucuri de „biofilic design”: Pentru punerea în valoare a legăturii cu exteriorul, am folosit tablouri inspirate de natură în living și dormitor.
    3. Baie care pare mai mare: În baie, oglinda mare și dușul walk-in cu paravan de sticlă creează senzația de spațiu mai amplu.

    Foto: arh. Moise Bogdan

    8. A costat 17.000 euro să renoveze o garsonieră, de la schimbarea instalațiilor până la decorațiuni

    O garsonieră dintr-un bloc construit în 1994, un spațiu uitat de vreme, dar cu potențialul de a deveni un cămin confortabil și stylish a ajuns în mâinile Ancăi Marinescu de la Simetrica Design, în 2020. 

    După șase luni de șantier și 17.000 de euro, tânăra proprietară s-a mutat într-o locuință nou-nouță, amenajată într-un stil nordic, cu influențe Memphis regăsite în culorile fresh și liniile geometrice. 

    Garsoniera, situată în centrul Bucureștiului, în zona Unirii, a fost renovată de la zero. După decopertare și debarasarea de materialele înlăturate a urmat partea electrică și cea de îndreptare și nivelare a pereților, pregătiți corespunzător pentru materialele premium cu care s-a lucrat.

    „Proprietara avea nevoie de o zonă de dormit, una de birou, una de depozitare și una de media, și totul într-o singură cameră. A fost puțin dificil, dar am încercat mai multe variante de mobilare și în final am ajuns la cea mai potrivită soluție”, expilcă Anca.

    Mobilierul este o combinație de piese la comandă și mici elemente de serie. Patul e de la Mobexpert, iar noptierele sunt de la Jysk. Tapetul, brand Tecnografica, scoate în evidență zona de dormit și îi dă farmec. Dressingul este foarte încăpător, dar totodată nu ocupă vizual foarte mult spațiu, iar zona de birou, compusă din masă de lucru și bibliotecă/zonă media, este colorată diafan.

    Pereții bucătăriei sunt finisați parțial cu lavabilă, parțial placați cu faianță cu textură de marmură de Carrara, iar mobila este un joc de alb, albastru-gri și textură de lemn. Și în baie Anca s-a jucat cu texturile și culorile. 

    Tips&tricks pentru amenajare de la arhitectă

    1. Respectă timpul alocat pentru un proiect de amenajare. Nu te grăbi la niciun capitol și vei ieși mai câștigat pe termen lung.
    2. Folosește măcar una-două piese de design chiar dacă ai un buget mic. Ele fac diferența între o amenajare banală și una originală.
    3. Susține producția locală și încurajează designerii români de produs. Vei descoperi adevărați artiști și lucrări cu personalitate.
    4. Mixează texturi și culori. Sunt acele elemente care dau dinamism și energie unui spațiu, fie el living, bucătărie sau baie.

    Foto: prin Simetrica Design

    9. Inserții contemporane într-un apartament din anii ‘20 în care a păstrat cele mai importante elemente originare

    Arhitecta Andra Bica a cumpărat un apartament interbelic de 120 metri pătrați, cu planul de a-l trata ca pe o investiție: îl renovează, îl amenajează și îl vinde. 

    Apartamentul are trei camere și o suprafață utilă de 120 de metri pătrați. Acesta se întinde pe întreg etajul doi al unei clădiri construite în perioada interbelică, iar Andra Bica, arhitectă de interior și fondatoare Kanso Design, a hotărât de la început să nu se atașeze emoțional de bijuteria interbelică.

    Andra a vrut să onoreze stilul apartamentului, care nu fusese niciodată renovat de vechii proprietari, așa că a păstrat toate elementele care puteau fi recondiționate, de la uși, pardoseală, la profilele decorative de pe tavan și calorifere. 

    După evacuarea lucrurilor vechilor proprietari a început munca propriu zisă – au fost date jos toate finisajele vechi până la cărămidă, inclusiv plafoanele, apoi au fost refăcute, căci era necesar, instalațiile electrice și sanitare. 

    Procesul de renovare a început în 2019 și a durat opt luni, pentru etapizarea investiției. Bugetul inițial a fost de 40.000 de euro, însă a fost depășit cu mult din cauza problemelor neprevăzute, specifice clădirilor vechi: recondiționarea tâmplăriei, descoperirea unor infiltrații ascunse, chiar și acoperișul, apartamentul aflându-se la ultimul etaj, iar deasupra lui un pod. 

    Renovarea și amenajarea băii au presupus multă muncă din cauza că pereții nu au fost drepți, iar forma încăperii era una atipică. În plus, montarea unor baterii îngropate și a unor corpuri de mobilier suspendate în pereții de cărămidă vechi de 100 de ani este o sarcină extrem de dificilă.

    Dormitorul are, grație detaliilor originale, un aspect vintage, însă dorința Andrei a fost ca designul general al apartamentului să fie unul minimal, neutru, pentru a putea fi ușor de personalizat de noii proprietari. A vrut însă să scoată în evidență bucătăria, așa că a amenajat-o funcțional și atractiv.

    Amenajarea este una aerisită, cu un aer atemporal și accente vintage și retro grație elementelor vechi care au fost restaurate și reintegrate în amenajare. 

    Tips&tricks de la arhitectă

    1. Păstrează cât mai multe elemente de epocă. Avantajul unui apartament interbelic sau a oricărei clădiri istorice este că găsești piese și elemente de lemn, originare, pe care le poți readuce la viață. Sfatul meu e să le păstrezi și recondiționezi, pentru că nu sunt replicabile și oferă un aer distins spațiului. Ele vor crește valoarea investiției, pentru că reprezintă piese unicat care diferențiază imobilul de altele asemănătoare.
    2. Investește strategic. Dacă renovezi un apartament pentru a-l vinde, nu face totul la minim, chiar dacă probabil vrei să scoți profitul maxim cu minimul de investiție. Anumite detalii merită banii pentru că fac diferența și cântăresc în alegerea viitorului proprietar. Aici, de exemplu, am investit în întrerupătoare vintage, am păstrat ușile, am recondiționat tot ce s-a putut, pentru a obține un spațiu cât mai distins.

    Foto: Sebastian Moise

    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    VIDEO 3 lucruri pe care nu știai că le poți face cu un televizor în amenajar...