DESIGN INTERIOR

Before&after: această bucătărie renovată cu 10.000 euro pare open space, dar de fapt e închisă

publicat pe 17 aug. 2022

    O practiciană în insolvență a ajutat la renovarea bucătăriei de 17 metri pătrați a unor prieteni, iar rezultatul a transformat întreaga locuință. Acum bucătăria este cu adevărat sufletul casei și un loc plin de culoare în care proprietarii petrec cel mai mult timp. Iar partea și mai interesantă este că deși pare open space, bucătăria este de fapt închisă.

    În 2021, o tânără familie cu un copil a cumpărat o casă în centrul Aradului și au apelat la Adriana Scrob, prietena lor care terminase de curând un curs de design interior.

    Inițial, bucătăria casei era lipsită de culoare și nefuncțională. Pereții erau îngălbeniți, mobila era veche, iar gresia și faianța erau demodate. „Nu corespundea deloc nevoilor unei familii tinere cu un copil”, spune Adriana.

    Renovarea bucătăriei a durat în jur de trei luni și n-au lipsit nici provocările, căci „imobilul era vechi, niciun unghi nu era de 90 de grade, și cu cât «săpai» mai adânc, cu atât dădeai de tot felul de chestiuni neprevăzute”.

    O bucătărie închisă care pare open space

    Pasiunea proprietarilor pentru activitățile în natură a fost sursa principală de inspirație în alegerea culorii mobilierului. Astfel, bucătăria a fost proiectată într-o nuanță închisă de verde-pesto cu texturi naturale. Pentru accent au fost folosite fronturile riflate cu un aspect vibrant și organic, pe care Adriana a ținut să le integreze în amenajare. Un efect vizual de impact este conferit și de chiuveta farmhouse.

    Restul reamenajării a decurs natural, după cum spune Adriana: „Obiectivul principal a fost maximizarea spațiului prin utilizarea soluțiilor de depozitare proiectate inteligent”.

    De altfel, toată mobila a fost făcută pe comandă pentru a crea acea atmosferă de open space. „Acest lucru mărește vizual spațiul și oferă un aspect neaglomerat, minimalist, dar totuși elegant”, punctează Adriana.

    Parchetul din lemn, singurul element păstrat din vechea amenajare

    Spațiul fiind foarte unghiular, panourile decorative cu o formă rotunjită au fost folosite ca punct focal pentru o parte din corpurile de mobilier din zona de gătit. Adriana a mers pe același considerent și atunci când a ales masa ovală, din lemn de salcâm, patru scaune și o banchetă generoasă, executată pe comandă. Toate pentru zona de luat masa. Scopul fiind de a maximiza folosirea unui spațiu lung și îngust.

    Corpurile superioare au fost prevăzute cu sisteme de acționare push, deci fără mânere vizibile pe fețele mobilierului, acestea fiind montate doar pentru partea inferioară a corpurilor. Aspectul ansamblului de mobilier a devenit astfel ordonat și clar.

    Pentru ca spațiul să nu fie încărcat vizual, Adriana a decis ca plăcile de faianță să fie montate pe verticală. În zona de gătit a ales plăci de gresie model terrazzo stracciatella, cu un finisaj satinat-mat, care înglobează nuanțe de verde, albastru, gri și roz pudră.

    Iar pentru zona de luat masa a optat pentru menținerea parchetului din lemn care a fost recondiționat. Totodată, partea electrică a fost regândită pentru a oferi suficientă lumină pentru desfășurarea activităților specifice, dar și pentru a scoate în evidență piesele de mobilier.

    Dulapul-turn, ales pentru pasiunea proprietarei

    Din toată amenajarea, dulapul turn este piesa de mobilier preferată a Adrianei. În dulap sunt încorporate electrocasnicele mici care ar aglomera în mod normal blatul de lucru. Însă, în alegerea dulapului, s-a ținut cont și de pasiunea proprietarei pentru ceai și cafea. „A fost creat un spațiu special destinat acestei pasiuni. Dulapul adăpostește atât cafetiera, cât și o colecție generoasă de ceaiuri, căni și alte accesorii. Acest lucru a permis ca bucătăria să fie ordonată”, zice Adriana.

    before and after bucatarie Adriana Scrob foto ioana herman
    Dulapul adăpostește atât cafetiera, cât și o colecție generoasă de ceaiuri, căni și alte accesorii Foto: Ioana Herman

    Prețul renovării și amenajării bucătăriei a ajuns la aproximativ 10.000 euro. Pe lângă mobilierul la comandă și placarea cu faianță și gresie, în preț au mai intrat înlocuirea geamului, igienizarea și revopsirea pereților, o parte din electrocasnice, recondiționarea parchetului și achiziția de corpuri de iluminat.

    Renovarea bucătăriei a adus și un proiect DIY

    Adriana a implementat în amenajarea bucătăriei și un proiect DIY. La început, proprietarii au fost ușor sceptici cu privire la „mini proiect”, dar rezultatul i-a încântat. „Pentru că mânerele joacă un rol important când vine vorba de estetica mobilierului, am încercat să le găsesc pe cele potrivite. Din păcate, nu le-am găsit în finisajul dorit. Motiv pentru care am cumpărat niște mânere albe pe care mai apoi le-am vopsit în câmp electrostatic pentru a corespunde viziunii, iar asta a făcut diferența”, povestește Adriana.

    Pe lângă provocările neprevăzute, dar aferente unei amenajări de genul ăsta, Adriana spune că s-a confruntat cu o mică problemă atunci când a trebuit să aducă pardoseala zonei de gătit la același nivel cu cea din zona de luat masa. Și, în același timp, blatul mobilierului să nu depășească pervazul pentru a face posibilă deschiderea geamului.

     

    Tips&tricks pentru amenajare de la Adriana Scrob:

    1. Planificarea este cheia succesului. Asigură-te că știi încă de la început ce așteptări ai de la spațiul pe care urmează să-l amenajezi. Oricât de frumos ar fi, el trebuie să fie și functional, să corespundă nevoilor tale și ale familiei. Așadar, dacă ai copii, va trebui să te asiguri că spațiul nu este doar funcțional și estetic, ci este și sigur pentru ca cei mici să se poată desfășura în voie. Alege corpuri de mobilier cu margini rotunjite și evită mesele din sticlă.

    2. Stabilește bugetul cu cap. Fă ușoare compromisuri, dar niciodată rabat de la calitate. Când vine vorba de alegerea electrocasnicelor investește în unele de cea mai bună calitate din categoria celor pe care ți le poți permite. Iar când vine vorba de accesorii, alege unele mai puțin costisitoare, pe care le poti schimba cu usurință, dat fiind faptul că trendurile sunt în continuă schimbare.

    3. Ține cont de „triunghiul bucătăriei”. Asigură-te că chiuveta, frigiderul și plita sunt toate ușor accesibile și că există spațiu adecvat pentru fiecare, pentru o utilizare ușoară. Dacă ai posibilitatea să ții cont de regula „triunghiul bucătăriei” (spaţiul dintre chiuvetă, aragaz şi frigider) te sfătuiesc să o faci. Îți va ușura munca în bucătărie. Totodată, acordă atenție modului în care sunt dispuse dulapurile pentru a te asigura că există spațiu suficient de depozitare pentru articolele pe care le folosești zilnic.

    4. Nu încărca spațiul cu prea multe culori. Alege schema cromatică cu care vrei să lucrezi de la bun început și ține-te de ea. Atunci când dispui de un spațiu mic, folosirea prea multor culori va încărca vizual spațiul. În amenajarea de față, spre exemplu, am folosit o culoare puternică, de accent, care a fost completată de nuanța caldă a lemnului, de pereții și de faianța off white și de mânerele aurii. Respectarea acestei scheme, atât pentru zona de gătit, cât și pentru cea de luat masa face ca spațiul să se simtă mai mare decât este și mai primitor.

    5. Lumina e foarte importantă. Iluminatul joacă un rol major în a te ajuta să percepi o bucătărie mică ca fiind mai mare. Prin urmare, folosește lumina în diferite intensități, în zona de gătit și zona în care servești masa. Astfel, pentru zona de gătit optează pentru benzi led, încorporate în mobilier, care au rolul de a oferi lumina asupra blatului de bucătărie. Pentru zona de luat masa alege lustre cu lumină ambientală, caldă.

    Sursă foto: ioanaherman.com

    Povestea acestei amenajări ne-a fost trimisă de Adriana Scrob. Dacă ești și tu arhitect sau designer de interior și ai amenajat o locuință care poate fi o inspirație pentru ceilalți, dă-ne de știre! Scrie-ne pe adresa de mail [email protected] și cineva din echipa noastră îți vă răspunde cât de curând. 

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments